forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Jak sprawdzić ile zdjęć było zrobionych lustrzanką?

Rudolf83 - Sob 02 Lut, 2013
Temat postu: Jak sprawdzić ile zdjęć było zrobionych lustrzanką?
Witam,

Z tego co mi wiadomo jest mozliwosc sprawdzenia ile zdjec zostało zrobionych aparatem.

Kupiłem jakis czas temu używanego Canona na allegro i chciałem sprawdzić czy sprzedający mowił bliższą lub dalszą prawdę.

Pozdrawiam,
Piotr

mozer - Sob 02 Lut, 2013

Rudolf83, spróbuj http://eoscount.com/
pioroon - Sob 02 Lut, 2013

Serwis na żytniej.
W 550d licznik zdjęć startuje od 1 po każdym 9999, także jakimś softem będzie ciężko...

mozer napisał/a:
Rudolf83, spróbuj http://eoscount.com/

Dzieki za tą strone www.

Licznik wskazuje 9999. Cos czuje ze sprzedający nie do końca był ze mną szczery :/

A ile taka usługa na Żytniej kosztuje???

mozer - Sob 02 Lut, 2013

Cytat:
Licznik wskazuje 9999. Cos czuje ze sprzedający nie do końca był ze mną szczery :/

Może program po prostu nie działa prawidłowo. Ja nie mam tego aparatu więc nie mogę tego sprawdzić.

no tak, bo dziwne by licznik w tym programie akurat wskazywał taką liczbę. No ale dzięki.

A mozecie mi jeszcze powiedzieć jaka jest żywotność Canonów z serii EOS ??? To znaczy ile zdjec mozna zrobic? Bo zlyszałem ze tylko ok 50 tys. To prawda???

moronica - Sob 02 Lut, 2013

eos to sa (z tego co mi wiadomo) wszystkie lustrzanki Canona od czasu wprowadzenia do korpusow autofocusa jeszcze w czasach analogowych. przewidywana zywotnosc zalezy od konkretnego modelu

moronica napisał/a:
przewidywana zywotnosc zalezy od konkretnego modelu

Ja mam model 550D. Ale jakos nie moge tego wygoglować... :oops:

moronica - Sob 02 Lut, 2013

pewnie ta sama co 500d http://photocamel.com/for...expectancy.html
pioroon - Sob 02 Lut, 2013

Widzisz, czyli coś jest z tym przekręcaniem licznika :)
Zrób kolejne zdjęcia i sprawdź ponownie ... obstawiam, że nigdy ten soft nie pokaże ci więcej niż 9999.
Na żytniej nie wiem ile w tej chwili ale w 50pln powinieneś się zmieścić.

Rudolf83 - Nie 03 Lut, 2013

czyli widze ze zywotnosc to 100 tys. No okey. Trudno, juz kupiłem wiec w sumie nie chce wydawac tych 50 zł na sprawdzenie tego bo to i tak mi dużo nie da.

Pisal na allegro ze malo uzywany był (kilka razy). Ale jakis taki cwaniaczek z niego wychodził podczas rozmowy. Ehhh.... a troche w ciemno ten model wzialem. To moja pierwsza lustrzanka w zyciu. Mam nadzieje ze sie sprawdzi.

mozer - Nie 03 Lut, 2013

Rudolf83, zawsze możesz zwrócić na podstawie niezgodności z deklarowanym przebiegiem.

Chyba nie. Sprzedajacy był osobą prywatna a nie sklepem.

Oj trudno. A co myslicie o moim wyborze pierwszej lustrzanki??? Troche jestem podekscytowany. Po zrobieniu pierwszych 20 zdjec przezyłem SZOK. Po prostu sa super. Wszelkie hybrydy i kompakty juz dla mnie nie istnieją ;)

mozer - Nie 03 Lut, 2013

Rudolf83, ale jeżeli Cię okłamał podając przebieg to masz swoje prawa - zawarłeś w końcu umowę kupna.

Rudolf83 napisał/a:
A co myslicie o moim wyborze pierwszej lustrzanki???

Teraz to już lepiej nie zadawaj takich pytań ;)
Ciesz się robieniem zdjęć lepiej :)

pioroon - Nie 03 Lut, 2013

Spoko, ja też wziąłem ten plasticzak na początek ... da się tym zdjęcia robić ;)
Teraz zbieraj na szkła. Aha fotkami możesz się pochwalić w dziale Nasze Zdjęcia.

pioroon napisał/a:
Teraz zbieraj na szkła. Aha fotkami możesz się pochwalić w dziale Nasze Zdjęcia.

Ok, będę zbierał :)

chciałem dodać zdjęcia mojego kotka ale cos nie mogę. Chyba mam problem z komputerem :////

Zdjecie ma niecałe 500 kb i format jpeg.

Ostatnio cos wogole zdjęcia nie chcą mi się przesylac na bloga (blogspot) i widze ze tu jak biore załaduj załącznik to się nie łąduje... ://// co zrobić ???

Chciałem Wam pokazac kotka i kurcze nie mogę. Grrrrrr.

Probowałem otwierac strone z 2 przeglądarek: firefox i Internet Explorer 10.

mozer - Nie 03 Lut, 2013

Rudolf83, nie wiem co robisz, ale nalepiej wstawić zdjęcie na zewnętrzny hosting (picasa, ifotos.pl itp.) i w tagach img podać do niego link.

Ok.
rafisko - Nie 03 Lut, 2013

Kiedyś opanda exif pokazywał ile klapnieć ma migawka.
hijax_pl - Nie 03 Lut, 2013

W Canonie?
rafisko - Nie 03 Lut, 2013

hijax_pl napisał/a:
W Canonie?

We wszystkim poza sony, bo tam standardowo licznik leci do 9999 i od 1 potem.

komor - Nie 03 Lut, 2013

Starsze Canony nie miały w EXIF-ie zapisanego licznika migawki. W nowszych nie wiem, według internetu poza 1D nadal nie ma. Jest program EOS Info.

czyli da sie jakos sprawdzic za darmo w Necie jakims softem? Bo ciekawy jestem.
komor - Nie 03 Lut, 2013

Rudolf83, spróbuj http://www.astrojargon.net/EOSInfo.aspx

komor napisał/a:
Rudolf83, spróbuj http://www.astrojargon.net/EOSInfo.aspx

Zainstalowałem wlasnie to ale nie działa.

Lecz zainstalowalem programy z płyty cd która mialem w zestawie i co dziwne w opcji ustawienia aparatu wyswietla sie program za pomoca ktorego mozna robic zdjecia! Ciekawa opcja prawda?

I tam sie wyswietliło 3700 zdjec i cos i zaraz potem pokazala sie liczba 9999. Dziwne.... wiec moze liczba zdjec to te ponad 3 tys???

Ktos wyzej pisal ze po 9999 zdjecia sa liczone od 1 - to wg mnie zupelnie bez sensu. :roll:

Usjwo - Pon 04 Lut, 2013

1 -9999 to numeracja zdjec (nazw plików), wiec nijak to sie ma do licznika wszystkich zdjec zrobionych. Mozna go chyba samemu wyzerowac. Popacz na canon-desce, tam jest specjalny wątek dotyczący liczników
fotka - Pon 04 Lut, 2013

Wydaje mi się, że magic lantern też podaje stan licznika.
Arkowal - Pią 26 Kwi, 2013

Rudolf83 napisał/a:
A co myslicie o moim wyborze pierwszej lustrzanki??? Troche jestem podekscytowany

Spoko wybór jak na pierwszy aparat. Ja na pierwszy wybrałem 60d a do tego super szkiełko 17-55 2,8 canona. Troszkę żałuje,bo mogłem kupić coś tańszego a teraz było by więcej kasy na nowy :oops: Apetyt rośnie w miarę jedzenia :wink: Wszystko może byłoby ok gdybym nie miał okazji focenia FF a tak stało się,kasa znów potrzebna :lol:

offca - Pon 29 Kwi, 2013

Panowie a co jeśli migawka padnie mi przed tymi 100.000 wtedy oddaje na gwarancję i wymieniają samą migawkę czy coś jeszcze ponieważ z czasem i inne rzeczy się zużywają. Do oddania na gwarancję potrzebna mi karta gwarancyjna czy wystarczy sam aparat?
cody - Czw 13 Cze, 2013

Gwarancja sama w sobie raczej nie obejmuje przebiegu. Jak Ci padnie przed upływam 2 lat to potrzebujesz rachunek za zakup.
lvl3ha - Czw 13 Cze, 2013

http://vimeo.com/32353142