forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon - licznik zdjęć

rafikowski - Pon 14 Sty, 2008
Temat postu: Canon - licznik zdjęć
Czy można ingerować w licznik zdjęć 5D, tzn. zmniejszyć liczbę o dowolną wartość? Czy można sprawdzić, czy taka ingerencja miała miejsce?
Żeby było jasne - kupuję aparat a nie przygotowuję do sprzedaży. :)

MM - Pon 14 Sty, 2008

Można zrobić cokolwiek z liczbą zdjęć w Canonie. Wystarczy włożyć kartę na której są zdjęcia z innego aparatu Canona i nasz przejmie kontynuację tej numeracji. Oczywiście o ile masz ustawioną opcję kontynuacji numerów. Bez problemu można też ten licznik który widzisz wyzerować. Prawdziwą liczbę zdjęć można sprawdzić tylko w serwisie, choć są ponoć programy które to sprawdzają, ale ja w te programy nie wierzę.
Arv - Pon 14 Sty, 2008

Chyba trzeba będzie namówić administratora na jakiś FAQ ;-)

Temat wraca jak komornik.

igorax - Pon 14 Sty, 2008

ja tez wroce to do tego watku na chwile, przypne sie do odpowiedzi MM, sa programy do sprawdzania ilosci wykonanych zdjec, ale sa bardzo niewiarygodne, jezeli nic nigdy w ustawieniach nie bylo zmieniane, mozna to sprawdzic np. na flickr.com - nie ruszane zdjecie wrzuca sie i mozna to zerknac w exifi'e, ja probowalem tego z 350d i 40d i w jednym i drugim przypadku podana ilosc byla bledna - jest jeszcze pare innych sposobow o ktorych mi sie nie chce przytacza bo nie uwazam ze sa dobre.
co do zerowania zdjec to tak jak mowi MM ; a i niestety jedynie wiarygodny jest serwis - ktory sprawdza to tez oprogramowaniem, ktorego canon pilnuje jak cholera

komor - Sob 09 Lut, 2008

Ponowny powrót do tematu, ale od strony kupującego, a nie oszukującego sprzedającego: jak wiarygodnie sprawdzić ilość strzałów w Canonie 30D? Czy jest na to jakaś funkcja w menu, czy jakiś software? Guglałem, ale bezskutecznie.
MM - Sob 09 Lut, 2008

Nie sprawdzisz poza serwisem. Napisałem to przecież wyraźnie w poście powyżej.