|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Nikon D60 + Sunpak PZ-42x - prześwietla z lampą Sunpak
amailo - Wto 05 Lut, 2013 Temat postu: Nikon D60 + Sunpak PZ-42x - prześwietla z lampą Sunpak Witam
Posiadam Nikona D60 służy mi już ponad 4 lata 2 lata temu kupiłem lampę błyskową Sunpak PZ-42X podczas robienia zdjęć z lampą Sunpak niektóre zdjęcia są prześwietlone tzn. białe lub nie doświetlone-czarne, próbowałem już na obiektywie 18-55 i stałce Nikkor 35 mm z AF-S zdjęcia prześwietla lub nie doświetla na auto jak i na manualu. Czy to może być wina lampy?
Próbowałem już wszystkie ustawienia dodam że aparat z lampą wbudowaną nie ma problemu z robieniem zdjęć.
Usjwo - Wto 05 Lut, 2013
Moze być wina lampy, bo tak czasami ma tez i mój Canon (C580II). Ustawia sie na TTL (zamiast na ETTL) i wali pelną mocą. Co ciekawe za pomocą menu nie można wybrać TTL'a. Przeczyśc styki na stopce, albo sprobuj dokręcić mocniej lampę, to pomaga.
Rozumię ze nie wszystkie zdjecia sa przepalone/niedoświetlone?
amailo - Wto 05 Lut, 2013
Nie wszystkie zdjęcia są prześwietlone i nie doświetlone ale większość lampę mam jeszcze na gwarancji i nie wiem czy to wina lampy czy body.
|
|