|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - jak zrobiono te zdjęcie ?
jradzio - Czw 07 Lut, 2013 Temat postu: jak zrobiono te zdjęcie ? Mam pytanie jak zrobiono zdjęcie poniżej?
Zdjęcie nie jest moje pochodzi z portalu http://www.flickr.com/pho...@N03/6985760965
Aparat nikon D90 obiektyw Nikkor 1,8/50mm
ustawienia 1/100s ; f/4,5; ISO 200; 50mm
Jakie światło musiałobyć żeby uzyskać taki efekt ? szarości wpadające w niebieski.
czy może uzuskujemy to zafałszowanym ustawieniem pomiaru balansu bieli ?
nakierujcie mnie prosze
pes - Czw 07 Lut, 2013
wynik post-procesu, najprawdopodobniej jest to sklejka z kilku ekspozycji lub poprostu "mocno wymęczone" w Lightroomie lub Photoshopie (lub to i to). Dużą rolę odgrywał zapewne suwak "clarity" Kolory nie zależą tylko od ustawienia WB.
EDYTA
Nawet w EXIF-ie masz info: Adobe Photoshop CS5 Windows
jradzio - Czw 07 Lut, 2013
pes napisał/a: | Nawet w EXIF-ie masz info: Adobe Photoshop CS5 Windows |
Ok dzięki. z ciekawości jeszcze spytam. Na stronie tego nie ma i musiałbym ściągnąc zdjęcie i odczytać exifa w jakimś graficznym programie żeby zobaczyć to info o Photoshopie ?
pes - Czw 07 Lut, 2013
Nie, na flickr klikasz w "settings" i otwiera się nowa strona. Jak fota ma EXIF-a to wszystko tam widać Ewentualnie zapisujesz na dysku "original" i prawym przyciskiem myszy klik -> właściwości -> podsumowanie
mozer - Czw 07 Lut, 2013
jradzio, ściągnij sobie plugin do przeglądarki odczytujący EXIF.
komor - Czw 07 Lut, 2013
jradzio napisał/a: | Na stronie tego nie ma i musiałbym ściągnąc zdjęcie i odczytać exifa w jakimś graficznym programie żeby zobaczyć to info o Photoshopie ? |
Jest:
pes - Czw 07 Lut, 2013
No tak, albo tak jak komor napisał
jradzio - Czw 07 Lut, 2013
Super. dzięki.
Tutejszyn - Czw 07 Lut, 2013
pes napisał/a: | ...Dużą rolę odgrywał zapewne suwak "clarity"... | ...i filtr górnoprzepustowy
jaad75 - Pią 08 Lut, 2013
Dwa źródła światła z tyłu (po prawej ocieplone), jedno prawdopodobnie z góry, od dołu mogłaby być blenda, ale nie odbija się w oczach, więc może i ciągnięte w PP przy wysokim ambiencie. Do tego obróbka pod Dragana i tyle.
Tutejszyn - Sob 09 Lut, 2013
Nie bardzo wiem, co to znaczy "obróbka pod Dragona", a nie mam za bardzo czasu teraz szukać w sieci.. Jestem przekonany, że w tym przypadku 50% to PS. Tło zmienione i rozświetlone pędzlem, a nie lampą. Dym dorobiony.. Przy cybuchu porażka. Tutaj autor się jednak lekko zdradził. Wydaje mi się, że filtrem górnoprzepustowym i mieszaniem warstw, powyciągane są pory i detale skóry.
Aparat fotograficzny, zdjęcie, to zaledwie początek..
[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 05:36 ]
Już wiem, co to Dragon.. ŁAŁ
rafisko - Sob 09 Lut, 2013
Tutejszyn napisał/a: | Aparat fotograficzny, zdjęcie, to zaledwie początek.. |
W fotografii najważniejsze jest światło
hijax_pl - Sob 09 Lut, 2013
I stąd ta pogoń za coraz wyższymi ISO...
rafisko napisał/a: | W fotografii najważniejsze jest światło | Niby fotografia to "malowanie światłem", ale stwierdzenie, że w fotografii najważniejsze jest światło, to jest zbyt duże uproszczenie. Zresztą ja bym powiedział, że ważniejszy jest cień. Jakieś światło jest zawsze, gorzej bywa z cieniem. Dobra, zostawmy to..
Chodzi o to, że teraz w dobie cyfrowej fotografii i cyfrowego post procesu, dostaliśmy do rąk możliwość zmiany rzeczywistości. Wystarczy nie do końca udana fotografia aby zrobić z tego coś... jak choćby tutaj, z tej fotografii, coś intrygującego. Zaraz potem nasuwa się pytanie, gdzie kończy się fotografia, a zaczyna po prostu obraz..
pes - Sob 09 Lut, 2013
Im więcej post-procesu tym zazwyczaj łatwiej o sztuczność, szczególnie na początku przygody z fotografią co chyba jest niezależne od czasu i przestrzeni
rafisko - Sob 09 Lut, 2013
Tutejszyn napisał/a: | Zresztą ja bym powiedział, że ważniejszy jest cień |
Ze światła wynika cień. Ale to już fizolofowanie
jaad75 - Sob 09 Lut, 2013
Tutejszyn napisał/a: | Nie bardzo wiem, co to znaczy "obróbka pod Dragona" | Nie pod "dragona", tylko pod Dragana. Andrzeja Dragana:
http://andrzejdragan.com/
Charakterystyczny dla niego sposób obróbki jest kopiowany lepiej lub gorzej przez tysiące fotografów i retuszerów na całym świecie, ba nawet powstały specjalne plug-iny do "draganizacji".
Podstawą udanych zdjęć tego typu jest jednak światło, a nie PS.
jaad75 napisał/a: | ..Nie pod "dragona", tylko pod Dragana. Andrzeja Dragana:
... | Tak wiem.. Nie składam słów z liter, tylko omiatam słowa wzrokiem i czasem widzę coś, czego nie ma.. chyba zamotałem.. Jednak mimo wszystko trafiłem i tak na stronę Dragana, dlatego było to "ŁAŁ".
jaad75 napisał/a: | Podstawą udanych zdjęć tego typu jest jednak światło, a nie PS. | Tego typu, być może. Jednak ta konkretna fotografia , oprócz tego, że jest dobrze pstryknięta, to uważam też, że jest na PSowym koksie. Tak to czuję, choć mogę się mylić. Zresztą dla mnie jest obojętne, czy oceniamy kunszt grafika, czy fotografa. Ważny jest efekt, a tutaj efekt jest bardzo udany.
|
|