|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - stałka między C50/1.4 a C135/2L
lexus - Nie 10 Lut, 2013 Temat postu: stałka między C50/1.4 a C135/2L Witam, mam pytanie do mocno praktykujących, niekoniecznie zawodowo-zarobkowo. Jestem użytkownikiem budżetowych eLek, zwanych oczywiście umownie: 17-40, 24-105, 70-200. Do jasności i klasyki dołączyłem C50/1.4, a ostatnio przy udziale Waszych opinii zacząłem współżyć ze 135/2L no i tu pojawił się problem z... apetytem - wiadomo jak z nim jest
Dla ścisłości dodam, że mam 20D i 5DII.
Planuję zakup 35/1.4L ale najpierw chciałbym coś jak w temacie. Rozważam oczywiście zmianę zoomów ale nie wiem jak to dalej będzie z tym apetytem. Wiem, że każdy ma swoje upodobania, spojrzenie i nikt za mnie pieniędzy nie wyda ale liczę na Wasze głosy, ostatnio pomogło więc teraz też może
lotofag - Nie 10 Lut, 2013 Temat postu: Re: stałka między C50/1.4 a C135/2L 85, zależnie od budżetu f/1.8 lub f/1.2
100/2, ewentualnie jeśli może ciągnąć do makro to 100/2.8 w którejś tam wersji...
lexus - Nie 10 Lut, 2013
no właśnie o te cztery idzie gra
kwiatki, motylki też tam pstrykam ale nie jest tak, że jakoś ciągnie mnie do robaków. Inna rzecz, że nie było szkła
lotofag - Nie 10 Lut, 2013
No to już Twój wybór, bo kto ma zdecydować?
Sunders - Nie 10 Lut, 2013
Budżet nie ma ograniczeń?
lexus - Nie 10 Lut, 2013
@ Sunders, no tak dobrze to nie jest
muzyk - Nie 10 Lut, 2013
lexus napisał/a: | Planuję zakup 35/1.4L |
To może lepiej Sigmę 35 1.4, a najlepiej ... Canona 24 1.4 II
a jak nie, to poczekać na 35 1.4 L II
lexus - Nie 10 Lut, 2013
@ muzyk, czytam, przeglądam, porównuję i jakoś padło na 35/1.4L ale klamka nie zapadła. jakoś podskórnie ciągnie mnie do szkła systemowego (nie wiem co decyduje, może obawy o af itd), no ale dlaczego właśnie 24, przecież to już nie jest "zwykłe" szeroko o naturalnej perspektywie, uważasz że jest "bardziej użyteczne"?
czy posiadasz może tajemną wiedzę o terminie wprowadzenia do sprzedaży i o cenie wersji II 35/1.4, czy chcesz mnie załamać
lexus napisał/a: | Planuję zakup 35/1.4L ale najpierw chciałbym coś jak w temacie. |
Jeżeli budżet masz ograniczony, to kup od razu Sigmę A 35 mm f/1.4 DG HSM i Canona EF 85 mm f/1.8 USM, będą w cenie 35/1,4L.
lexus - Nie 10 Lut, 2013
z budżetem nie jest źle choć nie mogę oczywiście powiedzieć, że jest nieograniczony. zastanawiałem się czy tym wypełnieniem tematu ma być 85 czy 100 i jakie ma to być. czy dla kogoś nie pracującego takowym (w sensie zarobkowym), 85/1.2 ma uzasadnioną przewagę nad 85/1.8 przy takiej różnicy w cenie. oczywiście to ja ostatecznie zdecyduję ale jakie są Wasze opinie, wiadomo zakup 85/1.2 nie pozostaje bez echa... dla kieszeni
a może 100 będzie "lepszym" wypełnieniem, do tego np. makro?
lexus napisał/a: | zastanawiałem się czy tym wypełnieniem tematu ma być 85 czy 100 |
Wybrałem 85, bo 100 mam do makro.
lexus napisał/a: | czy dla kogoś nie pracującego takowym (w sensie zarobkowym), 85/1.2 ma uzasadnioną przewagę nad 85/1.8 przy takiej różnicy w cenie |
Jeśli chodzi o fotografię jestem amatorem i dla mnie ma.
lexus napisał/a: | może 100 będzie "lepszym" wypełnieniem, do tego np. makro? |
Będzie jeśli pogodzisz się z MF i weźmiesz Zeissa Makro-Planara T* 100 mm f/2 ZE
pioroon - Nie 10 Lut, 2013
muzyk napisał/a: | To może lepiej Sigmę 35 1.4, a najlepiej ... Canona 24 1.4 II |
muzyk, poproszę o pisanie w odwrotnej kolejności Sigma jest póki co super ale jeszcze zbyt wiele nią nie zrobiłem...
lexus - Nie 10 Lut, 2013
@ pioroon,
pioroon - Nie 10 Lut, 2013
lexus, IMO Sigma ma lepszy stosunek cena vs jakość niż C35.
Jedyne co jest nieco gorsze, to wolniejszy AF. Wprawdzie jest szybki ale podczas zabawy C35 był lepszy (w kiepskich warunkach).
Skoro najpierw nabyłeś wąskie stałki, to prawdopodobnie lepszym standardem dla Ciebie (ale to ty musisz powiedzieć) były by 35mm a nie 24mm.
muzyk - Pon 11 Lut, 2013
pioroon napisał/a: | poproszę o pisanie w odwrotnej kolejności |
Wybaczam Ci, albowiem nie wiesz co czynisz
Jeśli tylko jest budżet to 24 1.4 II L ... co tu dużo pisać, to jest to.
35 to faktycznie Sigmę póki co, bo Canon na tej ogniskowej jakością obrazka nie grzeszy, a i sporo droższy.
Propozycja 35 1.4 Sigmy i 85 1.8 Canona jest jak najbardziej trafna.
Zatem, za Sundersem, polecam.
Jeśli budżetu wystarczy, to 24 i 85.
lexus napisał/a: | czy dla kogoś nie pracującego takowym (w sensie zarobkowym), 85/1.2 ma uzasadnioną przewagę nad 85/1.8 |
W żadnym wypadku! 85 1.8 jest naprawdę bdb optycznie szkłem.
Owszem, jest aberracja na 1.8, ale od czego jest np. LR?
AF działa niczego sobie, jedynie jakość wykonania nie jest jednak nawet trochę porównywalna z L, tyle że za 300 kilkadziesiąt euro (trzeba oczywiście osłonę osobno dokupić), to nie około 2000...
Sunders napisał/a: | Wybrałem 85, bo 100 mam do makro. |
Podobnie ja, z tymże, nawet gdybym nie miał 100 mm makro to i tak padłoby na 85, ze względu na interesującą ogniskową na pełnej klatce.
komor - Pon 11 Lut, 2013
muzyk napisał/a: | 35 to faktycznie Sigmę póki co, bo Canon na tej ogniskowej jakością obrazka nie grzeszy |
Hę? Może ostrością nie powala, jak na dzisiejsze standardy, ale magię, plastykę oraz miód niewątpliwie posiada…
muzyk - Pon 11 Lut, 2013
komor napisał/a: | Może ostrością nie powala, jak na dzisiejsze standardy |
No właśnie... sam piszesz.
Ja np. wiedząc, że jest ta Sigma na rynku, tej wersji 35 L nie kupiłbym.
Zbyt ciężkie pieniądze, za nie do końca oczekiwaną jakość.
komor - Pon 11 Lut, 2013
Jakość obrazka to nie tylko ostrość.
muzyk - Pon 11 Lut, 2013
komor napisał/a: | Jakość obrazka to nie tylko ostrość. |
Tak tak. Oczywiście, że nie, jednak tutaj mowa o dość sporych pieniądzach, więc warto, żeby i w aspekcie ostrości było lepiej.
lexus - Pon 11 Lut, 2013
widać wyraźnie zgodność, że 85/1.8 jest tym szkłem, którym warto wypełnić dziurę z tematu
nieoczekiwanie powstał "problem" szerszego szkła
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
lexus napisał/a: | widać wyraźnie zgodność, że 85/1.8 jest tym szkłem, którym warto wypełnić dziurę z tematu |
Zdecydowanie.
Chyba, że Cię stać na 85 1.2 L
lexus napisał/a: | nieoczekiwanie powstał "problem" szerszego szkła |
24 1.4 II L - ile mam powtarzać?
Jeśli nie, to Sigma 35 1.4 i pozamiatane.
lexus - Wto 12 Lut, 2013
@ muzyk,
"Chyba, że Cię stać na 85 1.2 L"
aktualnie stać mnie ale nie jestem zwolennikiem przerostu, w tym przypadku ceny... dlatego idę za głosem rozsądku i sugestią użytkowników.
"24 1.4 II L - ile mam powtarzać?"
problem powstał u mnie w głowie bo jakoś umyśliłem sobie te 35/1.4L, muszę teraz sprawdzić czy te 24 to będzie taka wdzięczna długość dla mnie
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
Cytat: | problem powstał u mnie w głowie bo jakoś umyśliłem sobie te 35/1.4L |
Pewnie II wersja będzie lepsza, bo I ma słabości zwłaszcza w kontekście kasy jaką trzeba wydać na to szkło.
lexus napisał/a: | muszę teraz sprawdzić czy te 24 to będzie taka wdzięczna długość dla mnie |
Owszem, zniekształca nieco. Kupiłem z myślą o ... portretach w przyszłości...
A co! Szerokim kątem też można.
W sumie nie tak długo się zastanawiałem. Przeczytałem wywiad w Schwarzweiss, zobaczyłem zdjęcia w necie, przyjaciel również bardzo polecał, zatem poszedłem do sklepu i kupiłem, choć na razie na APSc.
Czasem na analogu.
Ani centa wydanego na to szkło nie żałuję.
Polecam! Każdemu, kto się nad kupnem tego szkła zastanawia, powiedziałbym, żeby tego długo nie robił, bo szkoda kadrów. Wow efekt murowany.
Sprawdź jednak, żeby jakościowo był ostry od 1.4 (mój podobno jest ).
Sunders - Sro 13 Lut, 2013
lexus napisał/a: | problem powstał u mnie w głowie bo jakoś umyśliłem sobie te 35/1.4L, muszę teraz sprawdzić czy te 24 to będzie taka wdzięczna długość dla mnie |
IMO słusznie sobie umyśliłeś, 35mm i 85mm to fajnie uzupełniające się ogniskowe. Jeśli kupisz 24mm, to IMO prędzej czy później poczujesz potrzebę posiadania 35 lub 50mm - przynajmniej ja tak miałem
lexus - Sro 13 Lut, 2013
@ Sunders, ale ja przecież mam 50 i dlatego mocno wysilam teraz mózgownicę
Sunders - Sro 13 Lut, 2013
To skorzystaj z rady muzyka i bierz 24/1,4L II - będziesz miał 24mm na 5D i "ekwiwalent" nieco ponad 35mm na 20D/ja mam 50D i 5D2 i jestem zadowolony, chociaż zakup 35mm pod FF czasem "chodzi mi po głowie" /.
lexus - Sro 13 Lut, 2013
dzięki za Wasze 3 grosze, szkła zostały zakupione
przecież nie można długo się zastanawiać i czekać bo:
a to jak mawia klasyk, oczywista oczywistość
@ Sunders, zakładam oczywiście, że Twoja dolegliwość
Cytat: | chociaż zakup 35mm pod FF czasem "chodzi mi po głowie" |
mnie nie minie ale do tego czasu być może doczekamy się następcy C35/1.4
komor - Sro 13 Lut, 2013
lexus, a nie napiszesz, co w końcu wybrałeś?
lexus - Sro 13 Lut, 2013
@ komor,
jakoś może ten apetyt mnie stępił towarzysko
C85/1.8 no i 24/1.4L II
muzyk - Sro 13 Lut, 2013
lexus napisał/a: | C85/1.8 no i 24/1.4L II |
Gratulacje! Wow!
Przybij piątala!
Oba mam i z obu jestem totalnie zadowolony, a 24 prawie nie odpinam z bagnetu.
lexus - Czw 14 Lut, 2013
@ muzyk, a jakże, jest piątka, jest żółwik
|
|