|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - wybór systemu canon czy nikon i obiektyw :]
Nikola - Nie 10 Lut, 2013 Temat postu: wybór systemu canon czy nikon i obiektyw :] Witam was. Pewnie się powtórzę z tematem ale na wiosnę planuje kupić sobie lustrzankę z dobrym obiektywem/ami i lampą zewnętrzną. Zastosowanie do jakiego będzie mi potrzebna to w szczególności zdjęcia na ślubach a także weselach, do tego potrzebuję go w dużej mierze do sesji zdjęciowych no i rodzina, może portrety. Przyda mi się też do zdjęć zwierząt i przyrody gdyż mam z tym trochę styczności na co dzień. Oglądałam trochę zdjęć znajomych którzy korzystają z canona i nikona i mam wrażenie że zdjęcia z N są bardziej nasycone? a z C kolory są jakby mniej żywe ??? Pomożecie wybrać mi najlepszy system oraz jakiś obiektyw na sam początek ? i może jakiś program do obróbki Czytałam że canon ma większą ofertę obiektywów lecz gorszą matryce, że nikon ma lepszą optykę ale mniej obiektywów i tak dalej ale nie o to pytam. Nie wiem co wybrać więc wolę poznać opinię osób które mają większe pojęcie w tym temacie Poradźcie jakiś dobry zestaw który będzie mi służył przez lata. Jeszcze powiem że kiedyś robiłam zdjęcia lustrzankami więc nie jestem ciemna w tym temacie i nie musicie doradzać czegoś dla początkującej osoby
moronica - Nie 10 Lut, 2013
Nikola, a do czego mialby byc ten pierwszy obiektyw? bo chyba nie i do slubow i do przyrody
Canon generalnie ma gorsze matryce, Nikon niekoniecznie ma lepsza optyke, to juz zalezy od konkretnego obiektywu. obaj producenci maja bardzo rozbudowana oferte szkiel wiec to zalezy juz od tego jakie szkla ci sa potrzebne i jaki masz budzet. do zastosowan zarobkowych najlepiej jednak miec pelna klatke, nawet amatorska
jaad75 - Nie 10 Lut, 2013
moronica napisał/a: | do zastosowan zarobkowych najlepiej jednak miec pelna klatke, nawet amatorska | Eee... W Canonie może, w Nikonie niekoniecznie.
jaad75, nie napisalam koniecznie, napisalam najlepiej
Nikola - Nie 10 Lut, 2013
Pierwszy wolałabym do wesel i sesji a do przyrody później Chociaż w sumie możecie mi poradzić od razu i do przyrody, nic nie zaszkodzi będę wiedziała na przyszłość już co kupić.
moronica napisał/a: | Nikola, a do czego mialby byc ten pierwszy obiektyw? bo chyba nie i do slubow i do przyrody
Canon generalnie ma gorsze matryce, Nikon niekoniecznie ma lepsza optyke, to juz zalezy od konkretnego obiektywu. obaj producenci maja bardzo rozbudowana oferte szkiel wiec to zalezy juz od tego jakie szkla ci sa potrzebne i jaki masz budzet. do zastosowan zarobkowych najlepiej jednak miec pelna klatke, nawet amatorska |
Nikola, jaki budzet?
6/7 tysięcy tak myślę. wystarczy na dobry zestaw? czy lepiej dołożyć więcej ?
moronica napisał/a: | Nikola, jaki budzet? |
B o g d a n - Nie 10 Lut, 2013
Nikola napisał/a: | na wiosnę planuje kupić sobie lustrzankę z dobrym obiektywem/ami i lampą zewnętrzną. Zastosowanie do jakiego będzie mi potrzebna to w szczególności zdjęcia na ślubach a także weselach, do tego potrzebuję go w dużej mierze do sesji zdjęciowych no i rodzina, może portrety. |
Nikola napisał/a: | 6/7 tysięcy tak myślę. wystarczy na dobry zestaw? | To albo rybki albo akwarium ...
8k na d7000 i 17-55/2.8 by starczylo
ophiuchus - Nie 10 Lut, 2013
Ewentualnie zamiast Nikonowskiego 17-55 wziąć Sigmę 17-50OS i jeszcze zmieści się lampa zewnętrzna w budżecie. Ale to już nie uwzględniając takich bzdur jak zapasowy akumulator, czy karty (sztuk kilka), które na imprezach raczej będą nieodzowne... I jakieś nosidełko na to wszystko.
Czyli wg was system nikona będzie lepszy od canona? tak patrząc już w przyszłośś jak będę kiedyś już zmieniała body na lepsze... Wiem że w canonie dobrym wyborem na zmianę w przyszłości był by C 5D mIII a w nikonie body w tej klasie jakie jest? Gdzieś kiedyś czytalam że canon jest lepszy do portretów i sesji a nikon do krajobrazów to prawda czy bzdury ktoś napisał? Głównie zależy mi na fotografowaniu ludzi i do tego chcę wybrać lepszy system. I jeszcze chcę się upewnić czy tak jest że w N są bardziej nasycone kolory a w C mniej? W JPEG to zauważyłam a nie wiem czy w RAWach jest tak samo ;]
Nikola, oczywiscie ze jest - nikon d800 i d800e. jest rowniez tanszy i lepszy od swojego canonskiego odpowiednika (6d) nikon d600. nie sluchaj za bardzo jakichs daleko idacych uogolnien, kolorami rowniez sie nie przejmuj, podchodzac do tego powaznie i tak bedziesz obrabiala kazde pojedyncze zdjecie, ktore wyladuje gdziekolwiek indziej niz tylko na twoim dysku
Nikola - Pon 11 Lut, 2013
Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć? A co powiecie na temat canona 60d czy 7d ?
muzyk - Pon 11 Lut, 2013
Nikola napisał/a: | Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć? |
Kup sobie Canona 6d to zobaczysz jakość zdjęć...
Nikola napisał/a: | A co powiecie na temat canona 60d czy 7d ? |
Za chwilę ma wejść jakiś nowy model, 7dII bądź 70D - poczekałbym.
6D lepszy od d600? Nie wiem czy mam pakować się w system nikona czy canona:/
muzyk napisał/a: | Nikola napisał/a: | Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć? |
Kup sobie Canona 6d to zobaczysz jakość zdjęć...
Nikola napisał/a: | A co powiecie na temat canona 60d czy 7d ? |
Za chwilę ma wejść jakiś nowy model, 7dII bądź 70D - poczekałbym. |
jaad75 - Pon 11 Lut, 2013
muzyk napisał/a: | Kup sobie Canona 6d to zobaczysz jakość zdjęć... | W porównaniu do czego? D600?
muzyk - Pon 11 Lut, 2013
Nikola napisał/a: | 6D lepszy od d600? |
Ogólnie nie, ale jakością obrazka, oprócz hmm dynamiki, Canon 6d niewiele ustępuje d600.
Małe porównanko.
[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 14:46 ]
I wycinek z depreview.
To jaki system mam wybrać ? Kupić od razu lepsze body czy tańsze i za to obiektywy do tego?
moronica - Pon 11 Lut, 2013
Nikola, samym korpusem zdjec nie zrobisz. nikt ci rowniez nie powie, jaki system wybrac, sama musisz zdecydowac bazujac na opiniach, testach, subiektywnym widzimisie
Staram się bazować na opiniach ale tak jak czytam czy pytam znajomych to jest pół na pół:/ przyda mi się ten zestaw w przyszłości już do studia. A tak jak pytałam rzeczywiście tak jest że w N są bardziej nasycone kolory? I jaki program do obróbki polecacie bo tak myślałam o Lightroom'ie.
hijax_pl - Pon 11 Lut, 2013
Nikola napisał/a: | A tak jak pytałam rzeczywiście tak jest że w N są bardziej nasycone kolory? | Zależy jak się w aparacie ustawi - taki będzie JPEG puszka wypluwać... Nikola napisał/a: | I jaki program do obróbki polecacie bo tak myślałam o Lightroom'ie. | Jest OK, szczególnie od wersji 3.
i pomiędzy tym d7000 a 60d który wybrać? bo później jak będę zmieniała pewnie będzie to C d IIIm lub jeśli nikon to pewnie d800. Czytalam opinie i z tych dwóch ostatnich C wygrywa. Jak nikon sprawuje się w filmowaniu?
[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 18:19 ]
A w RAW'ach nie ma różnicy?
Poza Lightroom jaki inny dobry możesz polecić?
hijax_pl napisał/a: | Nikola napisał/a: | A tak jak pytałam rzeczywiście tak jest że w N są bardziej nasycone kolory? | Zależy jak się w aparacie ustawi - taki będzie JPEG puszka wypluwać... Nikola napisał/a: | I jaki program do obróbki polecacie bo tak myślałam o Lightroom'ie. | Jest OK, szczególnie od wersji 3. |
dj_tomek - Pon 11 Lut, 2013
Tak z ciekawości zapytam.
Masz jakiekolwiek doświadczenie z takim sprzętem? Bo widzę, że niekoniecznie a chcesz pracować przy ślubach i w studio?
Nikola napisał/a: | i pomiędzy tym d7000 a 60d który wybrać? | D7000.
Nikola napisał/a: | bo później jak będę zmieniała pewnie będzie to C d IIIm lub jeśli nikon to pewnie d800. Czytalam opinie i z tych dwóch ostatnich C wygrywa. | W czym?
Nikola napisał/a: | Jak nikon sprawuje się w filmowaniu? | D800 ma wyższą rzeczywistą rozdzielczość i DR, a Canon niższe szumy.
Nikola napisał/a: | A w RAW'ach nie ma różnicy? | W kolorach? Zależy jak sobie ustawisz.
Nikola napisał/a: | Poza Lightroom jaki inny dobry możesz polecić?
| C1, DxO, SilkyPix, a nawet RAWTherapee... Ale zostałbym przy Lightroomie.
dj_tomek napisał/a: | Tak z ciekawości zapytam.
Masz jakiekolwiek doświadczenie z takim sprzętem? Bo widzę, że niekoniecznie a chcesz pracować przy ślubach i w studio? |
Nie powiedziałam że już od razu chce studio i od razu profesjonalnie śluby. Mówię na przyszłość a nie już już teraz. Wszystko powoli. Dlatego chcę powoli skompletować dobry sprzęt i poznać opinie innych osób na ten temat. A używałam nikona d90 i canona 50d.
Nikola, ale uzywalas tzn uzylas kilka razy czy ktorys z tych korpusow byl twoj i porobilas nim wiecej niz kilka tysiecy zdjec? jesli to pierwsze - to zadne uzywanie; to drugie - no to juz powinnas miec jakies rozeznanie, co ci w nich pasowalo a czego brakowalo
moronica napisał/a: | Nikola, ale uzywalas tzn uzylas kilka razy czy ktorys z tych korpusow byl twoj i porobilas nim wiecej niz kilka tysiecy zdjec? jesli to pierwsze - to zadne uzywanie; to drugie - no to juz powinnas miec jakies rozeznanie, co ci w nich pasowalo a czego brakowalo |
d90 i 50d zrobiłam jakieś 30 tyś zdjęć, jeden i drugi był mój, używałam ich do zdjęć reporterskich. Jakieś porównanie mam ale jeśli chodzi o właśnie takie starsze modele i głównie do takich celów jak napisałam.
cybertoman - Pon 11 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | W porównaniu do czego? D600? | No pewnie.
cybertoman napisał/a: | No pewnie. | Yhy...
jaad75 napisał/a: | cybertoman napisał/a: | No pewnie. | Yhy... |
Czyżby różnica zdań? ;P
Nikola napisał/a: | Czyżby różnica zdań? ;P | Stała, co innego może napisać fanboy Canona?
jaad75 napisał/a: | Stała, co innego może napisać fanboy Canona? | Merytoryczne argumenty się skończyły, jak widać.
cybertoman, merytoryczne są takie same jak zawsze, ale ile razy by ich nie przytaczać, zawsze fanboje widzą co innego:
DxO
Nikola napisał/a: | moronica napisał/a: | Nikola, ale uzywalas tzn uzylas kilka razy czy ktorys z tych korpusow byl twoj i porobilas nim wiecej niz kilka tysiecy zdjec? jesli to pierwsze - to zadne uzywanie; to drugie - no to juz powinnas miec jakies rozeznanie, co ci w nich pasowalo a czego brakowalo |
d90 i 50d zrobiłam jakieś 30 tyś zdjęć, jeden i drugi był mój, używałam ich do zdjęć reporterskich. Jakieś porównanie mam ale jeśli chodzi o właśnie takie starsze modele i głównie do takich celów jak napisałam. |
Nikola, bierz to co pasuje ci teraz. widac nie masz sentymentow systemowych wiec moze niekoniecznie musisz myslec teraz o tym, co bedziesz chciala robic za kilka lat. chyba ze ci jakies ciekawe obiektywy zostaly od tych korpusow
kozidron - Pon 11 Lut, 2013
cybertoman napisał/a: | Merytoryczne argumenty się skończyły, jak widać. |
cybertoman, argumenty jak najbardziej są merytoryczne, tylko przedstawiane w tym samym poście z określeniem "fanboje" w stosunku do adwersarza odciaga twoją uwagę od faktów.
jaad75 napisał/a: | merytoryczne są takie same jak zawsze, ale ile razy by ich nie przytaczać, zawsze fanboje widzą co innego:
DxO
| To wg. Twojej definicji jesteś fanbojem Pentaxa, bo jak powoływałem sie na DxO, gdy rozmawialiśmy na temat szumów K5IIs vs D600 (czy też 6d) to linkowałeś dpreview. Wnioskuję, że DxO jest dla Ciebie wykładnią tylko wtedy, gdy zgodne jest z "linią".
kozidron, ja najbardziej nie lubie braku konsekwencji. Dla jednych 1EV, to 1EV, dla innych to czasami "miażdżąca przewaga" a kiedy indziej "prawie nie widać różnicy".
Co do DxO, to po ostatniej "nowelizacji" wyników testów obiektywów trudno jest mi traktować ten portal jako wyrocznie. Dla jednych - to papier toaletowy, dla innych- to najdłuższa serwetka świata.
cybertoman napisał/a: | To wg. Twojej definicji jesteś fanbojem Pentaxa, bo jak powoływałem sie na DxO, gdy rozmawialiśmy na temat szumów K5IIs vs D600 (czy też 6d) to linkowałeś dpreview. Wnioskuję, że DxO jest dla Ciebie wykładnią tylko wtedy, gdy zgodne jest z "linią". | DxO jest jak najbardziej wykładnią, ale czym innym jest przewaga działki, czy pół, w kwestii poziomu szumów na średniej szarości (który wcale niekoniecznie przekłada się na taką samą przewagę w cieniach, stąd linki do testowej scenki pokazującej cienie właśnie), a czym innym przewaga 2EV w całkowitym DR - a taka jest w przypadku D600 vs. 6D.
jaad75 napisał/a: | przewaga 2EV w całkowitym DR - a taka jest w przypadku D600 vs. 6D. | To jeszcze poproszę o link do scenki pokazujący to właśnie.
jaad75 - Wto 12 Lut, 2013
cybertoman, ale to już musisz sobie sam załatwić, bo nie mam dostępu do tych puszek.
Ale jeśli chciałbyś po prostu ilustrację do tej różnicy, to pamiętna była tu:
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#351616
Różnica DR między tymi puszkami jest zbliżona.
komor - Wto 12 Lut, 2013
I wróciliśmy do punktu wyjścia, czyli bez wyciągania z cieni nie da się w ogóle zrobić zdjęcia i nic innego się nie liczy. Jak Canon miał lepsze osiągi na wysokich ISO od konkurencji to też było źle, bo to wredny CMOS z paćkaną zielenią, a nie porządne CCD.
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
cybertoman napisał/a: | To jeszcze poproszę o link do scenki pokazujący to właśnie. |
Poniżej widać wycinek z tego filmu - od 11 minuty 5 sekundy.
Można zobaczyć różnice w cieniu pod talerzem, na swetrze.
jaad75 napisał/a: | a czym innym przewaga 2EV w całkowitym DR |
W przypadku 6d będzie to 1EV więcej przy ISO ok 19 000. Owszem, mało używalne tak czy siak, ale to tak na pocieszenie, że od ok ISO 3200 przewaga w DR zaczyna minimalnie wzrastać na korzyść Canona.
komor napisał/a: | I wróciliśmy do punktu wyjścia, czyli bez wyciągania z cieni nie da się w ogóle zrobić zdjęcia i nic innego się nie liczy. | Da się. Można też robić tylko w JPG. Albo komórką.
komor napisał/a: | Jak Canon miał lepsze osiągi na wysokich ISO od konkurencji to też było źle, bo to wredny CMOS z paćkaną zielenią, a nie porządne CCD. | No, mikrokontrast w przypadku wszelkiego listowia, traw itd, a także np. faktury skóry był wtedy z Canonach fatalny. Ale to się akurat z czasem poprawiło. DR został tam gdzie był ładnych parę lat temu, tyle, że wtedy odstawał tylko ciut.
muzyk napisał/a: | Tutaj jest wycinek z tego filmu - od 11 minuty 5 sekundy.
Można zobaczyć różnice w cieniu pod talerzem, na swetrze. | Serio chcesz porównywać cienie w JPG, na skompresowanym materiale z YT? Coraz lepiej...
BTW, nie mówimy o DR w wysokich ISO, tylko w niskich, to tam jest zazwyczaj najistotniejszy, bo na takich czułościach robi się sceny o wysokim kontraście.
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Serio chcesz porównywać cienie w JPG, na skompresowanym materiale z YT? Coraz lepiej... |
Ej, daj na luz. Dałem tylko jako poglądowe.
Coraz bardziej...
jaad75 napisał/a: | BTW, nie mówimy o DR w wysokich ISO, tylko w niskich, to tam jest zazwyczaj najistotniejszy, bo na takich czułościach robi się sceny o wysokim kontraście. |
Dziękuję, za objaśnienie do tego co napisałem...
Coraz lepiej...
muzyk, jak pisałem tego posta, to Twój wyglądał nieco inaczej...
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | jak pisałem tego posta, to Twój wyglądał nieco inaczej... |
Owszem, był bez odniesienia do cytatu z Twojego posta, który dodałem po obejrzeniu wykresu z DXO.
Poniżej wycinki RAW z dpreview - nie wiem na ile miarodajne - starałem się coś z ciemnego miejsca "wyciąć":
muzyk, ale akurat tu niewiele widać. Trzeba by pchnąć nieco te cienie na etapie wołania RAW-a, żeby wyszły wyraźne różnice. A obrazek z D800, to chyba jeszcze w ogóle był na starym procesie wołany, więc w tym porównaniu tym bardziej do niczego, bo odcięcie czerni było domyślnie znacznie wyżej w procesie 2010.
W sumie, można by sciągnąć te RAW-y z DPreview i zademonstrować, tylko nie za bardzo mi się w tej chwili chce.
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | W sumie, można by sciągnąć te RAW-y z DPreview i zademonstrować, tylko nie za bardzo mi się w tej chwili chce. |
Jaad, nie śmiem prosić, ale jakbyś miał chwilę, to poproszę.
Chodzi mi zwłaszcza o 6d, d600 i 5dIII (no może jako ciekawostkę d800), bo widzę, że matryca w 6d jest jakoś dziwnie lepiej oprogramowana niż w 5dIII
muzyk napisał/a: | Jaad, nie śmiem prosić, ale jakbyś miał chwilę, to poproszę.
Chodzi mi zwłaszcza o 6d, d600 i 5dIII (no może jako ciekawostkę d800) | Ale przecież możesz to zrobić sam - masz linki do RAW-ów i Lightrooma, co to za sztuka zrobić porównanie, zwłaszcza, jeśli Cię to wyjątkowo interesuje?
muzyk napisał/a: | bo widzę, że matryca w 6d jest jakoś dziwnie lepiej oprogramowana niż w 5dIII | Najwyższy czas by była.
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Ale przecież możesz to zrobić sam |
Zgadza się, ale Ty to zrobiłbyś dokładniej.
jaad75 napisał/a: | Najwyższy czas by była. |
W sumie tak, tylko wkur... fakt, że 5dIII jest lepiej wyposażony, a daje nieco gorszy obrazek - w temacie szumów.
Może chociaż ten jedyny punkt krzyżowy od -3EV sprawdziłby się...
muzyk napisał/a: | Zgadza się, ale Ty to zrobiłbyś dokładniej. | Ale to Ty jesteś "na kupnie" któregoś z tych aparatów - wiedziałyś, czy jest dla Ciebie satysfakcjonująco, czy nie... Wiadomo, że jak pchnę glębokie cienie, to D600, czy D800 wypadnie lepiej, to wynika choćby z tego, co widać na DxO, kwestia tego, czy to "gorzej" Canona będzie wystarczająco dobre dla Ciebie...
muzyk napisał/a: | Może chociaż ten jedyny punkt krzyżowy od -3EV sprawdziłby się... | Biorąc pod uwagę, jaką poprawę czulsze sensory przyniosły w K-5II i czytając już kilkakrotnie opinie, że świetny ogólnie AF z 5D3 radzi sobie w słabym świetle podobnie słabo, jak ten z 5D2, to ten czuły środkowy punkt może być sporą zaletą 6D. Pytanie tylko, czy przy Twoim stylu fotografowania i tematach, które robisz te różnice będą w ogóle istotne...
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Wiadomo, że jak pchnę glębokie cienie, to D600, czy D800 wypadnie lepiej, to wynika choćby z tego, co widać na DxO, kwestia tego, czy to "gorzej" Canona będzie wystarczająco dobre dla Ciebie... |
Właśnie sobie oglądam RAWY z ISO 100 6D i 5DIII ... hmm, tutaj jeszcze 5dIII "daje radę"
Przewaga d600 nad 5dIII jest oczywiście - obraz w cieniach 5dIII jest po prostu bardziej zaszumiony przy ISO 100, a w d600 odpowiednio czystszy, ale tak szczerze, to jakiegoś strasznego dramatu z 5dIII nie ma.
jaad75 napisał/a: | świetny ogólnie AF z 5D3 radzi sobie w słabym świetle podobnie słabo, jak ten z 5D2 |
Może nowy firmware to poprawi?
jaad75 napisał/a: | Pytanie tylko, czy przy Twoim stylu fotografowania i tematach, które robisz te różnice będą w ogóle istotne... |
No właśnie, że nie, tylko jakoś dziwnie zniechęcony jestem do np. kółkowybieraka w 6D (miałem już w rękach i wrażenie raczej negatywne ...), poza tym brakuje 100% pokrycia kadru (na czym mi zależy jednak), czas 1/4000 - wiem, że może to nie tak istotny parametr... ale od bidy, lepiej, żeby było 1/8000.
Synchronizacja błysku i tak jest w obu niska 1/180 i 1/200 w porównaniu z np. 30D - 1/250.
Sam nie wiem. Tak się ... głośno zastanawiam.
muzyk napisał/a: | Może nowy firmware to poprawi? | Może, w końcu nad tym pracują. Ale fizycznej czułości sensorów AF nie poprawią, mogą tylko dopracować algorytmy.
W sumie, ciekawe - zobaczymy.
muzyk napisał/a: | tylko jakoś dziwnie zniechęcony jestem do np. kółkowybieraka w 6D | Tak, pisałeś - do mnie akurat ten argument nie trafia.
muzyk napisał/a: | poza tym nie 100% pokrycia kadru (na czym mi zależy jednak) | To bardziej.
muzyk napisał/a: | czas 1/4000 | A sprawdzałeś sobie statystykę zdjęć? W ilu zbliżasz się do tej wartości?
kozidron - Wto 12 Lut, 2013
Dla zakładającego wątek, takie arkana o jakich wspomina jaad75, nie będą miały znaczenie do momentu aż mu (jej) się migawka zestarzeje. Budżet jest na aps-c i jedno szkło a dywagacje są na co najmniej 3 lata do przodu jak dla Nikoli.
jaad75, nic nie pomogłeś Nikoli, bo i nie mogłeś, w życiu nie robiłeś dłużej zdjęć tymi korpusami niż 30 minut, to jak mogłeś wspomnieć o podstawowych przewagach nikona nad canonem, potrafisz tylko biadolić o lepszości w cieniach czy ~1ev większym DR, owszem masz rację (wytłuszczam żebyś się nie pienił) ale jakie to ma znaczenie jak kobita pewnie nie będzie szybko mogła wydoić tej lepszości matrycy i mówie tu o twoim wyjściu do dalszej przyszłości przy zakupie FF, co innego przy aps-c.
Jest kilka powodów dla których warto zostać przy nikonie i dla początkującego są to ważniejsze powody niż te o których wspomina jaad75,
Nikola, podstawowe różnice, które będą miały wpływ na twoja pracę z nikonem czy canonem to rozmieszczenie punktów af i skutecznośc tego af-u. O ile wątpliwa jest przewaga d7000 nad 60D czy 7d(w tej materii) o tyle kiedy juz przejdziesz na FF, tam rozłożenie punktów af i praca af-u w canonie może być dla Ciebie "nie do przejścia". Szkła, to powinien być kolejny punkt pod względem wyboru systemu.
Nikola napisał/a: | d90 i 50d zrobiłam jakieś 30 tyś zdjęć, jeden i drugi był mój, używałam ich do zdjęć reporterskich. |
jaad75, ta kobita ma około 30 X większe doświadczenie w tej materii niż Ty, nie ma się co martwić wybierze nikona, nie musisz już walczyć o pietruszkę
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | A sprawdzałeś sobie statystykę zdjęć? |
Nie muszę, bo wiem, że rzadko trafia się scena, gdy przekracza się 1/4000, ale z drugiej strony ... od bidy.
No nie wiem, poczekam jeszcze na np. test optycznych. Mam nadzieje, że niebawem to nastąpi jaad75 napisał/a: | Tak, pisałeś - do mnie akurat ten argument nie trafia. |
Dla mnie zaś jest jednym z podstawowych na "nie". Wiem, wiem, pewnie dziwne to, ale tak mi się to widzi i nic na to nie poradzę.
Każdy ma tam jakieś swoje preferencje co do ergonomii.
kozidron napisał/a: | Dla zakładającego wątek, takie arkana o jakich wspomina jaad75, nie będą miały znaczenie do momentu aż mu (jej) się migawka zestarzeje |
kozidron napisał/a: | nic nie pomogłeś Nikoli |
kozidron napisał/a: | w życiu nie robiłeś dłużej zdjęć tymi korpusami niż 30 minut |
kozidron napisał/a: | jaad75, ta kobita ma około 30 X większe doświadczenie w tej materii niż Ty | Widze, że jesteś świeżo po zakupie szklanej kuli...
Wojmistrz - Wto 12 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Widze, że jesteś świeżo po zakupie szklanej kuli... | Oj tam świeżo, już mu się zakurzyła i porysowała.
jaad75 napisał/a: | Widze, że jesteś świeżo po zakupie szklanej kuli... |
ale nie możesz tego strawić, że ktoś kto pyta ma większe doświadczenie od ciebie w posługiwaniu się jakimiś korpusami w kategorii klasowej w której doradzasz
Nie trzeba szklanej kuli, żeby zauważyć, że nie posługiwałeś się tymi korpusami, widać po postach, że potrafisz dać tylko linka do dxo
Ja tam nie widzę w tym nic złego, fajnie że ktoś widzi tylko aspekty lepszości w kategorii jednego czy drugiego słupka, całkiem istotnego, nie powiem. Natomiast doświadczenie praktyczne masz bliskie zeru, jakby nie patrzeć Nikola, ma pewnie 30X większe
kozidron napisał/a: | widać po postach, że potrafisz dać tylko linka do dxo | Przypomnijmy może czego tyczy się wymiana zdań, która doprowadziła do zalinkowania wyników z DxO:
Nikola napisał/a: | Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć? |
muzyk napisał/a: | Kup sobie Canona 6d to zobaczysz jakość zdjęć... |
jaad75 napisał/a: | W porównaniu do czego? D600? |
cybertoman napisał/a: | No pewnie. |
jaad75 napisał/a: | Yhy... |
Nikola napisał/a: | Czyżby różnica zdań? ;P |
jaad75 napisał/a: | Stała, co innego może napisać fanboy Canona? |
cybertoman napisał/a: | Merytoryczne argumenty się skończyły, jak widać. |
jaad75 napisał/a: | cybertoman, merytoryczne są takie same jak zawsze, ale ile razy by ich nie przytaczać, zawsze fanboje widzą co innego:
DxO
| Dopóki nie nauczysz się czytać, to te Twoje wtręty będą zawsze równie trafione...
kozidron napisał/a: | Natomiast doświadczenie praktyczne masz bliskie zeru, jakby nie patrzeć Nikola, ma pewnie 30X większe | Jeśli zrobiła 30k zdjęć D90 i 50D, to z pewnością zrobiła ich tymi korpusami więcej niż ja. Tylko jak widać niekoniecznie przekłada się to na jakiekolwiek doświadczenie skoro pisze:
Nikola napisał/a: | Oglądałam trochę zdjęć znajomych którzy korzystają z canona i nikona i mam wrażenie że zdjęcia z N są bardziej nasycone? a z C kolory są jakby mniej żywe ??? Pomożecie wybrać mi najlepszy system oraz jakiś obiektyw na sam początek ? i może jakiś program do obróbki |
Musisz się jeszcze podszkolić w używaniu tej Twojej szklanej kuli... Tylko nie wiem, czy nie prościej byłoby po prostu poćwiczyć czytanie i zwykłe wyciąganie wniosków...
jaad75 napisał/a: | Jeśli zrobiła 30k zdjęć D90 i 50D, to z pewnością zrobiła ich tymi korpusami więcej niż ja. Tylko jak widać niekoniecznie przekłada się to na jakiekolwiek doświadczenie skoro pisze: |
Jest co najmniej kilkunastu uzytkowników tego foruma, którzy wypisują takie bajki o kolorach miedzy C i N i o ile te są nieszkodliwe, bo kobita nie wypisuje ich z równym przekonaniem co kilku nawiedzonych użytkowników tego foruma o tyle najzwyczajniej pyta o doświadczenia różnic miedzy uzywaniem obu systemowych. Zauważ, że nie zakłada równie debilnych wątków "o kolorach" jak kilku pozostałych w tym jeden wybitny, który nabił tu już ponad tysiąc postów.
jaad75, ja nie wnikam, że ty tylko potrafisz dać linka do dxo, bo takie są twoje doświadczenia w uzytkowaniu C i N, ja się z tego śmieje
jaad75 napisał/a: | Musisz się jeszcze podszkolić w używaniu tej Twojej szklanej kuli... |
Ktoś pyta o doświadczenia z C i N a ty potrafisz tylko wkleić linka z dxo, nie ważne czy rozmawiasz z cybertomanem, Komorem czy kimkolwiek innym, ty rozpatrujesz temat tylko w kategorii twojej własnej "alergii", bo niby skąd masz mieć doświadczenie.
Ja jeszcze w przeciwieństwie do innych zgadzam sie z tobą że "lepiej nikon", tylko przynajmniej nie opieram się tylko na wykresach dxo
Wszędzie do znudzenia wałkujesz ten sam temat w taki sam sposób, podsumowując dyskusje, że wszyscy inni to fanboje. Wrzuć na luz i poczytaj się czasem albo obejrzyj kota moronicy
vulkanwawa - Wto 12 Lut, 2013
Nikola napisał/a: | Staram się bazować na opiniach ale tak jak czytam czy pytam znajomych to jest pół na pół:/ przyda mi się ten zestaw w przyszłości już do studia. A tak jak pytałam rzeczywiście tak jest że w N są bardziej nasycone kolory? I jaki program do obróbki polecacie bo tak myślałam o Lightroom'ie. |
...trafiłaś w sedno i właśnie dlatego że N ma tendencje do "przesycania" czyt. nienaturalne odwzorowanie barw (nie patrząc nawet na wykresy) szczególnie w kolorach skóry, wybrałem naturalną kolorystykę Canona - bo po prostu nie chce mi się tracić czasu na poprawianie składowych.
http://www.swiatobrazu.pl...ters-28296.html
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
vulkanwawa napisał/a: | wybrałem naturalną kolorystykę Canona |
Nie ma tak.
Aby uzyskać naturalną kolorystykę, trzeba RAWy z puszek obu systemów wywołać np. w Lightroomie.
Jeśli chodzi o jpg. - to już, zwłaszcza w zależności od oprogramowania danej puszki, ustawienia balansu bieli, dobór czasu - jeśli robi się zdjęcia nie na automacie.
Nikola napisał/a: | A tak jak pytałam rzeczywiście tak jest że w N są bardziej nasycone kolory? |
vulkanwawa napisał/a: | ...trafiłaś w sedno i właśnie dlatego że N ma tendencje do "przesycania" czyt. nienaturalne odwzorowanie barw (nie patrząc nawet na wykresy) szczególnie w kolorach skóry, wybrałem naturalną kolorystykę Canona - bo po prostu nie chce mi się tracić czasu na poprawianie składowych.
|
jaad75, widzisz różnice w tych dwóch wypowiedziach ? (to pytanie odnośnie tego, że pytającemu/Nikoli zarzucasz lamerstwo)
Jest kolosalna różnica między kims kto pyta, czy bzdura powtarzana w internecie to prawda a kimś, kto w to uwierzył i z pełnym przekonaniem powtarza takie głupoty, przykładów na tym forumie jest sporo, nawet się nie spodziewałem, że kolega vulkanwawa dostarczy mi go zaraz po moim poście.
vulkanwawa napisał/a: | http://www.swiatobrazu.pl...ters-28296.html |
Dobre vulkanwawa czy ten artykuł z "krainy cudów" ma dowodzić, że to co napisałeś w tym poście jest faktem ?
vulkanwawa, fotografowałeś kiedyś w rawach ?
kozidron napisał/a: | bo takie są twoje doświadczenia w uzytkowaniu C i N |
kozidron napisał/a: | bo niby skąd masz mieć doświadczenie. | Możesz jeszcze zwrócić tę kulę?
Twoje wizje strasznie słabo pokrywają się z rzeczywistością...
BTW, mam teraz do obróbki sesję z D3s... Na podstawie tego co widzę na zdjęciach, strasznie słaby AF ma ta puszka...
[ Dodano: Wto 12 Lut, 2013 23:50 ]
kozidron napisał/a: | jaad75, widzisz różnice w tych dwóch wypowiedziach ? (to pytanie odnośnie tego, że pytającemu/Nikoli zarzucasz lamerstwo) | Założyłeś sobie jakąś wizję i wierzysz, że jest prawdziwa. Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem - no, ale który to już raz...
kozidron - Sro 13 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Możesz jeszcze zwrócić tę kulę? |
cięzko nie zapomnieć, że rozmawia się człowiekiem z przewlekłą alergią, czy te dolegliwości maja wpływ też na inną część ciała
jaad75 napisał/a: | BTW, mam teraz do obróbki sesję z D3s... |
Co mnie to obchodzi, to jeszcze nie znaczy że robiłeś dłużej zdjęcia tym korpusem.
jaad75 napisał/a: | Na podstawie tego co widzę na zdjęciach, strasznie słaby AF ma ta puszka... |
Nic nowego, Tobie dać 7d/5d2 to powiesz, że trzeba mieć koślawe ręce żeby tym robić zdjęcia. Canony są dla koślawych, wykrzywiają palce, może ten nikon trafił w ręce canoniera, nie mój interes.
jaad75 napisał/a: | Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem - no, ale który to już raz... |
Ty znowu z tym swoim egocentryzmem, tu wszyscy w du.pie mają to twoje biadolenie. Ty naprawdę myślisz, że ja się odnoszę do twojej dyskusji cybertomanem ?
W kazdym wątku to samo, a jak kobita się zapytała, to stwierdziłeś, że musi byc słabo doświadczona.
Wolisz tak doświadczonych jak areka albo vulkanwawa ?
Zawsze kończy się tak samo: ja cię nie nie rozumiem, kilka osób to fanboje(tym razem grono mniejsze, bo zauważ, że coraz mniejsze grono strzępi język), komor cie podsumował, zresztą słusznie, bo biadolisz to samo non stop.
Weź ty sobie na spokojnie przeczytaj jeszcze raz bo potem będziesz pitolił, że to ironia była
jaad75 - Sro 13 Lut, 2013
kozidron napisał/a: | to jeszcze nie znaczy że robiłeś dłużej zdjęcia tym korpusem. | W ogóle nie robiłem. Nawet krócej. Kompletnie nie jarzysz... Znowu.
kozidron napisał/a: | Ty znowu z tym swoim egocentryzmem, tu wszyscy w du.pie mają to twoje biadolenie. | Koleś który pisze "wszyscy", wyrażając swoje poglądy, to kto?
Kozi, weź się prześpij, bo znowu się ośmieszasz...
vulkanwawa - Sro 13 Lut, 2013
Nikola cokolwiek wybierzesz, C lub N będzie to bardzo dobry wybór, osobiscie polecał bym od razu sprawdzone i niezawodne aparaty i to pełnoklatkowe -D700 lub 5D Mark II i tylko jedną stałkę np.50mm 1.8
jaad75 napisał/a: | W ogóle nie robiłem. Nawet krócej. Kompletnie nie jarzysz... Znowu. |
że powtórzę:
kozidron napisał/a: | Co mnie to obchodzi, to jeszcze nie znaczy że robiłeś dłużej zdjęcia tym korpusem.
|
jaad75, to naprawdę nikogo nie obchodzi. Może co najwyżej wyjaśnia, dlaczego każda dyskusja kończy się tym samym, czyli:
komor napisał/a: | I wróciliśmy do punktu wyjścia, czyli bez wyciągania z cieni nie da się w ogóle zrobić zdjęcia i nic innego się nie liczy. |
Czy masz coś do zaoferowanie w temacie używalności jakiegoś systemu poza twoimi doświadczeniami z tabelkami dxo czy dpreview oraz tym, że obrabiałeś jakieś zdjęcia z kilku puszek? Zdajesz sobie sprawę, że w aparacie poza matrycą są jeszcze inne czynniki, które mają wpływ na jakość pracy a nawet na efekt końcowy?
jaad75 napisał/a: | Koleś który pisze "wszyscy", wyrażając swoje poglądy, to kto? |
czy ty naprawdę nie kumasz o co chodzi, ja mam gdzieś twoje wywody o wykresach czy linkach z Dxo, (tylko żeby było jasne z tą częścią się akurat zgadzam, nie ma co wałkować od nowa lepszości matryc sony) całe twoje doradzanie czy dyskusja z kimś "kto pyta" kończy się zawsze tak samo: canonem nie da się robić zdjęć a każdy kto twierdzi inaczej jest albo fanbojem albo cię nie rozumie.
jaad75, nie zauważyłeś, że napisało ci to już kilka osób w kilku wątkach, znasz straszliwy żart o rabinie ?
jaad75 napisał/a: | Kozi, weź się prześpij |
Jak nie kula, to brak snu, argumenty iście elokwentne. Ty rzeczywiście myślisz, że jesteś błyskotliwy?
[ Dodano: Sro 13 Lut, 2013 08:59 ]
vulkanwawa napisał/a: | Nikola cokolwiek wybierzesz, C lub N będzie to bardzo dobry wybór, osobiscie polecał bym od razu sprawdzone i niezawodne aparaty i to pełnoklatkowe -D700 lub 5D Mark II i tylko jedną stałkę np.50mm 1.8 |
no tak, super zestaw, który zamyka temat FF + tania 50tka
nienietaktak - Sro 13 Lut, 2013
a może tę 50tkę da się na scotch i ślinę do H4D jakoś dokleić?
RB - Sro 13 Lut, 2013
vulkanwawa napisał/a: | Nikola cokolwiek wybierzesz, C lub N będzie to bardzo dobry wybór, osobiscie polecał bym od razu sprawdzone i niezawodne aparaty i to pełnoklatkowe -D700 lub 5D Mark II i tylko jedną stałkę np.50mm 1.8 |
A emotikon, o taki np. się gdzieś zawieruszył, jak mniemam?
I tak np. mam wywalać 6-7 tysięcy na korpus aby mieć jeeeedyny w swoim rodzaju pięciokątny bokeh z c50/1.8? To musi byc już artyzm, jam za mały, nie czuję tego w powietrzu...
mozer - Sro 13 Lut, 2013
Ludzie najwyraźniej lubią wydać tyle na korpus pełnoklatkowy, że im potem na porządny obiektyw nie starcza. Wtedy już muszą udawać, że są z takiego zestawu zadowoleni
kozidron napisał/a: | to naprawdę nikogo nie obchodzi. |
kozidron napisał/a: | że napisało ci to już kilka osób | Strasznie lubisz podpierać się innymi - czujesz się niepewnie?
kozidron napisał/a: | Ty rzeczywiście myślisz, że jesteś błyskotliwy?
| Sądząc z tego, jak często mnie o to pytasz, musisz mieć tu spory kompleks...
Ja wiem, najbardziej wygadany chłopak na dzielnicy, itp... Twoja indolencja w tym wypadku musi Cię strasznie frustrować...
Ja naprawdę nie zamierzam się z Tobą licytować, na liczby używanych (i użytkowanych) aparatów, bo to dziecinada. Powiem tylko, że moje doświadczenie w użytkowaniu aparatów Pentaksa jest wg. Twoich kryteriów tylko trochę większe, niż doświadczenie pytającej koleżanki, a jeśli rozbić to na poszczególne modele, to z K-5 mam doświadczenie znikome, a z K-5IIs na poziomie pożyczania sprzętu od kolegi. Ba, z Druhem, którego mam od początku podstawówki, na poziomie sklepowych macanek, albo trochę poniżej...
komor - Sro 13 Lut, 2013
No dobra, skoro argumenty zeszły na poziom licytacji to proponuję kwestię alergii i pokrewne pozostawić już zamknięte. Proszę już nie komentować tej kwestii.
Nikola - Sro 13 Lut, 2013
Oho, widzę zamieszanie się zrobiło w moim wątku dużo nowego się nie dowiedziałam poprzez takie licytacje
jaad75 napisał/a: | Sądząc z tego, jak często mnie o to pytasz, musisz mieć tu spory kompleks... |
Tam był znak zapytania.
jaad75 napisał/a: | Ja naprawdę nie zamierzam się z Tobą licytować, na liczby używanych (i użytkowanych) aparatów, bo to dziecinada. |
Bo nie musisz a własciwie nie trzeba, po twoich postach wszystko jest jasne, twoje doświadczenie polega na przytoczeniu wykresów z dxo i tyle w temacie. Z ostatniej dyskusji z Tobą, okazało się, że porównywałeś pracę af-u miedzy pentaxem a canonem wtedy gdy canon na bagnecie miał założoną 50/1.4, tu nie ma nad czym dywagować
jaad75 napisał/a: | Strasznie lubisz podpierać się innymi |
Robię to drugi raz odkąd dyskutuje z Tobą na tym forumie. Generalnie tego nie lubię, skoro uważasz że 2 razy to dużo, to co zrobić
jaad75, nie zauważyłeś że każda dyskusja z Tobą kończy się tak samo? Ja cię nie rozumiem, wszyscy to fanboje, canon jest zły a fotografia polega na wyciąganiu z cieni
Cytat: | o dobra, skoro argumenty zeszły na poziom licytacji to proponuję kwestię alergii i pokrewne pozostawić już zamknięte. Proszę już nie komentować tej kwestii. |
jasne Komor już odpuszczam, bo na końcu okaże się, że to była ironia
vulkanwawa - Sro 13 Lut, 2013
RB napisał/a: | vulkanwawa napisał/a: | Nikola cokolwiek wybierzesz, C lub N będzie to bardzo dobry wybór, osobiscie polecał bym od razu sprawdzone i niezawodne aparaty i to pełnoklatkowe -D700 lub 5D Mark II i tylko jedną stałkę np.50mm 1.8 |
A emotikon, o taki np. się gdzieś zawieruszył, jak mniemam?
I tak np. mam wywalać 6-7 tysięcy na korpus aby mieć jeeeedyny w swoim rodzaju pięciokątny bokeh z c50/1.8? To musi byc już artyzm, jam za mały, nie czuję tego w powietrzu... |
... akurat miałem na myśli używany sprzęt, przepraszam faktycznie nie dopisałem.
Więc poniżej 5 tyś można mieć już porządny startowy zestaw i napisałem że np 50mm 1.8 więc proszę napisz kontr-argumenty i co byś zaproponował w tych "widełkach " cenowych?
kozidron napisał/a: | ostatniej dyskusji z Tobą, okazało się, że porównywałeś pracę af-u miedzy pentaxem a canonem wtedy gdy canon na bagnecie miał założoną 50/1.4, tu nie ma nad czym dywagować | Jak zwykle naciągasz fakty, ale każdy może sobie odszukać tamtą dyskusję i zobaczyć w kontekście czego się toczyła:
http://forum.optyczne.pl/...o%B6ciem#390526
Tak więc znowu pudło mistrzu...
kozidron napisał/a: | nie zauważyłeś że każda dyskusja z Tobą kończy się tak samo? Ja cię nie rozumiem | To zauważyłem, zauważyłem też, że generalnie masz problem ze zrozumieniem i interpretacją również innych postów na tym forum...
RB - Sro 13 Lut, 2013
kontrargument do zakupu mimo wszystko drogiego korpusu z canonem 50/1.8? no choćby ten przytoczony juz przeze mnie cholerny bokeh. To naprawdę daje po oczach. A jak na takie duperele nie zwracamy uwagi to... IMO można się obejśc i znacznie tańszym korpusem. To OK obiektyw do zabaw w fotografię ale na miłość boską, dopłacenie do nie najtańszego możliwego u Canona szkła AF chyba nie jest aż tak straszne?
mozer - Sro 13 Lut, 2013
RB, jak się wzięło kredyt na FF, to kolejny tysiak może być straszny
jaad75 napisał/a: | kozidron, na 50/1.4 - coś tam jeszcze miał, ale nie wnikałem. |
aha, to w gwoli ścisłości była to 50/1.4 i coś tam jeszcze, hehe taki z Ciebie specjalista teoretyk i porównywałeś af do swojego korpusu do czegoś tam jeszcze
jaad75 napisał/a: | Nie wiedziałem, że 50/1.4 Canona ma taki fatalny AF, zwłaszcza w połączeniu z 7D... |
jaad75 napisał/a: | Jak zwykle naciągasz fakty, ale każdy może sobie odszukać tamtą dyskusję i zobaczyć w kontekście czego się toczyła: |
W kontekście tego samego, że jesteś teoretykiem i nie masz doświadczenia albo co najwyżej małe, żebyś nie stękał o jakimś druhu i innym pentaxie. Fajnie, że co wątek biadolisz, że bez wyciągania cieni nie można już zdjęć robić i na tym się kończy, no i przy okazji można usłyszeć o fanbojach, kuli albo tego, że ktoś cię nie rozumie albo że to wszystko to ironia, bo Tobie wydaj się, że wszyscy muszą brać udział w twoich przepychankach o lepszości na jednym czy drugim wykresie z DxO.
hijax_pl - Sro 13 Lut, 2013
komor napisał/a: | No dobra, skoro argumenty zeszły na poziom licytacji to proponuję kwestię alergii i pokrewne pozostawić już zamknięte. Proszę już nie komentować tej kwestii. |
|
|