forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomocy... Aparat/lustrzanka do kręcenia filmów Full HD

Grooveman - Nie 10 Lut, 2013
Temat postu: Pomocy... Aparat/lustrzanka do kręcenia filmów Full HD
Hej,
Od tygodnia zgłębiam temat optymalnego aparatu do kręcenia filmów demonstracyjnych instrumentów muzycznych. Dotychczasowe marne próby: http://youtube.com/user/emuzyknetpl
Przyznaję, że jakość obrazka miało drugorzędne znaczenie. Ale chcę to zmienić.

Maksymalny czas nagrywania to 20 minut. To warunek. Już mi się wydawało, że znalazłem - Canon EOS650D z obiektywem 18-55 i stałką 50. Nagrywa do 29:59 min. Byłem dzisiaj w sklepie gdzie mi powiedziano, że lustrzanka po kilkunastu minutach nagrywania w Full HD może się wyłączać z przegrzania. Czy to prawda?

Ale dzisiaj trafiłem na jeszcze gorsze info: maksymalna wielkość pliku wideo to 4 GB. Minuta nagrania Full HD to według informacji producenta 330 MB/min. Czyli maksymalna długość pliku to nieco ponad 12 minut :-/ A to za mało.

Czy znacie alternatywę? Nie chcę kupować kamery, bo potrzebuję też aparatu... Co doradzicie?

Pozdro
Grooveman

[ Dodano: Nie 10 Lut, 2013 22:34 ]
W akcie desperacji zacząłem szukać pośród kompaktów. Trafiłem na Samsunga WB750. Hehe... Na papierze ma wszystko czego potrzebuje... Nagrywanie do 20 minut 1920x1080 30klatek/sek. .??? Czy to nie za proste?
Pozdro
Grooveman

Wojmistrz - Nie 10 Lut, 2013

Pomyśl nad Sony A57.

Wojmistrz napisał/a:
Pomyśl nad Sony A57.

Właśnie o Sony tyle ze a37 sprzedawca wyraził się, że po ok. 15 minutach w temperaturze 20 st. C aparat się przegrzewa... Sprawdziłem w instrukcji -Sony ostrzega, że tak się dzieje :-/

Pozdro
Grooveman

Wojmistrz - Nie 10 Lut, 2013

Ale A57 chyba miał poprawiony ten problem, mam nadzieję, że użytkownicy systemu się wypowiedzą.

Czy to musi być koniecznie lustrzanka? Może lepiej sprawił by się jakiś bezlustrowiec?

Wojmistrz napisał/a:
Ale A57 chyba miał poprawiony ten problem, mam nadzieję, że użytkownicy systemu się wypowiedzą.

Czy to musi być koniecznie lustrzanka? Może lepiej sprawił by się jakiś bezlustrowiec?

Faktycznie chyba poprawili - w instrukcji piszą:

Temperatura otoczenia - Ciągły czas nagrywania filmów
20°C - około 29 minut
30°C - około 29 minut
40°C - około 13 minut

Przyjrzę się. Thx!
Pozdro
Grooveman

[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 00:55 ]
Wojmistrz napisał/a:

Czy ewentualnie polecacie coś jeszcze prócz Sony A57? Nikon ma chyba nagrywanie wideo do 15 minut? Nie mam rozeznania w Pentaxach. A może Panasonic coś ma innteresującego? Jakoś cicho o tej marce...

BTW co myślicie o tym Samsungu WB750 do nagrywania filmów Full HD?

Pozdro
Grooveman

Grooveman - Sro 13 Lut, 2013
Temat postu: Canon 650D - maksymalny czas nagrywania wideo FullHD?
Hej,
Canon podaje, że maksymalna wielkość plików wideo to 4GB. W FullHD minuta to 330 MB. Czyli w 4 GB mieści się nieco ponad 12 minut nagrania. Czy to znaczy, że po przekroczeniu 4GB aparat kończy nagrywanie, czy kontynuuje zapis do kolejnego pliku (jak w kamerach wideo)?

Pytanie drugie - czy 650D podczas nagrywania wideo się przegrzewa i się wyłącza? Z Sony A37 jest ponoć taki problem. Potrzebuję nagrywać około 20-minutowe pliki.

Pozdro
Grooveman

Wojmistrz - Sro 13 Lut, 2013

Po co kolejny temat? Już jeden założyłeś.
Grooveman - Czw 14 Lut, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Po co kolejny temat? Już jeden założyłeś.

Bo nie otzymałem odpowiedzi... Chodzi o przegrzewanie sie 650D

Pozdro
Grooveman

hijax_pl - Czw 14 Lut, 2013

Grooveman, brak odpowiedzi to nie powód do zakładania kolejnego tematu. A jak się Twoje posty sklejają i nikt nie widzie, że coś dopisałeś - proś o podbicie.

hijax_pl napisał/a:
Grooveman, brak odpowiedzi to nie powód do zakładania kolejnego tematu. A jak się Twoje posty sklejają i nikt nie widzie, że coś dopisałeś - proś o podbicie.

Ok. Sorka.
Grooveman

Grooveman, nie prościej kupić kamerę? Aparaty nie są konstruowane by "godzinami" nagrywać materiał. Z drugiej strony ograniczenia które występują sankcjonują podział aparat/kamera, który to wynika ze stawek celnych i takich tam...

A jak już koniecznie lustrzanka to co za problem zainteresować się montażem materiału na kompie?

Wojmistrz - Czw 14 Lut, 2013

Mogę sprawdzić dla ciebie jak to działa na Canon 60D.

Wojmistrz napisał/a:
Mogę sprawdzić dla ciebie jak to działa na Canon 60D.

Wg instrukcji obsługi przy np najwyższej jakości aparat zakończy nagrywanie po ok 12min (ograniczenie wielkości pliku 4GB). By kontynuować należy ponownie wcisnąć przycisk nagrywania.

To było do przewidzenia i tak też zrobił dla obrazu 1920x1088 25fps. Przed nagraniem pokazał, że może nagrać 29'59". Nagrał dokładnie 4281MB czyli 12'29". Niestety, nie ma możliwości zmiany bitrate na mniejszy, tak więc lipa.
muzyk - Czw 14 Lut, 2013

Wojmistrz napisał/a:
tak więc lipa.

Hmm, zależy. Jeśli chcesz film składający się z wielu scen, to nawet i 12 min obskoczysz.
Te 12 to dla jednego nagrania przecież.

Przy dłuższych nagraniach - np. jakiś koncert, przedstawienie na zasadzie "ustaw na statywie i zapomnij" - camcorder.

muzyk, ale koledze potrzebne są minimum 20'
muzyk - Czw 14 Lut, 2013

Wojmistrz napisał/a:
ale koledze potrzebne są minimum 20'

Aha, ok.
Napisałem. Camcorder.

pioroon - Czw 14 Lut, 2013

"Ustaw i zapomnij" na koncercie? Chyba chóru ;) :P
Temat postu: Re: Pomocy... Aparat/lustrzanka do kręcenia filmów Full HD
muzyk napisał/a:
Napisałem. Camcorder.
Grooveman napisał/a:
Nie chcę kupować kamery, bo potrzebuję też aparatu...

mozer - Czw 14 Lut, 2013

Wojmistrz, współczesne camcordery robią też zdjęcia...

mozer, wiem że robią. Do filmów równie dobrze można kupić kompakcik, ale kolega Grooveman chyba się jasno wyraził.

Wojmistrz napisał/a:
mozer, wiem że robią. Do filmów równie dobrze można kupić kompakcik, ale kolega Grooveman chyba się jasno wyraził.

Nie chce nagrywać koncertów. Aparat ma służyć do nagrywania demowek instrumentów w Full HD - Mac 20 minut. I służyć jako aparat na codzień w redakcji. Byłem 2lata temu na pokazie Canona gdzie pokazywali możliwości aparatów na przykładzie teledysków. Zwłaszcza możliwości optyki mi zaimponowaly. Stąd pomysł o EOS650D. Tyle ze czas ciągłego nagrywania 12 minut i informacje o przegrzewaniu sie procesora obrazu mnie mocno zawiodły :-(

Zostaje Sony A57? A moze faktycznie kupić kamerę za 1200 zł i lustrzankę do zdjęć? Tyle, że w moim budżecie wystarczyło by na EOSa 1100D... Warto? Sam już nie wiem...

Pozdro
Grooveman

Grooveman napisał/a:
A moze faktycznie kupić kamerę za 1200 zł i lustrzankę do zdjęć?
A potrzebujesz kamerę za 1200zł? Nie lepiej dobre oświetlenie?

hijax_pl napisał/a:
Grooveman napisał/a:
A moze faktycznie kupić kamerę za 1200 zł i lustrzankę do zdjęć?
A potrzebujesz kamerę za 1200zł? Nie lepiej dobre oświetlenie?

Światełka już kupione :-)
Najtańsze markowe kamery to 1000-1200 zł. Niestety.

Pozdro
Grooveman

Dopuszczasz coś poza lustrzanką (kompakt, bezlustrowiec)?
muzyk - Czw 14 Lut, 2013

pioroon napisał/a:
"Ustaw i zapomnij" na koncercie? Chyba chóru

Tak.
Wojmistrz napisał/a:
muzyk napisał/a:
Napisałem. Camcorder.
Grooveman napisał/a:
Nie chcę kupować kamery, bo potrzebuję też aparatu...

Nie chcieć, a ewentualnie być zmuszonym z braku alternatywy, to inna inszość.
Grooveman napisał/a:
Aparat ma służyć do nagrywania demowek instrumentów w Full HD - Mac 20 minut. I

Jeśli nie znajdziesz takiej lustrzanki... nagrywaj camcorderem. Też się da. I to w full HD.

Są jeszcze bezlusterkowce nagrywające full HD, w tym tani, a ze znakomitą matrycą Pentax K 01.

Grooveman - Pią 15 Lut, 2013

Grooveman napisał/a:
Aparat ma służyć do nagrywania demowek instrumentów w Full HD - Mac 20 minut. I

Jeśli nie znajdziesz takiej lustrzanki... nagrywaj camcorderem. Też się da. I to w full HD.

Są jeszcze bezlusterkowce nagrywające full HD, w tym tani, a ze znakomitą matrycą Pentax K 01.[/quote]

Dochodzę do wniosku, że jak coś jest do wszystkiego, to jest.... Wiadomo do czego.

Ok. Mając budżet max 2500 zł muszę kupić kamerę i aparat. Co do kamery wybór padł na te modele: Panasonic HC-V500 albo Sony HDR-CX210E. Zostaje 1600 zł na aparat.
Ma służyć do robienia fotek sprzętu muzycznego do portali. Nie muszę mieć dużego zooma. 18-55 wystarczy. Zestaw uzupełnię o jasną stałkę. Nie muszę mieć automatycznej ostrości, bo sprzęt "nie ucieka" :-) Fotki będą robione w zaimprowizowanym studiu foto w biurze. Rozglądałem się i widzę następujące możliwości:
- Canon 1100d
- Canon 500d
- Nikon D3000
- Nikon D3100
Ludzie chwalą optykę Nikona, podobno jest więcej opcji wyboru... Co według Was oferowałoby najlepszą jakość fotek?

A może zaawansowany kompakt? Lub bezlusterkowiec? Do fotek.

Pozdro
Grooveman

Wojmistrz - Pią 15 Lut, 2013

Grooveman, wydaje mi się, że generalnie lustrzanka tylko do takich zdjęć, to będzie przerost formy nad treścią.
Jeszcze jedno pytanko, czemu nie Sony SLT-a57? Ile tych nagrań będziesz robił dziennie, że boisz się o przegrzanie?

Grooveman - Pią 15 Lut, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Grooveman, wydaje mi się, że generalnie lustrzanka tylko do takich zdjęć, to będzie przerost formy nad treścią.
Jeszcze jedno pytanko, czemu nie Sony SLT-a57? Ile tych nagrań będziesz robił dziennie, że boisz się o przegrzanie?

Raz-dwa w tygodniu po około 5 demówek. Biorąc pod uwagę poprawki, 2 godziny nagrań

Pozdro
Grooveman

komor - Sob 16 Lut, 2013

Grooveman, jeszcze podrążę: czy to nagranie musi naprawdę być cięgiem, jednorazowo 20 minut? Nie można w trakcie nagrywania zrobić przerwy? Bo mając tak mały budżet rozdrabniać go na dwa urządzenia to trochę szkoda. Dostaniesz kaszankę.
ophiuchus - Sob 16 Lut, 2013

Zresztą filmy z choćby odrobiną dynamiki (tak, tak, nawet prezentacje instrumentów :P ) są dużo ciekawsze od statycznych scenek. Lepiej się ogląda fajnie zmontowany materiał, niż nagraną jednym ciągiem pogadankę ;)