|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Problem z AF przy lampie zewnętrznej
jockeyek - Pon 11 Lut, 2013 Temat postu: Problem z AF przy lampie zewnętrznej Witam, sprzęt jaki posiadam to Canon EOS 550D, sigma 50mm 1,4 i lampa YN568EX.
Problem jest taki że gdy założę lampę to AF się gubi i mam cały czas BF, im dalej od przedmiotu tym dalej jest ostrość od celu. Nie robi różnicy czy wspomaganie AF z lampy włączone czy nie, w świetle dziennym czy każdym innym. Obiektyw sigma oczywiście po kalibracji w serwisie. Bez lampy trafia praktycznie w punkt żadnych problemów z ostrością, zakładam lampę i BF żadnej loterii zawsze BF i te same wartości na tych samych odległościach.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem, gdzie szukać przyczyny?
komor - Pon 11 Lut, 2013
Bywają problemy z kalibracją AF do światła wspomagającego z lampy zewnętrznej, ale żeby wpływało to na pracę nawet gdy wspomaganie jest wyłączone? Ciekawy przypadek. Ciekaw jestem czy ktoś ma jakieś doświadczenia.
jockeyek - Pon 11 Lut, 2013
Dodam ze jak zakładam wyzwalacze YN622 to problem znika, czy to lampa jest wyzwalana bezprzewodowo czy to na aparacie na górze YN622.
Crystof - Pon 11 Lut, 2013
Moja propozycja - napisz maila do serwisu YN - w końcu to podpięcie ich produktu powoduje problem. Ewentualnie jeżeli masz możliwość w sklepie albo u znajomego - pożycz/wypróbuj inną lampę podpiąć, i sprawdź czy będzie się działo to samo. Jeżeli tak, to może po prostu stopka robi jakieś problemy (?).
|
|