|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Fotografowanie na uwięźi
90s - Wto 12 Lut, 2013 Temat postu: Fotografowanie na uwięźi Witam wszystkich serdecznie .
Od pewnego czasu nastawiam się by zacząć robić zdjęcia z aparatem na uwięzi tzn. by zdjęcia wędrowały od razu do komputera i były wyświetlane na monitorze.
Zależałoby mi jednak by nie być ograniczonym przez kabel a raczej dwa bo dwie osoby na zmianę pstrykają.
Poczytałem trochę o dostępnych zabawkach jak karty wifi oraz transmittery. Jednak jakieś paranoje są wypisywane że ten sprzęt wysyła zdjęcia na jakieś zagraniczne serwery skąd dopiero można je pobrać lub transmisja danych jest strasznie wolna nawet do 30sek pliki RAW.
Spotkał się ktoś z Was z jakimś sensowniejszym rozwiązaniem?
I takie drugie pytanie, w razie gdyby przez kabel USB było jedynym sensowym rozwiązaniem. to są jakieś przeciwwskazania w przypadku kilkumetrowych kabli jak np 5-10metrowe? Oraz jak sprawa wygląda z prędkością zapisu RAWów.
Na koniec jeszcze jedno pytanie.
Jakie są minimalne wymagania sprzętowe dla laptopa by w miarę szybko wyświetlał 21mb. rawy na systemie XP . bo nie chciałbym by to muliło i jak już wspomniałem chodzi o dwie osoby.
pozdrawiam
FotoTomek - Wto 12 Lut, 2013
Canon ma coś takiego:
WFT-E7
Z tym że tanie, to to nie jest.
Natomiast chyba jednak odradzałbym bieganie po studiu z aparatem na kablu. Długość kabla USB to max. ok. 5 m. Łatwo się potknąć, zahaczyć o kabel i nieszczęście gotowe. Można też zainwestować w repeater USB. Wtedy, łącząc ze sobą repeatery, możemy mieć nawet kilkudziesięciometrowy kabel USB, ale to oczywiście kosztuje, poza tym nie eliminuje niebezpieczeństwa zahaczenia nogą o kabel. Jeśli kabel, to aparat raczej na statywie, a sam kabel lepiej przymocować jakąś taśmą klejącą do nogi statywu, a z drugiej strony do nogi od stołu.
manolo - Wto 12 Lut, 2013
gdybyś napisał przesyłanie zdjęć z aparatu na komputer miałbyś wcześniej tą jedyną pożądaną właściwą odpowiedź..
np. http://www.cyfrowe.pl/apa...ye-fi-4-gb.html
musisz mieć WI-FI, to ma większość nowych komputerów, często dostaje
się router wi-fi z internetem, można dokupić wi-fi na usb w ostateczności,
i wtedy działa bardzo dobrze kilkanaście metrów bez żadnych kabli.
FotoTomek - Wto 12 Lut, 2013
Super, ale czy to działa w taki sposób, że po wciśnięciu spustu zdjęcie od razu przesyłane jest do kompa? Chyba nie. A może się mylę?
manolo napisał/a: | musisz mieć WI-FI |
No, to raczej oczywiste jest
90s - Wto 12 Lut, 2013
FotoTomek, Dzięki za link, widziałem inny transmiter i też jaja z nim były bo łączył się z zewnętrznym serwerem. Ale poczytam o tym co ludzie piszą.
manolo z tego co o tym cudzie wyczytałem to nie jest nic wart. Raz że musisz kupić adapter do CFa co skraca znacznie jego zasięg, dwa że fotki w tych tańszych wersjach muszą być jpg.trzy że zdjęcia lecą na zewnętrzny serwer z którego sobie możesz później je zgrać a nie na Twój komputer. cztery wysyłając taki 21mb rawa to pół dnia bym stracił.
Doczytałem się też że z długimi kablami USB również są problemy. Pytanie tylko co oznacza długi kabel bo widziałem nawet 10metrowe.
Lubię dynamicznie kadrować stąd wolałbym radiowo, poza tym już mi się pałęta masa kabli, ale przeboleje nawet kolejny byle było to kilka metrów a nie max 150cm
lvl3ha - Sro 13 Lut, 2013
FotoTomek napisał/a: | Super, ale czy to działa w taki sposób, że po wciśnięciu spustu zdjęcie od razu przesyłane jest do kompa? Chyba nie. A może się mylę? |
http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11
To tyle w temacie. Jak widac na dolaczonej tabelce 802.11ad moze przeslac rawa z hasselblada w sek. tylko kart takich nie wymyslili jeszcze
Jesli mowa o 802.11n to 2 do 3 sek. powinien trwac transfer rawa
Usjwo - Sro 13 Lut, 2013
90's czas przesąść się na 6D, tam jest możliwość przesłania zdjecia na komputer.
90s - Sro 13 Lut, 2013
Usjwo, to też jest jakieś rozwiązanie;)))
FotoTomek - Sro 13 Lut, 2013
90s napisał/a: | widziałem inny transmiter i też jaja z nim były bo łączył się z zewnętrznym serwerem. Ale poczytam o tym co ludzie piszą. |
Z opisu wynika, że jednym z trybów pracy tego gadżetu jest tryb "EOS Utility". Wtedy aparat pracuje, jakby był podłączony do kompa niewidzialnym kablem USB. Transmisja jest dwukierunkowa, czyli pewnie można naciskać spust migawki w komputerze i za chwilę oglądać zrobioną fotkę.
komor - Sro 13 Lut, 2013
WFT-E7 jest chyba tylko do 5DIII, a kolega 90s zdaje się ma 5DII. http://cpn.canon-europe.c...es/wft_e2_e3.do
Dlaczego WFT-E7 zrobili tak głupio z kablem z boku zamiast portem na spodzie obudowy, jak w poprzednich modelach? I kształt zupełnie nie pasuje do 5DIII. Czyżby jednak był jakiś uniwersalny a nie dedykowany do 5DIII? Niestety zakładka Specifications mówi: Technical product specifications are currently unavailable. Jak zwykle na europejskiej stronie Canona…
http://www.usa.canon.com/...#Specifications
Compatible Cameras: EOS 5D Mark III
90s - Sro 13 Lut, 2013
Masz racje kolego komor w dodatku cena jak za złoto, pozostaje w takim przypadku kwestia tego repeatera USB czy to się sprawdzi. bo czytałem że długie kable nie dają sobie rady z tym przesyłem danych.
A bardzo mi zależy by zacząć fotografować na uwięzi bo zbyt wiele detali nie jest dostrzegalnych przez te małe wyświetlacze a skanowanie na powiększeniu też jest mało efektowne.
Macie jakieś rady co do specyfikacji laptopa? bo też nigdzie nie pisze jaka jego moc powinna być
jaad75 - Sro 13 Lut, 2013
Usjwo napisał/a: | 90's czas przesąść się na 6D, tam jest możliwość przesłania zdjecia na komputer. | Tyle, że przesyłanie RAW-ów jest ponoć równie wolne, co w przypadku tych bezprzewodowych kart...
manolo - Sro 13 Lut, 2013
90s napisał/a: | manolo z tego co o tym cudzie wyczytałem to nie jest nic wart. Raz że musisz kupić adapter do CFa co skraca znacznie jego zasięg, dwa że fotki w tych tańszych wersjach muszą być jpg.trzy że zdjęcia lecą na zewnętrzny serwer z którego sobie możesz później je zgrać a nie na Twój komputer. cztery wysyłając taki 21mb rawa to pół dnia bym stracił.
Doczytałem się też że z długimi kablami USB również są problemy. Pytanie tylko co oznacza długi kabel bo widziałem nawet 10metrowe. |
karty Lexara z serii pro nie potrzebują internetu, wystarczy wi-fi
90s - Czw 14 Lut, 2013
manolo masz racje, poczytałem o nich ale 30 seks od pstryku do wyświetlenia się obrazu na ekranie to zdecydowane za dużo (pliki RAW )
Nie pozostaje mi nic innego jak zaryzykować z tym 5 metrowym kablem USB i repeater albo 2x2,5 z repeater
mozer - Czw 14 Lut, 2013
90s, a próbowałeś coś w stylu: http://www.geeks.com/deta...KIT-DT&cpc=SUGG
90s - Czw 14 Lut, 2013
mozer to ma bardzo rozsądną cenę i transfer
muszę poszperać czy ktoś to z lustrzankami sprawdzał.
mozer - Czw 14 Lut, 2013
90s, urządzeń tego typu to trochę chyba jest - ja linknąłem pierwsze z brzegu.
90s - Czw 14 Lut, 2013
mozer, tak właśnie widziałem tylko jakoś nie mogę znaleźć informacji by to ktoś testował
ps. fajna stopka:)
manolo - Czw 14 Lut, 2013
według mnie 30 sekund to nie jest problem, ale masz rację, możesz użyć jakiegoś softu do obsługi aparatu z poziomu komputera i wtedy usb - zamykasz oczy, naciskasz migawkę i po kilkunastu minutach masz zapełniony dysk, a tak przez wi-fi jeszcze byś
musiał się zastanawiać nad kolejnym zdjęciem pół minuty, strata czasu
jaad75 - Czw 14 Lut, 2013
manolo napisał/a: | według mnie 30 sekund to nie jest problem | 30s czekania na podgląd zdjęcia na ekranie w trakcie sesji, to nie jest dla Ciebie problem?
To raczej mija się z celem, dla którego się taki podgląd zazwyczaj chce mieć...
90s - Pią 15 Lut, 2013
manolo ja tego nie mam zamiaru używać do robienia zdjęć z zamkniętymi oczami tylko by móc wyłapać wszelkie niedociągnięcia których nie sposób dostrzec na małym wyświetlaczu.
Przy pracy z ludźmi czekanie 30sek na obraz plus 10-20 na ocenę co trzeba poprawić to jakieś nieporozumienie.
ktoś musi stać minute zanim powiem mu co trzeba zmienić
manolo - Pią 15 Lut, 2013
tylko skąd to pół minuty, wi-fi jest dużo szybsze, można przesłać kilkanaście MB w ciągu sekundy
jaad75 - Pią 15 Lut, 2013
manolo, spytaj producentów...
wokoti - Sob 16 Lut, 2013
moge Ci powidziec jak to wygląda w nikonie .D700 aparat na kablu USb ze wzamacniaczem czyli 7 metrów .spokojnie jak uwazasz na kabel da sie z tym żyć ,Zdjecia w Raw-ie impotowane z pomaca LR i trwa to 2-3 sekundy ,transmitery bezprzewodowe duzo dłuzej ,fajny gadzet pomaga w studio , zwłaszcza jak masz kalibrowany monitor widac jak na dłoni
lvl3ha - Sob 16 Lut, 2013
Wireles USB 1.0 czyli przeslanie rawa bedzie trwalo wieki.
Released in January 1996, USB 1 specified data rates of 1.5 Mbit/s (Low-Bandwidth) and 12 Mbit/s (Full-Bandwidth).
90s - Sob 16 Lut, 2013
wokoti czyli na 7m kablu działa, to bardzo dobra wiadomość.
lvl3ha, tam pisze też transfer 480 Mbps czyli jak dobrze liczę to 60mb/s, ale jak ma się teoria do praktyki to nie wiem. poza tym trzeba byłoby adapter na usb mini b dokupić i też pytanie jakby to się trzymało i działało
Szkoda że nikt nie podjął się przetestowania różnych urządzeń i technik bo byłby fajny artykuł a tak w sieci nie wiele na ten temat jest.
FotoTomek - Sob 16 Lut, 2013
Może też trzeba zainwestować w dobry hub USB. Może zasilany. Choć nie wiem, czy to może mieć znaczenie - nie wiem, czy taki zasilany hub może wzmacniać sygnał. Wtedy taki hub można zainstalować gdzieś w połowie między aparatem a komputerem.
dokładnie to jest 1,8 matra kabla systemowego z miniUSB ktory dostałem od nikona kupujaca body i do tego 5 matrowy kabel USB ze wzmacniaczem , Kable Usb bez wzmocnienia sygnału działaja do 3 matrow bez utraty szybkosci i jakosc syganału ,pozniej bywa roznie .Tu masz link do takiego kabla http://allegro.pl/unitek-...3014399240.html
90s - Sob 16 Lut, 2013
wokoti, dzięki za link myślę że tak samo zrobię jak Ty.
Powiedz mi jeszcze jak to w praniu się sprawdzało? jakie czasy od zrobienia zdjęcia do wyświetlenia? i na jakim komputerze to wrzucałeś?
FotoTomek właśnie w tym problem, jest dość dużo pomysłów ale brak konkretnych informacji.
Ja niestety znalazłem tylko informacje o tych kartach wifi i transmiterach. a jak widać jest jeszcze sporo innych rozwiązań. Tylko szkoda kupować w ciemno i na sobie sprawdzać czy to będzie działać.
mozer - Sob 16 Lut, 2013
90s, lvl3ha ma chyba rację - ten transfer to jest raczej z huba przewodem. Wireless napisali 1.0. Tak czy inaczej, może jest jakaś wersja wireless 2.0.
Mam propozycje ale z serii mecz sie sam.
Raspberry Pi w torbie podrecznej na pasku podlaczone do aparatu przewodem usb i z jakims wifi(n) podlaczonym do niego. Troszke zabawy ale na pewno taniej niz canonowskie odpowiedniki czy jakies karty z wolnym wifi(b)
.
pisałem wczesniej ,2-3 sekundy importowane LR-em, komp to dell 2 rdzeniowy karta FX
wokoti napisał/a: | pisałem wczesniej ,2-3 sekundy importowane LR-em, komp to dell 2 rdzeniowy karta FX |
Cena nikona d700 a Raspberry Pi +poczytanie co i jak. Jesli ktos ma pieniadze i moze to czemu nie a jak nie masz tych 4tys w kieszeni to napisalem tansze rozwiazanie (tylko 10 razy tansze)
Wojmistrz - Nie 17 Lut, 2013
Ja jeszcze wrócę do Eye-Fi. Sam myślę o zakupie od czasu premiery 16GB Pro 2X ze względu na szybkość (class 10).
Na YT znalazłem możliwe że interesujący filmik, proponuję od razu przewinąć do 38".
http://www.youtube.com/watch?v=qNAgzdga__0
lvl3ha - Pon 18 Lut, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Ja jeszcze wrócę do Eye-Fi. Sam myślę o zakupie od czasu premiery 16GB Pro 2X ze względu na szybkość (class 10).
Na YT znalazłem możliwe że interesujący filmik, proponuję od razu przewinąć do 38".
http://www.youtube.com/watch?v=qNAgzdga__0 |
http://skowron.biz/artikel/gphoto-raspberry/
http://www.raspberrypi-tu...reless-network/
Taki poczatek dla pytajacego. Lekki wklad wlasny i mamy wireless n po kosztach smiesznych. no bateria do raspberry pi sie jeszcze przyda
Bylbym zapomnial
http://www.theverge.com/2...lr-battery-grip
90s - Pon 18 Lut, 2013
lvl3ha, dziękuje ci za linki, jednak zdecydowałem się na kable, taniej i sprawdzone w działaniu.
Jak będę miał z nimi problemy to będę kombinował dalej.
Na razie muszę się jeszcze za laptopem rozglądnąć
Wojmistrz - Wto 26 Lut, 2013
Ja 19-stego kupiłem okazyjnie Eye-Fi 8GB Pro x2 do mojego SX50HS za 39 euro z przesyłką ekspresową z Belgii. Czy jest to godne polecenia i bezproblemowe ocenię dokładniej za kilka tygodni, ale jak na razie jest super i nie mam zastrzeżeń po pięciu dniach pracy.
90s - Pon 03 Cze, 2013
Wojmistrz i jak wrażenia ??
ja jednak zdecydowałem się na kable USB jak koledzy doradzali wraz ze wzmacniaczem, w sumie 7 metrów.
Do tego laptopa trochę lepszego kupiłem bo nie mogłem dorwać specyfikacji na jakim najlepiej by to śmigało. zdjęcia przechwytuje za pomocą BreezeSys DSLR Remote.
2-3 sek i wyświetla mi rawa w raz z zapisem na dysku twardym, podgląd jpg w niecałą sekundę.
Piękna sprawa w końcu mogę skupić się na detalach których nie mogłem wyłapać na wyświetlaczu.
Wadą jest to że dwie puszki nie chcą pracować jednocześnie, może to wina oprogramowania.
Ale i tak jestem bardzo zadowolony
|
|