|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - AF nie równy AF'owi
tores - Wto 12 Lut, 2013 Temat postu: AF nie równy AF'owi Czy możliwe jest osiagnięcie 100% powtarzalności nastawów ostrości w optyce zoom canona. Nie rozgraniczam na L , LD, ASF i podobne chwyty nazwo-marketingowe.
Czy manualne ostrzenie lekarstwem na "pudła"
hijax_pl - Wto 12 Lut, 2013
A o jakim AF piszesz? Fazowym czy kontrastowym? Bo ten pierwszy z definicji nie jest powtarzalny, a ten drugi z definicji powinien być (choć czasami też nie jest)
tores - Wto 12 Lut, 2013
Robilem EF-s 18-135---60-75%
EF 24-85 75-90% satysfakcji
Wojmistrz - Wto 12 Lut, 2013
Ale w rzeczywistości to ta celność zależy od wielu czynników. Generalnie hijax_pl, w swojej wypowiedzi wyczerpał temat.
Dżozef - Sro 13 Lut, 2013 Temat postu: Re: AF nie równy AF'owi Czy manualne ostrzenie lekarstwem na "pudła"[/quote]
Raczej systemowa lampka rzutująca linie i trzymanie się centralnego punktu AF nazwał bym lekarstwem, reszta to witaminy
hijax_pl - Sro 13 Lut, 2013
Dżozef napisał/a: | Raczej systemowa lampka rzutująca linie | W słoneczny dzień?
Dżozef - Czw 14 Lut, 2013
hijax_pl napisał/a: | Dżozef napisał/a: | Raczej systemowa lampka rzutująca linie | W słoneczny dzień? |
"a coż taki zdziwiony"? Jak dzień słoneczny to akurat lampa jest baardzo wygodnym rozwiązaniem. Spoko, wspomagaczka bez potrzeby się nie załączy.
hijax_pl - Czw 14 Lut, 2013
Zdziwiony bo uważa, że przy kontrastowym świetle słonecznym ten czerwony wzorek lampy raczej nie pomoże
Dżozef - Pią 15 Lut, 2013
Na dziw taki jedna rada - spróbować zamiast fantazjować.
hijax_pl - Pią 15 Lut, 2013
Wypowiadam się z praktyki. No , ale może w moim Nikonie takich problemów nie ma?
kozidron - Sob 16 Lut, 2013
Dżozef napisał/a: | Na dziw taki jedna rada - spróbować zamiast fantazjować. |
to spróbuj
Dżozef - Sob 16 Lut, 2013
Taak to teraz rozumiem jak siedzicie w Nikonie to musicie fantazjować a wręcz trolować-no bo jak to Nikoniarz ma Canona spróbować?(znów się rymło)
Wątek jest jednak o AF Canona.
kozidron - Nie 17 Lut, 2013
Dżozef napisał/a: | aak to teraz rozumiem jak siedzicie w Nikonie to musicie fantazjować a wręcz trolować-no bo jak to Nikoniarz ma Canona spróbować?(znów się rymło) |
hehe dobre
Dżozef napisał/a: | Wątek jest jednak o AF Canona. |
o jejku a mi się zdawało, że o af-ie w delikatnie rzecz ujmując dwóch przeciętnych obiektywach o ile w jednym z nich jeszcze af ma jakąś skuteczność o tyle jest wolny jak ten z 50tki gdzie usm jest tylko z nazwy
Dżozef, twoje dwa ciemne zumy to jeszcze nie wątek o af-ie canona
Dżozef - Pon 18 Lut, 2013
Dżozef, twoje dwa ciemne zumy to jeszcze nie wątek o af-ie canona [/quote]
Dlatego używam stałek. Fakt zum ze stałym F2,8 wrażenia nie robi, ale zbieram już na jaśniejszy
kozidron - Pon 18 Lut, 2013
Dżozef napisał/a: | Fakt zum ze stałym F2,8 wrażenia nie robi, ale zbieram już na jaśniejszy |
a który to z zumów canona ma światło siłę poniżej 2.8 ?
Dżozef - Wto 19 Lut, 2013
kozidron napisał/a: | a który to z zumów canona ma światło siłę poniżej 2.8 ? |
To Ty mi powiedz który?, skoro twierdzisz że mam ciemne zumy.
kozidron - Sro 20 Lut, 2013
Dżozef napisał/a: | To Ty mi powiedz który?, skoro twierdzisz że mam ciemne zumy. |
po tym zdaniu, można bezsprzecznie stwierdzić, że zbierasz na jaśniejszy zum, że zacytuje
Dżozef napisał/a: | Fakt zum ze stałym F2,8 wrażenia nie robi, ale zbieram już na jaśniejszy |
kolego Dżozef postawiłeś kropkę po napisaniu:
Dżozef napisał/a: | Dlatego używam stałek. |
Dodatkowo kolejne zdanie zacząłeś z dużej, więc kropka nie była pomyłką. Niestety tak Cię można zrozumieć, że zbierasz na jaśniejszy zum niż 2.8.
|
|