|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Minolta F10
jakub96 - Wto 12 Lut, 2013 Temat postu: Minolta F10 Cześć,
Zakupiłem sobie kompakt analogowy Minolta F10, ogólnie praktycznie wcale nie piszą o nim w internecie. Może ktoś taki posiada i byłby w stanie rozwiać wątpliwości zw. z załadowaniem i późniejszym wyjęciem filmu?
Wojmistrz - Wto 12 Lut, 2013
Przepraszam za lekki ot. Za ile KUPIŁEŚ tego analoga?
Mariusz Lemiecha - Wto 12 Lut, 2013
Jeżeli sprawne baterie, to raczej film ładuje się w standardowy sposób.
Powinno być jakieś oznaczenie z prawej strony komory, do którego należy wyciągnąć kliszę z kapsułki. Później prawdopodobnie trzeba zamknąć komorę i włączyć aparat, ewentualnie nacisnąć spust migawki, różnie bywa to rozwiązane. Aparat powinien nawinąć fragment filmu i zasygnalizować gotowość wyświetlając cyfrę 1 w liczniku wykonanych zdjęć.
Na pewno musisz mieć sprawną baterię.
jakub96 - Wto 12 Lut, 2013
Aparat kupiłem za 8zł na Allegro, sprawny.
Tak, włożyłem do niego baterie, jak się ładuje film już rozpracowałem, a jak go potem wyjąć? Czy aparat po wykorzystaniu całych 36 klatek sam przewinie się z powrotem? Sorki, może głupio pytam, ale jedyny analog jaki mam to Zenit E i tam to wygląda trochę inaczej hehe.
Crystof - Wto 12 Lut, 2013
jakub96, miałem kiedyś analogowego Kodaka - tam po wykorzystaniu wszystkich klatek film się przewijał... wydaje mi się, że w tej Minolcie może być podobnie .
ghost - Sro 13 Lut, 2013
nie wiem jak jest, ale jeżeli po 36 klatce usłyszysz długi dźwięk przewijanego filmu - wiadomo.
jeżeli nie, suwak, z tego co widzę na fotkach, jest pod prawym kciukiem - i już.
krisv740 - Sro 13 Lut, 2013
http://www.cameramanuals...._f20r.pdf-warto popatrzeć w manula wersji F20 - chyba będzie podobne ?
|
|