|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - usuwanie zeza z oczu fotogofowanej osoby
suso - Sro 13 Lut, 2013 Temat postu: usuwanie zeza z oczu fotogofowanej osoby jak w temacie , chciałbym usunąć zez z oczu pewnej dziewczyny, jak mam się do tego zabrać?
macie jakieś linki du turiali ? Mam ps elements 9 ale mogą być na normalnegp ps-a
Usjwo - Sro 13 Lut, 2013
Nie spodziewaj sie jakis tutoriali pt. "jak usunąc zeza". Na tym zdjeciu musisz pszesunąc lewe oko w dół i tyle.
mozer - Sro 13 Lut, 2013
Niby to proste, ale żeby zrobić to dobrze, to trzeba trochę wprawy. Jak Ci na tym zależy, lepiej poproś kogoś biegłego w PS-ie...
moronica - Sro 13 Lut, 2013
mysle, ze najlatwiej byloby sklonowac to oko na gorze, odbic w pionie, lekko obrocic, wpasowac w oko dolne, usunac to co wokol (rzesy, powieki) i delikatnie przyciemnic jako ze ta strona twarzy jest w cieniu
mozer - Sro 13 Lut, 2013
moronica, tylko coś trzeba jeszcze zrobić z odbiciem okna, bo będzie ze złej strony.
mozer, jak juz teczowka bedzie we wlasciwym miejscu to mozna to odbicie odbic
Usjwo - Sro 13 Lut, 2013
Jednak raczej trzeba poprawiac prawe oko, przesunięcie lewego nie wygląda dobrze. Taka minutowa poprawka, wiec jak Ci zalezy to mozna popracować:
moze nie jest idealnie ale mysle, ze jak ktos sie nie bedzie za bardzo przygladal to moze nie zauwazyc
suso - Sro 13 Lut, 2013
dzięki wszystkim za odp. Wersja moronici jest fajna i chyba zrobię jej wersję . Sam będę musiał ćwiczyć i tego się nauczyć . Jest więcej tych zdjęć więc wyręczanie się kimś jest bez sensu.
baracuda - Sro 13 Lut, 2013
moronica napisał/a: | moze nie jest idealnie ale mysle...
|
Dziewczyna z pewnością będzie zadowolona
to ci powiem jak to zrobilam, tak ogolnie bo w innym programie niz ten ktorego bedziesz uzywal
1) skopiowalam zdjecie na nowa warstwe
2) okragla gumka o ostrej krawedzi wymazalam cale dolne oko (tzn wszystko co miedzy powiekami, poza kacikiem oka)
3) skopiowalam fragment zdjecia z gornym okiem, odbilam w pionie, przenioslam na warstwe pod zdjeciem
4) obrocilam tak by mniej wiecej pasowalo i dalam lekka maske wyostrzajaca
5) dolne oko jest ciut bardziej otwarte, co jest problematyczne, dlatego pedzlem o miekkiej krawedzi najpierw zaznaczylam dolna powieke, skopiowalam i przesunelam o 1 px w lewo a nastepnie zrobilam to samo z gorna powieka i przesunelam o 1px w prawo tak by oko bylo minimalnie bardziej przymkniete
6) warstwie z okiem obnizylam nieco jasnosc i kontrast
7) skopiowalam dolna (na zdjeciu prawa) polowke zrenicy, odbilam w pionie by blik sie znalazl tam gdzie powinien, miekka gumka usunelam co sie tam za duzo skopiowalo
Tutejszyn - Sro 13 Lut, 2013
Wymazałem stemplem tylko tęczówkę. Wziąłem ją z lewego oka i przyłożyłem do prawego.
Dopasowałem [CTRL+T]
Po dopasowaniu znowu zaznaczyłem, tym razem całe prawe oko i skopiowałem na nową warstwę.
Dodałem nową warstwę i wypełniłem ją 50% szarością.
Zmieszałem na łagodne światło i użyłem narzędzia ściemnianie, aby wyrównać cienie.
(mazałem ściemnianiem po warstwie najwyższej, tej wypełnionej szarością)
jaad75 - Sro 13 Lut, 2013
Podstawowy problem jest taki, że bliku w naprawianym oku nie powinno być w tym miejscu - popatrzcie gdzie znajduje się na orginale. A jak już symetryczne bliki zrobi się rozbieżnie, to całe wrażenie naturalności znika.
jaad75, znaczy sie w ogole nie robic blika na teczowce dolnego oka albo zrobic blika wyzej, na krawedzi?
jaad75, oko nie jest kulą. Gdyby we właściwym miejscu była soczewka, to i blik byłby w tym miejscu.
Poza tym, moim zdaniem nie chodzi o poprawność tylko o efekt i ogólne wrażenie. Jeśli dla efektu mam kłamać (na zdjęciu), to skłamię bez zmrużenia okiem.
jaad75 - Sro 13 Lut, 2013
moronica napisał/a: | jaad75, znaczy sie w ogole nie robic blika na teczowce dolnego oka albo zrobic blika wyzej, na krawedzi? | No, tak by wypadało z kąta padania światła.
Tutejszyn napisał/a: | jaad75, oko nie jest kulą. Gdyby we właściwym miejscu była soczewka, to i blik byłby w tym miejscu. | To że oko nie jest kulą, to nie znaczy, że odbicie znalazłoby się w tym miejscu. Oko jest zacienione właśnie dlatego, że światło dociera do niego inaczej, niż do drugiego. Gdyby bliki miały tę samą powierzchnię i umiejscowienie, to obie gałki (i połowy twarzy) oświetlone byłyby tak samo. Jeśli dodatkowo rozjedziesz je tak, jak w Twojej wersji, to już na pierwszy rzut oka zaczynasz zastanawiać się, co jest nie tak.
Jeśli wyobrazisz sobie, gdzie jest źródło światła, to zobaczysz, że światło pada na prawe oko, a więc musi powstać blik. Tam gdzie twarz ciemnieje zmienia po prostu się kąt padania światła . Oko i oba bliki są na powierzchni ustawionej pod tym samym kątem, więc nie może być różnicy.
jaad75 napisał/a: | Jeśli dodatkowo rozjedziesz je tak, jak w Twojej wersji, to już na pierwszy rzut oka zaczynasz zastanawiać się, co jest nie tak. | Być może wkradła się jakaś niedokładność, ale mówiąc, że widać to na pierwszy rzut oka, to chyba lekko przesadzasz.
jaad75 - Czw 14 Lut, 2013
Tutejszyn napisał/a: | Jeśli wyobrazisz sobie, gdzie jest źródło światła, to zobaczysz, że światło pada na prawe oko, a więc musi powstać blik. Tam gdzie twarz ciemnieje zmienia po prostu się kąt padania światła . Oko i oba bliki są na powierzchni ustawionej pod tym samym kątem, więc nie może być różnicy. | Bawiłeś się kiedyś w rozszyfrowywanie oświetlenia zdjęć? Polecam - dobre ćwiczenie... Bliki po stronie przeciwnej do klucza nie będą widoczne w całości, jeśli oko nie jest oświetlone w całości - w tym przypadku nie jest. Albo może inaczej - gdyby ta dziewczyna patrzyła raz jednym, raz drugim okiem (pomijam teraz zeza), to lewym okiem widziałaby cały softbox, a prawym tylko jego fragment.
Tutejszyn - Czw 14 Lut, 2013
Nie pozostaje nic innego, jak doświadczenie:
Pierwsze, to jak odbija się światło na oczach, przy takim ułożeniu oświetlenia,
Drugie, ilu ludzi baz wiedzy, że coś zostało zmienione, zauważy ewentualny błąd.
Bez względu na wynik doświadczeń, myślę że ogólny algorytm postępowania w podobnym przypadku został podany, którego efekt zależy tylko od dokładności i cierpliwości podczas modyfikacji.
nusiek1989 - Pią 08 Sty, 2016
moronica, hej widzę że znasz się na Photoshopie i na usuwaniu mankamentów na zdjęciu. Mogłabym mieć prośbę??
nikos92 - Wto 19 Sty, 2016
Jaki jest sens usuwania tego zeza? Klientka Cie o to poprosiła?
maziek - Sro 20 Sty, 2016
A tymczasem, już ledwie za rok z niewielkim okładem, informacja, że moronica napisała ostatni post w tym wątku dotrze do Proximy Centauri !
|
|