forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak pomalować zdjęcie światłem? - Tutorial.

Tutejszyn - Sob 16 Lut, 2013
Temat postu: Jak pomalować zdjęcie światłem? - Tutorial.
Zadano mi pytanie jak rozjaśnić/ściemnić wybrane obszary na fotografii.

Posłużę się przykładem fotografii, którą ostatnio powiesiłem na gazetce.
Przed obróbką:

i po..

To jest poziom modyfikacji, do którego wystarczy Photoshop Elements. Ponieważ niedawno kupiłem PS CS6 (z licencją dla uczniów), posłużę się opisem rozświetlenia dla tej właśnie wersji PS.

1. Ponieważ nie smarujemy niczym po warstwie bazowej należy skopiować obraz źródłowy do nowej warstwy [CTRL+J].
2. Następnie dodajemy nową czystą warstwę [Shift+Ctrl+N]
3. Nową warstwę wypełniamy 50% szarością. Można użyć tutaj skrótu [Shift+F5], a w okienku, które się pojawi wybrać opcję Użyj 50% szarości, lub po prostu wypełnić warstwę kolorem o wartościach dla RGB - 128
4. Nową, wypełnioną szarością warstwę trzeba teraz zmieszać na Łagodne Światło
zobaczymy coś takiego:

5. teraz już można użyć narzędzi do rozjaśniania/ściemniania

Pędzel ustawić na: Tryb: półcienie, Światło 50% i zaznaczyć opcję Zachowaj tony. Wszystko jest na belce narzędziowej, po wybraniu narzędzia.
Pędzel ma być możliwie duży i miękki. Teraz możemy już smarować oczywiście po warstwie najwyższej.

Zasada jest taka, jasne należy rozjaśnić, a ciemne przyciemnić. Wtedy uzyskuje się najlepsze rezultaty.

Ot i wszystko :)

mozer - Sob 16 Lut, 2013

Tutejszyn, świetnie, dzięki :) Pobawię się jak znajdę chwilę :)

A nie wychodzą Ci szumy przy rozjaśnianiu?

Po to jest właśnie ta szara warstwa
lvl3ha - Sob 16 Lut, 2013

Tutejszyn napisał/a:
RGB - 128
Przepraszam ze sie wtrace ale slyszalem ze w photoshopie 50% szarosci to o dziwo nie 128 ale 116 wiem ze matematycznie wychodzi inaczej ale tylko chce podzielic sie tym co slyszalem.

Sprawdziłem, zanim napisałem. Wypełniłem warstwę 50% szarością i sprawdziłem jakie wartości pojawiły się dla RGB. Było 128, czyli dokładnie połowa z 256 - 50%
Usjwo - Nie 17 Lut, 2013

Te chmury tak wylazły, po tym rozjaśnianiu?
Tutejszyn - Nie 17 Lut, 2013

Usjwo, Zawsze coś "wylezie". Tu kamień, tam chmury, ale na pewno nie z tego powodu, że nie panuję nad obrazem. Po prostu w jakimś momencie uznaję, że jest OK i zamykam pracę. Po opublikowaniu praca już nie jest moja, tylko Wasza i wtedy właśnie zaczynają "wyłazić" różne rzeczy :)
nienietaktak - Sro 20 Lut, 2013

Ludzie zniknęli i parasole zniknęły, to musiały się pojawić chmury. To takie dziwne? ;)
mozer - Sro 20 Lut, 2013

Smutne jest to, że takiego ujęcia nie da się zrobić bez odwoływania się do edycji. Jak można przy takich ciekawych obiektach stawiać takie badziewne parasole/namioty...
nienietaktak - Sro 20 Lut, 2013

Trudno zaprzeczyć.