|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Nikon D700 lampa zewnętrzna
111lisu - Nie 17 Lut, 2013 Temat postu: Nikon D700 lampa zewnętrzna Witam
Mam kolejne lamerskie pytanie:
Czy jest szansa bez dodatkowego hardware uruchomić lampę zewnętrzną (nie włozonej do sanek)
bez podnoszenia lampki wbudowanej?
W moim przypadku Nissin Di622 M2.
Działa mi w trybie SD i Wireless Grupa A k1.
Jednak muszę podnieść palnik aby zadziała.
Jakieś dziwne to WiFi jakby było optyczne.
Po zasłonięciu przedniej części przestaje działać.
Crystof - Nie 17 Lut, 2013
111lisu napisał/a: | Jakieś dziwne to WiFi jakby było optyczne. |
A gdzie znalazłeś info, że to działa za pośrednictwem WiFi? Specyfikacja podaje, że jest bezprzewodowe, ale nie wspomina nic o WiFi, co więcej jest stwierdzenie, że w trybie wireless TTL jest kontrolowany przez lampę master - i tu w Twoim przypadku to jest flash z aparatu. Wg mnie to jest to po prostu fotocela, z ewentualną podczerwienią. Eksperyment z zasłonięciem przodu tylko to potwierdza.
Jak to ominąć? Transmittery typu RF-603 (wtedy tracisz TTL), albo YN-622 (wtedy masz TTL). Tańsza alternatywa, to owinąć czymś wbudowaną lampkę - na przykład agrowłókniną, tak aby mocno osłabić światło, ażeby nie wpływało na plan.
Wojmistrz - Nie 17 Lut, 2013
Tak dobrze to jeszcze nie spotkałem. Wireless to znaczy bez kabla, ale nie koniecznie po WiFi.
111lisu - Nie 17 Lut, 2013
No własnie w instrukcji pisze Wireless, więc stad moje skojarzenie.
Usjwo - Nie 17 Lut, 2013
A co Ci przeszkadza zę masterem jest lampa wbudowana? Przecież można ją ustawić tak , żeby błysk nie brał udziału w expozycji.
111lisu - Nie 17 Lut, 2013
A wiesz w zasadzie masz rację
hijax_pl - Nie 17 Lut, 2013
111lisu napisał/a: | Czy jest szansa bez dodatkowego hardware uruchomić lampę zewnętrzną (nie włozonej do sanek)
bez podnoszenia lampki wbudowanej?
| Nie 111lisu napisał/a: | No własnie w instrukcji pisze Wireless, więc stad moje skojarzenie. | Bo bez kabla to też optyczne. Najnowsze Canonowe lampy mają sterowanie radiowe, ale to też nie jest WiFi. I w sumie byłbym bardzo zdziwiony jakby się rozwiązanie na WiFi pojawiło na rynku (opóźnienia imho nie pozwolą na synchronizację błysku)
|
|