forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jakie macro do APS-C Canon-a?

jaco88 - Nie 17 Lut, 2013
Temat postu: Jakie macro do APS-C Canon-a?
Noszę się z kupnem obiektywu macro do aparatu Canon 60D.

Rozważam następujące opcje:

Canon 50 mm f/2.5 EF Macro
Canon 60 mm f/2.8 EF-S Macro USM
Canon 100 mm f/2.8 USM Macro
Sigma 50 F2.8 EX DG MACRO

na 100L mnie niestety nie stać :-/

Czy ktoś miał do czynienia z tymi szkłami? Coś polecacie? Coś odradzacie? :)

Sunders - Nie 17 Lut, 2013

Polecam 100/2,8 USM Macro.
Wojmistrz - Nie 17 Lut, 2013

Z wymienionych: Canon 100 mm f/2.8 USM Macro

a co sądzicie o tym C 60 f/2,8? w sumie najbardziej się nad nim zastanawiałem :)
lotofag - Nie 17 Lut, 2013

Skoro kręci Cię 60mm to można jeszcze bardziej namieszać: http://www.optyczne.pl/21..._1:1_Wstęp.html

jaco88 napisał/a:
co sądzicie o tym C 60 f/2,8? w sumie najbardziej się nad nim zastanawiałem

Co zamierzasz fotografować?

Sunders napisał/a:

Co zamierzasz fotografować?

wszystko :) kwiatki, muchy, robaki...

myślałem o 60mm bo FF nie planuje a dało by radę tym również portret ogarnąć, 100mm może być już deczko ciasnawo...

To jednak lepiej kup 100-tkę.

Do portretu ta setka też lepsza :)

Wojmistrz napisał/a:
Do portretu ta setka też lepsza

Z pewnością nie gorsza, to tylko kwestia odległości z której się fotografuje :wink:

No przecież nie robisz portretu z metra, a większość myśląc o portrecie myśli o portretowaniu fragmentu postaci, czytaj głowy, ewentualnie popiersia.

Wojmistrz napisał/a:
większość myśląc o portrecie myśli o portretowaniu fragmentu postaci, czytaj głowy, ewentualnie popiersia

Dobrze, że o tym piszesz, bo na tym forum mało kto to wie :idea: :smile:

hmmm... to może rzeczywiście przemyśle ten 100 macro.
chociaż początkowo bardziej skłaniałem się w stronę 60-tki ze względu na większą uniwersalność poza marco i fakt że bez statywu będzie go łatwiej utrzymać.

a orientuję się ktoś jaka jest różnica w odległości od fotografowanego obiekty dla odwzorowania 1:1 dla 60 i 100 marco?

moronica - Nie 17 Lut, 2013

jaco88,
http://www.optyczne.pl/42..._obiektywu.html
http://www.optyczne.pl/16..._obiektywu.html

ponury - Nie 17 Lut, 2013

60 do robaczków będzie ciut za krótka. Już z setką ciężko podejść, a co dopiero z pierścieniami. Jeśli chodzi o portret tym obiektywem to... hmmm... blurować trzeba :) Bo inaczej dostaniesz po głowie od modelki.
jaco88 - Pon 18 Lut, 2013

a co sądzicie o 50mm f/2.5 macro. On ma chyba skalę odwzorowania 2:1. W tym przypadku zastanawiam się na używką. w całkiem niewysokiej cenie można to dostać.
Sunders - Pon 18 Lut, 2013

jaco88 napisał/a:
co sądzicie o 50mm f/2.5 macro. On ma chyba skalę odwzorowania 2:1.

Tak ma, ma też kiepski AF, poza tym jest O.K.
Jakiego Canona APS-C posiadasz?

Sunders napisał/a:

Jakiego Canona APS-C posiadasz?

28 1.8, 50 1.8, 70-200 L f/4, 17-85

chyba pójdę w 100 macro chociaż 50 2.5 za 580zł kusi :)

jaco88, źle mnie zrozumiałeś - jakie masz body?

Sunders napisał/a:
jaco88, źle mnie zrozumiałeś - jakie masz body?

heh ok :D 60D

jaco88 napisał/a:
50 2.5 za 580zł kusi

Dokładając przynajmniej drugie tyle zyskujesz jednak:
-większą minimalną odległość ostrzenia
-odwzorowane 1:1
-większą szczelność dzięki wewnętrznemu ogniskowaniu
-cichy szybki i działający AF
Ale majac 60D możesz też "pomęczyć się" z 50/2,5 ścigając uciekające owady by z mniejszej odległości dopaść je ostrząc recznie :smile:

zostanę w takim razie przy setce :D
Wojmistrz - Wto 19 Lut, 2013

jaco88, a to makro to ty chcesz z AF walić, czy skupiasz się na ręcznym ostrzeniu?
jaco88 - Wto 19 Lut, 2013

w sumie nie wiem :P

nie pracowałem nigdy na takim obiektywnie macro z prawdziwego zdarzenia wiec pewnie w praniu wyjdzie :)

cybertoman - Wto 19 Lut, 2013

60-tka jest najostrzejsza z ww.
Wojmistrz - Sro 20 Lut, 2013

jaco88, za nim kupisz obiektyw makro (taki 1:1), poszukaj kogokolwiek kto posiada takie szkło i przetestuj. Zobacz czy AF ma dla ciebie sens. Zapoluj na jakiegoś pająka, czy muszkę i zobacz jak będzie.
Ja pomimo świetnego moim zdaniem szkła (Sigma 150/2.8) + pierścienie, nie jestem w stanie ostrzyć na AF. Sam goły obiektyw daje jak dla mnie małe powiększenie. MP-E 65/2.8 okazał się być najfajniejszy, ale mi żal było takiej kasy. Za małe pieniądze można zbudować coś ciekawego z mieszka/pierścieni i obiektywów na M42. Mój mieszek od Pentaxa + Helios 44-2 (55mm f/2) dawał odwzorowanie około 2,5:1, tak więc była maszyna do oglądania oczu u much. Niestety i to miało wady - za blisko robala i zwiewały. Teraz najczęściej podpinam inny wynalazek, mam jasnego zooma 80-200 z makro i podpinam przez pierścienie pośrednie z przeniesieniem elektroniki. Efekt jest (dla mnie niestety) lepszy niż goła Sigma, bo sensowne makro jestem w stanie robić z ponad metra, więc nic nie ucieka.

caro - Sob 09 Mar, 2013

Siemka!
Podpinam sie pod temat...
Moj maz, laik jezeli chodzi o fotografie, ale szybko uczacy sie ode mnie obslugi aparatu (EOS 40D) i pojec "glebia ostrosci, ISO" itd - ostatnio byl nie zadowolony robiac zdjecia roznego rodzaju dan kulinarnych z bliskiej odleglosci. Podczepil do Eos-a C EF 50 mm f/1.8 II, ktory ostrzy od 0.45m (to tak szybko dla przypomnienia, zeby nie szukac).

Potem wrocil do domu i spytal sie czy istnieje taki obiektyw (bo chce kupic), ktory pozwoli mu zrobic z bliska, zdjecia "talerzy" no i nawet "wisienki na torcie", albo gwiazdki z lukru na cupcake'ach (chodzi mu o detale). Nie robilam nigdy ujec makro, wiec poczytalam troche na forum i doszlam do wniosku, ze Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM chyba zda egzamin i ze maz bedzie zadowolony.

Prosze Was o pomoc:
1/ czy bedzie to dobry wybor?
2/ drugie pytanko, posiadam C EF 70-200 f4L IS USM + C EX 1.4x III i czy dokupujac jakies akcesoria, da sie go "dostosowac" do zdjec makro, zeby ewentualnie poszerzyc mozliwosci meza w tej domenie (no i ja rowniez popstrykalabym jakies "muszki" :lol: itd)? Pytam o to, gdyz duzo osob zachwala Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM zamiast tej 60-tki, a ja sadze, ze chyba lepszym wyborem bedzie, kupic mu 60-tke i ewentualnie wykorzystac ten moj 70-200.

Dzieki z gory!

Pozdrawiam!!!

moronica - Sob 09 Mar, 2013

caro, kup komplet pierscieni do makro (takich ze stykami) i uzyjcie ich z obiektywem 50mm, to koszt okolo 250zl z tego co sie orientuje
caro - Sob 09 Mar, 2013

Wiem, ze takie pierscienie istnieja, bo zawsze gdzies cos sie przeczyta, ale nigdy sie nie zaglebialam w ten temat (np. nie wiedzialam, ze jedne sa ze stykami drugie bez). Poszperam troche w internecie, zeby poglebic wiedze i ewentualnie jak bede miala pytania to dam znac. A moze masz jakies najbardziej znane i dokladne stronki net na ten temat? Pytam, zeby nie szukac i nie czytac 10 godzin stron internetowych, ktore slabo tlumacza.
pioroon - Sob 09 Mar, 2013

caro, bierz to i zabawę czas zacząć...
http://allegro.pl/piersci...3017275639.html

Po sobie już wiem, żeby życzyć dużo cierpliwości ;) Żeby nie było to cały czas eksperymentuję.

komor - Nie 10 Mar, 2013

Warto na wszelki wypadek też napisać, że do takich zabaw w makro niezbędny się okaże statyw. I to najlepiej z precyzyjnie regulowaną głowicą. Obiektywem makro, takim jak wspomniany Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM można próbować robić coś z ręki, ale tylko na małych przysłonach, kiedy nie brakuje światła. Małe przysłony oznaczają też niewielką głębię ostrości, co może być zaletą lub wadą w zależności od rodzaju fotki.
caro - Nie 10 Mar, 2013

OK, dzieki!