forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Pytanie o możliwość naprawy tej usterki

h205267@rppkn.c - Nie 17 Lut, 2013
Temat postu: Pytanie o możliwość naprawy tej usterki
Witam. Chciałbym sie dowiedziec dwóch rzeczy.

Moja lustrzanka zaliczyła ostatnio upadek ze statywu. Nie była to moja wina. Ktoś go trącił i z wysokości ponad 1,5 metra z impetem rąbnęła o ziemię. Proszę sobie w tej chwili wyobrazić wyraz na mojej twarzy... :???:

PYTANIE 1:

Obiektyw doznał takiej usterki... Odłamał się wewnętrzny plastik.

http://img46.imageshack.u...4525afafa28.png

Moje pytanie to: czy uważacie, że taka usterka jest możliwa do naprawy? Nie wpływa ona na poprawną prace obiektywu. Nie wiem czy taka "drobnostka" w ogóle kwalifikuje się do naprawy. Czy nie jest to "zbyt mała szkoda". Jak na to zareaguje zwrot na gwarancji?

PYTANIE 2:

Wydaje mi się, że gdy zmieniałem wcześniej obiektywy to przy otwarciu nie otrzymywałem żadnych elementów umiejscowionych pod kątem. A teraz tak mam. Może zdjęcie tego nie pokazują więc proszę sobie wyobrazić. Nie miałem już CZYM tego sfotografować bo lustrzankę trzymałem w dłoni. Wydawało mi się, że w trakcie zmiany obiektywów wszystkie jej wnętrzności były ustawione prostopadle (pionowo). A teraz mam pod ukosem jedną z jej części.

http://img38.imageshack.u...442493ceeea.png

Pytanie jest: czy mi się tylko wydaje czy tak powinno być? Nie pamiętam jak było wcześniej, może mi się coś uroiło. Czy wszystko gra?

Model to Canon 600D.

mozer - Nie 17 Lut, 2013

h205267@rppkn.c napisał/a:
czy uważacie, że taka usterka jest możliwa do naprawy?

Oczywiście - wystarczy wymienić ten plastik. On jest na wcisk w 3 punktach. To T17-50, bo nie podałeś?

Jak na to zareaguje zwrot na gwarancji?

Wierzysz, że ktoś Ci uzna reklamację na usterkę spowodowaną uderzeniem? To musiałby być bardzo wspaniałomyślny sprzedawca ;)

Wydawało mi się, że w trakcie zmiany obiektywów wszystkie jej wnętrzności były ustawione prostopadle (pionowo). A teraz mam pod ukosem jedną z jej części.

Masz na myśli lustro w lustrzance? Jak zmieniasz obiektyw to zazwyczaj jest ono pod kątem 45 stopni.

PS. Jakbyś miał lustro pionowo, to dopiero miałbyś problem ;)

h205267@rppkn.c - Nie 17 Lut, 2013

Cześć Mozer. Dziękuję za odpowiedzi, teraz już wiem więcej. Mówisz więc, że jest ta część do wymiany akurat? Nie spotkałem się akurat z taką częśćią nigdzie w sieci.

To jest Tamron 18-200mm 3.5

Wiesz może gdzie mogę takie coś nabyć? Jak to się w ogóle nazywa abym mógł tę część dokupić?
Nie wiedziałem nawet, że montuje się to i zdejmuje w sposób na trzy "dopchnięcia".

mozer - Nie 17 Lut, 2013

h205267@rppkn.c, w 17-50 tak było, domniemywam, że w Twoim modelu będzie podobnie. Części do obiektywów ogólnie ciężko jest w sieci znaleźć - chyba serwisy mają umowy z producentami. Mi się udało jedynie flexy kupić.

Nie mam pojęcia jak się ta część nazywa. Pewnie jakiś "front ring".

h205267@rppkn.c - Pon 18 Lut, 2013

Nie mogę tego nigdzie znaleźć na sieci. Brak informacji odnośnie części do obiektywów. Nie wiem, nie potrafię tego znaleźć. Pusto w sieci na ten temat. Jak ktoś coś wie na ten temat, niech się wpisze :)
Na pewno i ludzie, którzy sami parają się naprawą obiektywów zaglądają i tutaj.

B o g d a n - Wto 19 Lut, 2013

Nie mogę tego nigdzie znaleźć na sieci. Brak informacji odnośnie części do obiektywów. Nie wiem, nie potrafię tego znaleźć. Pusto w sieci na ten temat. Jak ktoś coś wie na ten temat, niech się wpisze
Zadzwoń, wyślij maila, pojedź - nie zabiją, a może pomogą? :smile:

http://www.foto-technika..../czytaj/kontakt