forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - kompakt z wyższej półki - pomożecie ????

duszek-82 - Pon 18 Lut, 2013
Temat postu: kompakt z wyższej półki - pomożecie ????
Witam. jestem tu nowy, więc w razie czego z góry proszę o wyrozumiałość.
niedawno sprzedałem swojego NIKONA S700 i teraz przymierzam się do kupna nowego kompaktu. od miesiąca dzień w dzień czytam i śledzę testy, porównania...itp...
czego oczekuje od aparatu:
szukam czegoś nowego w cenie +/- 1000 zł
aparat uniwersalny w każdych warunkach, głównie imprezy okolicznościowe, jakieś wycieczki itp itd...no i jakość filmów aby była bardzo dobra.
mam już kilka modeli na oku...
Canon PowerShot SX 260 HS - 939 zł
Nikon Coolpix S9500 (na obecną chwilę czeka na wejście do sprzedaży - nowy model)
Panasonic Lumix DMC-TZ40 - (na obecną chwilę czeka na wejście do sprzedaży - nowy model)
Sony DSC-HX20V - 1128zł
a może jakieś inne ? może nie warto kupować nowego modelu tylko model sprawdzony, który już jest na rynku ? na Wielkim zoomie tez nie bardzo mi zależy, bo przecież 90% zdjęć będzie pstrykana z bliska. ale ma mieć filmy FULL HD, tryb panoramy, matryce nowej generacji CMOS.....

Już sam nie wiem...im więcej czytam o tych aparatach tym co raz bardziej jestem niezdecydowany...
Nie chce lustrzanki czy jakiejś chybrydy...aparat ma być kompaktowych rozmiarów, nie mam zamiaru go rozbudowywać o lampy błyskowe czy coś...no i chciałbym aby służył lata ( nie szykuje prędko zmiany )

hijax_pl - Pon 18 Lut, 2013

A gdzie tu ta rzeczona "wyższa półka"?
Sunders - Pon 18 Lut, 2013

Sony DSC-HX20V lub czekaj na Lumixa DMC-TZ40 :smile:
Chris62 - Wto 19 Lut, 2013

TZ-40 radzę sobie darować - obraz gorszy niż z TZ30.
HX20/30 lub Olympus SZ-31MR są najciekawsze w tym segmencie.
Olek już poniżej 1000 PLN - zoom 24x rekorodowy w klasie (25-600) i robi zdjecia w trakcie kręcenia filmu.
Poza tym podwójne ujęcia i inne ciekawe funkcje.
Z wyższej półki musisz dać drugie tyle albo zadowolić się wycofanym moddelem jak np. Samsung EX1 lub Pansonic LX-5.
Tu jednak zoom wynosi między 3-4x za to masz większą matrycę i jasną optykę ora możłiwości uzycia akcesoriów

fotoartysta - Sob 23 Mar, 2013

Polecam nikon s9200 - udany dobre zdjecia w dobre cenie teraz
lub canona sx 230 - to samo co 260 - taka sama jakosc zdjec
a masz tanio 599 kosztuje

FotoAkcesoria - Sob 30 Mar, 2013

Proponowana kwota juz obliguje nas do szukania kompaktu ze średniej,a nie wyższej półki. Cena wyznacza jakość i nie ma się co oszukiwać. Proponuję model PANASONIC DMC-TZ30.