|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Proszę o pomoc ;)
bartek199513 - Pon 18 Lut, 2013 Temat postu: Proszę o pomoc ;) Witam. Mam dylemat z zakupem lornetki tym bardziej że budżet jest również nie duży(do 150zł). Lornetka będzie używana zarówno w dzień jak i w nocy. Zaczynam przygodę z myślistwem jako (18latek) więc dopiero zaczynam dlatego też potrzebuję nie drogiej a za razem uniwersalnej lornetki. Myślę o zakupie http://www.astrozakupy.pl...ER-10x50/?id=28
oraz :http://www.ceneo.pl/13139131?gclid=CLO-vpLJwLUCFQtY3godFWEAtg.
Prosił bym o pomoc . Może znacie jakieś w miarę dobre lornetki o których nie wiem. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
kivirovi - Pon 18 Lut, 2013
To są strasznie nietrwałe sprzęty, plasticzaki. Weź choć Delta Opical Entry za 220zł.
konto usuniete - Pon 18 Lut, 2013
Albo Nikona Action VII. Dopłacisz 50-80% ale zyskasz 200% jakości i trwałości.
bartek199513 - Wto 19 Lut, 2013
Zdecydowałem się na Delta Opical Entry. Teraz kolejny dylemat ile x ile ? 10x50 ? Proszę o pomoc
Abs - Wto 19 Lut, 2013
Znów ruch należy do ciebie. Jeśli uniwersalna to 10x50 jeśli nocna to 7x50. Ta ostatnia także ma sens w zastosowaniach dziennych gdy "młode oko" i mało światła (np. gęsty las, pochmurne niebo czy wieczór).
bartek199513 - Wto 19 Lut, 2013
Z swoich doświadczeń którą byś polecił ?
Abs - Wto 19 Lut, 2013
Ja wybrałbym 10x50 ale ja to ja - lubię odległe cele obserwacyjne. Znam takich co preferują jasne 7x50 - nie tylko w lesie ale np. samolotów nie pooglądasz.
kivirovi - Wto 19 Lut, 2013
Na noc 7x50, na dzień mniejszą 8x40. 10x50 będzie uniwersalna, tyle że ciężka.
Absengard - Sro 20 Lut, 2013
Jedną z pierwszych moich lornetek "firmowych" była własnie DOE 10x50. Powiem szczerze jak na 200 zł i moje małe wymagania to byłem mega zadowolony, obraz czysty, jasny i w centrum pola bardzo ostry ( jak na 200 zł ). Do tej kwoty będzie cięzko kupić coś widocznie lepszego.
Abs - Sro 20 Lut, 2013
Entry nie należą także do ciężkich lornetek, nawet 10x50 to jedna z najlżejszych w swojej klasie.
kivirovi - Sro 20 Lut, 2013
Zgadza się Entry jest w pożo, ale Silver lepszy
Necach - Czw 21 Lut, 2013
skoro temat nie zamknięty, pozwolę sobie podłączyć się do prośby o pomoc w wyborze lornetki.
lornetka ma służyć do oglądania nieba nocą i stanowić pierwszy krok ku kosmicznej przygodzie (później jakiś refraktor lub teleskop). aczkolwiek wolałbym żeby można było wykorzystywać ją również w świetle dziennym. czyli coś w stylu 10x50 byłoby optimum. nie wykluczam jednak 7x50 czy 8x56. po prostu nie miałem nigdy lornetki i nie wiem jak wygląda obraz przy takich parametrach. celuję w przedział cenowy 500-1400 zł. wszystko z rozsądkiem i zamysłem aby wystarczyła najlepiej na całe życie. mam nadzieję, że to nie są zbyt wygórowane wymagania
oto lista wybranych lornetek:
WYTYPOWANE LORNETKI PRZEGLĄDOWE (testowane przez optyczne.pl):
Konica - Minolta Activa 10x50 WP. FP. (900zł)
Bushnell - Marine 7x50 (900zł)
ZWERYFIKOWAĆ POD KĄTEM CENA/JAKOŚĆ:
Alpen Shasta 10x50 (810zł)
Bresser - CONDOR 10x50 (700zł)
Bresser - CONDOR 8x56 (700zł)
Bresser - NEW MONTANA 10x50 (1100zł)
Bresser - NEW MONTANA 7x50 (1000zł)
Bresser - SWA 10x50 (500zł)
Bresser - DIOTRIT II 8x56 (500zł)
Bresser - BINOCOM S 7x50 (700zł)
Delta Optical Extreme 10x50 ED (1150zł)
Delta Optical Extreme 7x50 ED (1100zł)
Delta Optical Titanium 7x50 (600zł)
Delta Optical Titanium 8x56 (800zł)
Delta Optical Titanium 8x56 ED (1300zł)
Eschenbach Trophy P 10x50 B Ww (1055zł)
Nikon 10x50 CF WP (1100zł)
Nikon Action EX 7x50 CF (500zł)
Nikon Action EX 10x50 CF (600zł)
Opticron SR.GA 10x50 (1250zł)
Opticron Discovery WP PC 10x50 (960zł)
Opticron Imagic TGA WP 10x50 (950zł)
Opticron Marine-3 7x50 BIF.GA (760zł)
Pentax PCF WP II 10x50 (1070zł)
Praktica Aves 10x50 (950zł)
Vixen Ultima 7x50 ZCF (1200zł)
Vixen Ultima 8x56ZCF (1250zł)
Vortex Diamondback 10x50 (1020zł)
William Optics 10x50 ED (1400zł)
William Optics 7x50 ED (1400zł)
jak się gdzieś pomyliłem to sorki
pozdrawiam,
Robert.
Arek - Czw 21 Lut, 2013
Obstawiam więc coś klasy 10x50 lub 10x56, ewentualnie 8x56.
Jeśli nie przeszkadzają Ci waga i gabaryty pomyśl o Delta Optical Extreme 10x50 ED (to coś bardzo podobnego do WO 10x50 ED).
Dobrą propozycją jest Nikon Monarch. Teraz na model 8.5x56 jest nawet cash-back i można go mieć w dobrej cenie. Jest jeszcze 10x56 bez cash-backu.
Nieśmiertelne propozycje w postaci Nikonów Action EX (10x50 lub 12x50) lub DO Titatnium (8x56, 8x56 ED lub 10x56) są też godne rozważenia.
Nigdy nie miałem lornetki, więc nie mam pojęcia ja bardzo uciążliwe dla mnie mogłyby być gabaryty i ciężar. podejrzewam, że temat do ogarnięcia. no i zawsze można dokupić statyw.
chronologia priorytetów jest taka:
1. klasa: 10x50 lub (jak zasugerowałeś) 10x56
2. parametry optyki, czyli co najlepiej żeby taka lornetka miała: FMC, ED, BaK-4, wypełnienie azotem/argonem.
3. później solidność wykonania obudowy, pokrywki na szkła, pokrowiec itp.
4. typ (porro czy dacho): z uwagi na wyższą cenę dachopryzmatycznych lornetek trafiałem po prostu częściej na porro.
5. a na końcu wygląd.
tak to wygląda z mojej strony.
ten Nikon Monarch bardzo fajnie wygląda, jest mniejszy, lżejszy ale np nie widzę już szkieł ED. tak, jak wspomniałem nie mam pojęcia jakie to są różnice jeśli chodzi o gabaryty i ciężar.
dlatego na tę chwilę te parametry mają drugorzędne znaczenie.
najważniejsze parametry to jakość i solidność.
tutaj bym typował chyba Delta Optical Extreme 10x50 ED. wcześniej najbardziej mi się rzuciła w oczy sztuka 10x50 ED od WO, ale jest droższa. a skoro DO jest bardzo zbliżone pod kątem jakości i solidności to może być DO.
Arek - Czw 21 Lut, 2013
A indywidualne ustawianie ostrości Ci nie przeszkadza? Bo jeszcze to może być przeciwskazaniem dla niektórych.
Arek napisał/a: | A indywidualne ustawianie ostrości Ci nie przeszkadza? |
mógłbyś rozwinąć o co chodzi z tym ustawianiem ostrości? jakie są opcje?
wolałbym raz ustawić ostrość i już niczego nie zmieniać. tylko ja będę jej używał. no chyba, że chodzi o to, że są ustawienia fabryczne i kompletnie nic nie muszę przy niej kręcić...?
kivirovi - Czw 21 Lut, 2013
Indywidualnie, znaczy dla każdego oka osobno- brak centralnej śruby.
Jeśli rzeczywiście Ci to nie przeszkadza, a do nieba nie powinno to być problemem to nic lepszego niż DO Extreme za tą cenę nie znajdziesz. Ja jednak powątpiewam, że lornetki będziesz używał tylko do gwiazd. Dlatego sądzę, że dachówka jako znacznie bardziej przenośnia niż DOE, wciąż ma szansę. Na Twojej liście jest wiele knotów jak i wymarłych lornetek. Dziś polecałbym Vixen New Foresta 10x50, który ma jednak takie sobie pole widzenia.
Necach - Pią 22 Lut, 2013
pewnie masz rację, że używał jej będę nie tylko do nieba... podejrzewam, że będę oglądał właściwie wszystko co się da. a na pewno na początku
jeśli chodzi o dachówki.. ten vixen nie jest zły. tak jak nikon zaproponowany przez Arka. dachówki fajnie wyglądają, ale czy są na tyle solidne żebym mógł się takowymi cieszyć długie lata?
jakość i solidność to dla mnie najważniejsze parametry.
czy żeby mieć możliwie najlepszą lornetkę w przedziale cenowym 700-1400zł, trzeba się uprzeć przy FMC, ED, BaK-4?
zarówno nikon proponowany przez Arka jak i vixen proponowany przez Ciebie nie mają szkieł ED, tak tj zawsze w dachówkach? bardzo istotne są takie szkła?
hmm....
edit
jeśli chodzi o indywidualne ustawianie ostrości, to myślę, że nie będzie to problem. raz się ustawi i będzie spokój, przynajmniej na jakiś czas. myślę, że do ogarnięcia...
kivirovi - Pią 22 Lut, 2013
Z tą ostrością to nie jest tak słodko. Do gwiazd owszem raz ustawisz i wystarczy. Do przyrody będziesz musiał przeostrzać i dostaniesz szału.
Oto moja lista propozycji:
http://www.optyczne.pl/po...3=1493&add4=153
Zwróć uwagę, że tylko najtańsza z nich, Nikon EX ma więcej niż 5 lat gwarancji. Po specyfikacji wybrałbym Vixena. Jeśli chodzi o solidność to Ecotone, z tej serii lecz mniejsze, kupił nasz wydział dla ornitologów i po chyba prawie 10 latach lornetki wciąż wyglądają i spisuję się znakomicie, a studenci są przecież z definicji dość niedbali. Po pozostałych nie spodziewam się tak wiele. Może najrozsądniej byłoby kupić na razie EX, a nie pakować się w koszta, skoro sam nie wiesz do końca czego Ci trzeba...
lech pepliński - Pią 22 Lut, 2013
Szkoda tylko , że w tej liście propozycji nie ma cen . Było by miło .
fajne to porównanie, coś sobie pokombinuję
a ceny przedstawiają się tak:
Nikon Action EX 10x50 CF - 600
DO Titanium 8x56 ED - 1300
DO Extreme 10x50 ED - 1150
Vixen New Foresta 10x56 DCF - 1350
Nikon Monarch 10x56 DCF - 1350
to są takie moje typy do rozważenia. fajne propozycje
poczekam, moze jeszcze ktoś się wypowie albo zaproponuje jeszcze inne sztuki
póki co, bardzo dziękuję za zaangażowanie i pomoc
Bugi - Pią 22 Lut, 2013
Jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Najpierw postanowiłem przeznaczyć kwotę do 500 zł i kupiłem Nikona Action EX (jest zresztą mój temat).
Na początku byłem bardzo zadowolony, ale po dość krótkim czasie zaczęły mi przeszkadzać zbyt duże nieostrości brzegowe (zwłaszcza przy oglądaniu nocnego nieba) i postanowiłem go sprzedać.
Teraz jestem w stanie przeznaczyć większą kwotę, bo chcę porządny sprzęt na lata. Tak jak u Ciebie głównie ma służyć do obserwacji nieba, ale nie tylko. Niestety standardowo im więcej czytam i porównuje, tym bardziej nie wiem co wybrać Nowa Delta Extreme ED wygląda zachęcająco, ale waga trochę odstrasza...
Zastanawiam się też nad jakąś dachówką, ale nie miałem okazji przetestować żadnej na nocnym niebie i boję się, że będzie to niewypał (zwłaszcza, że dużo ludzi odradza je do zastosowań astronomicznych).
Arek - Pią 22 Lut, 2013
Podpisuję się pod listą kivirovi z wyłączeniem Ecotone, który jak dla mnie ma dyskwalifikujące ją pole widzenia. 5 stopni w modelu 10x50 to żenująco mało.
Jeśli dachówka wchodzi w grę, to można jeszcze myśleć o DO ROH 8x56 lub 10x56.
http://www.optyczne.pl/po...=1246&add1=1484
małe, zgrabne i poręczne, a jednocześnie przyzwoite optycznie.
no i to są dla mnie kolejne argumenty, aby nie kupować "na razie coś tańszego". i dlatego mierzę coś bardziej 1000-1400zł już teraz
od rana robię porównania lornetek, sprawdzam ceny.... dalej upierałbym się przy DOE 10x50 ED... no tak, waga... z tym, że nie mam pojęcia jak bardzo może dać się we znaki waga jak i indywidualne ustawianie ostrości...
zauważyłem jeszcze lornetki vortex z dożywotnią gwarancją i teraz zastanawiam się czy by coś z tej frmy nie podeszło. są solidne z tego co wyczytałem. nie wiem, czy ktoś to miał? warte takiej ceny?
ten model np. wygląda nieźle... chyba, ze się mylę.
~~
Bugi, jak coś wybierzesz to daj znać a nad czym się zastanawiasz? masz już jakieś ścisłe grono faworytów?
konto usuniete - Pią 22 Lut, 2013
Według mnie DOE ED do wszechstronnego zastosowania to zły pomysł. Jeśli planujesz obserwacje astro i samolotów na wysokościach przelotowych to OK, ale do szeroko rozumianej przyrody to będzie udręka. Sama lornetka jest dość ciężka i bulwiasta (mało poręczna), a regulacja ostrości w okularach chodzi dość ciężko. Nie ma szans na szybką zmianę ostrości w obu okularach, a obserwując z ręki będziesz miał przy ostrzeniu taką trzęsawkę, że tym bardziej trudniejsze będzie ustawienie prawidłowej ostrości.
Arek - Pią 22 Lut, 2013
polaris, bez przesady.
Ja bardzo często do przyrody używam Nighthuntera XP 8x30, który ma indywidualne ustawianie ostrości. Trochę wprawy, połączone z dużą głębią ostrości oraz odpowiednimi oczami powoduje, że zupełnie nie narzekam i nie czuję potrzeby posiadania czegoś z centralnym ostrzeniem.
konto usuniete - Pią 22 Lut, 2013
Jest to zrozumiałe przy zaznaczeniu, że ten Nighthunter waży 3x mniej od DOE 10x50. Tak czy inaczej kolega Necach ma teraz szerszy pogląd na sprawę i dzięki niemu dokona trafnego dla siebie wyboru.
Bugi - Pią 22 Lut, 2013
A czy ktoś miał okazję obserwować gwiazdy przez Vixena New Foresta 10x56 albo Monarcha 10x56?
podłączam się do pytania Bugiego i stawiam kolejne: co z vortex i czy wogóle warto to wziąć pod uwagę?
zainteresowała mnie solidna obudowa i dożywotnia gwarancja.
kivirovi - Pią 22 Lut, 2013
Ecotone z takim polem sam bym nie kupił ale w kwestii solidności mam do nich największe zaufanie, bo widziałem ich lornetki uzywane przez wiele lat, które wciąż były w nienagannym stanie. Vortex moim zdaniem należy wziąć pod uwagę, juz choćby za to, że daje taka gwarancję. Nie jest łątwo z niej skorzystać bo trzeba bedzie wysyłać do USA ale jest i podobno działa. W cenie mieści się Diamodback, który jest całkiem niezły. Volture HD jest przetestowany:
http://www.optyczne.pl/22...re_HD_8x56.html
I do astro nie wygląda najlepiej. Słabe brzegi pola i niedoróbki. 10x56 może być ciut gorszy nawet. Za to obudowę ma znacznie lepszej klasy niż Diamondback, powiedziałbym że de luxe. Ja bym ich obu nie skreślał.
dobra, wydaje mi się, że na razie wystarczy tych spytek myślę, że teraz już pozostaje tylko pomacać największe faworytki i podjąć decyzję.
jak mi się coś przypomni to się odezwę.
jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi/sugestie pisać śmiało. tu lub priv.
jak już postawię jakieś kroki naprzód, założę swój temat (skoro za to nie biją ) i będę relacjonował przebieg wydarzeń w miarę możliwości i chęci
póki co, bardzo dziękuję za przydatne uwagi, sugestie i pomoc
Arek - Sob 23 Lut, 2013
Necach, jak już wyrobisz sobie opinię o lornetce, którą zakupiłeś nie zapomnij dodać tej opinii w naszej bazie lornetek.
Necach - Sob 23 Lut, 2013
pewnie! nie ma sprawy
Bugi - Czw 28 Lut, 2013
A czy ktoś może używa albo miał okazję sprawdzić jakąś dachówkę w celach astronomicznych? np vixena czy vortexa ?
Chciałbym jakąś lornetkę do celów przyrodniczych i astronomicznych (z podziałem 50/50) i z chęcią kupiłbym jakąś dachówkę, ale boję się tego, że nie sprawdzi się przy obserwacji gwiazd...
Po lekkim rozczarowaniu action ex'em chciałbym coś lepszego, tylko po dogłębnej analizie tego co jest na rynku z lornetek porro niewielki jest w Polsce wybór (nie licząc zbyt ciężkiej DO extreme i DOT titanium). Dlatego coraz bardziej zastanawiam się nad jakąś dachówką.
Nie chciałbym się tylko rozczarować, kiedy spojrzę nią w nocy niebo. Czy ktoś się orientuje jak będzie miał się obraz w dachówce w kwocie do ok 1500zł do tego z action exa? Czy gwiazdy będą punktowe ?
Guliwer - Sob 02 Mar, 2013
Odniosę się do 2 pierwszych postów. Nie polecam DO Entry, jest marna optycznie, nie da się ustawić ostrości, męczy wzrok. Z tanich lornetek do 150 zł już wolę Bresser Hunter 7x50, mimo pryzmatów BK7 jest lepsza, choć obraz nieco szarawy, to bez AC. Niestety plastikowa obudowa.
jacek struski - Sob 02 Mar, 2013
Mam pytanie czy jest możliwość napylenia nowych powłok do starej lornetki i gdzie. Chodzi o lornetke docter.
Guliwer - Sob 02 Mar, 2013
jacek struski napisał/a: | Mam pytanie czy jest możliwość napylenia nowych powłok do starej lornetki i gdzie. Chodzi o lornetke docter. |
Napylanie powłok wykonuje się w próżni i jest to bardzo precyzyjna praca, możliwa tylko u producenta soczewek. Taniej wyjdzie kupić nowe soczewki, niż usuwać ze starych zniszczone powłoki i nanosić nowe.
Nieznacznie uszkodzone powłoki nie muszą mieć większego wpływu na jakość obrazu lornetki.
kivirovi - Sob 02 Mar, 2013
Zapytaj w Astrokraku albo bezpośrednio producenta.
jacek struski - Nie 03 Mar, 2013
Producent to Analityk Jena a lornetka to docter 10x40.
kivirovi - Nie 03 Mar, 2013
wiem
jacek struski - Nie 03 Mar, 2013
Czy mam się zwrócic bezpośrednio do producenta czy przez importera.
kivirovi - Pon 04 Mar, 2013
ja bym się zwrócił do producenta albo astrokraka. Inni cie spławią.
|
|