|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Dopłacać do Tamrona 70-300 Di VC USD czy flinta?
evanduril - Sro 20 Lut, 2013 Temat postu: Dopłacać do Tamrona 70-300 Di VC USD czy flinta? http://www.optyczne.pl/ra...3%B3w_zoom.html
Wg powyższego rankingu flinta (Minolta AF 70-210 f/4) zajmuje 4 miejsce, a Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD ... 36te. Wygląda to jednak podejrzanie, zważywszy na świetne opinie o Tamronie na różnych forach i serwisach.
Obecnie posiadam słabszą wersję tego Tamrona, 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro i chciałbym w końcu wymienić ten obiektyw na coś lepszego.
Minoltę można dostać za ok 600-700 zł, jednak jest to obiektyw 20-letni i z tego, co czytałem, AF w porównaniu do Tamrona jest wyraźnie słabszy. Inna sprawa, że jest to obiektyw nie przystosowany do końca do lustrzanek cyfrowych.
Jest sens dopłacać (2x) do nowego Tamrona w przypadku Alphy 55V, czy skupić się na Minolcie? Używanych nie widzę...
MM - Sro 20 Lut, 2013
A można wiedzieć na jakiej podstawie powstały te średnie oceny? Bo jeżeli to średnia wynikająca z powypisywanych oceń internautów to sobie ten śmieszny ranking optycznych można spokojnie w buty wsadzić.
evanduril - Sro 20 Lut, 2013
Dokładnie w ten sposób powstawały, ale i tak najważniejsza jest odpowiedź na pytanie: czy warto dwukrotnie dopłacać do Tamrona?
MM - Sro 20 Lut, 2013
Czy warto dopłacić do tego Tamrona?
Nie wiem czy warto "dopłacić". Wiem, że warto tego Tamrona zwyczajnie kupić bo to naprawdę dobre szkło i z poprzednikiem łączy go tylko nazwa producenta i zakres ogniskowych.
rafisko - Sro 20 Lut, 2013
Poczytaj komentarze na dyxum.com
Jest tam baza w zasadzie wszystkich szkieł jakie występowały do minolty/sony.
A teraz flinta za 400-500 zł jest do wyrwania IMO warto!
muzyk - Czw 21 Lut, 2013
evanduril kup tampona, jeśli miałbyś kasę na niego. Warto!
evanduril - Czw 21 Lut, 2013
Zamówiłem, dzięki
Stwierdziłem, że nie chciałbym sytuacji, gdy mogłem kupić Tamrona, kupiłbym flintę i później żałował
rafisko - Czw 21 Lut, 2013
evanduril napisał/a: | kupiłbym flintę i później żałował |
Nie ma takiej możliwości. Kundel nigdy nie będzie lepszy od systemówki, nawet tak leciwej jak flinta ;]
komor - Czw 21 Lut, 2013
rafisko napisał/a: | Kundel nigdy nie będzie lepszy od systemówki |
To już dawno nieaktualne.
MM - Czw 21 Lut, 2013
rafisko napisał/a: | Kundel nigdy nie będzie lepszy od systemówki |
Pisząc takie "złote myśli" trzeba trochę tego sprzętu przewalić, jeżeli tego się nie robi to człowiek się ośmiesza. Chcesz być wzorcem?
Legenda legendą, ale w końcu trzeba zobaczyć co potrafi nowa optyka i dać sobie spokój z wypisywaniem peanów nad grobem optycznych staruszków.
|
|