forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat z PASM

Patyczak - Pią 22 Lut, 2013
Temat postu: Aparat z PASM
Witam

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem aparatu. Wiele stron przeczytałem przez co wiele razy zmieniałem też zdanie. Potrzebuję czegoś z trybem manualnym gdyż przede wszystkim chcę mieć kontrolę nad aparatem i uczyć się fotografii. Więc priorytetem jest tryb manualny i jakość zdjęć. Rzeczy, które raczej mnie nie interesują to rozmiar (może być coś dużego i niewygodnego), zoom, zbędne bajery typu dotykowe ekrany czy funkcje społecznościowe :)

Model, który do tej pory najbardziej przykuł moją uwagę to Fuji HS25. Jego profesjonalny wygląd sprawia, że podświadomie myślę, że to dobry aparat, a z drugiej strony czytam niepochlebne opinie. Podobno superzoomy mają ciemniejszą optykę i cierpi na tym jakość zdjęć?

Budżet można lekko zwiększyć, myślałem o zakupie bezlusterkowca, ale to byłoby już chyba zbyt dużo jak na początkującego.

Proszę o radę.

EDIT: Aha, myślałem też o BenQ GH600, ale podobno matryce CMOS są lepsze od CCD, prawda?

Tutejszyn - Sob 23 Lut, 2013

Od czegoś trzeba zacząć. To nie ostatni aparat, jaki będziesz miał w życiu. Ja zaczynałem od czegoś podobnego, tylko o ileś generacji wcześniejszej wersji i myślę, że Fuji to dobry wybór. Kupując aparat za 800 złotych, oczywiście nie można spodziewać się cudów, ale wydaje mi się, że tutaj dostajesz więcej, niż mniej. Sposób obsługi przypomina w obsłudze aparaty już bardziej zawansowane. Przykłady fotografii, chyba łatwo będzie znaleźć w sieci. Bezlusterkowce, to już inna klasa, inna cena i... nie wiadomo do końca, co będzie standardem, w który można zacząć inwestować. Chyba, że kupujesz aparat z jednym obiektywem i na tym koniec.
Patyczak - Sob 23 Lut, 2013

Właśnie docelowo ma być to wydatek na raz, ale jeśli połknę bakcyla to kto wie... wtedy pewnie bezlusterkowiec byłby dobrą opcją.

Więc argument, że zaawansowany kompakt w tej samej cenie co superzoom ma lepszą optykę jest wadliwy?

Przepraszam, że tak chcę się upewnić, ale każdy mój zakup jest dobrze przemyślany :)

Tutejszyn - Sob 23 Lut, 2013

Patyczak napisał/a:
Więc argument, że zaawansowany kompakt w tej samej cenie co superzoom ma lepszą optykę jest wadliwy?
Nie tylko optyka jest ważna. Nie wiem też, czy mówimy jednym językiem.. Superzoom i zaawansowany kompakt, to mniej więcej to samo, jak nie dokładnie to samo. Trudno jest mi dyskutować o budżecie, ani o subiektywnym pojęciu "fotografia dobrej jakości". Musisz popatrzeć na przykładowe fotografie i samemu odpowiedzieć, czy ta jakość jest OK. Z pewnością bezlusterkowce mające matryce o dużej powierzchni, oferują jakość o niebo lepszą od jakiegokolwiek kompaktu z matrycą wielkości paznokcia.
Wojmistrz - Sob 23 Lut, 2013

Może to coś pomoże.
Patyczak - Sob 23 Lut, 2013

Przeczytałem już dawno ten wątek jak i wiele innych na forum :) Jestem typem gościa, który zanim zawróci komuś gitarę swoim pytaniem próbuje zrobić dobre rozeznanie w temacie.
TomPL2 - Pon 25 Lut, 2013

Patyczak napisał/a:

To dziwny argument - co właściwie argumentuje?
Obiektyw superzoomu właściwie z definicji jest słabszy w kategorii jasności od nie-superzoomów, ale ma za to inne zalety :)

Wojmistrz - Pon 25 Lut, 2013

E'tam, to zawsze jest kwestia końcowego przeznaczenia. Porównując nowe konstrukcje, zauważ, że nawet te megazoomy, mają wystarczającą jakość detali na zdjęciach i przebijają pod tym względem lustrzanki z obiektywami 2-3 krotnie droższymi od tych aparatów. Praktycznie tylko z takich powodów (i wygody), przeniosłem się z lustrzanek i bezlustrowca na kompakt klasy megazoom. Oczywiście mowa o tych "mega" ogniskowych, a nie szerokich kątach, bo do tych nadal wolę lustro.

Zdjęcie komina na sąsiednim budynku przez podwójną szybę.

Canon 60D + Sigma 18-250. Ekwiwalent 400mm (250x1.6). Wszystko na auto. Obraz wycięty do podobnego kadru z kompaktu i pomniejszony do 1024p

Canon SX50 ogniskowa 215mm (ekwiwalent 1200mm). Wszystko na auto, jedynie pomniejszony do 1024.

Tutejszyn - Pon 25 Lut, 2013

Sofizmat, lub mniej eufemistycznie g.. prawda.
Wojmistrz - Pon 25 Lut, 2013

Oczywiście, bo gdybym robił to zdjęcie nie z ręki na auto, tylko ze statywu, w ISO100 na manualu lub preselekcji, była by na tyle lepsza jakość z lustrzanki, że mogło by być porównywalne ze zdjęciem z SX. Tylko to było zdjęcie komina, a przy ptakach sprawa nie wyglądała by już tak dobrze. Tutaj było już na tyle ciemno, że 60D podbił ISO do 3200, a SX tylko do 800. Oczywiście jeszcze inaczej będzie się to miało do RAWów, ale ja uważam, że nie ma co tak bardzo krytykować megazoomów, za ich "słabą optykę"
Patyczak - Wto 26 Lut, 2013

Panowie, więc jeśli nie zależy mi na zoomie, a głównie na dobrej jakości zdjęć i nastawach manualnych to czy ten Fuji wciąż jest dobrym wyborem czy już nie? Czy w tej cenie znajdę coś lepszego?
Wojmistrz - Wto 26 Lut, 2013

Bawię się często HS30EXR (różnica w baterii i wizjerze) i uważam, że jest godny polecenia, ale w klasie megazoomów. Jeśli nie potrzebujesz takich ogniskowych, to można spróbować kupić coś ciekawszego z zoomem np 5x, ale lepszą matrycą - mniejszymi szumami itp.
Tutejszyn - Wto 26 Lut, 2013

Wojmistrz, nie mozesz porównywać wycinka obrazu z jednego aparatu z obrazem pochodzacym z całej matrycy z innego. Równie dobrze można (doprowadzając rzecz do absurdu) pokazać na przykład oko, które na jednym aparacie reprezentują 4 piksele (crop z obrazka) i drugą fotografię oka zrobioną drugim aparatem. W ten sposób można robić propagandę, a nie test.

Kard kolego, kadr. W tym przypadku akurat wypadło, że z megazooma była całość. Nie zmienia faktu, że o to właśnie chodzi. Nie wiem czy "bawiłeś się" w fotografię analogową, ale ja tak. Ponad 20 lat temu, brat uczył mnie "tajników" fotografii i wiele set godzin spędziłem w jego ciemni. Wtedy, też powiększalnikiem na papierze wybierałeś z kliszy konkretny kadr. Jak miałeś film gruboziarnisty i chciałeś zrobić duże powiększenie, to potem na papierze miałeś kaszkę z mleczkiem zamiast obrazu :mrgreen: Teraz robi się to cyfrowo, ale zasada pozostała, dlatego tak bardzo naciskam na końcowe przeznaczenie fotki i to że megazoomy to nie taki diabeł straszny. Dalsza dyskusja i tak nie ma sensu, bo kolega napisał, że na zoomie mu nie zależy. Pozostaje dobrej jakości matryca i jasne dobre szkło.

Kolego Wojmistrz, skoro tak, możesz polecić jakiś model z dobrą matrycą i jasną optyką? No i oczywiście PASM jak w temacie.

Pozdrawiam.

Za te 800zł to chyba tylko Samsunga EX1 w promocji albo Allegro/eBay.

To musi być jakiś staruszek bo na allegro nie ma. Jest EX2, ale w cenie 800x2 :)
Wojmistrz - Sro 27 Lut, 2013

No tak, staruszek. Data premiery: 2010-02-21
http://www.optyczne.pl/in...m=0&typ=k&sort=

TomPL2 - Sro 27 Lut, 2013

A musi być z allegro???
http://www.e-fotojoker.pl...ung-ex1-czarny/

Gratuluję pomysłu.
Kod:
Opis skrócony:

*Aparaty eksponowane były w salonach Fotojoker. Stan dobry, sprawny i objęty gwarancją. Ponieważ jest to sprzęt powystawowy jego cena jest pomniejszona o ok 20% ceny rynkowej.

Aszex - Sro 27 Lut, 2013

Patyczak, lepszego za tę kasę nie dostaniesz. Poczytaj testy. :)

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1084026

Wojmistrz, ale mają pełną gwarancję

bergercs - Sro 27 Lut, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Gratuluję pomysłu.
Kod:
Opis skrócony:

*Aparaty eksponowane były w salonach Fotojoker. Stan dobry, sprawny i objęty gwarancją. Ponieważ jest to sprzęt powystawowy jego cena jest pomniejszona o ok 20% ceny rynkowej.

"Gwarancja 24 mies."
Więc co za problem?

Porysowany ekran albo przednią soczewkę też ci naprawię?
bergercs - Sro 27 Lut, 2013

Tak - ponieważ te aparaty przed sprzedażą są kontrolowane pod kątem stanu technicznego - i dopuszczalne są tylko rysy na obudowie.

Mam inne doświadczenia w tym kilkumiesięczną przeprawę z serwisem.
Patyczak - Wto 05 Mar, 2013

EX1 to bardzo dobra propozycja, ale ten aparat jest już trudno dostępny. W grę wchodzi tylko nowy, nieużywany. W 90% zakup z allegro.

Jeszcze jakaś inna propozycja w podobnym stylu, biorąc pod uwagę cały temat? Podejrzewam, że EX1 to jedna z lepszych opcji w tej kwocie, ale może jest jeszcze coś ustępującego mu tylko minimalnie?

Dziękuję za całą okazaną mi do tej pory pomoc :)

Chris62 - Czw 07 Mar, 2013

EX1 w mojej wsi leży na półce nie dla idiotów za 899 PLN.
Był też w Euro RTV ale zniknął.
Proponuję więc dołożyć do Panasa LX5 trochę drozszy ale też ma film HD i ciut większy zakres zoomu..
Ponoć najstarsze zserri LX3 bywały na allegro po 600 PLN tweżwarte uwagi.
Ja dołożyłem do LX7 i z każdym dniem poziom mojego zadowolenia rośnie choć drogie to maleństwo na lae dodali futerałza 300 PLN więc jakby zjadliwa ta cena choć w stosunku do USA spora różnica.
No cóż Hamerykanie to biedny naród muszą im promocyje robić....

Patyczak - Sob 09 Mar, 2013

Kierując się wytycznymi z forum (24mm i jak najjaśniejsze f) znalazłem Nikona P310.

Czy to byłby dobry wybór czy znajdzie się coś lepszego?

Niestety w mojej wsi w MM nie ma EX1, pytałem. Wspominane aparaty serii LX Panasonica są zdecydowanie za drogie.

EDIT:

Post nieważny, doczytałem, że ma mały sensor i jakość zdjęć nie wzrasta w stosunku do najtańszych kompaktów :(

Aszex - Nie 10 Mar, 2013

a canon sx230 hs lub coś z serii tz panasa?
lotofag - Nie 10 Mar, 2013

Patyczak napisał/a:
Kierując się wytycznymi z forum (24mm i jak najjaśniejsze f) znalazłem Nikona P310.

Podczas szukania kolejnego modelu zauważ, że praktycznie nie dostaniesz kompaktu z obiektywem o stałym świetle i to f/1.8 jest tylko dla najkrótszych ogniskowych.
I tu z EX1 nie jest tak źle, bo mamy ekwiwalent 24-72/1.8-2.4 a w podanym P310 to 24-100/1.8-4.9
Eksponowanie tego f/1.8 to taka nowa marketingowa maniera oprócz oklepanych już "zómuf" i megapikseli, ale nie zwraca się uwagi, że to tylko na krókim końcu ;)

Patyczak - Nie 10 Mar, 2013

Rozumiem, dziękuję za cenna poradę, wciąż się uczę :)

Jednak ten P310 ma podobno mały sensor i nie jest dobrym wyborem, szukam dalej.

[ Dodano: Nie 09 Cze, 2013 18:35 ]
Witam

Odświeżam swój temat gdyż dalej aparat nie został wybrany a zbliżają się wakacje.

Dalej kierując się radami zwracam uwagę zwłaszcza na ogniskową i jasność obiektywu oraz wielkość matrycy. Moją uwagę zwrócił tym razem Benq G1, ma jasną optykę, która zaczyna się od 1.8 (wiem, że kończy wysoko, ale w tym przedziale cenowym nie można mieć wszystkiego, zresztą lepszych opcji nie znalazłem). Ogniskowa 24-110 mm więc też całkiem ładnie. Jedyne co mnie odrzuca to oczywiście marka.

Inna opcja to Samsung WB200F, parametry dużo gorsze, ale jestem bardziej przekonany do tej firmy.

No i w sferze marzeń jest Olympus XZ1, który deklasuje oba, ale chyba nie poświęcę aż tyle na aparat.