forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak ustawić aparat nikon d7000 do zdjęć nocą?

Klizati - Sob 23 Lut, 2013
Temat postu: Jak ustawić aparat nikon d7000 do zdjęć nocą?
Jka powinienem ustawić aparat żeby zdjęcia nocą wyglądały ciekawie robione z ręki przy pomocy obiektywu kitowego nikor 18-105 , bo z powodu długiego czasu naświetlania wychodzą rozmazane. Jestem w szkocji i nie miałem miejsca na statyw a chciałbym uwiecznić edynburg nocą. ;D Proszę o odpowiedź.
suso - Sob 23 Lut, 2013

no to masz problem , statyw jest najważniejszą rzeczą w nocnym foceniu :) Spróbuj postawić aparat na jakimś stabilnym miejscu i użyj wężyka spustowego :) , może się uda :) Tylko pamiętaj by aparat nie spadł ,bo jednak takie ryzyko będzie :(
pes - Sob 23 Lut, 2013

ISO na maxa, tryb M, czas ustaw na 1/80-1/100 s, f/3.5 i do dzieła :) generalnie tryb manualny przyjdzie Ci z pomocą i późniejszy post-proces. Nie zapomnij o robieniu NEF-ów. Powodzenia i ciekawych kadrów.
kozidron - Sob 23 Lut, 2013

Klizati napisał/a:
Jestem w szkocji i nie miałem miejsca na statyw a chciałbym uwiecznić edynburg nocą.

Klizati, idź do sklepu i kup statyw za 15 szkociszów, po zdjęciach wywalisz go do kosza.

nienietaktak - Sob 23 Lut, 2013

kozidron napisał/a:

Klizati, idź do sklepu i kup statyw za 15 szkociszów, po zdjęciach wywalisz go do kosza.

Jako, że jesteś w Szkocji, może lepiej coś takiego:
statyw

pioroon - Sob 23 Lut, 2013

nienietaktak, i kto to mówi?
Podobno poznaniacy to wygnańcy Szkocji za skąpstwo :P

witkot - Sob 23 Lut, 2013

Klizati --A ja powiem że wcale nie potrzebujesz wydawać kasy na statyw.
Wystarczy podłożyć coś stabilnego:
kurtka,czapka,worek z czymś np;ryż,groch itp.
Jest wiele sposobów stabilnego ułożenia aparatu wystarczy trochę pomysłowości.
Jeżeli nie posiadasz wężyka użyj samowyzwalacza.
Jak już ustawisz w miarę stabilnie możesz szaleć z dłuższym czasem nie podbijając ISO( unikniesz dużych szumów).
Proponuję wykonać zdjęcia kilkanaście minut po zachodzie słońca.
Uzyskasz wtedy najlepsze efekty.
Powodzenia i czekamy na foty.

rafisko - Sob 23 Lut, 2013

Postaw na murku, dachu auta i ustaw samowyzwalacz na 10 s. i do dzieła!