|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Troche statystyk
cybertoman - Wto 26 Lut, 2013 Temat postu: Troche statystyk Rynek lustrzanek (czerwonawe) i bezlusterkowców (szare) w tysiacach sztuk.
Ten sam rynek, tym razem w milionach Euro
Kompakty - ilość sprzedanych sztuk w milionach
Kampakty w milionach Euro
Obiektywy - ilość sprzedanych sztuk w tysiącach
Obiektywy - w milionach Euro
Lampy błyskowe - ilość sprzedanych sztuk w tysiącach
Lampy błyskowe - w milionach Euro
Statywy - ilość sprzedanych sztuk w tysiącach
Statywy - w milionach Euro
komor - Sro 27 Lut, 2013
Weltweit? In Deutschland? In Polen?
cybertoman - Czw 28 Lut, 2013
In Deutschland. Tak jak w opisie tematu: "Niemiecki rynek foto w wykresach".
SeraphimLoki - Sob 02 Mar, 2013
Niezrozumialy jezyk, niezrozumiale tabelki(jak dla mnie ofc). Nic tu nie widze nie jestem w stanie wyciagnac zadnych wnioskow:(
MC - Sob 02 Mar, 2013
Z tego nie należy wyciągać samodzielnie jakichkolwiek wniosków. Wystarczy fakt, że jest tabelka.
Tutejszyn - Sob 02 Mar, 2013
SeraphimLoki napisał/a: | Niezrozumialy jezyk, niezrozumiale tabelki(jak dla mnie ofc). Nic tu nie widze nie jestem w stanie wyciagnac zadnych wnioskow:( |
Rynek kompaktów się kurczy. Ludzie kupują coraz chętniej sprzęt dający obrazy lepszej jakości. Sprzęt tanieje, staje się coraz bardziej dostępny. Tylko się cieszyć. No, może będzie trochę więcej artystuff, oferujących swoje usługi, ale tak jest wszędzie. Już lepiej trafić na kiepskiego fotografa, niż chirurga..
SeraphimLoki - Sob 02 Mar, 2013
Aaaaa, to do tego nie byly mi potrzebne Deutshe tabelen
old news.
komor - Wto 05 Mar, 2013
Tutejszyn napisał/a: | Rynek kompaktów się kurczy. Ludzie kupują coraz chętniej sprzęt dający obrazy lepszej jakości. |
A przypadkiem nie dlatego, że zdjęcia z telefonów komórkowych są coraz bardziej znośne?
Tabelka za tabelkę. Amerykańska za niemiecką.
źródło: http://www.flickr.com/cameras
90s - Wto 05 Mar, 2013
komor z tabelki wynika że tylko iPhony dają radę:) ale prawda, sam często pstrykam 4s i obraz jest na prawdę przyjemny, nawet GO można się pobawić.
Choć już taki zachwycony nie jestem jak to wrzucę na kompa
cybertoman - Sro 06 Mar, 2013
Moja uwage zwrocila pierwsza tabelka, z ktorej nie wynika, ze bezlusterkowce opanowuja rynek, a lustrzanki odchodza w niepamiec. Raczej wyglada na to, ze bezlusterkowca dokupuja posiadacze lustrzanek ?
TS - Sro 06 Mar, 2013
cybertoman napisał/a: | nie wynika, ze bezlusterkowce opanowuja rynek |
Hmm, dla mnie właśnie wynika: stosunek szarego słupka do czerwonego rośnie (roczny wzrost szarego o ok 50% wobec 5-10%...). Ale na pewno daleko do opanowania, rynek mają wyraźnie konserwatywny. Ciekawe jak w innych krajach.
cybertoman napisał/a: | Raczej wyglada na to, ze bezlusterkowca dokupuja posiadacze lustrzanek ? |
Albo użytkownicy kompaktów przesiadają się - niektórzy na lustra, niektórzy na bezlustra. Albo przechodza na smartfony, a rynek aparatów z wymienną optyką rośnie z powodu nowych użytkowników, choc lustrzankowy - wolniej (bo albo mniej jest nowych, albo dotychczasowi przesiadają się na bezlusterkowce)
Ciężko coś więcej powiedziec
Tutejszyn - Sro 06 Mar, 2013
cybertoman napisał/a: | Moja uwage zwrocila pierwsza tabelka, z ktorej nie wynika, ze bezlusterkowce opanowuja rynek, a lustrzanki odchodza w niepamiec. | Sprzedaż lustrzanek cały czas rośnie, choć gdzieś nastąpił podział rynku. To, że lustrzanki mają niepewną przyszłość przed sobą wynika z informacji z innych źródeł i przeświadczenia o tym, że lustro staje się coraz bardziej niepotrzebne. Swoją drogą, gdyby to ode mnie zależało, to wypuściłbym na rynek obok np. Nikona D7100, wersję D7100K - z klinem i soczewką Fresnela.
|
|