forum.optyczne.pl

Lornetki - Nowa seria Nikona - Aculon A211

siosio - Sro 27 Lut, 2013
Temat postu: Nowa seria Nikona - Aculon A211
http://www.nikon.pl/pl_PL...RunQuery=0&ID=0

Ktoś się orientuje w jakim przedziale cenowym będą te lornetki - droższe, czy tańsze od serii action? - Na ceneo ich nie ma.

Abs - Sro 27 Lut, 2013

Data premiery nie jest znana. W USA są już w sprzedaży - cena zależna od modelu w okolicach 100$. Sądzę, że będą trochę droższe od VII.
lech pepliński - Sro 27 Lut, 2013

Droższe znaczy lepsze? :grin:
kivirovi - Czw 28 Lut, 2013

Ja obstawiam, że na rynku USA wystartują jako nieco (15-20%) tańsze od EX. Wyssałem to z palca.
septimanus79 - Czw 28 Lut, 2013

wszystko na to wskazuje, że Nikona Aculon A211 to seria, która ma zastąpić serię Nikon Action VII więc ceny poszczególnych modeli nie powinny być znacząco wyższe.
kivirovi - Czw 28 Lut, 2013

Monarch 7 też zastępuje dotychczasowego Monarcha ileśtam, a cena jest prawie 2x większa. Żeby ukryć ta obniżke wymyślili cashback. Moim zdaniem EX też juz jest za tani, żeby mógł tak dalej istnieć no i też go można tak upiększyć, żeby znowu kosztował 900zł.
bzymm - Pią 01 Mar, 2013

data premiery:
http://www.optyczne.pl/55...CULON_A211.html

są lepsze, co za tym idzie zapewne trochę droższe od Action VII

lech pepliński - Pią 01 Mar, 2013

Czyli należy się spodziewać , że nowy Nikon
przegoni VII , a nie dogoni EX ?

Abs - Sob 02 Mar, 2013

Możemy jedynie spekulować. Nikon ma swoją politykę i zapewne nie będzie robił konkurencji wewnętrznej. Myślę, że mechanicznie będzie nieco lepiej a optycznie podobnie - oby nie gorzej.
lech pepliński - Sob 02 Mar, 2013

To ja czekam . :grin:
Guliwer - Sob 02 Mar, 2013

Ja czekam na ACULONa A211 16x50 :idea:
Abs - Sob 09 Mar, 2013

Oczekiwania ziszczone - Aculon w sprzedaży. Ceny nie takie do jakich przyzwyczaiła nas "siódemka" dzięki czemu Ex-y robią się atrakcyjne i póki nie ma następcy drożeją. No cóż - rynek. Mimo to cieszę się z nowej oferty Nikona i mam cichą nadzieję, że poprawiono nie tylko wygląd ale też optykę.
jacek struski - Sob 09 Mar, 2013

W Media aculon 8x42 370zł, 10x50 450 zł początki zawsze są ciężkie. Ale w ręce nie zdażyłem wziąć.
lech pepliński - Sob 09 Mar, 2013

W Optycznych : 7x35 419 zł
8x42 449 zł
10x50 529 zł

Absengard - Sob 09 Mar, 2013

Pewnie wiekszosc nie podzieli mojej opinii ale od kiedy wzialem do reki dachowke lornetki porro dla mnie nie istnieja :) Wygoda wygoda wygoda nie do przecenienia nawet jesli porro w tej cenie jest troche lepsze optycznie to nie rekompensuje to tych gabarytow :) Ja roznicy amatorsko patrzac nie widze w optyce a w wygodzie i owszem :)
kivirovi - Nie 10 Mar, 2013

Jak tak sięgnę pamięcią, to tak z pół roku-rok temu VII potaniała poniżej Olympusa... Przy tych cenach ktoś jeszcze nie dostrzega, że koniec EX jest bliski? Na przyszłą Gwiazdkę już go nie będzie.

Absengard, podzieli podzieli. Tyle, że ten efekt też jest odwarcalny i jeszcze kiedyś możesz docenić porro.

Santre - Nie 10 Mar, 2013

Kivirovi zgadzam się w 100%. Mam nikona ex 10x50 oraz WO 10x50 oraz dachówe 8x42 VNF i już zaczynam szukać małego porro na wycieczki. ( OLYMPUS 8X25 WP II sprawdza się idealnie jako sprzęt dorywczy i na stałe odpoczywa sobie w aucie ) Może coś zaproponujesz w temacie małe dobre Porro.
Pozdrawiam.

Absengard - Nie 10 Mar, 2013

Czego brakuje VNF 8x32 aby zabierac ja na wycieczki ? mala, zgrabna, z rozsadnym powiekszeniem, niezła optycznie.
Andrzej_X - Nie 10 Mar, 2013

Ale Santre napisał, że ma VNF 8x42 i że chce lornetkę porro. Poniżej podaję kilka propozycji takiej lornetki:
Swarovski Habicht 8x30
Nikon SE 8x32
Nikon EII 8x30
Opticron SR.GA 8x32
Steiner WildlifePro 8x30
Vixen Foresta 8x32
Vortex Raptor 8,5x32
Kowa YF 8x30

Absengard - Nie 10 Mar, 2013

Andrzej_X napisał/a:
Ale Santre napisał, że ma VNF 8x42 i że chce lornetkę porro.

aaaa doczytalen 8x32 :) chociaz 8x42 tez nie jest ciezsza czy wieksza od porro 8x40

kivirovi - Nie 10 Mar, 2013

Małe porro, to może Vortex Raptor lub klony: Kowa YF, Leupold Yosemite, Alpen Shasta... One jednak są moim zdaniem nie tyle lornetkami małymi, co pełnowymiarowymi lornetkami dla dzieci. Obejrzyj i pomyśl. Nie będą wiele mniejsze niż VNF 42mm...

Inne porro 30mm są duże (Steiner 8x30, Nikon EII) ale przynajmniej krótkie. Zresztą Action VII czy Aculon 7x35 nie jest wcale wiele większy, a EX tylko troszeczkę bardziej bulwiasty... Ja bym szukał może odwróconego porro. Nikon Travelite EX... Porro generalnie nie jest konstrukcją kompaktową, jak będziesz szukał lornetki 20x80 to już tak; zresztą nie ma takich dachówek.

Abs - Sob 16 Mar, 2013

Wrócę do Aculonów bo miałem możność porównać do VII-ek w sklepie (8x40/8x42 i 10x50). Różnice wizualne bardzo małe a jakość obrazu chyba taka sama. Wyraźna nieostrość brzegowa ale w centrum obraz szczegółowy. 2mm różnicy w 8x42 zapewne wpływa na jasność ale trudno wychwycić to w sklepie. Nikon VII ma znakomitą relację jakości i ceny a droższy Aculon IMO adekwatną. Wszystko wskazuje na to, że VII znikną z rynku. W innym przypadku nie widzę sensu wprowadzania dodatkowego modelu lornetki o takiej samej jakości obrazu. Kto liczy się z groszem może brać VII póki jeszcze są - w Aculonie oprócz wykręcanych muszki nie dostaniemy nic lepszego.
goornik - Nie 17 Mar, 2013

Nikon jest aktualnie na etapie zmieniania wszystkich nazw w grupie Sport Optics (lornetki, lunety na broń, spektywy, dalmierze). Już nie długo będą tylko 4 podnazwy:
- EDG
- Monarch (rozdzielony na 3,5,7)
- Prostaff (rozdzielony na 3,5,7)
- Aculon (z różnymi debilnymi numerkami)

Takie cacka jak High Grade, Tropical, SE, E II, SP, Marine odejdą w zapomnienie.... :???:

kivirovi - Nie 17 Mar, 2013

Nie wierzę, że między Monarchem 7 za 2.000 i EDG za 8.000 nic nie będzie. Zapewne mają pełny magazyn HG i zanim sprzedadzą, wpuszczą coś nowego. Natomiast podejrzewam, że rzeczywiście Monarch 7 ED nie będzie wiele ustępował HG. Poza tym los EX też jest niepewny, chyba, że ma to być Aculon 7. Będzie miał Arek co testować...
Absengard - Nie 17 Mar, 2013

goornik napisał/a:

- Prostaff (rozdzielony na 3,5,7)

Mozesz cos wiecej powiedziec o tych wersjach ? bo kupilem niedawno prostaffa i nie zwrocilem uwagi na to. Nie wiem czy nie kupilem jakiejs gorszej wersji...

goornik - Nie 17 Mar, 2013

Monarch7 jest wyraźnie gorszy od High Grade. Mam obecnie obie u siebie: M7 10x42 i HG 10x32.
Nie wiem nic o elentualnej zmianie Action EX w coś innego, ale obsrawiam, że Action EX zostanie przemianowany na jakiegoś Prostaffa.

kivirovi - Nie 17 Mar, 2013

Matkoboska Goornicza, już lepiej nie "obsrawiaj" i mnie nie denerwuj. Lepiej napisz coś o Monarchu 7. Prostaff porro EX, to brzmi dumnie.
Dale - Nie 17 Mar, 2013

:lol:
goornik - Pon 18 Mar, 2013

Sytuacja jest rzeczywiście lekko niezdrowa: EDG jest promowane wyjątkowo, mimo to sprzedaje się gorzej niż załadano, szczególnie w świetle bezpośredniej konkurencji ZEISS / Leica / Svarowski.
Z kolei HG, seria równie wybitna optycznie i połowę tańsza, poszła w zapomnienie, nikt jej nie reklamuje i nie promuje, bo...takie są priorytety :shock: Ja od 2 lat walczę o promocję w Polsce serii HG, SE i E II. Po widoczności tych lornetek w mediach sami widzicie z jakim skutkiem.

Co do podziału jak w BMW, na serie 7, 5 i 3: Nie każda seria będzie osiągalna w każdym zakątku świata: u nas w Europie nie będzie sprzedawany (na razie) Monarch 3, w USA już jest. Nie wiem też czym będą lornetkowe Prostaffy 5 i 3. Pomijam tu lunetę Prostaff3 16-48x60, która jest tańszym następcą Spottera XL II

HNIW - Wto 26 Mar, 2013

Widząc że w moim Media Markcie są dwa Aculony wybrałem się obejrzeć.
I jestem lekko zawiedziony.
Obraz - porównywalny z serią Action VII.
Chwyt - porównywalny.
Muszle oczne - wydawać by się mogło że "lepsze" i przyjazne okularnikom, ale nic bardziej mylnego. Bardziej uciskają oczy od tych w nieco wyższym modelach Nikona ale to moja subiektywna opinia.

Największy problem tkwi jednak w soczewkach okularowych (a może muszlach bo w sumie to one zostały bardziej zmienione).
Lornetki nie nadają się do korzystania w okularach. Obraz jest zdecydowanie mniejszy niż w serii Action VII. Mniejszy niż w innych lornetkach o takich samych parametrach. Nie znam się na tyle żeby powiedzieć z czego to wynika ale wyraźnie to odczułem.
Olympus 10x42 EXPS I który ma mniejszą średnicę źrenicy wyjściowej wypada zdecydowanie lepiej, i to wersja 10x42 porównana z Aculonem o powiększeniu 8x.

Seria wygląda na nieco uatrakcyjnioną wizualnie ale według mnie nie wartą tej kwoty (podobny szok przeżyłem widząc cenę lustrzanki D7100) Za niewiele więcej jest seria EX.

kivirovi - Wto 26 Mar, 2013

Prawdopodobnie chodzi o mały LER: trzeba wciskać gały głęboko w lornetkę żeby objąć całe pole widzenia... To się spełnia klątwa goornika.
konto usuniete - Wto 26 Mar, 2013

Ze specyfikacji wygląda, że wszystkie nowe Aculony porro oprócz 7x50 mają skandalicznie krótki ER, co w połączeniu ze sztywnymi muszlami wykręcanymi pogłębia ten efekt ("ucieka" kolejne kilka mm). To praktycznie eliminuje je z użytku w okularach korekcyjnych.