forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Exakta 28-135 mm

Piotrek1234 - Sro 27 Lut, 2013
Temat postu: Exakta 28-135 mm
Witam. W związku z tym, że nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie postanowiłem założyć nowy temat. Nie chodzi mi tutaj o pomoc w wyborze sprzętu a jakieś konkretne informacje dotyczące konkretnego obiektywu.
Czy miał ktoś z forumowiczów do czynienia z jakimś szkłem firmy Exakta? Znajomy ma do sprzedania obiektyw Exakta 28-135mm w świetnym stanie, praktycznie nieużywany. Oczywiście w 100 % sprawny. Szukałem na necie informacji o tym szkiełku ale ciężko cokolwiek znaleźć. Jedynie co znalazłem to fotki z Exakty 70-300 podpiętej pod soniaka. Zdjęcia rewelacyjne, ale to zupełnie inny obiektyw więc trudno się tym kierować. Jeżeli ktoś używał kiedyś sprzętu tej firmy to prosiłbym o jakieś informacje. Dodam, że obiektyw jest z mocowaniem Pentaxa a ja chcę go podpiąć pod K-30.

lexus - Sro 27 Lut, 2013

mam gdzieś w klamotach 28-80, kupiłem wieki temu z eos 500, całkiem znośne było szkło ale któregoś pięknego dnia po prostu się... rozpołowił :roll: poszedł do serwisu, reanimowali go ale nie na długo to starczyło. poszło jakieś mocowanie i się "otwierał" na wysokości pierścienia do zoomowania no i szlag trafił af, została tylko praca na mf.
Piotrek1234 - Czw 28 Lut, 2013

Dzięki za odpowiedź.
No cóż, po przeczytaniu kilku porad stwierdzam, że chyba nie ma sensu inwestować w to szkło. Zdecydowanie więcej osób krytykuje niż chwali.