|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 28/2.8
Elian - Nie 20 Sty, 2008 Temat postu: Canon 28/2.8 Chcę podpiąć ten obiektyw 28/2.8 pod Canon D40. jak z DSLR i tu (improwizuję bo nawet nie wiem co to jest!) Winetowanie ostrość kontrast (optyczene przeczytałem). Jestem wyczyszczony z kasy dlatego moze troszkę z rozpaczy chcę go kupić bo czymś muszę jednak robić zdjęcia. Ps odszedłem po małej przygodzie z Nikonem robiąc przed tem własnie Canonem i musze sie przyznać że teraz jestem u siebie ale warto było być małym zdrajcą bo wtedy nie wiedziałbym co straciłem.Prosze o radę i pozdrawiam.
komor - Nie 20 Sty, 2008
To o co w sumie pytasz, skoro test przeczytałeś? Skoro nie masz kasy to kup sobie może plastikowego 50/1.8? To jest inwestycja moim zdaniem zawsze dla każdego trafiona. Ale to zależy jakie zdjęcia chcesz robić, nie napisałeś.
Arek - Nie 20 Sty, 2008
2.8/28 to fajne optycznie i bardzo uniwersalne szkiełko. Dodatkowo w dobrej cenie i znacznie mniej plastikowe niż 1.8/50 II. Ja bym brał.
igorax - Nie 20 Sty, 2008
Elian pytasz to czy 28/2.8 można podpiąć pod analoga ??
Elian - Nie 20 Sty, 2008
50 to juz za bliska jest a 28 to juz i portret i troszkę kąta < Pytam bo może bym się dowiedział jeszcze coś co było by kropeczką na I. Ok dzięki panowie za poranny wysiłek :.> DSLR ...co to jest prosze o wytłumaczenie
Arek - Nie 20 Sty, 2008
Digital Single Reflex Camera - czyli cyfrowa lustrzanka jednoobiektywowa
P.S. Pisz z użyciem znaków interpunkcyjnych, proszę. Strasznie ciężko się Ciebie bez tego czyta...
Elian - Nie 20 Sty, 2008
Powiedz mi jakie to znamiona nosi ? Czym sie cechuje ? Ps. teraz dobrze :.> . Jak np. ktoś mówi: Ten obiektyw ma słabe Digital Single Reflex Camera. To co ja mam sobie pomyśleć o tym obiektywie? Czy to znaczy że wyrwany jest od pełnej klatki i od biedy w cyfrówce moze być?
Arek - Nie 20 Sty, 2008
2.8/28 był projektowany na pełną klatkę, ale pasuje i świetnie sobie radzi na małej matrycy APS-C. Nie ma więc sobie czym głowy zawracać.
igorax - Nie 20 Sty, 2008
28/2.8 to świetny obiektyw, a i plastikowe 50/1.8 jest ok, musisz tylko zdecydować co chcesz robić. polecam oba ze względu na stosunek ceny do jakości.
Remol71 - Nie 20 Sty, 2008 Temat postu: Re: Canon 28/2.8 Miałem 28/2.8 Mały lekki, poręczny, w miarę przyzwoity optycznie. Nieco głośny nieprzyjemny dźwięk AF. Proponuję upolować na Allegro, używany można trafić za 300-400pln. Niezły stosunek ceny do jakości. Zdecydowanie nie zaszkodzi posiadać.
igorax - Nie 20 Sty, 2008 Temat postu: Re: Canon 28/2.8
Remol71 napisał/a: | Miałem 28/2.8 Mały lekki, poręczny, w miarę przyzwoity optycznie. Nieco głośny nieprzyjemny dźwięk AF. Proponuję upolować na Allegro, używany można trafić za 300-400pln. Niezły stosunek ceny do jakości. Zdecydowanie nie zaszkodzi posiadać. |
no no gdzie taka cena?? allegro gdzie??
komor - Nie 20 Sty, 2008
Tak patrzę w bazę obiektywów na Optycznych i widzę, że oprócz starego 28/2.8, który wg danych z bazy pochodzi z 1987 roku jest nowszy model 28/1.8 USM, z roku 1995, droższy dwa i pół raza. Ale nie ma jego testu. Ktoś może coś na jego temat powiedzieć?
Remol71 - Pon 21 Sty, 2008
komor napisał/a: | Tak patrzę w bazę obiektywów na Optycznych i widzę, że oprócz starego 28/2.8, który wg danych z bazy pochodzi z 1987 roku jest nowszy model 28/1.8 USM, z roku 1995, droższy dwa i pół raza. Ale nie ma jego testu. Ktoś może coś na jego temat powiedzieć? |
Jest test na www.photozone.de ale ja tamte testy traktuję mocno orientacyjnie.
Elian - Wto 22 Sty, 2008
Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM co o tym sadzicie ale wasze doswiadczenia nie odsyłajcie mnie do testów...te znam
MM - Sro 23 Sty, 2008
Elian napisał/a: | Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM co o tym sadzicie ale wasze doswiadczenia nie odsyłajcie mnie do testów...te znam |
Dobry obiektyw, do Canona godny polecenia. Ja go szanuję bardziej niż Sigmę 17-35 a która w testach wypadła OK. Mam tę Sigmę, robiłem zdjęcia tą L-ką. Zdania nie zmienię.
Elian - Sob 26 Sty, 2008
No właśnie wiem że bije go na głowę jakiś tam Tamron 17-55/28. W ostrosci i jasności i juz go miłem kupć. Jednak miałem 3 szt. (pod Canona) i wszystkie robiły ostrość gdzie chciały. Powiedziałem dość tej naciąganej popeliny. Tą L-ke biorę bo przynajmniej wszystko prosto stoi (17mm). Jest bardzo plastyczny ładnie rysuje. Przysłona ?! bogowie i tak trzeba przymknać aby było jako tako a juz do 17mm na 2.8 ?! Powiem jeszcze jak mi sfiksuje Tamron albo Sigma to boli. Jak to zrobi boski Canon wybaczę mu wszystko. Pozdrawiam miłośników fotografujących.
igorax - Nie 27 Sty, 2008
Elian napisał/a: | No właśnie wiem że bije go na głowę jakiś tam Tamron 17-55/28. W ostrosci i jasności i juz go miłem kupć. Jednak miałem 3 szt. (pod Canona) i wszystkie robiły ostrość gdzie chciały. Powiedziałem dość tej naciąganej popeliny. Tą L-ke biorę bo przynajmniej wszystko prosto stoi (17mm). Jest bardzo plastyczny ładnie rysuje. Przysłona ?! bogowie i tak trzeba przymknać aby było jako tako a juz do 17mm na 2.8 ?! Powiem jeszcze jak mi sfiksuje Tamron albo Sigma to boli. Jak to zrobi boski Canon wybaczę mu wszystko. Pozdrawiam miłośników fotografujących. |
Elian to miałeś wyjątkowego pecha do tego Tamrona
a myślę że nie będziesz żałował tej L-ki, gdyby dysponował większym kapitałem zapewne też wybierałbym głównie L-ki...
...ale wyboru Tamron'ów [17-50\2.8; 90\2.8; i po analogach 28-70\3.5-5.6; 70-300\4-5.6] w gruncie rzeczy nie żałuje, w tej cenie ciężko się spodziewać czegoś więcej.
007areka - Nie 27 Sty, 2008
...moj tami 17-50 tez jest ok uzywam go juz przeszlo rok i ok ! mam tez L 17-40 i tez ok
Remol71 - Pon 28 Sty, 2008
Elian napisał/a: | No właśnie wiem że bije go na głowę jakiś tam Tamron 17-55/28. W ostrosci i jasności i juz go miłem kupć. Jednak miałem 3 szt. (pod Canona) i wszystkie robiły ostrość gdzie chciały. Powiedziałem dość tej naciąganej popeliny...... |
Ja też bardzo chciałem mieć Tamrona, naprawdę. Niestety Tamron dał mi kosza Ja nie mam siły szarpać się ze szkłem, które ostrzy gdzie chce. IMHO do Canona tylko USM. To się nazywa polityka tresury klienta.
|
|