|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka + obiektywy 5500 zł
samshine - Sro 27 Lut, 2013 Temat postu: lustrzanka + obiektywy 5500 zł Witam! Fotografuję od kilku lat. Początkowo fotografowałam kompaktem (młoda, głupia - kupiłam kompakt), jednak od ok. 2 lat fotografuję Nikonem d3000. (nie moim, ale mam do niego pełen dostęp). Jednak obecnie mam do wydania 5000 zł na swój nowy, wymarzony sprzęt. Tutaj zaczynają się schody. Bardzo proszę o pomoc wyborze jak najlepszej lustrzanki w tej cenie.
Staram się fotografować wszystko, jednak najczęściej zajmuję się portretami i makro. Zastanawiałam się nad obiektywem: Nikkor 18-105 i 55-200. Wiem, że im jaśniejszy obiektyw, tym lepszy. Jeśli chodzi o inne ważne parametry, to mało się na tym znam, więc proszę o pomoc w wyborze najlepszej dla mnie opcji.
W sprawie samego body.. Zastanawiam się nad Nikonem d5200 i d7100 ale z tego co się orientuję wynika, że d7100 kiedy wejdzie do sklepow bedzie dosc drogi. Czy pomiedzy tymi aparatami jest duza roznica w ich cechach? Przyglądałam się specyfikacji obu tych lustrzanek i chyba najbardziej istotna kwestia to różnica w autofokusie. A może byłby odpowiedni dla mnie całkiem inny model aparatu? Bardzo proszę o uzasadnione opinie i o pomoc, jest to dla mnie naprawdę ważne. Zaznaczam, że interesują mnie Nikony.
Z góry dziękuję za pomoc i zrozumienie. Pozdrawiam!
moronica - Sro 27 Lut, 2013 Temat postu: Re: lustrzanka + obiektywy 5500 zł
samshine napisał/a: | Staram się fotografować wszystko, jednak najczęściej zajmuję się portretami i makro. Zastanawiałam się nad obiektywem: Nikkor 18-105 i 55-200. Wiem, że im jaśniejszy obiektyw, tym lepszy. Jeśli chodzi o inne ważne parametry, to mało się na tym znam, więc proszę o pomoc w wyborze najlepszej dla mnie opcji. |
skoro wiesz to czemu wybierasz takie ciemne? poza tym obiektywy nie maja az tylu parametrow, tylko max przyslona, ogniskowa i ewentualnie obecnosc stabilizacji (VR). te obiektywy ani do makro ani do portretu. do portretu wez 50/1.8G a do makro chociazby tamrona 90/2.8
jaad75 - Sro 27 Lut, 2013
samshine napisał/a: | Czy pomiedzy tymi aparatami jest duza roznica w ich cechach? Przyglądałam się specyfikacji obu tych lustrzanek i chyba najbardziej istotna kwestia to różnica w autofokusie | Najbardziej ostotne cechy oprócz AF, to wizjer, dwie rolki i synchro. Do tego dochodzi pokładowe sterowanie lampami, mikrokalibracja AF i współpraca ze starszymi szkłami i choćby uszczelnienia...
Aszex - Sro 27 Lut, 2013
moim zdaniem d5100 lub d7000 i inwestować w obiektywy+wiedzę
http://photographylife.co...lr-to-buy-first
Aszex, ja bym kupował aktualne modele.
P.S. Byłbym zapomniał - jedną z bardziej istotnych cech różniących D5200 i D7100 jest brak filtra AA w tym drugim.
Aszex - Sro 27 Lut, 2013
Cytat: | Aszex, ja bym kupował aktualne modele. |
po co? szklarnia lepsza, a i mam przeczucie, że autorce nawet d5100 wystarczy...
Bo wolę. A aparat bez AA, to jest to.
Aszex - Sro 27 Lut, 2013
jaad75, ale nie co Ty wolisz, ale co może woleć samshine Wiem, że masz bez filtra...
moniq - Czw 28 Lut, 2013 Temat postu: Re: lustrzanka + obiektywy 5500 zł
samshine napisał/a: | Staram się fotografować wszystko, jednak najczęściej zajmuję się portretami i makro. Zastanawiałam się nad obiektywem: Nikkor 18-105 i 55-200. Wiem, że im jaśniejszy obiektyw, tym lepszy. Jeśli chodzi o inne ważne parametry, to mało się na tym znam, więc proszę o pomoc w wyborze najlepszej dla mnie opcji. |
Moze zamiast tych dwoch obiektywow warto zaiwestowac w jeden porzdany i jasny.? Do portretow na przyklad 85mm 1.8 Bardzo przyjemna stalka. A na macro, moze warto poczekac, dozbierac itp.
Ja raczej stawiam na jakosc niz na ilosc..No i jak sama piszesz, swiatlo to wazna sprawa.
18-105 jest dosc ciemny. I nie ma sie on zbytnio do portretow ani do macro...
Mam ten obiektyw i nazywam go takim hmm uniwersalnym. Byl moim pierwszym obiektywem i w sumie byl ok. Na pierwsze pstryki, zabawy itp. Wiec jesli na taka pierwsza nauke mozna go polecic. Ale jesli juz konkretnie chcesz sie wglebic w portrety, macro czy inna dziedzine..to zainwestuj w to odpiowiednie szklo.
Do portrecikow to zakladam tylko swoja 85- tke
Jesli chodzi o body, to sama jestem na etapie poszukiwania czegos nowego....i nadal mysle i dumam...I chyba czekam na D7100...
rafisko - Czw 28 Lut, 2013
samshine napisał/a: | mam do wydania 5000 zł na swój nowy, wymarzony sprzęt. |
I własnie tyle potrzeba na 7100
I problem z kasą rozwiazany
pioroon - Czw 28 Lut, 2013
Tylko ciekawe ile w PL będzie kosztował taki zestaw kit z 18-105. Znając życie między 5.500 a 6.000pln (skoro w USA ma to być jakieś 5.000pln). Może lepiej d5200 za 2.700 i zostanie większy budżet na szkła?
Soniak10 - Czw 28 Lut, 2013
Posłuchaj rady Aszex'a, który: napisał/a: | moim zdaniem (...)inwestować w obiektywy+wiedzę |
To jest złota rada bez względu na system, jakiego używasz. Tak więc jeżeli musisz z czegoś rezygnować, to naprawdę szkoda kasy na tzw "dobrą lustrzankę", która za dwa lata i tak będzie sprzętem przestarzałym i będziesz chcąc-niechcąc marzyła o nowszym korpusie, natomiast obiektywy się (prawie) nie starzeją, dlatego jeżeli za tą kasę kupisz porządny (a myślę że nawet dwa przyzwoite za tą kasę można kupić), to największy kłopot będziesz miała z głowy . Pamiętaj, że naprawdę dobre obiektywy kosztują więcej niż średniej klasy korpus lustrzanki.
Udanego wyboru
moronica - Czw 28 Lut, 2013
Soniak10 napisał/a: | naprawdę szkoda kasy na tzw "dobrą lustrzankę", która za dwa lata i tak będzie sprzętem przestarzałym i będziesz chcąc-niechcąc marzyła o nowszym korpusie |
nie dramatyzujmy, korpusy powyzej klasy EL, zwlaszcza kupione powiedzmy w przeciagu pol roku po premierze, spokojnie moga posluzyc 4 lata
Soniak10 - Czw 28 Lut, 2013
moronica napisał/a: | korpusy powyzej klasy EL, (...), spokojnie moga posluzyc 4 lata |
Jasne! Tylko z jakimi dwoma przyzwoitymi obiektywami chciałabyś podpowiedzieć taki korpus "powyżej EL", żeby zmieścić się w cenie 5500 Być może Nikon ma takie dobre obiektywy w takiej cenie - wtedy sorki, masz rację
Poza tym porządny obiektyw może posłużyć i 20 lat, nie tracąc (zbyt) wiele na wartości, a jeszcze mniej na jakości. No, chyba że całkowicie zmienią się technologie i mocowania, ale wtedy tym bardziej korpusy trzeba będzie wymienić, nawet te haj-endowe
moronica - Czw 28 Lut, 2013
Soniak10, przede wszystkim nie musi kupowac od razu dwoch obiektywow, wszystko w swoim czasie. poza tym ponownie nie popadaj w skrajnosci, jakie to 2 obiektywy mozna kupic za te 5500zl, ktore to za 20 lat 1) nadal beda sprawne, 2) utrzymaja chocby 50% wartosci?
poza tym chyba zapominasz, ze ona nie ma wlasnego korpusu
jaad75 - Czw 28 Lut, 2013
Soniak10 napisał/a: | Tylko z jakimi dwoma przyzwoitymi obiektywami chciałabyś podpowiedzieć taki korpus "powyżej EL", żeby zmieścić się w cenie 5500 Być może Nikon ma takie dobre obiektywy w takiej cenie - wtedy sorki, masz rację | Do portretu i makro kupi Tamrona 60/2 za 1400zł, akurat powinna się zmieścić w cenie z D7100. Zdecydowanie będzie to lepsze rozwiązanie niż entrylevelowy shit. Tudzież kit.
Przecież za 5.5kpln można to zrobić
Nikon d5200 + 18-105 (3.400pln) + nikor 35/1.8 (750pln) + nikor 50/1.4 (1.400)
Przy czym szczerze przyznaję, że z tą budżetową 50tką nie miałem do czynienia...ale w testach wychodzi przyzwoicie.
[ Dodano: Czw 28 Lut, 2013 22:34 ]
Ewentualnie można zestaw z 18-55 bo to i tak raczej do szerokiego kadru...
pioroon, ale po co kupować entrylevelowy syf, zamiast czegoś porządnego? Po co kupować 18-105? To jakiś przykaz mieć w zbiorach jakiś smieszny plastikowy zoomik do wszystkiego i niczego? Interesuje ją portret i makro, to niech kupi szkło do tego. A 35-tka może być kolejna po 60-tce.
jaad75, zgoda. Taki 18-105 czy 18-55 to tak jak pisałem tylko na wypadek szerokiego kadru. Nie sądzę, żeby ktoś robił tylko makro i portret i nie potrzebował niczego <35 czy nawet <50-60.
Aszex - Czw 28 Lut, 2013
jaad75, zoom kitowy jest potrzebny do fotografowania na co dzień. Być może później autorka dojdzie do wniosku, że woli tylko stałki, ale na początku musi być.
pioroon, moim zdaniem szkoda kasy na 5200 i lepiej kupić d5100 lub d7000.
rafisko - Czw 28 Lut, 2013
Aszex napisał/a: | Być może później autorka dojdzie do wniosku, że woli tylko stałki |
Być może, ale to kosztuje więcej niż 5k
Za 5 może mieć co najwyżej ze 2 dobre szkła.
pioroon napisał/a: | Nie sądzę, żeby ktoś robił tylko makro i portret i nie potrzebował niczego <35 czy nawet <50-60. | A co w tym dziwnego? Poza tym 60-tką nie trzeba robić wyłącznie makro i portretu - spokojnie można ogarnąć wiele innych tematów, choćby nawet i krajobraz, czy architekturę wbrew pozorom.
Aszex napisał/a: | zoom kitowy jest potrzebny do fotografowania na co dzień | Fotografowania czego?
Aszex napisał/a: | ale na początku musi być. | Niby dlaczego?
Aszex napisał/a: | pioroon, moim zdaniem szkoda kasy na 5200 i lepiej kupić d5100 lub d7000. | można kupić D7000, albo D7100, ale lepiej D7100.
rafisko napisał/a: | Za 5 może mieć co najwyżej ze 2 dobre szkła. | Niekoniecznie. 50-tka, 35-tka, 85-tka f/1.8 to są dobre szkła. Nie bardzo dobre, ale dobre. Wspomniany Tamron optycznie jest bardzo dobry. A AF z D7100 może (nie musi) chodzić lepiej niż z 50D. AF to jedyny minus tego obiektywu.
komor - Pią 01 Mar, 2013
jaad75 napisał/a: | Fotografowania czego? |
samshine napisał/a: | Staram się fotografować wszystko, jednak najczęściej zajmuję się portretami i makro. |
Jaad, naprawdę kupno tego nieszczęsnego 18-105 VR jest bezpieczną poradą dla osoby pytającej o sprzęt ogólny. No i po co ten D7100, którego nie ma, a jak będzie to będzie początkowo drogi? Przed chwilą jeszcze D7000 ze swoją „słynną matrycą IMX071” był taki debeściak, a teraz już zdjęć nie będzie umiał robić? Budżet nie jest z gumy, tym bardziej że sam uważasz, że ważniejsze jest dobre szkło niż ciemny plastikowy zoom. A to kosztuje.
jaad75 - Pią 01 Mar, 2013
komor napisał/a: | Jaad, naprawdę kupno tego nieszczęsnego 18-105 VR jest bezpieczną poradą dla osoby pytającej o sprzęt ogólny. | Jak ktoś ma straszne parcie na plastikowy shit, to niech kupi z 18-55 - taki sam ciemny śmieć, tylko jeszcze tańszy.
komor napisał/a: | No i po co ten D7100, którego nie ma, a jak będzie to będzie początkowo drogi? | Niecałe $1200, czyli taniej niż D7000 na początku.
komor napisał/a: | Przed chwilą jeszcze D7000 ze swoją „słynną matrycą IMX071” był taki debeściak, a teraz już zdjęć nie będzie umiał robić? | Będzie, ale to jest lepsze body z jeszcze lepszą matrycą (podobną per pixel, ale z wyższą rozdzielczością i bez filtra) i jeszcze lepszym AF-em. Jest o wiele lepszą bazą na przyszłość. Tak, jak w momencie wejścia D7000 lepiej było kupować ten korpus niż dobry, ale stary już D90.
komor napisał/a: | Budżet nie jest z gumy, tym bardziej że sam uważasz, że ważniejsze jest dobre szkło niż ciemny plastikowy zoom. A to kosztuje. | Dlatego proponuję bardzo dobre body i bardzo dobre szkło, mieszczące się w budżecie.
samshine - Pią 01 Mar, 2013
Dziękuję wszystkim za pomoc, te uwagi są dla mnie naprawdę cenne i dały sporo do myślenia. Pozostawiając jeszcze sprawę korpusu na boku i wracając do obiektywów.. Chciałabym nieco sprecyzować swój wybór. Zapomniałam dodać, że będę potrzebowała oczywiście obiektywu 'uniwersalnego', który nadawałby się do fotografowania imprez rodzinnych, podróży itp. Dzięki Waszym uwagom zdecydowałam na razie odłożenie zakupu typowej portretówki z powodów oczywiście finansowych. Uwzględniając potrzebę posiadania obiektywu bardziej 'uniwersalnego' i obiektywu do makro, mógłby mi ktoś takowe polecić? W sprawie tego 'uniwersalnego' po jednej z uwag o jasności obiektywu zamiast 55-200 myślę o zakupie 18-200, który jest jaśniejszy. Czy jest to dobry pomysł? I jaki obiektyw byłby dobry do fotografii makro? Zależy mi, aby na zdjęciach dokładnie było widać detale owada. Czy taki obiektyw będzie zbyt drogi? Proszę o rady.
Jeszce raz bardzo dziękuję za pomocne rady oraz za zrozumienie, ponieważ nie jestem zaawansowana w tym temacie, a raczej dopiero początkującym - dlatego proszę o pomoc. Również przy propozycjach body i obiektywów proszę o uwzględnienie mojego poziomu zaawansowania w fotografii. Pozdrawiam!
samshine napisał/a: | do fotografowania imprez rodzinnych | Nie nada się nic ciemniejszego niż f/2.8, chyba, że dokupisz lampę, albo będą to imprezy plenerowe w dzień.
samshine napisał/a: | myślę o zakupie 18-200, który jest jaśniejszy. Czy jest to dobry pomysł? | Najgorszy z możliwych, poza tym, ten obiektyw nie jest wcale jaśniejszy.
samshine napisał/a: | I jaki obiektyw byłby dobry do fotografii makro? Zależy mi, aby na zdjęciach dokładnie było widać detale owada. Czy taki obiektyw będzie zbyt drogi? | Jeśli to ma być makro żywych owadów, to optymalny obiektyw makro do tego celu będzie z pewnością za drogi. Polecany wcześniej przeze mnie Tamron 60/2 będzie w wielu przypadkach miał zbyt krótką odległość przedmiotową. Coś w miarę taniego do tego celu, to np. Tamron 90/2.8 w starszej wersji - do kupienia nowy w okolicach 1500zł.
No chyba, że to nie ma być makro, tylko bardziej close-up, a do tego spacery, krajobrazy, jakieś tam portrety, to może Sigma 17-70/2.8-4...
Mane - Pią 01 Mar, 2013
pioroon napisał/a: | Tylko ciekawe ile w PL będzie kosztował taki zestaw kit z 18-105. Znając życie między 5.500 a 6.000pln (skoro w USA ma to być jakieś 5.000pln). Może lepiej d5200 za 2.700 i zostanie większy budżet na szkła? |
Łatwo to policzyć, dolary zamieniamy na euro przeliczamy przez kurs i mamy cenę w Polsce
pioroon - Pią 01 Mar, 2013
Mane napisał/a: | Łatwo to policzyć, dolary zamieniamy na euro przeliczamy przez kurs i mamy cenę w Polsce |
Gdyby tak było ... do wzoru jeszcze bym zrobił "+x%", gdzie "x" to procent o ile przeciętnie sprzęt jest tańszy w USA ...
Usjwo - Pią 01 Mar, 2013
pioroon to własnie przeciętnie jest róznica między kursem USD a EUR
1000USD w USA = 1000EUR w Europie
Albo cena netto w USA = ~cena netto w PL, tyle że w USA sales tax w mało którym stanie przekracza 10%, czasem jest poniżej 5%, albo nawet 0%, a przeważnie można go w ogóle nie zapłacić zamawiając z innego stanu, niż ten, gdzie masz billing address karty.
pioroon - Pią 01 Mar, 2013
Aaa sorry nie zaczaiłem zamiana USD na EUR to prawie faktycznie by tak wyszło
Przeliczanie cen netto ma większy logiczny sens. I nie jest zależne od aktualnego kursu USD/EUR.
Soniak10 - Pią 01 Mar, 2013
jaad75 napisał/a: | Nie nada się nic ciemniejszego niż f/2.8, chyba, że dokupisz lampę |
Wiesz, samshine, jaad to fajny chłopak, ale jak cos sobie wbije do głowy, to nie pogadasz Dlatego jak już wspomniał o lampie błyskowej, to Ci powiem, że fotografowanie imprez w pomieszczeniach bez pomocy lampy błyskowej choćby średniej mocy (dla mnie to liczba przewodnia 35 do 50)to mniej-więcej taki sam pomysł, jak "drogi ekspresowe jednojezdniowe" - jeden ze "świetnych pomysłów" naszych, pożal się Panie Boże, "elyt polytycznych" Dlatego posłuchaj opinii komora, który napisał/a: | kupno tego 18-105 VR jest bezpieczną poradą dla osoby pytającej o sprzęt ogólny | . Bo mając w jakiś sposób ograniczony budżet, lepiej zainwestować więcej w dobry obiektyw makro, np Sigma 150mm f/2.8 APO EX DG OS HSM Macro. Razem z tym 18-105 wyniesie Cię to maks. ok. 4600 zł i do tego warto dokupić lampkę. O korpusie możesz pomyśleć przy następnej okazji, no chyba, że dostepność obecnego korpusu może się skończyć.
Pamietaj przy tym, że akurat portretu i makra raczej nie obsłużysz tym samym obiektywem, bo w makro wymagana jest superostrość i rozdzielczość, natomiast w portrecie cenione są obiektywy miękkorysujące.
Reasumując: większą różnice zobaczysz w jakości zdjęć, jeżeli do obecnego korpusu założysz bardzo dobry obiektyw, niz gdybyś słabe obiektywy założyła do znacznie lepszego korpusu. Mozesz mi wierzyć, bo wprawdzie ja używam systemu Sony, ale te zasady są uniwersalne. I nie wierz, jeżeli ktoś by Cię przekonywał, że nie mam racji.
pan.tadeusz - Pią 01 Mar, 2013
jaad75 napisał/a: | Aszex napisał/a: | pioroon, moim zdaniem szkoda kasy na 5200 i lepiej kupić d5100 lub d7000. | można kupić D7000, albo D7100, ale lepiej D7100.
|
zdecydowanie D5100 wystarczy i pozwoli na zakup lepszych szkieł.
nie widzę sensu ładowania się w drogą nowinkę w rodzaju D7100.
poza tym odchylany ekranik d5100 jest dużym udogodnieniem do zabaw w macro, a matryca w tej puszce pracuje lepiej niż w D7000 i może nawet lepiej niż w D7100 (bo na dobrą sprawę jeszcze nie wiadomo czy te 24MP będą lepsze od świetnej 16tki).
18-105 nie jest jakimś szalonym wydatkiem bo jego wartość w zestawach to ~600 zł.
autorka chyba potrafi ocenić czy potrzebny jej taki spacerniak.
johndoe - Pią 01 Mar, 2013
Jeżeli 7100 ma być od 7000 lepszy o tyle, o ile 5200 od 5100 to warto sobie zajrzeć na imaging resource czy drpeview i porównać czy ten "skok jakościowy" jest wart Twoich w końcu pieniędzy.
D7000 to nadal b. dobry aparat, który ma nie straci swoich właściwości po premierze D7100.
W 2011 wszyscy znafcy twierdzili, że 24Mpix musi szumieć dużo bardziej niż 16Mpix, bo "Panie, praw fizyki nie oszukasz". W 2013 prawa fizyki uległy zmianie i 24Mpix jest cool. Jak K-5III abo inny K9 dostanie 24Mpix, to i Jaad się zachwyci:)
ps. Kupując aparat ze śrubokrętem, możesz do niego przypiąć plastik-fantastik cosinę 100 macro 1:1. Za 300-600 pln.
Soniak10 napisał/a: | fotografowanie imprez w pomieszczeniach bez pomocy lampy błyskowej choćby średniej mocy (dla mnie to liczba przewodnia 35 do 50)to mniej-więcej taki sam pomysł, jak "drogi ekspresowe jednojezdniowe" | Chyba, że używa się dobrej matrycy i szkieł co najmniej f/2.8.
Soniak10 napisał/a: | Pamietaj przy tym, że akurat portretu i makra raczej nie obsłużysz tym samym obiektywem, bo w makro wymagana jest superostrość i rozdzielczość, natomiast w portrecie cenione są obiektywy miękkorysujące. | To bez znaczenia w dobie cyfrowej fotografii. Zmiękczyć ostry obraz zawsze można.
pan.tadeusz napisał/a: | zdecydowanie D5100 wystarczy | Komu wystarczy, temu wystarczy. Nie ma sensu kupować EL, jeśli kogoś stać na enthusiast i niezłe szkło.
pan.tadeusz napisał/a: | a matryca w tej puszce pracuje lepiej niż w D7000 | Pracuje w granicach błędów pomiarowych tak samo.
pan.tadeusz napisał/a: | i może nawet lepiej niż w D7100 (bo na dobrą sprawę jeszcze nie wiadomo czy te 24MP będą lepsze od świetnej 16tki). | Wiadomo, że te 24MPix z D5200 są per pixel niemal tak samo dobre, więc wynikowo lepsze niż 16MPix. D7100 będzie z pewnością jeszcze lepsze, bo nie ma filtra AA.
pan.tadeusz napisał/a: | 18-105 nie jest jakimś szalonym wydatkiem bo jego wartość w zestawach to ~600 zł. | To jest plastikowa ciemnica, lepiej już te 600zł dołożyć choćby do 35/1.8. Jak coś "spacerowego" to lepiej wspomniana Sigma.
johndoe napisał/a: | D7000 to nadal b. dobry aparat, który ma nie straci swoich właściwości po premierze D7100. | Tak jak nie stracił ich D90, po premierze D7000...
johndoe napisał/a: | W 2011 wszyscy znafcy twierdzili, że 24Mpix musi szumieć dużo bardziej niż 16Mpix, bo "Panie, praw fizyki nie oszukasz". | Bo 24Mpix od Sony tak się właśnie zachowuje. Od Renesas też. Ale od Toshiby już nie.
johndoe napisał/a: | W 2013 prawa fizyki uległy zmianie i 24Mpix jest cool. | Nie, po prostu technologia dojrzała do tego, by wykonać sensor o takim upakowaniu i szumach prawie tak samo niskich jak IMX071. Do tego nie ma filtra więc wynikowo będzie dużo lepiej.
johndoe napisał/a: | Jak K-5III abo inny K9 dostanie 24Mpix, to i Jaad się zachwyci:) | Niestety, ale K-3 dostanie najprawdopodobniej sensor Sony, a tu nawet Pentax i brak AA cudów raczej nie zdziała. Chociaż...
pan.tadeusz - Sob 02 Mar, 2013
jaad75 napisał/a: | Komu wystarczy, temu wystarczy. Nie ma sensu kupować EL, jeśli kogoś stać na enthusiast i niezłe szkło.
|
otóż to! nie podważam Twojej opinii ponieważ rozumiem podejście w rodzaju - cena jest czynnikiem drugorzędnym bo zależy mi na możliwie najlepszym sprzęcie na obecną chwilę. dlatego nie dziwi mnie, że bez wahania poszedłeś w K-5 tuż po premierze (nie czekając aż cena się ustabilizuje). tylko że mnie się zdaje iż osoba Twojego pokroju (o podobnych wymaganiach względem puszki i wiedzy jak wykorzystać te zalety by wyciskać soki) nie ma takich dylematów
w praktyce D5100 można robić tak samo udane zdjęcia jak D7000.
jasne, że ergo jest nieco inna ale bawiłem się tym korpusem i dla przeciętnego amatora jest wystarczająco wygodny. ma nawet swoją zaletę - odchylany ekran to rzecz mocno niedoceniana mz (a już na pewno w makrofoto). fajnie, że są widoki iż ta 24MP matryca z d7100 utrzyma poziom 16tki i może nawet zaoferuje odrobinę więcej. poczekamy zobaczymy bo te że 24MP z d5200 to jednak trochę mało na rewolucję. nawet coś czuję że tu będzie podobnie... w praktyce tylko większe RAWy to obrabiania, co wcale nie jest takie super przy obecnej mocy przeciętnego polskiego kompa czy lapa. zresztą są tacy co twierdzą, że już te 24MP od Sony względnie trzymało ten poziom 16tki (vide ogólne wyniki DXO) przeskok z 14MP na 16MP jednak bardziej znacząco podniósł jakość obrazka i tego oczekiwałbym po nowych produktach do których mocno dopłacam.
ale ogólnie się z Tobą zgadzam - nowa pucha ma świetną specyfikację i brak AA (jak w K5IIs) dla tak doświadczonego użytkownika brzmi bardzo kusząco.
mimo wszystko na miejscu koleżanki kupiłbym bardzo zgrabny i kapitalnie obrazujący d5100 (obecnie świetna cena w granicach 1600 zł), a resztę inwestował w szkła i dodatki.
ps pierwsze iso1600 z d7100 tyłka nie urywa
http://www.flickr.com/pho...in/photostream/
wiem... to raczej niewiele mówi o tym co ta matryca potrafi ale mimo wszystko za wcześnie na ochy mz
johndoe - Sob 02 Mar, 2013
Jaad75 napisał/a: | Tak jak nie stracił ich D90, po premierze D7000... |
O ile mi wiadomo w D7000 jest /wg. Twojej osobistej opinii/ najlepsza matryca APSC na świecie. Więc trochę obok strzeliłeś.
Jaad75 napisał/a: | Bo 24Mpix od Sony tak się właśnie zachowuje. Od Renesas też. Ale od Toshiby już nie. |
Co to są za matryce, i kto je zaprojektował, nie wie, nie wie, nie wie nikt /jak śpiewał Łązuka/.
Nikon zlecił produkcję matrycy Renesas, a za pól roku kupuję tę samą matrycę od Toshiby. Trochę to dziwne. A za rok może się okazać, że S postanowiła nie produkować swojej 24 i sprzedała licencję N. Poza tym jakoś nie widzę tej lepszości Toshiby
http://www.dpreview.com/r...411484242227009
Jaad75 napisał/a: | Do tego nie ma filtra więc wynikowo będzie dużo lepiej. |
Tutaj między 5100 a 5200 też dużo lepiej nie widzę /oczywiście jest nieco lepsza rozdzielczość, ale nie sądzę, żeby założycielka wątku z tego skorzystałą/. Nex trochę odstaje, ale to matryca z 2011. Więc kupowanie D7100 dla samej matrycy to dla mnie faul /przyznam, że nie interesowałem się, co jeszcze zmienili w D7100, więc być moze są inne powody do kupna tej puszki/
http://www.dpreview.com/r...362457189790637
Jaad75 napisał/a: | Niestety, ale K-3 dostanie najprawdopodobniej sensor Sony, a tu nawet Pentax i brak AA cudów raczej nie zdziała. Chociaż... |
Biorąc pod uwagę matrycę 24 FF i jej zakres tonalny, to na Twoim miejscu raczej bym sobie życzył matrycy S /może tej z A58/.
Soniak10 - Sob 02 Mar, 2013
jaad75 napisał/a: | Zmiękczyć ostry obraz zawsze można |
Jasne, wszystko można. Pod warunkiem że ma się w miarę szybki komputer, najlepiej z dobrym ekranem, bo w przeciwnym razie można się pobawić z kilkoma zdjęciami na miesiąc, ale przy częstszych zabawach - nie życzę nawet wrogowi
jaad75 napisał/a: | Chyba, że używa się dobrej matrycy i szkieł co najmniej f/2.8. |
No, tu już jest prawda tylko częściowa, bo najlepsza matryca (o najniższym nawet poziomie szumów w trudnych warunkach oświetleniowych) i to z najjaśniejszym szkłem nie daje takich możliwości (i takiej wyrazistości obrazka), jak przeciętna matryca z przeciętnym szkłem, ale uzbrojona w (średniej mocy) lampę. Ergo: lampa to lampa i nic jej nie zastąpi, a jeżeli ktoś mysli poważnie o fotografii we wnetrzach, to prędzej czy później sam to zrozumie. Im wczesniej, tym lepiej, bo mniej nerwów (i ciekawych zdjęć) straci.
pan.tadeusz - Sob 02 Mar, 2013
cholera.. jestem ciekaw jak d7100 wypadnie w testach.
jaad75 trochę mnie zaskoczył swoim dobrym przeczuciem
lotofag - Sob 02 Mar, 2013
Soniak10 napisał/a: |
Pod warunkiem że ma się w miarę szybki komputer, najlepiej z dobrym ekranem, bo w przeciwnym razie można się pobawić z kilkoma zdjęciami na miesiąc, ale przy częstszych zabawach - nie życzę nawet wrogowi |
To musiałby być baaardzo stary sprzęt...
|
|