|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaka szklarnia i sprzęt pod stocki/video
dym - Pią 01 Mar, 2013 Temat postu: Jaka szklarnia i sprzęt pod stocki/video Mój znajomy wchodzi w foto dopiero i prosił mnie o doradzenie w wyborze lustrzanki. W mniejszym formacie jednak zbytnio się nie orientuję, dlatego proszę was o pomoc i typy.
Znajomy chce mieć uniwersalny sprzęt "rodzinny" na wyjazdy oraz chce się zająć też zdjęciami na stocki:
- lustrzankę najlepiej do max 5-6 tysięcy (za sam aparat oczywiście)
- szkła ostre, które będą służyły do foto i wideo (coś pod krajobrazy, może jakiś zoomik standardowy no i coś na portrety z dobrym światłem)
Co byście kupili wybierając aktualnie na rynku lustrzankę i ze 2-4 obiektywy?
Ja wstępnie myślałem o Nikonie d5200 lub jeśli nowy d7100 będzie tak dobry jak się zapowiada to właśnie ten model u mnie by był na pierwszym miejscu.
Do tego myślałem coś o szkłach typu Samyang 14, 35 i 85 i zoom Tamron 17-55 ze stabilizacją.
Na stocki to by mu się też może jakieś macro przydało.
Hmm - możecie coś doradzić? Bo w Nikonie się słabo orientuję, a zwłaszcza pod dx (choć jeśli szkło jest i pod dx i fx to tym lepiej bo nigdy nie wiadomo czy nie przejdzie na pełną klatkę w przyszłości).
|
|