|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Lumix TZ-30 - problemy z wideo szumy, smugi, słaby AF
Optia - Nie 03 Mar, 2013 Temat postu: Lumix TZ-30 - problemy z wideo szumy, smugi, słaby AF Moja TZ-30-tka wykazuje duże szumy podczas nagrywania w gorszym oświetleniu. Tz-10 jaki tez miałem do dyspozycji i porównań nagrywa obraz bardziej ciemny (bliski czarnemu), 30-tka nagrywa na szaro, jakby sztucznie podjaśnia, chcąc zatrzymać choćby ulamek światła, ale obraz "tańczy" Wygląda to czasem strasznie. Rozdzielczość obrazu jest lepsza ale kosztem szumów - sam nie wiem co lepsze. To jakby obraz z telefonu.
Moje pytanie brzmi czy i ktos was ma cos takiego bo może to taki urok aparatu? A jeśli tak to dlaczego?
[ Dodano: Nie 03 Mar, 2013 15:00 ]
Dodatkowo mam problem ze smugami. Aparat wykazuje opóźnione cienie konturów podczas nagrywania filmu w przybliżeniu po poruszeniu obiektywem. Jest to szczególnie zauważalne wówczas gdy nagrywanie odbywa się przy sztucznym oświetleniu, szarówce, nocą. Konkretnie wada polega na „jakby” opóźnionym zapisie i pozostających na ekranie konturach filmowanych przedmiotów, osób itp. Takie ogony każdego z fotorgafowanych przedmiotów
Aparat filmując ale i fotografując po zbliżeniu stosunkowo długo łapie ostrość, zmaga sie z widzianym przedmiotem i jakby stroi się tracąc i nabywając ostrości. TZ-10 jest bez tej wady.
Wady szumów i smug zawarłem a tym filmie: http://w944.wrzuta.pl/fil...R/szumy_i_smugi
|
|