|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Problemy z kolorystyką zdjęć na Flickr.com
komor - Pon 21 Sty, 2008 Temat postu: Problemy z kolorystyką zdjęć na Flickr.com Mam jakieś straszne jazdy z kolorystyką zdjęć w trybie slideshow na Flickr.com. Czy mógłbym prosić kogoś chętnego o zerknięcie na to zdjęcie: http://www.flickr.com/pho...157603758852984, są na nim autobusy, które powinny być ewidentnie czerwone. Potem proszę tupnąć przycisk View as slideshow (po prawej stronie, w prostokącie opisanym jako Streets of London (Set). To nie jest przycisk tekstowy, tylko ikonka w kształcie tablicy/sztalugi. Odpali się wtedy pokaz wykonany we Flashu i tam właśnie dostaję jakieś dzikie kolory - zamiast czerwonego autobusu jest jakiś ciemny, bury brąz z małym nasyceniem barw.
Czy ktoś może potwierdzić takie głupie zachowanie? Proszę podawać ewentualnie jaka platforma, przeglądarka, wersja Flasha. Wersję Flasha można sprawdzić tupiąc prawym klawiszem na zdjęcie w trybie slideshow i wybierając pozycję About Adobe Flash Player xx, gdzie xx to właśnie jest numer wersji.
Mam podejrzenie, że nieprawidłowo wyświetlają się zdjęcia, które wyeksportowałem z Lightrooma z profilem kolorystycznym ProPhoto.
Z góry dziękuję za pomoc.
MC - Pon 21 Sty, 2008
U mnie tez jakies brazowe te autobusy sie wyswietlaja.
Mozilla Firefox, wersja flasha 9,0,28,0
benetnash - Pon 21 Sty, 2008
U mnie się wyświetlają brązowe nawet bez flasha, na pierwszym linku, który podałeś.
firefox 2.0.0.11
flashplugin 9.0.115
komor - Pon 21 Sty, 2008
Dzięki za sprawdzenie. Podmieniłem to zdjęcie na wersję z profilem sRGB i rzeczywiście teraz się zmieniło na prawidłową kolorystykę, a w każdym razie lepszą... Możesz sprawdzić?
MC - Pon 21 Sty, 2008
Pierwsze jest juz ok, ale na pozostalych autobusy nadal brazowe.
komor - Pon 21 Sty, 2008
MC napisał/a: | Pierwsze jest juz ok, ale na pozostalych autobusy nadal brazowe. |
To by się zgadzało, bo podmieniłem na razie jedno zdjęcie, na próbę. Ale skoro próba wypadła pomyślnie, to zmienię wszystkie. Zrobiłem jeszcze próbę z profilem AdobeRGB ale moim zdaniem wypada gorzej. Poniżej fotka z porównaniem wyglądu sRGB i AdobeRGB w tym flashowym slideshow:
Czyli nauka z tego jest taka, żeby fotki do sieci dawać jednak z profilem sRGB, jest najbezpieczniejszy. Nietypowy profil ProPhoto zmylił całkowicie Flasha. AdobeRGB działa prawidłowo, ale jest nieco wypłowiały na ekranie, co nie odpowiada wyglądowi zdjęcia w Lightroomie, z którego to wszystko eksportuję.
komor - Pon 21 Sty, 2008
benetnash napisał/a: | U mnie się wyświetlają brązowe nawet bez flasha, na pierwszym linku, który podałeś.
firefox 2.0.0.11
flashplugin 9.0.115 |
A to ciekawe. Jakiego systemu operacyjnego używasz? Bo nie napisałeś, domyślam się, że Windows, ale wolę zapytać... MC, u Ciebie też Winda?
MC - Pon 21 Sty, 2008
Za gupi na co innego jestem, wiec uzywam Windy;-)
benetnash - Pon 21 Sty, 2008
oczywiście, że używam linuksa!
Teraz flickr pokazuje mi kolory jak na prawym z tych dwóch zdjęciach, które zamieściłeś powyżej, poprzednio było chyba gorzej - autobusy są teraz mniej brązowe a bardziej czerwone (tak mi się wydaje, w sumie nie mam jak porównać).
komor - Wto 22 Sty, 2008
benetnash napisał/a: | oczywiście, że używam linuksa! |
No i brawo! Co prawda nie rozumiem czemu u Ciebie kolorystyka była skopana również w HTML, ale może to od wersji FF zależy, albo od jakichś komponentów systemowych.
Tak czy owak podmieniłem wszystkie fotki w tym problematycznym zestawie na wersję wyeksportowaną z profilem sRGB i jest po problemie. MC, benetnash - dzięki za pomoc! Teraz czeka mnie sprawdzenie pozostałych fotek wrzucanych ostatnio na Flickera
komar_kzy - Sro 13 Lut, 2008
Czytalem kiedys gdzies, ze sRGB juz w teori nadaje sie do sieci najlepiej bo ma jakas taka bardziej doslowna definicje koloru. Adobe natomiast byl lepszy (w teori) do druku foto. W teori bo u mnie kolesie tak partola kolory w tej przestrzeni ze daje tez w sRGB do wywolania.
Chyba zalezy to od niewykfalifikowanego "staffu" siedzacego przed nie skalibrowanym monitorkiem ktory "poprawia" zdjecia po amatorach (klientach) ...
5kbFlashMemory - Sro 13 Lut, 2008
A wystarczyło wysłać link żeby pochwalić się fotkami... ;P
komor - Sro 13 Lut, 2008
komar_kzy napisał/a: | Adobe natomiast byl lepszy (w teori) do druku foto. W teori bo u mnie kolesie tak partola kolory w tej przestrzeni ze daje tez w sRGB do wywolania. |
Ale tu chodzi o druk offsetowy z użyciem farb CMYK, a nie o robienie odbitek na papierze fotograficznym. To zupełnie dwie różne sprawy, mówiąc szczerze to niezbyt wiele wiem o technologii stojącej za papierem foto, to chyba nawet żaden CMYK nie jest
5kbFlashMemory napisał/a: | A wystarczyło wysłać link żeby pochwalić się fotkami... ;P |
No jakoś trzeba sobie radzić
komar_kzy - Sro 13 Lut, 2008
komor napisał/a: |
Ale tu chodzi o druk offsetowy z użyciem farb CMYK, a nie o robienie odbitek na papierze fotograficznym.
No jakoś trzeba sobie radzić |
Przepraszam zakręciłem swoją wypowiedz, chodzi mi cały czas o wywoływanie odbitek w labie "offset" nie mylic z drukowaniem w domu na drukarce
komor - Czw 14 Lut, 2008
Jeszcze bardziej kręcisz! Druk offsetowy to jest ta technika, dzięki której masz w ręku książkę i kolorowe czasopismo, na papierze zwykłym, kredowym lub nie. Ty chyba jednak masz na myśli wywołanie odbitki foto w labie, na papierze fotograficznym. To jest insza inszość. A drukarka kolorowa, atramentowa, laserowa czy na stały tusz/wosk - to jeszcze inna para kaloszy.
|
|