|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zmiana formatu 16:9 na 3:2
zakopiec - Wto 05 Mar, 2013 Temat postu: Zmiana formatu 16:9 na 3:2 Instrukcja podaje, że przy wykonaniu fotek w RAW można zmienić format obrazu.
Zarejestrowałem z ustawieniami 16:9 Rawy. Otwieram w Lightroomie i teraz zastanawiam się jak to zmienić.
Po imporcie miniatury ładują się na chwile w formacie 3:2, ale później jest wszystko w 16:9
Nie chodzi o "cropowanie"
Przejrzałem i zainstalowałem programy do EXIF (exiftool i Exif pilot i inne). Można podglądnąć, jakie jest zarejestrowany obraz i Ratio, ale nie wiem jak to zmienić aby otrzymać 3:2
Jak ktoś wie to extra i dzięki jak podpowie.
hijax_pl - Wto 05 Mar, 2013
Jaki aparat i jaka wersja LR?
Jak aparat zapisze w RAW taga o cropie matrycy to LR sam przytnie gdy takie taga odczyta.
zakopiec - Wto 05 Mar, 2013
5D Mark III i Ligthroom 4. Capture One teraz testuje (aż 60 dają nieźle) i on odczytuje dane bez cropowania (widzę już jego przewagę nad L4).
Capture niestety nie używałem, ale ostateczności postaram się nim coś zdziałać.
Dziwi mnie że Lightroom nie pozwala wybrać formatu jeśli jest zapisana cała informacja z matrycy a jest.
hijax_pl - Wto 05 Mar, 2013
zakopiec, oficjalne stanowisko Adobe jest takie, że musieli wybrać między tym co RAW ma zaszyte w sobie (cały obraz) a ustawnikiem, które życzył sobie użytkownik (np 16:9). Wg ich badań wyszło na to, że użytkownicy woleli mieć to co sobie już w puszce ustawili. Taki lajf.
Jak chcesz "naprawić swój błąd" (wg filozofii Adobe oczywiście) to użyj exiftoola i wykasuj te tagi.
Można użyć też plugina do LR o nazwie DNG Recover Edge, którego możesz pobrać z tej strony: http://labs.adobe.com/tec...ghtroomplugins/
zakopiec - Wto 05 Mar, 2013
Dzięki będę walczył.
|
|