|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Nikon P510 czy Canon SX40HS
paulinaa0186 - Wto 05 Mar, 2013 Temat postu: Nikon P510 czy Canon SX40HS Co mi możeszcie doradzić chcę kupić jakiś dobry nie duży kompakt i mam na oku te dwa modele Nikon P510 i Canon SX40HS.
Co sądzicie o Nikon L610?
Chris62 - Sro 06 Mar, 2013
Potrzebujesz aż takiego dużego zoomu?
Ta kategoria aparatów posiada najmniejsze matryce co odbija się na jakości zdjęc.
Każde podniesieni ISO robi masakrę z obrazka.
Dlatego z tej półki najlepszym wyborem jest Panasonic FZ200 bo ma jasny obiektyw (rekordowo jasny w tej klasie i jest to poważna różnica) no i też świetnie filmuje.
Jak nie potrzebujesz aż tak duzego zoomu lepiej zainteresowac się aparatami z nieco większymi matrycami.
Podam klka modeli:
Fuji X10/X20, Sony RX100, Samsung EX1/EX2, Panasonic LX5/LX7, Nikon P7700, Olympus XZ-1/XZ-2.
oczywiście do wyboru dochodzi cała gama aparatów kompaktowych z wymienną optyką które często są tańsze od rzeczonych kompaktów a dadzą lepsza jakość zdjęć kostzem zakresu zoomu.
paulinaa0186 - Sro 06 Mar, 2013
A powiedz mi co sądzisz o Nikon L610??
TomPL2 - Sro 06 Mar, 2013
Sądzę, że taki sobie.
A jakieś konkret czemu taki sobiey? A co polecasz z kompaktow?
TomPL2 - Sro 06 Mar, 2013
Nie oczekuj od forum cudów - dostaniesz konkrety, jak zadasz konkretne pytania
Jackiller - Sro 06 Mar, 2013
Rozumiem Paulina, że "podoba" Ci się ten aparat...
Ale ma on słabe parametry niestety. Napisz najsamwprzódy ile pieniędzy chcesz wydać?
Sunders - Sro 06 Mar, 2013
paulinaa0186 napisał/a: | Co sądzicie o Nikon L610? |
"Słabe punkty" Coolpixa L610 to IMO:
-najkrótszy czas migawki tylko 1/1600 sek.
-relatywne ciemny obiektyw
-brak programów Tv, Av i M
-wolny tryb seryjny
-stały wyświetlacz LCD
-brak wizjera
-brak stabilizacji
Odradzam.
Mysle tak do 1000
[ Dodano: Sro 06 Mar, 2013 18:51 ]
Mialam premier DC 6345 ale mial problemy w ciemniejszym swietle. Chce cos lepszego z nagrywaniem filmow w dosc dobrej jakosci:)
siosio - Sro 06 Mar, 2013
paulinaa0186 napisał/a: | Mysle tak do 1000
Mialam premier DC 6345 ale mial problemy w ciemniejszym swietle. Chce cos lepszego z nagrywaniem filmow w dosc dobrej jakosci:) |
No to może panasonic TZ 30?
http://www.e-fotojoker.pl...c-tz30-srebrny/
Jest mały ale ma 20krotny zoom.
A z bezlusterkowców do 1000zł to:
Samsung NX100
http://www.e-fotojoker.pl...20-50mm-czarny/
Albo za trochę ponad 1000 zł
Panasonic gf2
http://www.e-fotojoker.pl...14-42mm-czarny/
[ Dodano: Sro 06 Mar, 2013 22:42 ]
Panasonic TZ 30 to bardzo dobry kompakt - ma nagrywanie filmów 50p w full HD (to dużo).
Do zdjęć zawsze jednak będzie lepszy bezlusterkowiec.
Jackiller - Czw 07 Mar, 2013
Ale koleżanka napisała że poprzedni był za ciemny (choć tez miał mniejszy sensor 1/2.5" co jeszcze bardziej negatywnie wpływało zapewne na ISO). A TZ30 jest mimo wszystko ciemny i ciemniejszy w porównaniu do poprzednika, w kontekście wymagań koleżanki.
TZ30 jest dobrym kompaktem w stosunku jakości do ceny - nie przeczę.
Na optycznych był test kompaktów i tam do tego panasa jest porównany np: Fuji FinePix F770EXR - który wydaje się całkiem fajnym o dość dobrych papierowych osiągach i ciut większym sensorze 1/2".
Chris62 - Czw 07 Mar, 2013
paulinaa0186 napisał/a: | Mysle tak do 1000
Mialam premier DC 6345 ale mial problemy w ciemniejszym swietle. Chce cos lepszego z nagrywaniem filmow w dosc dobrej jakosci:) |
I wspomniany na wstępie Nikon P510 mieście się w tej cenie?
Do 1000 PLN to Samsung EX1 lub ciut drożej Panasonic LX5.
Megazoomy w stylu TZ30? Tak, ale pod warunkiem że będziesz ich używac przy dobrym świetle.
Ciekawy tu jest Olympus SZ-31MR największy zakres zoomu, niezły optrycznie jak na tą klasę i w trakcie filmowania można robić zdjecia albo np zrobić jednocześnie ujęcie szersze i tele.
Ma też lepszą lampę niż TZ30 - odchylaną a stałą nie w korpusie.
Jednak moim faworytem jest LX5 z uwagi na optykę. (mam najnowszy LX7 i ten IMO jest super niestety kosztuje swoje w tym kraju. W USA byłby w budżecie niektórzy go kupowali za 250$)
Jackiller - Pią 08 Mar, 2013
Cytat: | kosztuje swoje w tym kraju |
w NASZYM kraju.
Co do tych ofert za 250$ to nie sądzę by ktoś go kupił w tej cenie. Bynajmniej mój człowiek w NY się tego nie podjął - to jakaś juma była warta tyle, co ten zapis na papierze. Choć masz rację... żyjemy w dzikim kraju gdzie ceny Volvo po sprowadzeniu z US są tańsze (po dwóch spływach przez ocean) niż w salonie tegoż w PL.
paulinaa0186 - Wto 12 Mar, 2013
A co myślicie o Fuji HS30?? Oglądałam ten aparat Panasonic TZ30 ale babka w fotojokerze odradza Co myślicie o tym?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Sunders - Wto 12 Mar, 2013
paulinaa0186 napisał/a: | co myślicie o Fuji HS30?? |
Lepiej powróć do pomysłu zakupu Canona SX40HS. Mimo lepszych parametrów to Fuji odstaje od niego jakością zdjęć i filmów. Tu masz testowe porównanie:
http://www.optyczne.pl/22...Wst%C4%99p.html
Chris62 - Sro 13 Mar, 2013
paulinaa0186 napisał/a: | A co myślicie o Fuji HS30?? Oglądałam ten aparat Panasonic TZ30 ale babka w fotojokerze odradza Co myślicie o tym?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi |
Skoro tak w te megazoomy celujesz to jedyny rozsądny aparat w tej klasie to Panasonic FZ200 z uwagi na światło obiektywu.
Jest droższy ale wart dopłaty. (Fajnie też filmuje ma dobry wizjer i ekran oraz najwazniejsz układ Auto Focus)
Czasem jakieś raty 0 odsetek, czy inna promocja umożliwiają zakup bez bólu dla budzetu.
Na ten moment nie ma niczego lepszego.
FotoAkcesoria - Sob 30 Mar, 2013
A jak swoją argumentacje odnośnie modelu TZ30 przedstawiał sprzedawca? BO nie bardzo rozumiem odrzucenie go zaraz na starcie...
Pytalski - Pią 24 Maj, 2013
Mam pytanie,
Czy do aparatu Nikon Coolpix P510 moźna dokręcić soczewki makro bez uźywania konwertera? Byłem w Saturnie. Tam mi powiedzieli źe owszem, moźna bo jest gwint, na który moźna wkręcić soczewkę. Jednak poatrzyłem trochę w internecie... i masz! tam piszą źe gwintu nie ma..... coś o easy clipie (w ogóle nie wiem co to...) http://www.chip.pl/images...-p510/56155.jpg
na tym zdięciu widać źe ma takie wypustki na czterech stronach na górze na dole i po bokach.... co w takim razie jest easy clip? to właśnie ten czteroczęściowy gwint???
Proszę o szybką odpowiedż czy będę mógł dokręcać róźne soczewki do tego modelu???
z góry dziękuję za odpowiedż.
Jackiller - Sob 25 Maj, 2013
Allegro prawdę Ci powie
|
|