|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - EOS 600D + Tamron 17-50 czy może SLT - A37 ?
kupiec - Sro 06 Mar, 2013 Temat postu: EOS 600D + Tamron 17-50 czy może SLT - A37 ? Cześć
Szukam lustrzanki głównie do fotografii produktowej (do sklepu internetowego). Posiadam już namiot i lampy (niestety ze światłem stałym, nie błyskowe) i statyw do aparatu.
Chcę też robić tym aparatem zdjęcia wakacyjne, kręcić filmiki itd.
Znajomy polecił mi zestaw Canon EOS 600D + Tamron 17-50.
W sklepie polecano Sony SLT -A 37
Na stronie http://versusio.com/pl/ca...vs-sony-slt-a37 znalazłem porównanie body Canona i Sony, gdzie wg. mnie lepiej wypadł aparat Sony.
Teraz pytanie do Państwa czy decydować się na Canona ze szkłem Tamron 17-50? Czy może dobrać coś do Sony? Pytanie jakie szkło do tego? A może jeszcze inne opcje?
Sprawa dość pilna.
Mimo, że jestem bardzo zielony w fotografii i wiem, że muszę się sporo nauczyć to dziękuję za porady typu "kup sobie zenita i książkę". Pieniądze na aparat mam z pewnego projektu, gdzie ściśle określono, że zakupiony aparat ma być lustrzanką i powinien do niego być 1 obiektyw. Jeśli nie kupię aparatu teraz, to pieniądze przepadną.
Budżet nieprzekraczalny 3200, chętnie około 3000 zł.
PS. testowałem sobie w sklepie wiele różnych aparatów i nawet z ręki cykały dużo lepsze zdjęcia detalom produktów niż moja stara cyfrówka, więc pewnie ja będę z wszystkiego zadowolony, chcę tylko uniknąć sytuacji, że zostanie mi przez sprzedawcę wcisnięte byle co.
pioroon - Sro 06 Mar, 2013
kupiec, poczytałeś trochę forum?
Na przykład kilka pozycji pod Twoim tematem
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21400
siosio - Sro 06 Mar, 2013
Jakiś dziwne to porównanie w linku, który zamieściłeś.
Na pewno nie ma dużej różnicy w fizycznej wielkości matrycy obu w/w aparatów.
ISO to nie jest wielka różnica.
2razy punktują sony za stabilizację w body
Do tego sony też możesz wziąć ten obiektyw tamrona o którym myślisz.
Lepiej sobie porównaj:
http://www.optyczne.pl/po...=1182&add1=1590
moronica - Sro 06 Mar, 2013
jezu znowu versusio... ta strona ma tyle bledow ze az szkoda w ogole tracic czas na jej przegladanie. zaladuj sobie w porownywarce optycznych specyfikacje wybranych korpusow i sam je porownaj zamiast dawac sobie glupiemu automatowi wmowic, ze dany aparat jest lepszy bo jest mniejszy (to tylko przyklad, nie pije tu do zadnych konkretnych korpusow)
kupiec - Sro 06 Mar, 2013
Czytałem, nie ma tam za dużo propozycji aparatu+szkła, raczej ludzie skupili się na oświetleniu.
siosio napisał/a: | Do tego sony też możesz wziąć ten obiektyw tamrona o którym myślisz. |
Ten sony + ten tamron dadzą dobry efekt? Tzn. czy będą odpowiednie? Bo tego zestawu szczerze powiedziawszy chyba nie trzymałem w ręku i nie próbowałem cykać fotek.
Inne propozycje ?:)
[ Dodano: Sro 06 Mar, 2013 13:21 ]
Cytat: | jezu znowu versusio... ta strona ma tyle bledow ze az szkoda w ogole tracic czas na jej przegladanie. zaladuj sobie w porownywarce optycznych specyfikacje wybranych korpusow i sam je porownaj zamiast dawac sobie glupiemu automatowi wmowic, ze dany aparat jest lepszy bo jest mniejszy (to tylko przyklad, nie pije tu do zadnych konkretnych korpusow)
|
Ok, już wiem, że to słabe porównanie
A według Was - który body będzie lepszy dla początkującego, raczej nieprzewidującego w przyszłości rozbudowy zestawu?
Czy Brak stabilizacji w Canonie to poważny brak? Z tego co czytałem - przydaje się głównie przy robieniu zdjęć z ręki, w niedostatecznie oświetlonej scenerii. Wnioskuję zatem, że przydałoby się mieć stabilizację jeśli chcę robić zdjęcia np. w nocy, albo w knajpie? Czy ma to wpływ na jakość filmów?
Rozumiem, że stabilizację mogę mieć w obiektywie, ale na to rozwiązanie raczej mnie nie stać (ten tamron ze stabilizacją jest kilka stówek droższy).
Druga rzecz, która mnie boli (dla Was to pewnie będzie śmieszna ) brak możliwości robienie zdjęć panoramicznych.
Jak z perspektywą rozwoju/rozbudowy systemu, to raczej bym poszedł w C lub N.
Tylko, że ten cel najlepiej obrać już teraz, żeby sprecyzować sobie w głowie do czego się zmierza (w przełożeniu na konkretne body/obiektywy)
kupiec napisał/a: | Czy Brak stabilizacji w Canonie to poważny brak? |
W razie potrzeby kupujesz stabilizowane szkło (gdzie stabilizacja jest skuteczniejsza niż w body).
kupiec napisał/a: | Druga rzecz, która mnie boli (dla Was to pewnie będzie śmieszna ) brak możliwości robienie zdjęć panoramicznych. |
Spoko, to jest akurat 'ficzer', który może się przydać jeżeli nie masz warunków/czasu do zrobienia 'normalnej' panoramy + obróbki.
No właśnie mnie raczej chyba nie zależy specjalnie na rozbudowie. Do zdjęć moich produktów raczej więcej nie potrzebuję (może poza lepszym światłem i oczywiście większymi umiejętnościami), a nagle też wielkim pasjonatem fotografii się nie stanę.
siosio - Sro 06 Mar, 2013
Ten tamron nie będzie gorszy dla Sony, niż jest dla Canona, a zasadniczo to dobry obiektyw
http://fotozakupy.pl/obie...-lat,6650s,383d
Skoro chcesz aby aparat składał Ci panoramy i nie masz wygórowanych oczekiwań odnośnie rozbudowy szklarni to weź sony A37.
siosio napisał/a: | Skoro chcesz aby aparat składał Ci panoramy i nie masz wygórowanych oczekiwań odnośnie rozbudowy szklarni to weź sony A37. |
kupiec, tak zrób, tym bardziej, że:
kupiec napisał/a: | mnie raczej chyba nie zależy specjalnie na rozbudowie |
OK dzięki za porady!
http://allegro.pl/sony-a3...?bid=5269&tid=o
Czy na tej aukcji wszystko jest ok? Dokładnie tego szukam ?
PS. Z doświadczenia co sądzicie o kupowaniu sprzętu fotograficznego przez allegro? To samo co w sklepie dostanę?
kupiec napisał/a: | Dokładnie tego szukam ? |
A co, nie wiesz czego szukasz?
Tak, to wygląda na to ochydztwo
kupiec napisał/a: | PS. Z doświadczenia co sądzicie o kupowaniu sprzętu fotograficznego przez allegro? To samo co w sklepie dostanę? |
Odpowiedź brzmi: to zależy...
Ja tego Tamrona osobiście wysyłkowo bym nie kupił. Z reguły wolę przestrzelić.
Cytat: | kupiec napisał/a:
Dokładnie tego szukam ?
A co, nie wiesz czego szukasz?
Tak, to wygląda na to ochydztwo |
Wolałem się upewnić, braknie 1 literki gdzieś, albo cyferka nie ta i się okaże, że kupiłem o klase gorszy sprzęt
|
|