forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Prośba o poradę w doborze formatu

gwiezdnyludek - Sro 06 Mar, 2013
Temat postu: Prośba o poradę w doborze formatu
Witam, na wstępie dodam że jestem laikiem więc proszę nie karćcie mnie za ewentualny brak elementarnej wiedzy i głupie pytanie.

Chciałbym zrobić żonie prezent w postaci dużej odbitki jednego z naszych wspólnych zdjęć. Mam zdjęcie w formacie TIF o rozdzielczości 4911 x 3274px (zdjęcie ma ok 46MB).
Gimp, po wejściu w zakładkę Obraz/Rozmiar Wydruku pokazuje mi, że dla rozdzielczości 200px/in dostanę rozmiar zdjęcia ok 62x41cm. Jak na taką rozdzielczość odbitka jest jak dla mnie spora, ale tu nasuwa się moje pytanie, o jakich rozmiarów odbitkę wydruk mógłbym się pokusić, aby zdjęcie nie wyglądało kiepsko?
Myślałem o rozmiarze 70x50cm, ale wtedy rozdzielczość wynosi ok 165px/in czy nie jest to za mało? Zdjęcie będzie wisiało na ścianie a oglądać je będzie można minimalnie z odległości 1m.

pozdrawiam

hijax_pl - Czw 07 Mar, 2013

Jak chcesz się pobawić matematyką to wystarczy wiedzieć, że rozdzielczość oka to ok 1 minuty kątowej. Bierzesz trójkąt o podstawie dłuższego boku Twojego zdjęcia a wysokość to odległość w jakiej zamierzasz je oglądać. Oblicz kąt podziel przez "cale" i w wyniku otrzymasz graniczną rozdzielczość wyrażoną w dpi.
gwiezdnyludek - Czw 07 Mar, 2013

Dzięki za odpowiedź, wynika z niej że spokojnie wystarczy :)
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, jaki papier wybrać do zdjęcia za szkłem? Do wyboru mam Gloss, Semi Mat, Luster, Jedwabisty.

fatman - Czw 07 Mar, 2013

hijax_pl napisał/a:
Jak chcesz się pobawić matematyką to wystarczy wiedzieć, że rozdzielczość oka to ok 1 minuty kątowej. Bierzesz trójkąt o podstawie dłuższego boku Twojego zdjęcia a wysokość to odległość w jakiej zamierzasz je oglądać. Oblicz kąt podziel przez "cale" i w wyniku otrzymasz graniczną rozdzielczość wyrażoną w dpi.

Wychodzi mi, że... jak ta lekcja była to musiałem być na wagarach (albo fociłem w plenerze) :mrgreen:

Jakie "cale" ???

Biorę obrazek. Dłuższy bok ma np. 90cm a bedę go oglądał z 200 cm
to kąt wyniesie 24,2 stopnia = 1452 minuty kątowe.
Kakim eto obrazom... stopnie dzielone przez "cale" dają dpi ?
Etogo ja nie ponimaju. :mrgreen:

Daj coś wiedzy polizać.

hijax_pl - Czw 07 Mar, 2013

Hm... może zabrakło "podziel przez ten bok wyrażony w calach"?

tan(45/200)*60 = 786,8155648 minut / (45 cm / 2,54) = 44,41136744 dpi

Przy formacie 3:2 da to ok 1,5 Mpx. Ale zmniejszenie dystansu obserwatora do 1m będzie już wymagało 8 Mpx, a kolejne skrócenie o połowę - 50 Mpx.

:-)

Przy formacie 50x70 wychodzi, ze wystarczy 165dpi (optymalne wykorzystanie pikseli źródłowych) by oglądać obraz z odległości min 60cm. Z 1m powinno być cacy.

fatman - Czw 07 Mar, 2013

Dzięki.

Druknąłem sobie przedwczoraj ten obrazek w 300 dpi (niepotrzebne jak widać marnotrawstwo tuszu :mrgreen: ) w rozmiarze 100 x 70cm i dumnie zawiesiłem na ścianie.

http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7993

Ale chciałem zobaczyć jak wygląda wydruk z Merrilla DP1 pod kątem przejść tonalnych (czy jakiegoś bandingu nie ma itp.) oraz ostrości wydruku i oddania szczegółów.

Zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci... ta Sigma miażdży wszystko !!!
BTW: staniała już do 799 USD !

Dzisiaj znowu byłem "na dębach" tym razem z rana. Wstałem o 5 żeby poranne światło sprawdzić. Wrzucę coś do galerii jak obrobię z wieczorka.