forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Capture One konwersja profilu dcp na ICC

paul80 - Sob 09 Mar, 2013
Temat postu: Capture One konwersja profilu dcp na ICC
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są naprawdę możliwości kalibracji kolorów w C1 używając passport checkera. Próbowałem Agryla, ale nie uruchamiał mi się i nic nie można było zrobić.

Czy ktoś z Was konwertował profile?, chciałbym wiedzieć czym to zrobić.

Ps. Używam LR :wink: i coś tam już Hijax pisał o Agryllu, ale to w innym wątku, uważam że taki temat powinien być jako osobny.

[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 12:35 ]
To jest ciekawe
1

[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 12:39 ]
http://www.luminous-lands...php?topic=38303

tantal - Sob 09 Mar, 2013
Temat postu: Re: Capture One konwersja profilu dcp na ICC
dcp2icc efekty takie sobie...
paul80 napisał/a:
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są naprawdę możliwości kalibracji kolorów w C1 używając passport checkera. Próbowałem Agryla, ale nie uruchamiał mi się i nic nie można było zrobić.

Argyll bez zapoznania się z dokumentacją łatwy nie jest, tym bardziej że działa z wiersza polecenia. Ściągnij GUI pod nazwą Coca autorstwa Andrewa Stawowczyka i wskaż mu foldery Argylla.
Nie sądzę aby w przypadku C1 profilowanie dało lepszy efekt niż działanie profili C1.
Nie pamietam jakiego rodzaju Icc używa C1, więc trzeba eksperymentować w Coca z ustawieniami (matrix, matrix+shaper...etc.) . CLUT odpada - śmiesznie mała ilość pól.
Cytat:

[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 12:35 ]
To jest ciekawe

No nieciekawe bo Andrew Rodney prezentuje screena bety Paspporta którą ma a nie da bo licencja nie pozwala... :roll: A prezentuje chyba wyłącznie aby udowodnić że bajek nie opowiada pisząc o Icc z Passporta.
Tylko ludziom apetytu narobił, pomijając kwestię przydatności profili CLUT bazujących na takiej tabliczce.

paul80 - Sob 09 Mar, 2013

tantal, widzę masz wiedzę, dzięki za naprowadzenie, luknij na to i o co gościowi chodzi, bo ni w ząb nie kumam: http://translate.google.p...e-one%2F&anno=2
tantal - Sob 09 Mar, 2013

Ale tam nic więcej nie ma ponad to o czym na tym forum pisałeś m.in Ty :wink:
Jeśli nie robisz profilu dla Lr/ACR to w pozostałych odrawiaczach (np. C1) pozostaje balans bieli pipetką, ocieplanie, oziębianie , profilowanie osobnym softem na podstawie zdjęcia Color Checkera. Nic więcej się nie wykrzesze...