forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax 645d vs 5d mk II

mike21 - Sob 09 Mar, 2013
Temat postu: Pentax 645d vs 5d mk II
Witam serdecznie.

Mam takie pytanie czy jest sens zmienić 5d mkII ze szkłami 35L,135l, 70-200L na PENTAX 645D + D FA 645 55MMF/2.8 ? Ostatnio troszkę sie rozczarowałem AF w 5dmkII i postanowiłem zmienić same body najpierw była myśl o 5d mkIII lub 1dx po dłuższym poszukiwaniu zainteresowałem sie średnim formatem , mamyia ZD i pentaxem 645d Z przewaga na ten drugi. Sprzęt ma byc używany w studio i plenerze. Czy warto? Pozdrawiam

jaad75 - Sob 09 Mar, 2013

mike21 napisał/a:
Czy warto?
Ze względu na jakość obrazka na najniższych czułościach - na pewno. Ze względu na AF - nie.

Dlaczego? Mogę prosić o rozwiniecie tej kwestii? Własnie mało informacji jest o 645d :( czyli af będzie taki sam lub gorszy niż w 5d mkII?

Wiec chyba lepiej zostać w systemie i zmienić na 5d mk III?

mike21 napisał/a:
czyli af będzie taki sam lub gorszy niż w 5d mkII?
Ten moduł jest nieco lepszy niż w 5D2, natomiast szkła do Canona są ogólnie szybsze, ale największą porażką jest to, że to układ AF konstruowany pod APS-C (to ten sam SAFOX IX+, który zastosowano w K-5), więc pokrycie kadru przy MF jest symboliczne - to prawie tak jakbyś miał tylko rozbudowany punkt środkowy:

mike21 napisał/a:
Wiec chyba lepiej zostać w systemie i zmienić na 5d mk III?
Na pewno uniwersalniej.
pioroon - Sob 09 Mar, 2013

Nie mam takiej wiedzy jak jaad75, ale patrząc na twoje szkiełka to bym zmienił na 5dIII bez zastanowienia...

Ogólnie bardzo zależy mi na jakości obrazka, szybkość pracy AF nie ma dlamnie znaczenia bardziej zależy mi na celności bo w mk II przy słabym świetle jest ze tak powiem tragicznie.
hijax_pl - Sob 09 Mar, 2013

mike21, bierz 5dmk3 - w temacie AF to jest rewolucją. ( to znaczy chyba się Canon zagalopował bo to zupełnie nietypowe dla niego ;) )

A może lepiej zainwestować w 1ds mkIII chociaż to już starawa konstrukcja i pewnie 5d mkIII radzi sobie lepiej?

Strasznie kusi ten Pentax ale obawiam sie ze mimo tej matrycy i jakości dużo nie zyskam na plastyce kolorach i tp w porównaniu do 5d mk II np z 35 L 1,4 chyba że sie mylę? Średni format to dla mnie troszkę obcy temat ale bardzo wciągając :)

mike21, masz tu dwa porównania:
http://www.pentaxforums.c...d3x/review.html
http://www.pentaxforums.c...troduction.html
Wprawdzie nie z Canonami, a topowymi Nikonami, ale efekt będzie podobny, tyle tylko, że matryca Canona bardziej odstaje jeśli chodzi o DR i rozdzielczość...

Dziekuje o taki test mi chodziło :)
siosio - Sob 09 Mar, 2013

mike21 napisał/a:
A może lepiej zainwestować w 1ds mkIII chociaż to już starawa konstrukcja i pewnie 5d mkIII radzi sobie lepiej?

Strasznie kusi ten Pentax ale obawiam sie ze mimo tej matrycy i jakości dużo nie zyskam na plastyce kolorach i tp w porównaniu do 5d mk II np z 35 L 1,4 chyba że sie mylę? Średni format to dla mnie troszkę obcy temat ale bardzo wciągając :)

Na plastyce zyskasz - będziesz miał mniejszą głębię ostrości.

jaad75 - Nie 10 Mar, 2013

siosio napisał/a:
Nie - do 135 są jaśniejsze szkła niż do 645, a do tego Pentax 645D, ma niepełnoklatkową matrycę.
siosio - Nie 10 Mar, 2013

jaad75 napisał/a:
siosio napisał/a:
Nie - do 135 są jaśniejsze szkła niż do 645, a do tego Pentax 645D, ma niepełnoklatkową matrycę.

Ma nadpełną klatkę. To jest średni format i ma mniejsze GO, mimo braku jaśniejszego szkła.

siosio, ma niepełną klatkę formatu 645... :roll:
Przy matrycy 44x33mm ma w przybliżeniu działkę przewagi nad formatem 135, a najaśniejsze szkła systemowe mają f/2.8. Tak więc najmniejsza GO możliwa do uzyskania Pentaksem 645D z firmowymi szkłami odpowiada tej z f/2 na np. 5DII.
Wypadałoby wiedzieć o czym się pisze, zanim się coś napisze... :roll:

mike21 - Nie 10 Mar, 2013

OK jestem przekonany do 5d mark III chodz jeszcze biore pod uwage 1ds mkIII oraz 1dx Ale mysle że do studia nowa 5 nada sie najlepiej?
siosio - Nie 10 Mar, 2013

mike21 napisał/a:
OK jestem przekonany do 5d mark III chodz jeszcze biore pod uwage 1ds mkIII oraz 1dx Ale mysle że do studia nowa 5 nada sie najlepiej?

Nie. Do studia starczy ci stara 5D mark II - 5dmkIII nie wniesie jakiegoś wielkiego skoku jakościowego. Ma lepszy AF - jeśli ci ten w 5D mk II tak przeszkadzał - co nawiasem mówiąc jest dziwne, żeby w studio przeszkadzał AF ze starszej 5tki.

siosio napisał/a:
co nawiasem mówiąc jest dziwne, żeby w studio przeszkadzał AF ze starszej 5tki.
W studio niekoniecznie używa się dużej ilości światła, zwłaszcza przy proporcjonalnych pilotach i światłożernych modyfikatorach, a do tego ja np. często używam punktów innych niż centralny.
nienietaktak - Pon 11 Mar, 2013

siosio napisał/a:

Nie. Do studia starczy ci stara 5D mark II - 5dmkIII nie wniesie jakiegoś wielkiego skoku jakościowego. Ma lepszy AF - jeśli ci ten w 5D mk II tak przeszkadzał - co nawiasem mówiąc jest dziwne, żeby w studio przeszkadzał AF ze starszej 5tki.

Przeszkadza i to bardzo. Jak to powiedział jaad75 - nie tylko centralnym punktem człowiek żyje.

mike21 - Pon 11 Mar, 2013

Dokładnie przy modelującej 150w i dużym sofcie jest różnie z ta ostroscia :(

Ostatnio miałem sesje we wnętrzu około 13 godziny słonce świeciło było ok potem troszkę zaszło za chmury i juz znaczny spadek celności troszkę to denerwuje.

Chce coś co da lepszy lub równy obrazek co 5d mk II ale co pozwoli na duża lepsza celność. Byłem zainteresowany tym Pentaxem Ale myślę ze szkoda zmieniać system tylko dla tych mpix w dodatku ze nie uzyskam takiej plastyki jak w mkII na szkle 1.4 35l

Chyba ze macie jeszcze inna propozycje?

siosio - Wto 12 Mar, 2013

Nikon D800E - da ci lepszą jakość obrazka od 5d mk3. Matrycę ma wyraźnie bardziej upakowaną i jest pozbawiony filtra dolnoprzepustowego - czy też może raczej ma filtr, który niweluje rozmycie filtra dolnoprzepustowego.

To chyba jedyna sensowna alternatywa.

mike21 - Wto 12 Mar, 2013

Jeszcze jedno pytanie bo ostatnio znalazłem ciekawy aparacik w dobrej cenie

mamiya rz33 co myślicie o tym?