forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d5200 + NIKKOR 18-200 VR II czy D7100 + NIKKOR 18-105

neoma3xxx - Nie 10 Mar, 2013
Temat postu: Nikon d5200 + NIKKOR 18-200 VR II czy D7100 + NIKKOR 18-105
Witam,

Przymierzam się do zakupu lustrzanki, byłem zdecydowany na NIKON D5200 w zestawie KIT 18-105 - ale po ostatnich testach na optyczne i opiniach oraz zdjęciach troszkę się zniechęciłem. Dodatkowo sprawę skomplikowała nowy model D7100 ;-) )) Czy warto w niego inwestować czy może do D5200 kupić lepszy obiektyw

Rozważam takie 3 opcje i proszę was o pomoc

1. NIKON D5200 + NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G VR DX (może wystarczy jak dla mnie- wersja najbardziej ekonomiczna finansowo ;-)

2. NIKON D5200 + NIKKOR 18-200 mm f/3,5-5,6 G VR II (czy warto inwestować w lepszy obiektyw)
3. NIKON D7100 + NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G VR DX (czy może inwestycja w lepszą puszkę i standardowy obiektyw)

MOJE ZASTOSOWANIE / PREFERENCJE:
1. Nie jestem foto reporterem który potrzebuje mocnej i solidnej obudowy do pracy na co dzień
2. Plastikowa obudowa i małe gabaryty wcale mi nie przeszkadzają (aparatu używam sporadycznie)
3. Brak dodatkowego wyświetlacza ustawień też mi nie przeszkadza
4. Czy ma to 39 czy 51 pól autofokusa to raczej bez różnicy przy moim zastosowaniu
4. Zależy mi na uzyskaniu jak najlepszych zdjęć (ostrość, barwa, nasycenie)
5. Dość często zdjęcia mogę wykonywać przy słabym oświetleniu bez lampy błyskowej (w pomieszczeniach)
5. Funkcja VIDEO często używana i potrzebna i tutaj obrotowy LCD duży plus
6. Rodzaj wykonywanych zdjęć ( zdjęcia rodzinne, małe kilku miesięczne dziecko które będzie dorastać wraz z zakupionym aparatem ;-) ), wyjazdy rodzinne, odrobinę fotografii reklamowej produkty budynki ale to bardzo sporadycznie, oraz czasami jakiś fotoreportaż z imprezy firmowej lub eventu marketingowego)

!!! BARDZO WAŻNE !!! Potrzebuje jeden uniwersalny aparat z jednym obiektywem !!!! - nie stać mnie na dokupowanie innych obiektywów lub zmianę aparatu przez najbliższe kilka lat ;-) ))

D5200 oraz D7100 - mają chyba tą sama matrycę i różnią się tylko zdjętym filtrem w D7100, czy w robieniu samych zdjęć jest jeszcze jakaś zasadnicza duża różnica.

Co do obiektywów to czy ten 18-200 z VRII naprawdę jest lepszy i zdjęcia będą wychodziły lepiej ( czy po prostu różnica jest TYLKO w ogniskowej i lepsza stabilizacja obrazu)

Z góry dzięki za wszelką pomoc i porady ;-)

Sunders - Nie 10 Mar, 2013

neoma3xxx napisał/a:
czy ten 18-200 z VRII naprawdę jest lepszy i zdjęcia będą wychodziły lepiej ( czy po prostu różnica jest TYLKO w ogniskowej i lepsza stabilizacja obrazu)

Ma solidniejszą konstrukcję i większy zakres ogniskowych, zdjęcia będą wychodziły podobnie.

neoma3xxx napisał/a:
D5200 oraz D7100 - mają chyba tą sama matrycę i różnią się tylko zdjętym filtrem w D7100, czy w robieniu samych zdjęć jest jeszcze jakaś zasadnicza duża różnica.

D7100 to aparat wyższej klasy, ma m.in. lepszy wizjer, lepszy AF, lepszy WB, szybszą serię, krótszy czas migawki-do 1/8000, lepszy akumulator, uszczelnienia i mocniejszą konstrukcję.

Ale czy sama jakość zdjęć będzie prawie identyczna (ergonomię, trwałość, szybkość odkładam na bok)

neoma3xxx napisał/a:
czy sama jakość zdjęć będzie prawie identyczna

Tak.

A jeśli chodzi o system stabilizacji obrazu w obiektywach VR / VRII to czy różnica jest faktycznie znaczącą przy robieniu zdjęć małego dziecka które ma teraz 3 miesiące i będzie dorasta wraz z zakupiony aparatem

neoma3xxx napisał/a:
A jeśli chodzi o system stabilizacji obrazu w obiektywach VR / VRII to czy różnica jest faktycznie znaczącą przy robieniu zdjęć małego dziecka które ma teraz 3 miesiące i będzie dorasta wraz z zakupiony aparatem

Przy robieniu zdjęć dziecka, którego ruchliwość będzie coraz większa stabilizacja będzie coraz mniej znacząca.

Tutejszyn - Nie 10 Mar, 2013

neoma3xxx napisał/a:
Stabilizacja niweluje drżenie w rękach fotografa. Nie ma to nic wspólnego z poruszaniem się sceny. Ruchliwe dziecko wymaga ustawienia krótszego czasu. lub... ciastka do ręki :)

A co sądzicie o zakupie używanego obiektywu, rozważam wtedy 18-200 VRII i na co zwrucic uwagę przy takim zakupie - czy da się jakoś sprawdzić czy obiektyw nie jest zakatowany/wyrobimy itp

neoma3xxx napisał/a:
18-200 VRII i na co zwrucic uwagę przy takim zakupie - czy da się jakoś sprawdzić czy obiektyw nie jest zakatowany/wyrobimy itp

Trzeba po prostu dokładnie obejrzeć obiektyw, sprawdzić czy nic w nim "nie lata" i zrobić trochę zdjęć. Warto je robić przy włączonej i wyłączonej stabilizacji oraz oprócz użycia AF-a także na manualu. Tak porobione zdjęcia oglądasz potem na ekranie monitora. :smile:

jaad75 - Nie 10 Mar, 2013

neoma3xxx napisał/a:

Dwie rolki, wizjer, synchro, AF, seria, itp, itd...
A w kwestii tylko jakości zdjęć, już sam brak filtra AA da ogromną różnicę.

jaad75 napisał/a:
w kwestii tylko jakości zdjęć, już sam brak filtra AA da ogromną różnicę

jaad75 jesteś pewien, że przy użyciu nikkora 18-200 VRII różnica rzeczywiście będzie ogromna?

Czyli zakup używanego obiektywu (a tym bardziej na aukcji allegro na odległośc )- odpada w moim przypadku (nawet gdybym miał na miejscu to i tak nie umiałbym sprawdzić obiektywu

O system stabilizacji VRII to bardzoej mi chodziło o to że wykonując zdjęcia dziecka nie mogę używać lampy błyskowej - wiec zdjęcia w pomieszczeniach robię przy "słabym oświetleniu" wiec przydałaby się dobra stabilizacja przy dłuższym czasie naświetlania.

Tutejszyn - Nie 10 Mar, 2013

neoma3xxx, Stabilizacja działa trochę jak statyw. Jeśli aparat postawisz na statywie uzyskasz ostre i nieporuszone obrazy, ale tylko rzeczy, które same się nie poruszają. Trudno będzie Ci w ten sposób fotografować dzieci, które rozpiera energia.
matys - Nie 10 Mar, 2013

Widzę, że kolega się boryka z podobnymi preferencjami i problemem jak ja. U mnie d7100 wychodzi poza granice budżetu. Więc skłaniam sie ku d5200 coraz bardziej.

U mnie wygląda to tak: kupic kit (d5200 + 18-105) + tamron 17-50 f/2.8
Czy może samo body d5200 + tamron 17-50 i ewentualnie później dokupię jakiegoś zooma.
Tak jak napisałeś, będziesz używał sprzętu parę lat(u mnie wygląda tak samo) wiec szkło możesz dokupić nawet za rok.
Z mojej bardzo małej amatorskiej wiedzy wynika, że jaśniejszy tamron da mi lepsze efekty i "elastyczność", szczególnie mowie tutaj o np. "imieninach wujka Stefka" w ciemnym "gościnnym", komunii itp.

Mam już mętlik w głowie ;-) )))

Cały czas wacham się czy warto dopłacać do D7100 (jak nie jest mi potrzebny super wytrzymały aparat w wytrzymałej obudowie, uszczelniony, 2 sloty na kartę, dodatkowy wyświetlacz lub lepszy wizjer itp) a różnica w AF 39 czy 51 to chyba nie jest az tak wielka różnica dla amatora.

Te wszystkie zalety na pewno BEZ WĄTPIENIA doceni ten kto pracuje zawodowo jako fotograf i używa apratu do codziennej pracy.

I duży minus dla D7100 jak dla mnie - brak obrotowego LCD co bardzo ułatwia kręcenie filmów i robieni foto np dziecku

Cały czas zastanawia mnie czy D7100 będzie robił dużo lepsze fotki (bez filtra AA) i czy ta różnica jest warta aby dokładać tyle kasy :!: :!: :!: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

lotofag - Nie 10 Mar, 2013

matys napisał/a:

U mnie wygląda to tak: kupic kit (d5200 + 18-105) + tamron 17-50 f/2.8

Jesli Tamron 17-50/2.8 to jaki ma sens dobieranie do tego jeszcze Nikkora 18-105, zwłaszcza przy ograniczonym budżecie?
matys napisał/a:

Czy może samo body d5200 + tamron 17-50 i ewentualnie później dokupię jakiegoś zooma.

Zoom to określenie każdego obiektywu zmiennoogniskowego, zarówno szerokiego kąta jak i supertele. T 17-50 to obiektyw "typu zoom".

neoma3xxx napisał/a:
zastanawia mnie czy D7100 będzie robił dużo lepsze fotki (bez filtra AA)

IMO nie.

neoma3xxx napisał/a:
czy ta różnica jest warta aby dokładać tyle kasy

To już nie jest takie oczywiste, dla mnie np. tak, ale wydaje mi się, że dla Ciebie nie :smile:

matys napisał/a:
Z mojej bardzo małej amatorskiej wiedzy wynika, że jaśniejszy tamron da mi lepsze efekty i "elastyczność", szczególnie mowie tutaj o np. "imieninach wujka Stefka" w ciemnym "gościnnym", komunii itp.

Jeszcze lepsze efekty da Ci zakup obiektywów stałoogniskowych, np. nikkora 35/1.8G i nikkora 50/1,8G.

Pan_Żabka - Nie 10 Mar, 2013

neoma3xxx napisał/a:

Cały czas zastanawia mnie czy D7100 będzie robił dużo lepsze fotki (bez filtra AA) i czy ta różnica jest warta aby dokładać tyle kasy :!: :!: :!: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Nie. Nie warto w Twoim wypadku. Będziesz klepał zdjęcia własnego dziecka, które będziesz pokazywał rodzinie i znajomym, i tak nikt nic złego na temat tych zdjęć Ci nie powie, bo... będzie na nich Twoje dziecko :wink:

A tak na serio, to z tego co piszesz to mamy tutaj do czynienia ze standardową akcją lustrzankową, czyli urodziło się dziecko, i trzeba zrobić jakieś ładne zdjęcia na pamiatkę.
Piszesz, ze nie będziesz dokupował obiektywów. Po co zatem Ci lustrzanka, której to główna zaleta polega właśnie na wymiennej optyce?? Nie lepiej jakiś zaawansowany kompakt, (naprzykład Sony RX100) który ma dedykowane programy, świetnie się sprawdza w słabym swietle i ma jasny obiektyw?? Do tego jest malutki, a jakość obrazu daje śwetną.

Jeżeli już koniecznie ma być lustrzanka, to ja sugeruję jednak D5200, albo nawet D3200 zależnie od budżetu, i do tego dwa obiektywy. 18-200 i stałkę 35mm f/1.8G. Pierwszy obiektyw na spacerki a drugi do domu do słabego światła. Z czasem może nawet jakaś tania lampa błyskowa którą można odbić od sufitu, i już będzie git.
Reasumując - kupowanie wysokiego modelu z jednym obiektywem i traktowanie go jak kompakta, czyli jak sprzęt z niewymienna optyką nie ma sensu - w takim wypadku są dobre kompakty i będą lepsze, bo mniejsze.
Kup niższe body i spacerzooma + jasną stałkę + tanią lampę. Efekt będzie lepszy.

matys - Nie 10 Mar, 2013

lotofag napisał/a:

Zoom to określenie każdego obiektywu zmiennoogniskowego, zarówno szerokiego kąta jak i supertele. T 17-50 to obiektyw "typu zoom".

No tak. Błąd myślowy :oops:
Idąc dalej tropem mądrości wyczytanych na forach itp. "Lepiej kupic słabsze body i lepszy obiektyw niż odwrotnie."
Więc skoro nie widzisz większych plusów w d7100 po co się w niego pchać. Zainwestuj lepiej w lepszy obiektyw.

neoma3xxx napisał/a:
I duży minus dla D7100 jak dla mnie - brak obrotowego LCD co bardzo ułatwia kręcenie filmów i robieni foto np dziecku
Kręcenie filmów owszem, robienie zdjęć dziecku absolutnie nie, bo masz do dyspozycji albo tylko detekcję kontrastu lub fazowy AF, ale z opuszczeniem i ponownym podniesieniem lustra, czyli ze sporym opóźnieniem.
neoma3xxx napisał/a:
Będzie robił lepsze, ostrzejsze i przy umiejętnym postprocessingu znacznie mniej szumiące zdjęcia i będzie to widać tym bardziej im lepsze szkło do niego podepniesz, ale nawet przy słabszych obiektywach będzie to widoczne. Tyle, że widoczne to będzie przede wszystkim w RAW-ach - JPG z puszki wszystko zniweluje do minimum.

jaad75 chyba trochę mi otworzyłeś oczy co do tego LCD i skłaniam się na tą chwilę ku d7100
Pan_Żabka - Nie 10 Mar, 2013

[/quote]Będzie robił lepsze, ostrzejsze i przy umiejętnym postprocessingu znacznie mniej szumiące zdjęcia i będzie to widać tym bardziej im lepsze szkło do niego podepniesz, ale nawet przy słabszych obiektywach będzie to widoczne. Tyle, że widoczne to będzie przede wszystkim w RAW-ach - JPG z puszki wszystko zniweluje do minimum.[/quote]

Serio? Zdjęcia z D7100 +18-105 w słabym świetle, w pokoju, bez lampy będa lepsze od zdjęć z D5200 + 35/1.8?? Przecież kolega napisał, ze kupi z jednym obiektywem i inwestować nie zamierza. Jak kupi tańszą puszkę to jeszcze na jasną stałkę starczy.W tym przypadku nie chodzi o to, żeby kolega miał puszkę o wielkich możliwościach, których nie będzie w stanie wykorzystać, tylko żeby miał sprzęt dający dobre zdjęcia do jego rodzaju fotografii.

neoma3xxx napisał/a:
jaad75 chyba trochę mi otworzyłeś oczy co do tego LCD i skłaniam się na tą chwilę ku d7100

neoma3xxx, ruchomy wyświetlacz LCD ułatwi Ci kręcenie filmów, czemu skłaniasz się ku D7100?

jaad75 napisał/a:
Będzie robił lepsze, ostrzejsze i przy umiejętnym postprocessingu znacznie mniej szumiące zdjęcia i będzie to widać tym bardziej im lepsze szkło do niego podepniesz, ale nawet przy słabszych obiektywach będzie to widoczne. Tyle, że widoczne to będzie przede wszystkim w RAW-ach - JPG z puszki wszystko zniweluje do minimum.

neoma3xxx, planujesz opanować umiejętny postprocessing?

[ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 22:04 ]
jaad75 napisał/a:
przy umiejętnym postprocessingu znacznie mniej szumiące zdjęcia i będzie to widać tym bardziej im lepsze szkło do niego podepniesz, ale nawet przy słabszych obiektywach będzie to widoczne

jaad75, przy jakim powiększeniu i jakim ISO zobaczysz na surowych RAW-ach różnicę miedzy zdjęciami z D7100 i D5200, używając nikora 18-105?

W 70% będę nim wykonywać zdjęcia - wiec to że się napalilem na obrotowy wyświetlacz LCD tak naprawdę wykorzystam tylko w 20-30% i tylko do kręcenia video dziecka Dlatego zastanawiam się nad inwestycja w lepszy sprzęt i być może w ciągnie mnie to wszystko i faktycznie za dwa lata dokupienia jakieś szkło.

Łatwiej dokupić dobre szkło niż zmienić body - szkoda ze D7100 wtedy problem sam by się rozwiązał.

Pan_Żabka napisał/a:
Przecież kolega napisał, ze kupi z jednym obiektywem i inwestować nie zamierza. Jak kupi tańszą puszkę to jeszcze na jasną stałkę starczy.
Ale przecież nie zamierza dokupywać innych obiektywów.
Sunders napisał/a:
jaad75, przy jakim powiększeniu i jakim ISO zobaczysz na surowych RAW-ach różnicę miedzy zdjęciami z D7100 i D5200, używając nikora 18-105?
Rezygnacja z pre-sharpeningu da zysk przy dowolnym, bo taki obraz łatwiej się odszumia i skaluje. Różnica w rozdzielczości będzie widoczna tylko przy dużych. Aczkolwiek nawet sieciowe miniaturki będą wyglądały ostrzej i lepiej przy tych samych parametrach.

Chyba że faktycznie stwierdzicie że jakość zdjęć z D5200 i D7100 jest na tyle zbliżona że różnica będzie tak minimalna że wyjdzie tylko przy specjalistycznych testach porównawczy a w praktyce większej różnicy nie będzie widać
Fatman73 - Nie 10 Mar, 2013

jaad75 napisał/a:
Kręcenie filmów owszem, robienie zdjęć dziecku absolutnie nie, bo masz do dyspozycji albo tylko detekcję kontrastu lub fazowy AF, ale z opuszczeniem i ponownym podniesieniem lustra, czyli ze sporym opóźnieniem.

Niestety jest dostępna tylko detekcja kontrastu. Nikon zrezygnował z drugiej opcji (detekcji fazy) zaraz po modelach D3/D700/D3x/D3s.

neoma3xxx, używam K-5 i K-5IIs - praktycznie ta sama matryca różniąca się brakiem filtra w tym ostatnim. Zysk jakościowy na szumach wynosi prawie 1EV, dzięki możliwości całkowitego zrezygnowania z wyostrzania - to widać nawet na sieciowych miniaturkach.
Fatman73 napisał/a:
Nikon zrezygnował z drugiej opcji (detekcji fazy) zaraz po modelach D3/D700/D3x/D3s.
O tak? Nawet nie wiedziałem. Ale i tak CDAF jest jedynym sensownym rozwiązaniem w LV, IMHO.

neoma3xxx napisał/a:
zastanawiam się nad inwestycja w lepszy sprzęt i być może w ciągnie mnie to wszystko i faktycznie za dwa lata dokupienia jakieś szkło

neoma3xxx, a za ile lat dokupisz oprogramowanie do stosowania umiejętnego postprocessinu?

matys - Nie 10 Mar, 2013

neoma3xxx napisał/a:
a za ile lat dokupisz oprogramowanie do stosowania umiejętnego postprocessinu?

Kto powiedział, że je kupi :twisted:

Fatman73 - Pon 11 Mar, 2013

Sunders napisał/a:
neoma3xxx, a za ile lat dokupisz oprogramowanie do stosowania umiejętnego postprocessinu?

Nie trzeba od razu kombajnu w stylu Premiere kupować -wystarczy Movie Studio Platinum 12 Suite, który i tak jest bardzo zaawansowany i do tego w dosyć przystepnej cenie.

neoma3xxx - Pon 11 Mar, 2013

Czyli rozumiem że sytuacja wygląda tak -
Jeśli nie będę robić post produkcji i w dodatku na plikach RAW to różnica w samej jakości zdjęć praktycznie będzie znikoma.

Sunders - Pon 11 Mar, 2013

neoma3xxx napisał/a:
rozumiem że sytuacja wygląda tak -
Jeśli nie będę robić post produkcji i w dodatku na plikach RAW to różnica w samej jakości zdjęć praktycznie będzie znikoma.

IMO zrozumiałeś to bardzo dobrze :smile:

Czyli drugi wniosek to taki że ten D5200 to jeśli chodzi o samą jakość zdjęć i video nie jest taki zły a nawet Dobry ;-)

Oczywiście pomijam jego tandetnej wykonanie i brak ergonomii

neoma3xxx napisał/a:
Oczywiście pomijam jego tandetnej wykonanie i brak ergonomii

Wykonanie D5200 nie jest tandetne. Jak dla mnie jest nawet lepsze niż D800.

Pan_Żabka - Pon 11 Mar, 2013

neoma3xxx, A jak kupisz D5200 to znajdziesz budżet na kupno 18-200 i stałkę 35mm f/1.8G? Poszukaj w sieci zdjęć z tego obiektywu i zobacz co można uzyskać.
jaad75 - Pon 11 Mar, 2013

Fatman73 napisał/a:
Nie trzeba od razu kombajnu w stylu Premiere kupować -wystarczy Movie Studio Platinum 12 Suite, który i tak jest bardzo zaawansowany i do tego w dosyć przystepnej cenie.
Ale zdaje się, że chodziło przede wszystkim o coś do post processingu fotografii... :wink:
neoma3xxx napisał/a:
Czyli rozumiem że sytuacja wygląda tak -
Niekoniecznie. Zależy na ile Nikon zoptymalizuje JPG-i z D7100 pod brak filtra, bo tak naprawdę, to już w JPG z puszki można wiele poprawić dzięki temu, że materiał na wejściu jest ostrzejszy. Tu przykład K-5 vs K-5IIs i próba wyciągnięcia najlepszego efektu z klasycznej i bezfiltrowej puszki przy użyciu pokładowego JPG-a:
http://www.neocamera.com/.../samples/indoor
W przypadku D5200 vs. D7100 różnica może być podobna już na domyślnych ustawieniach, jeśli Nikon się postara.

MM - Pon 11 Mar, 2013

Fatman73 jest chyba zakochany w D5200 a już na pewno jest zakochany w filmowaniu tym aparatem. Chyba się nie mylę Drogi Kolego? :wink: :mrgreen:

MM, nie mylisz się :-)

Ale szczerze piszę, po tym co widzę (i macam ;) ) -budowa D5200 wygląda mi na solidniejszą niż D800. Nic się nie odgina pod naciskiem (lampa w D800), inny rodzaj gum (prawdopodobnie nie zetrą się tak jak w D800 już po 3 miesiącach), od spodu nie zobaczę wytarcia do metalu ( ;) ).

jaad75, aaaa.... no tak to całe filmowanie robi mi troszkę klapki na oczach i tylko o tym myślę ;-)
Ale do obróbki fot też jest dosyć tani (jak na możliwości) i dobry program, czyli Lightroom :)

Koledzy podjąłem dzisiaj decyzję i zakupiłem zestaw:
NIKON D5200 + KIT 18-105 VR

Z waszych opisów wynika że dla takiego amatora jak jak który większość zdjęć będzie używał w JPG z puszki nie ma sensu tracić kasy na lepszy model. Poza tym aparat będzie używany sporadycznie wiec i jego mało trwała obudowa i plastikowe wykonanie wytrzyma kilka lat.

Na wybór D5200 + KIT 18-105 VR miały wpływ 3 główne czynniki

1. CENA ;-) ))
2. Uchylny LCD (jednak nie wyobrażam sobie kręcenia filmów bez niego, a i może się przyda przy niestandardowych ujęciach np z ziemi lub na wysokim statywie przy zdjęciach z góry)
3. Wg waszych opinii wynika, że różnica w samych zdjęciach w formacie JPG między D5200 a D7100 nie jest aż tak kolosalna i powalająca na kolana różnica - oczywiście profesjonalista w dużych powiększeniach z pewnością je dostrzeże, ale nie ja ;-)

Z góry wszystkim dziękuje za wszelkie komentarze i odpowiedzi, oraz że poświęciliście dla mnie swój prywatny czas. ;-) ;-) ;-)

dragossani - Wto 12 Mar, 2013

No to teraz popstrykaj trochę i za jakiś czas popędzisz w podskokach po 35/1.8 ;-) Kupiłeś bardzo dobry zestaw ale przekonasz się, że tej jasnej stałki będzie Ci do kompletu brakować.