|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 7D, Pentax k-5II(s) czy Nikon 7100 plus szkła ?
funky - Nie 10 Mar, 2013 Temat postu: Canon 7D, Pentax k-5II(s) czy Nikon 7100 plus szkła ? Cześć
To mój pierwszy post na forum. Witam i pozdrawiam wszystkich pasjonatów fotografii zarówno amatorów jak i zajmujących się tą sztuką zawodowo. Od kilku miesięcy czytam to forum, jak również C, N i P z zamiarem nabycia lustrzanki cyfrowej . Sprzęt mam zamiar wykorzystywać do fotografii wyłącznie amatorskiej tj.:
fotografia rodzinna, wyjazdy wakacyjne, wypady w tatry, dużo ujęć dzieci w ruchu na plaży , w wodzie, na rowerze, zwierzęta, portrety, zdjęcia osób w pięknych okolicznościach przyrody i architektury. Interesuje mnie również fotografia makro. Foto głównie na świeżym powietrzu, rzadziej w pomieszczeniach. Jakaś impreza też się trafi. W tym roku mam I komunię córki.
Zdecydowałem się na trzy opcje tylko nowe (zestaw body + 3 obiektywy do 16-17 tyś):
1. Canon 7D +
teleobiektyw uniwersalny
-Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
teleobiektyw zoom
-Canon EF 70-200 mm f/4L IS USM
macro
- Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM
2. Pentax K-5 II (s?) +
i tu właśnie mam dylemat, gdyż chciałbym do tej puszki nabyć systemowe obiektywy z zakresu jak w opcji 1. , ale pentax ma lepsze stałki niż zoomy, a ja ze stałkami nie mam doświadczenia ( w swoim analogu Eos 300 miałem 2 teleobiektywy) .
macro
- Pentax D-FA 100 mm f/2.8 Macro WR
3. Nikon D7100 +
teleobiektyw uniwersalny
-Nikkor DX 17-55 mm f/2.8G IF ED
teleobiektyw zoom
- ??? czy jest jakiś nikkor o świetle 2.8 ze stabilizacją do 4.5 tyś ?
macro
- Nikkor AF-S Micro 105 mm f/2.8G IF-ED VR
Proszę o poradę w zakresie wyboru najlepszej opcji lub inny racjonalny wybór pod kątem moich preferencji.
Sunders - Nie 10 Mar, 2013
funky napisał/a: | ??? czy jest jakiś nikkor o świetle 2.8 ze stabilizacją do 4.5 tyś ? |
Chyba tylko używany , ale o świetle 4,0 jest Nikon AF-S 70-200mm f/4G ED VR za 4,799tys.
funky napisał/a: | Pentax K-5 II (s?) +
i tu właśnie mam dylemat, gdyż chciałbym do tej puszki nabyć systemowe obiektywy z zakresu jak w opcji 1 |
Najlepsza opcja, to chyba Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM i Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM .
funky napisał/a: | Proszę o poradę w zakresie wyboru najlepszej opcji lub inny racjonalny wybór pod kątem moich preferencji. |
Opcja nr 3.
lotofag - Nie 10 Mar, 2013
Sunders napisał/a: |
funky napisał/a: | Pentax K-5 II (s?) +
i tu właśnie mam dylemat, gdyż chciałbym do tej puszki nabyć systemowe obiektywy z zakresu jak w opcji 1 |
Najlepsza opcja, to chyba Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM i Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM .
|
DA* 16-50/2.8, DA* 50-135/2.8 lub DA* 60-250/4
lotofag napisał/a: | DA* 16-50/2.8, DA* 50-135/2.8 lub DA* 60-250/4 |
60-250/4 bardzo fajny, ale 16-50/2,8 kiepskawy
lotofag - Nie 10 Mar, 2013
Sunders napisał/a: | 16-50/2,8 kiepskawy |
No różnie mówią o tych pentaksowych gwiazdkach...
funky - Nie 10 Mar, 2013
A jak się ma optycznie pentax DA 60-250 f/4.0 ED IF SDM w stosunku do nikona AF-S 70-200 f/4G ED VR i canona EF 70-200 f/4 L IS USM ?
funky napisał/a: | jak się ma optycznie pentax DA 60-250 f/4.0 ED IF SDM w stosunku do nikona AF-S 70-200 f/4G ED VR i canona EF 70-200 f/4 L IS USM ? |
Ma szerszy zakres ogniskowych. Jakość optyczną ma zbliżoną. Istotną przewagą canona i nikona jest IF=nie zmieniają rozmiarów przy zmianie ogniskowej.
funky - Nie 10 Mar, 2013
Czy 7D przy takim profilu fotografii jaki przedstawiłem, będzie zauważalnie odstawał w obrazku od k-5IIs i D7100 ?
Tak.
jaad75 - Nie 10 Mar, 2013
Sunders napisał/a: | Najlepsza opcja, to chyba Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM i Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM . | W sumie, masz rację.
Sunders napisał/a: | ale 16-50/2,8 kiepskawy | Zależy na jaki trafisz - widziałem już zarówno bardzo dobre, jak i fatalne.
Cytat: | Istotną przewagą canona i nikona jest IF. | IF, czy IS/VR?
jaad75 napisał/a: | IF, czy IS |
Chodziło mi o Internal Focusing=wewnętrzne ogniskowanie.
Soniak10 - Nie 10 Mar, 2013
funky napisał/a: | Sprzęt mam zamiar wykorzystywać do fotografii wyłącznie amatorskiej |
A czym do tej pory fotografowałeś?
Sunders, DA*60-250 ma wewnętrzne ogniskowanie...
Chyba że chodzi Ci o brak zmiany wymiaru podczas zmiany ogniskowej, ale to nie jest wewnętrzne ogniskowanie (IF).
funky - Nie 10 Mar, 2013
Analog EOS 300 + kompakty canona.
jaad75, masz rację-doczytałem że ma IF, ale skoro ma IF, to czemu zmienia wymiar podczas zmiany ogniskowej?
Sunders, bo wewnętrzne ogniskowanie, to brak zmiany rozmiaru podczas ostrzenia, a nie zmiany ogniskowej. To jest skrót od internal focusing, a nie od internal focal length change...
O.K. to się poprawiam:canon 70-200/4L IS i nikkor 70-200/4VR, w przeciwieństwie do pentaxa DA 60-250 f/4.0 ED [IF] SDM, nie zmieniają rozmiaru podczas ostrzenia, co IMO jest ich niewątpliwą zaletą
Sunders, jakaś tam zaleta to jest - teoretycznie są szczelniejsze, pytanie tylko, czy to aż tak istotne... Z drugiej strony są też trochę dłuższe i zajmują więcej miejsca w plecaku, mimo, że mają mniejszy zakres.
jaad75 napisał/a: | Z drugiej strony są też trochę dłuższe |
Canon aż o 4,5mm, a nikkor 8,5mm
jaad75 napisał/a: | i zajmują więcej miejsca w plecaku |
Za to są lżejsze: canon o 290g a nikkor o 190g i trochę szybciej ostrzą
jaad75 napisał/a: | mają mniejszy zakres |
I IMO jedynie pod tym względem wypadają wyraźnie słabiej od pentaxa.
funky - Nie 10 Mar, 2013
Skoro jakość obrazka z 7D znacząco odstaje od k-5IIs i D7100 to zestaw nr 1 odpada. Szkoda, bo wydaje mi się ,że ten zestaw obiektywów canona jest całkiem niezły optycznie, jakościowo i stosunkowo atrakcyjny cenowo. No można jeszcze czekać na następcę 7D. Podobno ma wyjść w tym roku
Na chwilę obecną zostają:
k-5IIs z
-Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM
-Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM lub pentax DA 60-250 f/4.0 ED IF SDM
-Pentax D-FA 100 mm f/2.8 Macro WR
D7100 z
-Nikkor DX 17-55 mm f/2.8G IF ED
-Nikon AF-S 70-200mm f/4G ED VR
-Nikkor AF-S Micro 105 mm f/2.8G IF-ED VR
A jak się mają do siebie wybrane przeze mnie obiektywy macro w tych 2 wariantach tj. Pentax D-FA 100 mm f/2.8 Macro WR i Nikkor AF-S Micro 105 mm f/2.8G IF-ED VR ?
funky napisał/a: | jak się mają do siebie wybrane przeze mnie obiektywy macro w tych 2 wariantach tj. Pentax D-FA 100 mm f/2.8 Macro WR i Nikkor AF-S Micro 105 mm f/2.8G IF-ED VR ? |
Nikkor jest nieco lepszy, bo ma stabilizację i AF z którego można korzystać
Sunders napisał/a: | Nikkor jest nieco lepszy, bo ma stabilizację | No nie, Pentax ma stabilizowaną matrycę, która może jest pół działki-działkę gorsza, ale nie tak, że jej nie ma w ogóle - daje ~2.66EV wg. moich pomiarów.
Sunders napisał/a: | i AF z którego można korzystać | Wprawdzie mam starszą wersję szkła Pentaksa (bez WR), ale AF jest na IIs całkiem celny i jak najbardziej użyteczny (zwłaszcza w sytuacjach nie-makro). Głównym problemem tego obiektywu jest nie sama celność, czy szybkość AF, a brak limitera i tendencja do przejeżdżania po całym zakresie, gdy się zgubi nawet na dużych dystansach. W każdym razie jednak, na pewno nie jest prawdą, że nie da się go używać.
Z innych wad tego szkła należy wymienić przede wszystkim spory "wysuw" o średnio solidnej konstrukcji, ale za to pozwala to na bardzo mały rozmiar w pozycji standardowej.
muzyk - Pon 11 Mar, 2013
Funky.
Z przedstawionych przez Ciebie propozycji, oczywiście tylko i wyłącznie K5IIs.
Szkła... na pewno coś dobierzesz, co nie przyniesie ujmy tej puszce.
Sunders - Pon 11 Mar, 2013
jaad75 napisał/a: | Głównym problemem tego obiektywu jest nie sama celność, czy szybkość AF, a brak limitera i tendencja do przejeżdżania po całym zakresie, gdy się zgubi nawet na dużych dystansach. W każdym razie jednak, na pewno nie jest prawdą, że nie da się go używać.
Z innych wad tego szkła należy wymienić przede wszystkim spory "wysuw" o średnio solidnej konstrukcji, ale za to pozwala to na bardzo mały rozmiar w pozycji standardowej. |
jaad75, czyli zgadzasz się, że nikkor jest co najmniej "nieco lepszy"?
funky - Pon 11 Mar, 2013
muzyk napisał/a: | Funky.
Z przedstawionych przez Ciebie propozycji, oczywiście tylko i wyłącznie K5IIs.
Szkła... na pewno coś dobierzesz, co nie przyniesie ujmy tej puszce. |
Czy przewaga K5IIs nad N D7100 jest tak jednoznaczna ?
jaad75 - Pon 11 Mar, 2013
Sunders napisał/a: | jaad75, czyli zgadzasz się, że nikkor jest co najmniej "nieco lepszy"? | Nie używałem tego szkła, ale z tego co piszą w testach przypuszczam, że tak.
funky napisał/a: | Czy przewaga K5IIs nad N D7100 jest tak jednoznaczna ? | Absolutnie nie i sądzę, że D7100 będzie pod każdym względem lepszym korpusem, który być może przebije dopiero K-3s (jeśli uda im się wykrzesać lepszy obrazek z tej 24MPix matrycy Sony). Z tym, że póki co to raczej dywagacje na podstawie specyfikacji, bo D7100 w sklepach jeszcze przez jakiś czas nie będzie.
muzyk - Wto 12 Mar, 2013
Cytat: | Czy przewaga K5IIs nad N D7100 jest tak jednoznaczna ? |
W zasadzie Jaad Ci odpowiedział. Ja dodam tylko, że na podstawie tego co teraz jest dostępne na rynku w ramach APSc, to moim skromnym zdaniem, k5IIs jest najciekawszą propozycją.
vulkanwawa - Wto 12 Mar, 2013
funky napisał/a: | Skoro jakość obrazka z 7D znacząco odstaje od k-5IIs i D7100 to zestaw nr 1 odpada. |
...Ja z tego zestawienia wybrałbym zdecydowanie 7D.
Miałem Pentaxa K-5, AF działał różnie, nawet po wgraniu nowego FW, pracował dobrze tylko z systemowym 18-55, ale przy takiej dużej GO trudno żeby nie trafiał.
Z Tamronem 17-50 to już była tragedia o innych szkłach nie wspomnę.
Do Pentaxa mało jest w Polsce systemowych szkieł, a jak są to ceny odstraszają a zapewniam Cię - na pewno będziesz rozbudowywał system o dodatkowe obiektywy.
Jakość wykonania K-5 wzorcowe, ale nam przecież chodzi o obrazek.
Nikon D7100 jedna wielka niewiadoma, D7000 miał wpadki min. z AF i "brał olej" . D600 i D800 nie lepiej - poczytaj, szczególnie na zagranicznych forach jak ludzie narzekają.
Canon 7D może odbiegać tylko od K-5II i Nikona d7000 minimalnie większym szumem ISO ale szum można spokojnie zredukować np w LR - 0,5 sek. roboty
Zyskujesz w 7D:
1. Świetne odwzorowanie kolorystyki, bardzo dobry AWB itp. kolorystyka N i P jest niestety "przesłodzona"
2. W systemie C dużo bardzo dobrych i dostępnych szkieł i innego rodzaju sprzętu - które na pewno będziesz dokupował, a w przyszłości, zapewniam że zamienisz/dokupisz pełną klatkę - w Pentax-e pełnej klatki BRAK.
3. Świetne Filmy FULL HD -a także 60 kl/s w 1280x720 -Bomba do SLOW MOTION. - w końcu Canon produkuję też profesjonalne kamery.
4. Uszczelniony magnezowy korpus - Pentax oczywiście też.
5. Szybkość do 8 kl./s
6. Najważniejsze - Świetny 19-sto punktowy AF (wszystkie czujniki krzyżowe).
To najważniejsze cechy 7D - zalet jest oczywiście więcej, ale pamiętaj SZUM zawsze można zredukować ale jeśli masz nieostre zdjęcie, to już z nim nic nie zrobisz.
jaad75 - Wto 12 Mar, 2013
vulkanwawa napisał/a: | Miałem Pentaxa K-5, AF działał różnie, nawet po wgraniu nowego FW | U mnie działa bardzo dobrze, natomiast w K-5IIs działa znakomicie.
vulkanwawa napisał/a: | Do Pentaxa mało jest w Polsce systemowych szkieł | W Polsce jest tyle samo, co gdzie indziej. Co najwyżej używek jest więcej gdzie indziej.
vulkanwawa napisał/a: | Nikon D7100 jedna wielka niewiadoma | Nie aż taka.
vulkanwawa napisał/a: | D7000 miał wpadki min. z AF i "brał olej" . D600 i D800 nie lepiej - poczytaj, szczególnie na zagranicznych forach jak ludzie narzekają. | A ilu jest tych, którzy nie narzekają? Których jest więcej?
vulkanwawa napisał/a: | Canon 7D może odbiegać tylko od K-5II i Nikona d7000 minimalnie większym szumem ISO ale szum można spokojnie zredukować np w LR - 0,5 sek. roboty | Odbiega przede wszystkim dużo gorszym zakresem dynamicznym i kierunkową strukturą szumu - na to Lightroom nie pomoże.
vulkanwawa napisał/a: | 1. Świetne odwzorowanie kolorystyki, bardzo dobry AWB itp. kolorystyka N i P jest niestety "przesłodzona" | Totalna bzdura. A do tego AWB w 7D w żarowym sobie nie radzi w porównaniu z nowymi Nikonami, czy Pentaksami.
vulkanwawa napisał/a: | a w przyszłości, zapewniam że zamienisz/dokupisz pełną klatkę | A zapewniasz na podstawie czego?
vulkanwawa napisał/a: | w Pentax-e pełnej klatki BRAK. | Jest za to MF. A do czasu jak (być może) odczuje potrzebę zmiany, to będzie też i 135, choć potrzebne to Pentaksowi jak dziura w moście.
vulkanwawa napisał/a: | 3. Świetne Filmy FULL HD -a także 60 kl/s w 1280x720 -Bomba do SLOW MOTION | Dokładnie tak jak Nikon i Pentax.
vulkanwawa napisał/a: | w końcu Canon produkuję też profesjonalne kamery. | Tak jak Sony...
vulkanwawa napisał/a: | SZUM zawsze można zredukować ale jeśli masz nieostre zdjęcie, to już z nim nic nie zrobisz. | Szum kierunkowy też można, ale łatwe to nie jest i w LR póki co nieosiągalne. Natomiast DR nie poprawisz żadną wołarką.
siosio - Wto 12 Mar, 2013
Myślę, że nie da się jednoznacznie powiedzieć co lepiej wybrać.
Na pewno wybór 7D z wymienionymi szkłami jest bardzo dobrym wyborem.
Obiektywy sigmy - to jednak nie elki Canona - nie chodzi tylko o jakość wykonania i wewnętrzne ogniskowanie ale również o rozmiar szkła - różnice w wielkości 70-200 f/2.8 są spore, wygodę w użytkowaniu, szybkość AF.
D7100 może mieć wpadki jak choćby D600 - poza tym na dzień dzisiejszy nie ma go jeszcze w sklepach i w sumie można mieć tylko o nim jakieś wyobrażenie ale nikt go jeszcze nie testował - no może prócz speców z Nikona...:)
Można zawsze poczekać na 7d mark II - w końcu się pojawi....
[ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 14:45 ]
jaad75 napisał/a: |
vulkanwawa napisał/a: | Do Pentaxa mało jest w Polsce systemowych szkieł | W Polsce jest tyle samo, co gdzie indziej. Co najwyżej używek jest więcej gdzie indziej.
vulkanwawa napisał/a: | Nikon D7100 jedna wielka niewiadoma | Nie aż taka.
vulkanwawa napisał/a: | D7000 miał wpadki min. z AF i "brał olej" . D600 i D800 nie lepiej - poczytaj, szczególnie na zagranicznych forach jak ludzie narzekają. | A ilu jest tych, którzy nie narzekają? . |
Być może w Polsce jest tyle samo szkieł do Pentaxa co gdzie indziej ale itak więcej szkieł jest do Nikona i Canona
Na D600 - sporo osób narzeka, a część pewnie nie narzeka mimo występującej wady z tego względu, że to totalni amatorzy i nie wiedzą o co chodzi...-takich jest coraz więcej i kupują pełne klatki choć nawet nie wiedzą co to znaczy FF.
vulkanwawa - Wto 12 Mar, 2013
jaad75, Już nie za bardzo chcę mi się odpisywać na Twój esej bo wiem ze jesteś pentalibem ale co bys nie napisal to i tak na dzien dzisiejszy najbardziej optymalnym wyborem jest Canon lub Nikon, Pentaxa pomimo sentymentu bym sobie opuścił. Szkoda ze Nikon zalicza wpadki bo np. D700 to jest/był świetnym aparatem.
siosio, widzę ze sie rozumiemy
siosio napisał/a: | Być może w Polsce jest tyle samo szkieł do Pentaxa co gdzie indziej ale itak więcej szkieł jest do Nikona i Canona | Co nie oznacza, że do Pentaksa nie jest wystarczająco dużo. Co najwyżej są dla niektórych za drogie.
siosio napisał/a: | Na D600 - sporo osób narzeka, a część pewnie nie narzeka mimo występującej wady z tego względu, że to totalni amatorzy i nie wiedzą o co chodzi... | Amatorami, w negatywnym tego słowa znaczeniu, nazwałbym raczej tych, którzy narzekają, że mają kurz na matrycy...
vulkanwawa napisał/a: | jaad75, Już nie za bardzo chcę mi się odpisywać na Twój esej bo wiem ze jesteś pentalibem | Taa... Po prostu nie lubię jak ktoś wypisuje bzdury.
vulkanwawa napisał/a: | ale co bys nie napisal to i tak na dzien dzisiejszy najbardziej optymalnym wyborem jest Canon lub Nikon | Zależy jak dla kogo. Dla mnie nie.
vulkanwawa napisał/a: | Szkoda ze Nikon zalicza wpadki bo np. D700 to jest/był świetnym aparatem.
| Tak jak i każdy inny aparat Nikona, powyżej półki D5xxx.
vulkanwawa napisał/a: | siosio, widzę ze sie rozumiemy | No, jak dyletant, z dyletantem...
funky - Wto 12 Mar, 2013
Zamierzam nabyć body w konfiguracji z trzema obiektywami. Staram się nie rozpatrywać samych puszek osobno. Tak jak powiedziałem zestaw nr 1 (canon) jako całość wydaje mi się najpewniejszy jeśli chodzi o niezawodność. Najsłabszym ogniwem jest przestarzała jak na dzień dzisiejszy matryca 7d. Nie wiem na ile będzie to miało znaczenie dla jakości obrazka z zakresu fotografii jaki przedstawiłem w pierwszym poście. Mam świadomość świetnej jakości puszki k5IIs, ale jak widać zoomy trzeba dobierać z innych systemów. Nikon D7100 jest bardzo kuszący, ale faktycznie ostatnie wpadki z korpusami tej firmy nakazywałyby wstrzymać się parę miesięcy z zakupem.
Ze względu na obiektywy wziąłbym zdecydowanie zestaw canona. Gdyby chodziło o samą puszkę to na dzień dzisiejszy k5IIs. Natomiast nie ulega wątpliwości, że D7100 to bardzo kusząca oferta. Na dzień dzisiejszy decyzji jeszcze nie podjąłem.
funky napisał/a: | ale jak widać zoomy trzeba dobierać z innych systemów. | Nie tyle trzeba, tylko bardziej się opłaca. Poza tym, taki DA*16-50 jest świetnym szkłem, jak trafisz na w pełni sprawny egzemplarz, ale sam widziałem jakie fatalne sztuki znajdują się w obiegu i dlatego nie poleciłbym tego szkła komuś, kto nie wie jak powinien wyglądać obrazek z niego, a tym bardziej ma ograniczone możliwości wymiany/wyboru. Poza tym, HSM Sigmy świetnie współpracuje z Pentaksem, więc tym bardziej uważam, że wybór Sigmy jest na obecną chwilę korzystniejszym.
funky - Wto 12 Mar, 2013
jaad75,
Ta sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM do pentaxa waży 1.5 kg
A jakie poleciłbyś makro do k5IIs ?
moronica - Wto 12 Mar, 2013
funky, co cie tak bawi? co nowsze wersje Canona o swietle 2.8 rowniez waza 1.5kg, starsza wersja bez IS to 1.3kg. chyba nie myslales, ze one beda wazyly tyle co obiektywy o swietle f/4
funky napisał/a: | Ta sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM do pentaxa waży 1.5 kg | No, to nie jest nic niezwykłego w przypadku szkieł f/2.8 o tym zakresie.
funky napisał/a: | A jakie byś polecił makro do k5IIs ? | A co konkretnie Cię w makro interesuje?
funky - Wto 12 Mar, 2013
moronica,
No faktycznie 2.8 to ten przedział wagowy.
[ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 17:56 ]
jaad75,
Robaczek, kwiatuszek, motylek. Portret czasami.
funky, jak pisałem sam używam starszej wersji D-FA100, w sumie poza tym co napisałem wcześniej niewiele jej mogę zarzucić, na wersję WR mógłbym wymienić po to, żeby mi stylistycznie do Limitedów pasowała, a i uszczelnienia w tym gatunku fotografii się przydają, tyle, że niestety wersja WR pozbawiona jest pierścienia przysłon... Portretów nie lubię robić 100-tką, bo po prostu mi tą ogniskową nie wychodzą. Osobiście do portretów poleciłbym coś krótszego (np. Sigmę 70/2.8), ale z kolei do żywych owadów przydałoby się coś dłuższego (np. 150-200mm), a np. kwiaty fajniej IMHO wychodzą na jeszcze krótszych szkłach, typu 35-50mm...
Jeśli chcesz trzymać się okolic klasycznej "setki", to możesz pomyśleć też o starym sprawdzonym Tamronie 90/2.8... Generalnie wśród tych szkieł makro nie ma jakiegoś bubla optycznego - wszystkie są bardzo dobre, kwestia tylko preferencji i zastosowań.
funky - Pon 29 Kwi, 2013
Witam ponownie.
Po długich namysłach, macaniach, rozważaniach wybrana i zakupiona została opcja nr 3 :
1.nikon d7100 body
2.nikkor 17-55 f/ 2.8
3.nikkor 70-200 f/4
4.nikkor 105 f/2.8 micro
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, aczkolwiek do body D7100 napewno dokupię battery grip. Tak się składa, że akurat dzisiaj na optycznych premiera testu jednego z obiektywów z mojego zestawu .
Bardzo dziękuję wszystkim udzielającym się w tym wątku, za cenne porady. Serdecznie Was pozdrawiam.
funky
|
|