|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka dla fotoprzyrodnika
cervus - Wto 12 Mar, 2013 Temat postu: Lornetka dla fotoprzyrodnika Witam serdecznie specjalistów praktyków w temacie lornetek:)
Mam prośbę wielką o pomoc w wyborze lornetki. Potrzebuję lornetki do obserwacji ptaków. Obserwacje prowadzę zarówno w terenach leśnych jak i rolniczych. Obecnie dysponuję służbową deltą titanium 8x56, ale biorąc pod uwagę, że dźwigam na co dzień również sporo sprzętu fotograficznego, statyw itp. uważam ją za zbyt dużą i ciężką. Chciałbym coś lżejszego i mniejszego, trwałego, o dobrej optyce bo chciałbym żeby to był sprzęt na lata. Nie jest to sprzęt tylko do tzw. podglądania przez okno drobnicy karmnikowej a narzędzie pracy więc nie chce się męczyć. Mogę na ten cel przeznaczyć 2000zł. Myślałem nad Vixenem foresta 8x42(32), Vortexem Viperem 8X42(32) lub Lornetka ZEN-RAY ED3 8x43? Może jakieś wasze propozycje?
Guliwer - Wto 12 Mar, 2013
Z wymienionych bym wybrał Zen Raya.
Z niewymienionych Fujinona MF 8x42.
kivirovi - Sro 13 Mar, 2013
A ja Viper HD lub Vixen New Foresta 8x32.
Dale - Sro 13 Mar, 2013
Cześć, 8x42 nie kupuj, zastanów się nad lornetką 10x42 albo 8x32 i tutaj również polecam modele które zaproponował Kivirovi.
cervus - Sro 13 Mar, 2013
Dale, którą z tych dwóch? Bo rozrzut cenowy spory.
VNF nie różnią się tak znacznie ceną w zależności od średnicy. Teoretycznie 10x42 sie powinna bardziej przydać na otwartej przestrzeni ale nie przywiązuj do tego nadmiernej wagi. To raczej kwestia jaką wielkość preferujesz. Moim zdaniem jak masz juz lornetkę dużą i typowo leśną, to raczej przyda ci się mała. Vortex jest trwalszy i ma znacznie lepszą gwarancję no ale 3x droższy.
Dale - Sro 13 Mar, 2013
Zajrzyj do rankingów tam masz szczegółowe testy:
http://www.optyczne.pl/ra...netek-8x32.html
http://www.optyczne.pl/ra...etek-10x42.html
PS. Kivi a co Ty teraz w Vancouver siedzisz ?
owszem tak, kolonizuję Kanadę.
Guliwer - Sro 13 Mar, 2013
Jeśli to ma być lornetka dla profesjonalisty, to najlepiej kupić Zeissa Victory 8x32 T* FL.
Przynajmniej nie będzie rozterek, że są lepsze.
Tak tylko jak wspomniałem.2 tys max
Eeeetam, są lepsze. Leica Ultravid i Swaro CL mi się bardziej podobają, że o SLC nie wspomnę. Zdaje się, że Conquest HD też daje nieźle radę...
Cervus, myślę, że Viper HD 8x32 to się da kupić za te 2.000 albo Nikon Monarch 7 42mm. Reszta to już dla oszołomów co mają za dużo pieniędzy.
Chyba ten viper będzie ok.gwarancja dożywotnia przemawia do rozumu I pochlebne recenzje.
kimek27 - Czw 14 Mar, 2013
cervus, viper 8x32 to bardzo przyjemna lornetka w torbie foto . Mialem starsza wersje nie HD , jedynie co mozna jej bylo zarzucic to spora AC ( miejmy nadzieje ze nowy model radzi sobie lepiej) Jesli masz wystarczajaco miejsca w torbie foto to moze spojrzec w strone lornetki porro. Jesli to lornetka tylko na dzien wziol bym 10x32, jesli o swicie i zmierzchu wziol bym 8x. Z twoim budzetem zagladal bym rowniez na portale aukcyjne ostatnio trafiaja sie okazje.
gosiabidulka - Czw 14 Mar, 2013 Temat postu: lorneta mój znajomy posiada Vixen New Foresta 8x32 i jest z niej bardzo zadowolony. ja kiedyś załapałam się na używanie jej i muszę powiedzieć, że bardzo spoko sprzęt:-)
goornik - Czw 14 Mar, 2013
Guliwer napisał/a: | Jeśli to ma być lornetka dla profesjonalisty, to najlepiej kupić Zeissa Victory 8x32 T* FL.
Przynajmniej nie będzie rozterek, że są lepsze. |
Czy ja wiem?
Na szczycie tej kategorii i tak niepodzielnie panuje EDG Nikona
|
|