|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka Nikon 8,5*45
Bernard wielki - Sro 13 Mar, 2013 Temat postu: Lornetka Nikon 8,5*45 witam.
Interesuje mnie zakup lornetki jak w tytule. Wykorzystanie-myslistwo. Chciałbym się o niej czegoś dowiedzieć.:)
kivirovi - Sro 13 Mar, 2013
On kosztuje ponad 2000zł? Jak chcesz Nikona to poczekaj na Monarch 7 ED. Według zapowiedzi też powinien kosztować ok. 2000zł i będzie może tego wart. Stare Monarchy nie były zbyt dobre, a drogie. Ja bym za tą wersję nie dał nawet 1000zł a do tej kwoty mieści się Vixen New Foresta.
Masz bardzo dobre alternatywne lornetki: Steiner Ranger Pro 8x42, Eschenbach Farlux 8,5x45 a już zwłaszcza Vortex Viper HD 8x42.
Abs - Sro 13 Mar, 2013
Monarch X to jednak wyższa półka niż Monarch. Biorąc pod uwagę cenę - także pewien luksus. Przyznam, że marzył by mi się 10,5x45 - lornetka zgrabna, terenowa, stanowiąca kompromis między aperturą 42mm a 50mm i to jej główna siła.
Rzeczywiście konkurencja mocna w tej cenie (jak wyżej) dlatego tym bardziej rzeczony X to pewien luksus. Nie sądzę abyś się zawiódł na tej lornetce ale fakt - można lepiej np. Viper HD.
jacek struski - Sro 13 Mar, 2013
W sklepie foto plus ten monarch kosztuje 1800 zl ale czy jest?.
Bernard wielki - Sro 13 Mar, 2013
dzięki za odpowiedź. Myślałem o zakupie lornetki VORTEX VIPER ale 8,5 *50. A możecie o niej coś powiedzieć ?
kivirovi - Sro 13 Mar, 2013
Same plusy dodatnie ale czy on jest jeszcze dostępny? 50 łatwo wygra z 45mm, a nocą to już na maksa. Poza tym 8x50 to klasyka myśliwska, nie będziesz tak bardzo odstawał od kolegów. Viper miał dobre wyniki w teście, a jego słabością była spora jak na tą klasę optyki aberracja chrom. Jeśli nawet tu by się pojawiła to w nocy nie gra wielkiej roli. I tylko pod tym względem spodziewałbym się wyraźnej poprawy w opcji HD. Także jako lornetka nocna będzie lepszy od Vipera HD 8x42, a HD 8x50 nie ma.
Bernard wielki - Nie 24 Mar, 2013 Temat postu: Minox HG BD 8.5x52 BR asph. Minox HG BD 8.5x52 BR asph.
a czy o tym modelu możecie coś powiedzieć?
kivirovi - Nie 24 Mar, 2013
Test jest:
http://www.optyczne.pl/21...x52_BR_MIG.html
A wynika z niego, że wymyślono, że potrzebna jest bardzo lekka lornetka o parametrach łowieckich, nocnych. Ma ona sporą aberację chromatyczną, co w nocy nie ma znaczenia oraz małe pole widzenia, co już jest trochę upierdliwe. Nie jest ono bardzo małe, bo 8x50 rzadko osiągają 60 stopni. Poza tym ma wzorowo skorygowane wady brzegowe, co znów bardziej liczy się w astro niż w łowiectwie. Nie wiem za jaką cenę jest do kupienia, bo przy wyraźnych kompromisach konkurencja na pewno też ma silnych zawodników.
Taki np. Steiner:
http://www.optyczne.pl/15...r_8x44_....html
Niby lepszy: pole, transmisja, a lornetka choć o mniejszej średnicy cięższa i znacznie droższa od Minoksa. Ta różnica w średnicy daje ogromną przewagę Minoksowi... Czy ta droga na kompromis ci się podoba, oceń sam. Minoksy, a już zwłaszcza HG są bardzo dobrze wykonane.
Bernard wielki - Pon 25 Mar, 2013
dzieki za odpowiedz kupil bym lornetke do polowan ale tak naprawde nie wiem jaka najbardziej interesuje mnie lornetka o parametrach 8*50 lub 8*42
Arek - Pon 25 Mar, 2013
Bernard wielki, powiedz nam jeszcze ile masz lat (potrzebne żeby ocenić jaką masz maksymalną źrenicę oka) i jaki masz maksymalny budżet.
lat 35 nosze okulary jestem krotko-widzem a budzet do 2500zl
Arek - Pon 25 Mar, 2013
Spokojnie możesz więc celować w klasyczne 8x56. W budżecie mieści Ci się to:
http://www.optyczne.pl/po...1=646&add2=1030
Przy lekkim jego zwiększeniu masz takie klasyki jak:
http://www.optyczne.pl/po...d2=49&add3=1267
dzieki ale nie interesuje mnie lornetka 8*56 wolal bym 8*50
Andrzej_X - Pon 25 Mar, 2013
W 8x50 nie masz zbyt dużego wyboru, z obecnie produkowanych przychodzą mi do głowy tylko 4 modele:
- Vixen Atrek
- Opticron Discovery
- Zeiss Conquest
- Leica Ultravid
W zakładanym budżecie mieści się tylko Vixen i Opticron. Zdecydowanie polecam szukać czegoś w 8x56 - większy wybór.
Arek - Pon 25 Mar, 2013
Dokładnie. I zwykle ich pola widzenia są nędzne. To już lepiej pójść w 8x42 lub 7x50.
goornik - Pon 25 Mar, 2013
Monarch X to były mało popularne choć bardzo udane lornetki. Wprowadzono jest duuuużo później niż zwykłe Monarchy. Znacznie lepsze powłoki i lepiej skorygowane pole widzenia. Jeśli można ją znaleść na półce w dobrej cenie, to bym ją brał.
Małym druczkiem: Monarch X wychodzi z oferty i będzie wyprzedawany. Spróbowałbym więc się potargować i urwać jeszcze coś z ceny, sklep będzie Ci wdzięczny za opróżnianie magazynu....
kivirovi - Wto 26 Mar, 2013
Zwróćcie jednak uwagę, że proponowane lornetki ważą dobrze powyżej kg, a Minox 780g. Naprawdę trudno znaleźć taką drugą nawet wśród 45mm. Poza tym 51 czy 56 stopni to nie jest jakaś wielka różnica. Tyle, że ja tego Minoksa nie widziałem, a Arek widział. Cena sklepowa to jednak 3500zł. Za tyle pieniędzy można wybierać z fajnych lornet. Źrenica 7 (8x56 lub 7x50) ma sens na ciemną noc. Czy jesteś Bernardzie takim nocnym twardzielem? Jeśli dasz się przekonać do większej źrenicy, to ja bym celował w Steinera Rangera z linku Arka.
Bernard wielki - Wto 26 Mar, 2013
a co powiecie o steiner discavery 8*44 ma jakas sprawnosc zmierzchoma bo w opisie nie jest podana
Arek - Wto 26 Mar, 2013
To świetna lornetka, podobnie jak jej brat czyli Night Hunter 8x44 XP. Jeśli akceptujesz budżet, z każdej z nich będziesz zadowolony.
kivirovi - Sro 27 Mar, 2013
Rozum mówi, Minox ma źrenicę wyjściową ponad 6mm, więcej o 8mm średnicy, jest tańszy i lżejszy. Serce mówi: Steiner to jest niemieckie wykonanie i nieprzemijająca jakośc. Znacznie łatwiej mi sobie wyobrazić jak się cieszysz wyjmując z pudełka Steinera niż Minoxa. A już zwłaszcza za 10 lat... Czym się różni Discovery od NightHunter nie wiadomo. Steiner ma taką politykę podwójnego nazewnictwa.
Bernard wielki - Sro 27 Mar, 2013
a co byście polecili z lornetek 8*42
kivirovi - Sro 27 Mar, 2013
8x42 to sa malo popularne parametry do polowan w Polsce. Jak nie chcesz Steinera 8x44, bo za drogi lub nie liczy sie marka, to Vortex Viper HD lub Alpen Rainer. Vortex Razor HD pojawil sie juz w USA w Polsce jeszcze chyba fizycznie go nie ma.
Andrzej_X - Sro 27 Mar, 2013
Vortex Razor HD jest w PL, ale cena oczywiście bardzo podbita względem tej z USA, a szkoda bo sam bym go chętnie łyknął w wersji 10x42. U nas to taniej wyjdzie proponowany przez Ciebie Steiner.
Jeśli chodzi o 8x42 to zastanów się nad nowym Zeiss Conquest HD, w podobnych cenach jest też Minox i Meopta oraz najwyższy model Zen-Ray'a - Prime HD.
goornik - Sro 27 Mar, 2013
Bernard wielki napisał/a: | a co byście polecili z lornetek 8*42 |
Nikon Monarch7 lub (jeśli portfel wytrzyma) Nikon High Grade.
Bernard wielki - Czw 28 Mar, 2013
a co powiecie o nikonie monarch 8*42 dcf
goornik - Sob 30 Mar, 2013
W standardach roku 2013 nie jest to lornetka szczególnie wybitna. Dobra i solidna - owszem. Jeśli można ją kupić tanio, to bierz. Jeśli nowoczesna optyka ma jakiś priorytet, bierz Monarch 7 lub nieco tańszego Monarcha 5.
Aha - w cenie starego Monarcha lub mniej kupisz serie Prostaff 7, która ma bardzo nowoczesne powłoki i ogólnie jest OK. To mój trzeci faworyt.
Jeśli masz duże dłonie - Prostaff 7 będzie najfajniejszy, bo ma stosunkowo długie tubusy. Co ciekawe, Prostaff ma obiektywy na stałe zabezpieczone filtrami - ważne dla żeglarzy i tarzających się w piachu...
Arek - Sro 03 Kwi, 2013
Bernard wielki, pomyśl o Monarch 7 8x42. Naprawdę fajny sprzęt.
Bernard wielki - Wto 09 Kwi, 2013
witam jaka jest roznica miedzy steiner night hunter 8*58 xp a steiner night hunter xtreme
|
|