forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Czy to dobry wybór jak na 1 raz

Paco92 - Sro 13 Mar, 2013
Temat postu: Czy to dobry wybór jak na 1 raz
Jestem amatorem.

Robiłem wcześniej zdjęcia (kompaktami) nigdy nie używałem zooma wiec nie jestem do niego przyzwyczajony. Chcę kupić pożądny obiektyw stałoogniskowy (interesuje mnie piękny bokeh) ewentualnie dwa z gorszym światłem (nie wiem czy to dobry wybór).

Posiadam puszkę d7000

Budżet 2 tyś.

Moimi faworytami są:

1.
Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM

2.
Nikon Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G, Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G

3.
Nikon Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G, Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G

Body d7000 jak wiadomo to nie FF więc nie wiem czy ta 50 nie będzie dla mnie miała zbyt małego pola widzenia.

Fotografuje wszystko.

Czytałem, opinie ludzi na forach, że jest jest problem z tym obiektywem - Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM, że trzeba go dobrze sprawdzić przed zakupem, bywają różne paproszki w nim, jak i bardzo często spotykany ff/bf. Muszę się dobrze znać żeby go kupić? Poprosić kogoś o pomoc w sprawdzeniu go? Jak tego uniknąć?

pioroon - Sro 13 Mar, 2013

Paco92, opcja nr 2.
35tką regularnie robię zdjęcia i daje na prawdę niezły obrazek.
50tka 1.4 wypada lepiej w testach niż 1.8 (która jest słaba na pełnej dziurze). Niestety tych szkieł nie używałem ale na pewno zaraz się ktoś inny odezwie.

Jeżeli zdecydowałbyś się na S50, to:
Paco92 napisał/a:
Muszę się dobrze znać żeby go kupić?

Odpowiedź:
Paco92 napisał/a:
Poprosić kogoś o pomoc w sprawdzeniu go
tylko z kropką na końcu :) Lub po prostu sam to zrób.
rafisko - Sro 13 Mar, 2013

Paco92 napisał/a:
nie wiem czy ta 50 nie będzie dla mnie miała zbyt małego pola widzenia.

Zapnij zum i sprawdź jakie daje kąty widzenia-potem oceń co wolisz.
50 na aps była moim ulubionym szkłem, na ff już duuużo mniej.

ophiuchus - Czw 14 Mar, 2013

Paco92, na Twoim miejscu łyknąłbym 1.8/35 i 1.4/50. Nikonowska pięćdziesiątka nie jest chyba aż tak dużo gorsza od Sigmy. ;)
forrest - Pią 15 Mar, 2013
Temat postu: Re: Czy to dobry wybór jak na 1 raz
Paco92 napisał/a:
Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G

Nie jestem wielkim znawcą, ale po kilkunastominutowym obcowaniu z tym szkłem to wiem na razie tyle, że jest raczej wolny w łapaniu ostrości.
Co do pozostałych to nie mam zdania bo nie miałem styczności.

rafisko - Pią 15 Mar, 2013

forrest napisał/a:
jest raczej wolny w łapaniu ostrości.

Jak jest celny to obleci, bo gorzej jak wolny i pudłuje ;]
Chyba że chcesz robi foty sportowe 50 to nie polecam :cool:

siosio - Sob 16 Mar, 2013

ophiuchus napisał/a:
Paco92, na Twoim miejscu łyknąłbym 1.8/35 i 1.4/50. Nikonowska pięćdziesiątka nie jest chyba aż tak dużo gorsza od Sigmy. ;)

Dla mnie trochę głupio brać 35tkę i 50tkę... Tylko 15 mm różnicy - w sumie w tym przypadku 22mm.... Zastosowanie tych obiektywów dosyć mocno się pokrywa.... Choć oczywiście 35tkę jest jednak bardziej uniwersalna.

Jeśli to ma być stałka do wszystkiego - to lepsza jest 35tka.

hijax_pl - Nie 17 Mar, 2013

siosio, jakie 22? Jakie "pokrywa"? Co Ty wygadujesz? :shock:
ophiuchus - Nie 17 Mar, 2013

hijax_pl, różnica "ekwiwalentów ogniskowych dla klatki 135" i wyszło 22 :D Marketingowcy poszczególnych marek mogą odtrąbić sukces... co do "pokrywania", tego też nie rozumiem... ale co kto lubi :cool:
lotofag - Nie 17 Mar, 2013

To prawdziwa plaga ostatnio - w komentarzach pod testami przeliczają już jasności, bo "jaka to będzie GO na FF"... No i ekspozycja zaczyna zależeć od wielkości detektora. Masakra :evil:

Te "tylko 15mm różnicy" mnie rozwaliło :mrgreen: Może autor stwierdzenia zna te ogniskowe tylko ze słyszenia?

siosio - Nie 17 Mar, 2013

EEE przesadzacie.

Wiadomo o co chodzi.

Co kto woli - albo 50mm albo 35mm. Nie sądzę, żeby większość amatorów potrzebowała do szczęścia obu stałek z w/w zakresami ogniskowych. A już z pewnością większość amatorów, którzy mają stałkę 35mm nie ma stałki 50mm i odwrotnie.

Lepiej sobie wziąć 24mm i 50mm

Albo 35mm i 100mm.

Wiadome, że jak ma się nadmiar $ to se można kupować stałki o wszystkich zakresach. Inna rzecz, że jak się pracuje fotografując, to można sobie wyrobić smaczek na takie różnice w polu widzenia obiektywu jakie są między 35mm i 50mm. Ale czy dla amatora w praktycznym uzytkowaniu te roznice beda, az tak znaczace...?

[ Dodano: Nie 17 Mar, 2013 21:52 ]
Według mnie dla większości amatorów nie będą.

ophiuchus - Nie 17 Mar, 2013

siosio, masz jakiegoś zuma, który zawiera ogniskowe 35 i 50 mm? Sprawdź sobie w wizjerze jakie są różnice między polami widzenia obu tych ogniskowych.

siosio napisał/a:
A skąd takie przekonanie?
lotofag - Nie 17 Mar, 2013

siosio napisał/a:

Albo 35mm i 100mm.

A dlaczego lepiej niż 35 i 50mm? ;)

siosio napisał/a:

Ale czy dla amatora w praktycznym uzytkowaniu te roznice beda, az tak znaczace...?

50mm to sporo węziej, na APS-C to już praktycznie krótkie tele. Zresztą wystarczy samemu sprawdzić...

lotofag napisał/a:
siosio napisał/a:

Albo 35mm i 100mm.

A dlaczego lepiej niż 35 i 50mm? ;)

siosio napisał/a:

Ale czy dla amatora w praktycznym uzytkowaniu te roznice beda, az tak znaczace...?

50mm to sporo węziej, na APS-C to już praktycznie krótkie tele. Zresztą wystarczy samemu sprawdzić...

Po wielokrotnym sprawdzeniu owych ogniskowych doszedłem do wniosku, że to nie aż taka wielka różnica - i że o wiele ciekawiej jest mieć 35mm i 100mm, czy też 24mm i 50mm, czy też 24mm i 85 mm , albo jeszcze 35mm i 135mm.

rafisko - Nie 17 Mar, 2013

siosio napisał/a:

Albo 35mm i 100mm.

Albo 35 i 85 ;]

rafisko napisał/a:
siosio napisał/a:

Albo 35mm i 100mm.

Albo 35 i 85 ;]

Dokładnie.

[ Dodano: Nie 17 Mar, 2013 22:41 ]
hijax_pl napisał/a:
siosio napisał/a:
A skąd takie przekonanie?

Ja jestem amatorem, mam styczność z amatorami i takie przekonanie króluje w nas :razz:

Ciekawe, wychodzi na to, że są amatorzy i "amatorzy" :razz:

hijax_pl napisał/a:
Ciekawe, wychodzi na to, że są amatorzy i "amatorzy" :razz:

Dokładnie to: są preamatorzy, amatorzy, zaawansowani amatorzy. A być może jeszcze są jakieś podkategorie.... :twisted:

Zmienić zatem piaskownicę. Dla dobra swojego rozwoju... :razz:
jaad75 - Pon 18 Mar, 2013

siosio napisał/a:
Co kto woli - albo 50mm albo 35mm. Nie sądzę, żeby większość amatorów potrzebowała do szczęścia obu stałek z w/w zakresami ogniskowych. A już z pewnością większość amatorów, którzy mają stałkę 35mm nie ma stałki 50mm i odwrotnie.

Albo 35mm i 100mm.
Większość gdzie? Ja np. w tym przedziale używam stałek 31, 35, 43, 50, 77 i 100mm... Każda daje zupełnie inny obraz i feeling i żadnej bym się nie pozbył, co najwyżej dołożył coś jeszcze z przedziału 20-24mm...
siosio - Pon 18 Mar, 2013

jaad75 napisał/a:
siosio napisał/a:

Albo 35mm i 100mm.
Większość gdzie? Ja np. w tym przedziale używam stałek 31, 35, 43, 50, 77 i 100mm... Każda daje zupełnie inny obraz i feeling i żadnej bym się nie pozbył, co najwyżej dołożył coś jeszcze z przedziału 20-24mm...

Jakbyś miał używać przez rok tylko 2óch stałek na lustrze z aps-c - to jakie ogniskowe byś wybrał?

B o g d a n - Pon 18 Mar, 2013

Paco92 napisał/a:
Chcę kupić pożądny obiektyw stałoogniskowy (interesuje mnie piękny bokeh) ewentualnie dwa z gorszym światłem (nie wiem czy to dobry wybór).
Paco92 napisał/a:
Fotografuje wszystko.
Trochę cienko widzę fotografowanie wszystkiego nawet dwoma ogniskowymi, aczkolwiek w pewnych dziedzinach może tak.

Ja też fotografuje wszystko, ale gdybym miał aparat z APS-C i gdybym miał wybrać tylko dwie ogniskowe, to wziąłbym takie, o których pisze siosio, czyli na pewno coś w okolicy 24 mm i drugą w zależności od potrzeb 50-100 mm.
Mówimy oczywiście o amatorskiej, domowej fotografii.

Ja rozumiem, że Nikon nie ma w okolicy 24 mm czegoś taniego ale to nie powód aby tak się upierać przy 35 mm - są jeszcze zamienniki.

Paco92 - Pon 25 Mar, 2013

Kupiłem sigme 1.4 50mm, zastanawiałem się nad 35 ale 3 szt. miały FF/BF. Poprosiłem do przetestwowania 50 no i trafiłem w 10! Idealnie ostrzy :) Zadowolony jestem z zakupu. Teraz odkładam sałate na coś szerszego i zastanawiam się czy stałke czy zooma.