|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Dyfuzor do lampy
SiemankoOo - Pią 15 Mar, 2013 Temat postu: Dyfuzor do lampy Witam, zamierzam kupić dyfuzor do lampy błyskowej Canon 430 EX II. Na oku mam dyfuzor typu strofen, co o tym sądzicie? czy może lepiej kupić inny ? Proszę o pomoc.
jaad75 - Pią 15 Mar, 2013
SiemankoOo, a do czego Ci ten dyfuzor?
Wojmistrz - Pią 15 Mar, 2013
Strofen dobrze brzmi, tak z niemiecka a jeśli chodzi o stofen, to mi przydaje się tylko do wstępnego rozbicia światła na parasolkę. Jeśli myślisz, że da ci piękne mleczne światełko to powodzenia.
rafisko - Pią 15 Mar, 2013
SiemankoOo napisał/a: | czy może lepiej kupić inny ? |
Kupić książkę o używaniu lamp błyskowych. Np. z Galaktyki taka była i poczytać zamiast kupować nakładki pożerające światło ;]
jaad75 - Sob 16 Mar, 2013
Wojmistrz napisał/a: | a jeśli chodzi o stofen, to mi przydaje się tylko do wstępnego rozbicia światła na parasolkę | Chyba ciężko o głupsze zastosowanie...
Wojmistrz - Nie 17 Mar, 2013
jaad75, a widziałeś różnicę, czy tylko tak myślisz?
jaad75 - Nie 17 Mar, 2013
Wojmistrz, a wiesz z czego wynika "różnica", czy nie za bardzo? Widziałeś, żeby ktoś w parasolkę świecił gołą studyjną? Zastanów się, dlaczego nawet najprostsze zestawy z parasolkami sprzedawane są z "garnkami" ukierunkowującymi i zawężającymi strumień?
jaad75, ja po prostu nie uważam używania stofenu do parasolki za głupi pomysł. Wszystko kwestia jakiego światła w danym momencie potrzebujesz.
Wojmistrz, ale używając Omnibounce'a w takim zastosowaniu po prostu robisz sobie krzywdę. Omnibounce służy do świecenia dookólnego, więc w przypadku parasolki tylko marnujesz energię błysku i niepotrzebnie siejesz światłem po całości.
Zerknąłem do netu i widzę że to dość pospolite zastosowanie
Wojmistrz napisał/a: | Zerknąłem do netu i widzę że to dość pospolite zastosowanie | Tak jak i strzelanie ze Stofenem w niebo - równie pospolite, co głupie.
Zakładanie Omnibounce'a miałoby sens tylko wtedy, gdyby parasolka była bardzo duża i lampa znajdowałaby się dużo bliżej niż jej ognisko, tyle, że to wciąż mało efektywne rozwiązanie - lepiej przesunąć lampę i dostosować jej kąt rozsyłu pod rozmiar parasolki.
jaad75 napisał/a: | Tak jak i strzelanie ze Stofenem w niebo - równie pospolite, co głupie. | No tego jeszcze nie widziałem ale to rzeczywiście głupie.
jaad75 napisał/a: |
Zakładanie Omnibounce'a miałoby sens tylko wtedy, gdyby parasolka była bardzo duża i lampa znajdowałaby się dużo bliżej niż jej ognisko, tyle, że to wciąż mało efektywne rozwiązanie - lepiej przesunąć lampę i dostosować jej kąt rozsyłu pod rozmiar parasolki. |
U mnie na 24mm i praktycznie maksymalnym oddaleniu błysk z YN560 pokrywa lekko ponad 50% parasolki 130cm porównując pole pokrycia światła. Może coś źle robię Nawet na zwykłej chińszczyźnie (chyba 88cm) nie mam pełnego pokrycia. Mieszanie tego ze stofenem daje dobre efekty, bo ciągle mam zapas mocy w lampach.
rafisko - Nie 17 Mar, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Zerknąłem do netu i widzę że to dość pospolite zastosowanie
Obrazek |
Światło też widzisz wszędzie
Poza obiektem oświetlanym
komor - Pon 18 Mar, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Nawet na zwykłej chińszczyźnie (chyba 88cm) nie mam pełnego pokrycia. |
Oj to coś dziwnego. 130 cm nie komentuję, bo nie mam, ale 90 cm raczej w całości mam pokrytą. Bez Stofena.
sklsk - Pon 18 Mar, 2013
wybaczcie głupie pytanie laika ale czy stofen właśnie nie pozwala rozproszyć światła wtedy kiedy nie mamy gdzie go odbić (np ciemne lub wysokie pomieszczenia) a korzystamy tylko z jednej sztuki.
i jeśli są takie bezsensowne jak wynika z dyskusji to czego większość lamp które się widzi ma je założone
jaad75 - Pon 18 Mar, 2013
sklsk napisał/a: | stofen właśnie nie pozwala rozproszyć światła wtedy kiedy nie mamy gdzie go odbić | Wręcz przeciwnie - Omni-Bounce (bo tak brzmi nazwa tego modyfikatora - Sto-fen to producent), służy do świecenia dookólnego, tak, by światło odbijając się od pobliskich powierzchni, ścian, czy sufitów mogło wypełnić własne cienie. Gdy nie ma od czego odbijać, Omni-Bounce nie robi nic poza pożeraniem większości energii błysku, poprzez wysyłanie jej wszędzie wokół, kompletnie bez sensu.
sklsk napisał/a: | i jeśli są takie bezsensowne jak wynika z dyskusji to czego większość lamp które się widzi ma je założone | Mają sens w pomieszczeniach, gdzie światło ma się od czego odbić (o ile komuś odpowiada takie bezkierunkowe światło). Poza nimi, przy lampie skierowanej na wprost, odbiją trochę światła od jasnego podłoża, ale większość i tak zostanie zmarnowane.
A że większość ma je założone na stałe? No cóż, większość, to ignoranci, delikatnie mówiąc...
sklsk - Pon 18 Mar, 2013
Dzięki za odpowiedź
czyli tam gdzie uważałem że może się przydać jest całkowicie zbędny
|
|