forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Dyfuzor do lampy

SiemankoOo - Pią 15 Mar, 2013
Temat postu: Dyfuzor do lampy
Witam, zamierzam kupić dyfuzor do lampy błyskowej Canon 430 EX II. Na oku mam dyfuzor typu strofen, co o tym sądzicie? czy może lepiej kupić inny ? Proszę o pomoc.
jaad75 - Pią 15 Mar, 2013

SiemankoOo, a do czego Ci ten dyfuzor?
Wojmistrz - Pią 15 Mar, 2013

Strofen dobrze brzmi, tak z niemiecka :D a jeśli chodzi o stofen, to mi przydaje się tylko do wstępnego rozbicia światła na parasolkę. Jeśli myślisz, że da ci piękne mleczne światełko to powodzenia.
rafisko - Pią 15 Mar, 2013

SiemankoOo napisał/a:
czy może lepiej kupić inny ?

Kupić książkę o używaniu lamp błyskowych. Np. z Galaktyki taka była i poczytać zamiast kupować nakładki pożerające światło ;]

jaad75 - Sob 16 Mar, 2013

Wojmistrz napisał/a:
a jeśli chodzi o stofen, to mi przydaje się tylko do wstępnego rozbicia światła na parasolkę
Chyba ciężko o głupsze zastosowanie... :roll:
Wojmistrz - Nie 17 Mar, 2013

jaad75, a widziałeś różnicę, czy tylko tak myślisz?
jaad75 - Nie 17 Mar, 2013

Wojmistrz, a wiesz z czego wynika "różnica", czy nie za bardzo? Widziałeś, żeby ktoś w parasolkę świecił gołą studyjną? Zastanów się, dlaczego nawet najprostsze zestawy z parasolkami sprzedawane są z "garnkami" ukierunkowującymi i zawężającymi strumień?

jaad75, ja po prostu nie uważam używania stofenu do parasolki za głupi pomysł. Wszystko kwestia jakiego światła w danym momencie potrzebujesz.

Wojmistrz, ale używając Omnibounce'a w takim zastosowaniu po prostu robisz sobie krzywdę. Omnibounce służy do świecenia dookólnego, więc w przypadku parasolki tylko marnujesz energię błysku i niepotrzebnie siejesz światłem po całości.

Zerknąłem do netu i widzę że to dość pospolite zastosowanie

Wojmistrz napisał/a:
Tak jak i strzelanie ze Stofenem w niebo - równie pospolite, co głupie.

Zakładanie Omnibounce'a miałoby sens tylko wtedy, gdyby parasolka była bardzo duża i lampa znajdowałaby się dużo bliżej niż jej ognisko, tyle, że to wciąż mało efektywne rozwiązanie - lepiej przesunąć lampę i dostosować jej kąt rozsyłu pod rozmiar parasolki.

jaad75 napisał/a:
Tak jak i strzelanie ze Stofenem w niebo - równie pospolite, co głupie.
No tego jeszcze nie widziałem :) ale to rzeczywiście głupie.

jaad75 napisał/a:

Zakładanie Omnibounce'a miałoby sens tylko wtedy, gdyby parasolka była bardzo duża i lampa znajdowałaby się dużo bliżej niż jej ognisko, tyle, że to wciąż mało efektywne rozwiązanie - lepiej przesunąć lampę i dostosować jej kąt rozsyłu pod rozmiar parasolki.

U mnie na 24mm i praktycznie maksymalnym oddaleniu błysk z YN560 pokrywa lekko ponad 50% parasolki 130cm porównując pole pokrycia światła. Może coś źle robię :D Nawet na zwykłej chińszczyźnie (chyba 88cm) nie mam pełnego pokrycia. Mieszanie tego ze stofenem daje dobre efekty, bo ciągle mam zapas mocy w lampach.

rafisko - Nie 17 Mar, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Obrazek

Światło też widzisz wszędzie :wink:

Poza obiektem oświetlanym :cool:

komor - Pon 18 Mar, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Nawet na zwykłej chińszczyźnie (chyba 88cm) nie mam pełnego pokrycia.

Oj to coś dziwnego. 130 cm nie komentuję, bo nie mam, ale 90 cm raczej w całości mam pokrytą. Bez Stofena.

sklsk - Pon 18 Mar, 2013

wybaczcie głupie pytanie laika ale czy stofen właśnie nie pozwala rozproszyć światła wtedy kiedy nie mamy gdzie go odbić (np ciemne lub wysokie pomieszczenia) a korzystamy tylko z jednej sztuki.

i jeśli są takie bezsensowne jak wynika z dyskusji to czego większość lamp które się widzi ma je założone

jaad75 - Pon 18 Mar, 2013

sklsk napisał/a:
stofen właśnie nie pozwala rozproszyć światła wtedy kiedy nie mamy gdzie go odbić
Wręcz przeciwnie - Omni-Bounce (bo tak brzmi nazwa tego modyfikatora - Sto-fen to producent), służy do świecenia dookólnego, tak, by światło odbijając się od pobliskich powierzchni, ścian, czy sufitów mogło wypełnić własne cienie. Gdy nie ma od czego odbijać, Omni-Bounce nie robi nic poza pożeraniem większości energii błysku, poprzez wysyłanie jej wszędzie wokół, kompletnie bez sensu.
sklsk napisał/a:
i jeśli są takie bezsensowne jak wynika z dyskusji to czego większość lamp które się widzi ma je założone
Mają sens w pomieszczeniach, gdzie światło ma się od czego odbić (o ile komuś odpowiada takie bezkierunkowe światło). Poza nimi, przy lampie skierowanej na wprost, odbiją trochę światła od jasnego podłoża, ale większość i tak zostanie zmarnowane.
A że większość ma je założone na stałe? No cóż, większość, to ignoranci, delikatnie mówiąc...

sklsk - Pon 18 Mar, 2013

Dzięki za odpowiedź
czyli tam gdzie uważałem że może się przydać jest całkowicie zbędny ;)