|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX1000 VS Sony NEX-5n
toja321 - Pią 15 Mar, 2013 Temat postu: Samsung NX1000 VS Sony NEX-5n Witam!
Zacznę jak zwykle, czyli CHCE KUPIĆ APARAT Na początku miał to być zwykły kompakt, ale po codziennym czytaniu jednak ambicje trochę wzrosły i budżet również. Z kompaktów zdecydowany byłem na EX1, LX5 lub XZ-1 ( był jeszcze Canon S90/95 ale jakoś odpadł), czyli coś z jasnym obiektywem i względnie dużą matrycą oraz coś, z czego większość użytkowników jest zadowolona, a i taki amator jak ja może czasami pstryknąć fajną fotkę nie tylko w dobrym świetle. Już prawie kupiłem EX1, ale nie chcąc być w gorącej wodzie kąpany, zacząłem czytać jeszcze więcej i zastanawiać się na bezlusterkowcami. I tu mój wybór padł na NeX-5N (1600zł) lub NX1000 (1200zł). A może co innego? (Olympus Pen E-PM1?? Nikon 1 J2??. Na temat kompaktów wyrobiłem sobie zdanie podczas długiego siedzenia i czytania i raczej już nic go nie zmieni. Ale bezlusterkowce sprawiają mi już większy kłopot. Dodam, że miałby to być raczej zakup jednorazowy i pstrykałbym na dołączonych szkiełkach ( raczej bez zakupu kolejnych). Budżet jest raczej elastyczny, aczkolwiek bez szaleństw. A aparaciku używałbym do wszystkiego. Byłby ktoś w stanie mi pomóc? A może dać sobie spokój z bezlusterkowcami i wrócić do kompaktów? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
zwirek210 - Pią 15 Mar, 2013
Powiem tak iż bawiłem sie tym samsungiem i sony NEx 5 i jak dla mnie to zdecydowanie brałbym nexa. Obraz jest rewelacyjny a dodatki jakie posiada ten aparat działają bardzo dobrze. Zdjęcia nocne bez lampy wyglądają rewelacyjnie i to bez statywu . Szumy sa akceptowalne jak najbardziej. Kolory i celność AF jest bardzo dobra. Więc jak masz kase to bierz NEXa
toja321 - Pią 15 Mar, 2013
zwirek210 napisał/a: | Powiem tak iż bawiłem sie tym samsungiem i sony NEx 5 i jak dla mnie to zdecydowanie brałbym nexa. Obraz jest rewelacyjny a dodatki jakie posiada ten aparat działają bardzo dobrze. Zdjęcia nocne bez lampy wyglądają rewelacyjnie i to bez statywu . Szumy sa akceptowalne jak najbardziej. Kolory i celność AF jest bardzo dobra. Więc jak masz kase to bierz NEXa |
Dzięki bardzo za odpowiedź. To, że robi fajne zdjęcia nocne to dla mnie bardzo duży plus. Robiłeś te zdjęcia na dołączonym obiektywie 18-55 mm?
[ Dodano: Pią 15 Mar, 2013 21:29 ]
Może jakieś jeszcze opinie?
[ Dodano: Sob 16 Mar, 2013 10:42 ]
eeeeeeeh..... myślałem, że coś doradzicie i dzisiaj dokonam zakupu....
zwirek210 - Sob 16 Mar, 2013
Tak robiłem je na standardowym obiektywie 18-55. On ma taka fajna funkcję ze wykonuje w nocy kilka zdjęć później je naklada jakoś na siebie i odszumia bardzo dobrze.. A dodatkowo robi świetne filmiki oraz uchylny wyswietlacz tez jest dobrym atutem itp.
toja321 - Sob 16 Mar, 2013
No uchylny wyświetlacz jest wg mnie sporym atutem, dlatego też wpadł mi w oko ten EX1. Z tego co czytałem to NX1000 potrafi mieć spore szumy na wyższych czułościach (EX1 tym bardziej, ale chyba nadrabia to jasnym obiektywem). Z kolei NEX-5 radzi cosbie z tym bardzo dobrze. Raczej z filmów nie korzystam, ale fajnie mieć takie coś w zanadrzu . Tylko pytanie, czy nie zamierzając inwestować w kolejne obiektywy odczuję jakąś konkretną różnicę między EX1 a NEX-5 ( nie mówię o filmach) oprócz tego, że NEX-5 kosztuje 2xwięcej? A jak wogółe EX1 poradzi sobie ze zdjęciami w ruchu?
zwirek210 - Sob 16 Mar, 2013
Co do zdjęć w ruchu to juz bardziej zależy od twoich umiejętności niż od aparatu. Mozesz miec rpofesjonalny aparat za 20 tys i nie zrobic dobrego zdjęcia w ruchu jak sie nie zna tego teamatu. Albo super krótki czas bądź technika zwana panoramowaniem czyi śledzenie obiektu w czasie jego ruchu( rozmyte tło obiekt ostry )
toja321 - Sob 16 Mar, 2013
Wybrałem się dzisiaj na zakup i pooglądałem sporo modeli. Nex-5 fajny i przyjemny. Nx1000 jakoś odpadł. No i patrzę a tu EX1 za 777zł nówka. Pobawiłem się nim i przyznam, że Nex-5 trochę bardziej mi przypadł do gustu ale nie na tyle, żeby dopłacać 1000zł. Tak więc teraz testuje Samsunga i pierwsze wrażenia są bardzo dobre
FuRiOn - Pon 25 Mar, 2013
no i takiez to wrazenie ci zostanie. Mam juz EX-1 od prawie 2 lat i nawet jak sobie dokupie jakiegos bezlusterowca co mam zamiar niedlugo zrobic, to i tak na pewno nie raz wroce do EX-1 bo jego ergonomia jest calkiem zacna.
Zupelnie co innego niz oslawione nexy 5n, ktore fakt foca fajnie, ale ich obsluga pozostawia raczej sporo do zyczenia jesli chodzi o szybkosc i wygode.
lotofag - Pon 25 Mar, 2013
toja321 napisał/a: | No i patrzę a tu EX1 za 777zł nówka. Pobawiłem się nim i przyznam, że Nex-5 trochę bardziej mi przypadł do gustu ale nie na tyle, żeby dopłacać 1000zł. Tak więc teraz testuje Samsunga i pierwsze wrażenia są bardzo dobre |
IMHO dobra cena jeśli rzeczywiscie nówka nie macany, bo obecnie jest już praktycznie niedostępny od ręki. Ergonomicznie jest rzeczywiście ok, niemniej do NEXów i podobnych nie ma co nawet tego porównywać - matryca robi swoje.
Oczywiście jak ktoś nie szuka systemowego aparatu z wymienną optyką, to taki kompakt jest bardzo ciekawym rozwiązaniem - sam jakiś czas temu zanabyłem EX1 z ciekawości i jako "podręczne pstrykadełko" jest jak najbardziej ok Ma wszystko to co aparat posiadać powienien, a obrazek nie wywołuje natychmiastowego obrzydzenia.
|
|