forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - temat dnia;) Zenitar 2.8/16 - RYBIE OKO

marek123 - Sro 23 Sty, 2008
Temat postu: temat dnia;) Zenitar 2.8/16 - RYBIE OKO
jak to sie sprawuje z canonami EOSami? i ogólnie czy ktos robił nim zdjecia i jak sie sprawuje? jaka jakośc zdjęć. i czy wart jest tych 500zł? bo jak na teki rybie oko to chyba nie jest zbyt drogi.
Arek - Sro 23 Sty, 2008

No ale on jest rybim okiem na 5D i 1Ds... Na APS-C ma "tylko" 94 stopnie.

no ja mam wlasnie 30D i analoga 33, i chyba bedzie razem z nimi dzialal?. czyli jak sadze do 33 bedzie git ale do 30D to juz nie bardzo?

a tak wogóle to ostrzy dobrze? jakość zdjeć jest zadowalająca? czytam ze nie jest zle,ale fajnie jakby ktos napisal ze brac nie gadac bo jakosc jest zadowolajaca :) martwi mnie tylko to ze sztuki miedzy soba sa roznej jakosci i albo sie trafi dobry albo lipa.
MC - Sro 23 Sty, 2008

Z ciekawosci poszperalem troche o nim.
Faktycznie, jak Arek pisze, pole widzenia na czym innym niz FF bedzie sporo mniejsze niz 180st.
W necie jest sporo zdjec nim zrobionym i wygladaja calkiem fajnie. Jest ostry i solidny. AF chyba nie bedzie dzialal, ale to nie problem, bo po 1.5m robi sie juz nieskonczonosc :P
Jesli jest w dobrym stanie i lubisz charakterystyczne znieksztalcenia, a nie potrzebujesz 180st to bierz :D
Jesli koniecznie chcesz 180, to zainteresuj sie testowana niedawno Sigma, ale do mnie osobiscie to zdjecia z niej nie przemawiaja.

Arek - Sro 23 Sty, 2008

Ja robiłem nim sporo zdjęć kilka lat temu jeszcze na 300D. Małe próbki tutaj:

MC - Sro 23 Sty, 2008

Fajne fotki, ale "rybich" znieksztalcen prawie nie widac :?:

czyli kolego arku robiles te zdjecia przy kacie 98stopni, tak ?? i fakt ostrość fajna, znieksztalcen nie jest zbyt duzo (niestety) ale sa :) . a analogiem robiles z nim zdjecia? znieksztalcenia sa duzo wieksze?
i takie pytanie finansowe. za te ok. 500zł jakies inne rybie oko sie da kupic??

MC - Sro 23 Sty, 2008

Marek, wpisz w google pelna nazwe obiektywu po czym kliknij na "grafika". Zdjec jest od groma. Na FF jak i na mniejszej matrycy.

oki dzieki,juz patrzam ;)
Arek - Sro 23 Sty, 2008

MC napisał/a:
Fajne fotki, ale "rybich" znieksztalcen prawie nie widac :?:

No bo to 94 stopnie, a nie 180 :)

Pełnoprawnym rybim okiem na APS-C jest nowa Sigma 2.8/10 mm ale ona kosztuje 2000 zł. Za to rozwala Zenitara wszystkim.

oki poogladalem i dobrze jest. panowie teraz wasz subiektywna ocena, czy kupilibyscie jako wasze pierwsze rybie oko ten obiektyw???

a co do Sigma 2.8/10 mm to ja podziekowal bo to troszke za drogi sprzet jak na razie dla mnie. :) ale dzieki za cynk :)

Arek - Sro 23 Sty, 2008

Ja bym kupił, bo z nim jest naprawdę fajna zabawa, choć na APS-C trochę ograniczona. Choć to wciąż najtańszy sposób na przyzwoity szeroki kąt.
MC - Sro 23 Sty, 2008

Ja osobiscie bym wzial sigme, ale ten zenitar tez jest ciekawy. Ale chyba nie bede mial tego dylematu, bo jak na razie ta Sigma nie jest produkowana z bagnetem A

wielkie dzieki panowie.jesze pare dni mam na przemyslenie,wiec luz. i tak sobie mysle ze i tak bardziej analogiem bede robil wiec pelne 180 bede mial :D hehe i efekt murowany.

a co do sigmy.wierze ze jest wypas ale ten wypas kosztuje 2 tysiaki i niestety zostanie w marzeniach,jak na razie.i wiem ze lepiej inwestowac w lepsze i drozsze rzeczy ale ja rzec by mogł ze dopiero zaczynam, wiec pobawie sie tanczym a jk mnie szeroki kat naprawde zainteresuje wiec ktoz wiei sigma sie znajdzie na mym aparacie :) aiec na razie pomysle o zenitarze :) dzieki jeszcze raz.

komor - Sro 23 Sty, 2008

MC, a tak przy okazji: jakie wrażenia z użytkowania Sigmy 10-20? Jak wygląda krajobraz na 10 mm? Możesz wrzucić tu jakieś widoczki? Korygujesz w jakimś programie zniekształcenia? Da się tym robić architekturę?

Z góry dziękuję :)

Arek - Sro 23 Sty, 2008

Co prawda ja nie jestem MC, ale pokaże swoje zdjęcia z 10 mm z Canona EF-S 10-22 mm, na którego przesiadłem się z Zenitara, bo przy 10 mm daje jednak 107 stopni a nie tylko 94.

MC - Sro 23 Sty, 2008

Komor, moje wrazenia z Sigmy sa jak najbardziej pozytywne. Twoje pewnie beda jeszcze lepsze, bo Sigma w mocowaniu Sony daje zwykly silnik, ale i tak chodzi cicho i szybko.
Potwierdza sie wszystko w tescie. Przy 10mm trzeba troszeczke domknac, bo mydli, ale potem juz jest ok. CA praktycznie nie widac.
Krajobraz wyglada niesamowicie, szczegolnie w gorach jak robisz widoczek z Czarnego Stawu albo Kasprowego hehe.
Architekture tez da sie robic, ale najlepiej tak 12-13mm. To znacznie niweluje znieksztalcenia.
Jesli chodzi o program... jestem na to zbyt ciemny i niczym nie koryguje...
Jesli chcesz, to wyslij mi na priva swojego maila, to przesle Ci pare zdjec.
Generalnie POLECAM, teraz mozna spokojnie kupic za 1850zl.

komor - Sro 23 Sty, 2008

Arek napisał/a:
zdjęcia z 10 mm z Canona EF-S 10-22 mm

Świetne. Przy poziomych krajobrazach i architekturze zniekształcenia nawet jak są, to wydają mi się naturalne. Fajna perspektywa się robi. Zdjęcie pustej łąki z chmurką genialne, przydałoby mi się takie na biurku, żeby koić nerwy... :D

Natomiast sosna w pionowym kadrze jest zniekształcona (ta na pierwszym planie). Oznacza to pewnie, że w architekturze jednak należy maksymalnie odsunąć się od obiektu, szczególnie przy pionowym kadrowaniu, nie?

MC - Sro 23 Sty, 2008

Komor, czasami odsuniecie sie na kilka krokow pomaga. Robilem w wakacje zdjecia szwagierki z bliska :lol: Niestety, nie wysle Ci ich, bo by mnie zatlukla... Swietne przerysowania wychodza.
Arek - Sro 23 Sty, 2008

Do tych sosen specjalnie podszedłem bliżej, bo takie przerysowania czasami się chce mieć.
Te przerysowania wynikają z wymuszonego utrzymywania linii prostych jako proste (odwzorowanie gnomoniczne), co jest taktyką przeciwną do rybiego oka.

Szeroki kąt na poziomie 90-100 stopni uważam za obowiązkowe wyposażenie każdego pejzażysty. Uwielbiam nim robić.

witam ponownie panowie. niby zenitary sa nierowne,i jedne sztuki sa debre ale zdazaja sie gorsze (podobnie jak z tamronami :P ). i od razu pytanie. jak sprawdzic na predce taki obiektyw? no i czy badanie takiego szerokiego kata wymaga jakichs specjalnych uwag i kryteriów w porownaniu z normalnymi katami. i tak dla oczywistego przypomnienia to jest obiektyw bez AF wiec moze testy tez moga sie roznic od obiektywow z AF???

Arek,jestes moim bogiem.zajebiste foty, sory za slowko ale tu nie da rady inaczej :P . skad bierzesz taka ostrosc.masakara. musze miec szeroki kat,chocby zenitara na poczatek:)

Arek - Sro 23 Sty, 2008

Ostrość daje mi po części dobry obiektyw (Canon EF-S 10-22 jest naprawdę dobry) a po części gimp (Unsharp Mask albo Sharpen) ;)

a co z tymi testami??
a co to ten gimp (Unsharp Mask albo Sharpen)? czlowiek sie caly czas uczy...... :)

MC - Sro 23 Sty, 2008

marek123 napisał/a:
a co z tymi testami??
a co to ten gimp (Unsharp Mask albo Sharpen)? czlowiek sie caly czas uczy...... :)

Oj Marek, Marek :roll: chyba kolejny raz zaproponuje Ci uzycie google.pl
gimp to taki program graficzny, a te angielskie slowka to opcje do zabawy z ostroscia obrazu.

oki oki MC. tylko ja tak tego neta z doskoku mam (w robocie) i wolalbymz pewnej reki cos otrzymac. a po drugie nie ma jak dowiedziec sie od czlowieka ktory zna nptakie testy z praktyki, niz jakis suchy tekst z netu.chyba sie zgodzisz ze mna. i daltego wiec rozmawiam z wami a nie milcze na google.
MC - Sro 23 Sty, 2008

marek123 napisał/a:
oki oki MC. tylko ja tak tego neta z doskoku mam (w robocie) i wolalbymz pewnej reki cos otrzymac. a po drugie nie ma jak dowiedziec sie od czlowieka ktory zna nptakie testy z praktyki, niz jakis suchy tekst z netu.chyba sie zgodzisz ze mna. i daltego wiec rozmawiam z wami a nie milcze na google.

I wlasnie dlatego my Ci odpowiadamy :D

hehe. :D ale "sprawdz na google" to nie podpowiedz :P ha :) ale spoks. wiec co z tymi testami? :) ;) :P ;P hehe
MC - Sro 23 Sty, 2008

marek123 napisał/a:
hehe. :D ale "sprawdz na google" to nie podpowiedz :P ha :) ale spoks. wiec co z tymi testami? :) ;) :P ;P hehe

Przeciez po odeslaniu Cie do googla odpowiedzialem co to gimp i sharpen/unsharpen mask :lol:
Tylko za bardzo nie wiem o jakie testy chodzi... Obydwa byly tutaj testowane i obydwa wypadly dobrze.

oki wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi.:) a mi chodzi o tego nieszczesnego zenitara 16 f/2.8 i o jego praktyczne testy by w warunkach domowych sprawdzic jego jakosc. to całkowity analog a ma byc stosowany w canonie 33 i canonie 30D. temat moze dla kogos prosty,ale bubla tez nie chce kupowac,a na drugi raz juz bede wiedzial i nikogo nie bede meczyl
MM - Sro 23 Sty, 2008

Mam tego zenitara i ma to sens, ale na analogu albo na 5D. Kupno tego obiektywu z myślą o zakłądaniu głównie na 30D... osobiście odradzam, to taki "ni pies ni wydra".
Smola - Sro 23 Sty, 2008

Arek napisał/a:
Ostrość daje mi po części dobry obiektyw (Canon EF-S 10-22 jest naprawdę dobry) a po części gimp (Unsharp Mask albo Sharpen) ;)

Arek foty z C 10-22 super. Zachwycony jestem. Ale troszke sie zawiodlem jak napisales "sharpen". Myslalem, ze to szklo daje taka żylete. To nie zarzut.

Co wiecej teraz mecze swoja strone internetowa i podjalem decyzje, ze zrobie jedynie resize w DPP 2.1, a "sharpen" sobie daruje. Mniej efektownie, ale bardziej neutralnie.

Jednak ostatnio przekonuje sie do jednego: kogo nie pytam odnosnie jego zdjec slysze odpowiedz: wyostrzane. Chyba musze sie przeprosic z wyostrzniem i odrzucić konserwatyzm. :wink:

komor - Czw 24 Sty, 2008

Smoła, szanuję akurat ten rodzaj konserwatyzmu, ale w sumie zmniejszając cyfrowe zdjęcie z ponad 3000 pikseli szerokości do mniejszej i tak dokonujesz stanowczej ingerencji w jego zawartość. Uważam, że dokonanie niezbyt agresywnego wyostrzenia przywraca wrażenie "detaliczności" tam, gdzie mogło ono zniknąć w wyniku przeskalowania.
Jedyne wyjście alternatywne to jest kupno 30-calowego ekranu LCD o rozdzielczości odpowiadającej rozdzielczości Twojej lustrzanki i oglądanie zdjęcia full-res wyświetlonego 1:1, z odległości 1 metra :D

Arek - Czw 24 Sty, 2008

Dokładnie tak jak napisał komor. Po przeskalowaniu zawsze robi się lekkie mydełko i trzeba podostrzyć. Oryginały są ostre, bo szkło naprawdę daje radę.
Smola - Czw 24 Sty, 2008

To mam takie pytanie: Jak mam RAWa z 30d i robie resize do około 800 x 600 ( pionowe około 600 x 400 ) i sprowadzam je do jpegów to ile powinienem w DPP na suwaku sharpness podciągnąć ( wartościowo - do 30, do 60, do 100 ? ) ?
Arek - Czw 24 Sty, 2008

Okolo 30.
bulaslayer - Pią 25 Sty, 2008

Witam, zamierzam też kupić tego zenitara, bawiłem się kiedyś takim na Nikonie D50, sam posiadam canona 400D i widze po fotkach danych przez Arka, że nie daje takiego samego efektu co na Nikonie??
tu daje fotki z tego nikona:

I teraz pytanie czy na Canonie 400D, będzie działał tak samo co na tym Nikonie? Oczywiście bez żadnych przejsciówek, bo kupie wersje na canona.

Arek - Pią 25 Sty, 2008

Zenitar 2.8/16 mm jest diagonalnym rybim okiem na pełnej klatce. Zdjecia, które pokazałeś nie mogą więc pochodzić z zestawu ten Zenitar plu D50. Może to jakiś inny obiektyw?
MM - Pią 25 Sty, 2008

Te zdjęcia z całą pewnością nie pochodzą z Zenitara 16/2.8, nawet gdyby to była pełna klatka a co dopiero crop.
bulaslayer - Pią 25 Sty, 2008

Jutro jade do nich w odwiedziny to sprawdze dokładnie, ale pamiętam, że miał napis "made in russia" i dała za niego 550zł. Dam znać jak wróce, pozdrawiam