forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - aparat cyfrowy w granicach 600-700 zł

wiviem - Sob 16 Mar, 2013
Temat postu: aparat cyfrowy w granicach 600-700 zł
Wiem, że takich tematów była kupa, ale żadna z podawanych propozycji nie odpowiadała mi w 100%
Potrzebny mi aparat który byłby:
1. niewielki i "płaski" (taki do kobiecej kieszeni, żadnych dużych wypukłych obiektywów,)
2. miał mocną baterię (odpowiedni na całodniowe wycieczki)
3. robił przyzwoite zdjęcia w dzień i w nocy
4. był intuicyjny w obsłudze (nie znam się na fotografii, chciałabym po prostu wybrać tryb robienia zdjęcia i uzyskać w miarę dobra jakość)
Kręcenie filmów, panorama 3d i inne gadżety są dla mnie nieszczególnie istotne. Zdjęcia nie muszą być super rewelacyjne - aparat potrzebny mi głównie na wycieczki. Fajnie byłoby jeszcze gdyby dało się zrobić coś takiego że główna rzecz na zdjęciu jest wyraźna, a reszta to takie bardziej rozmyte "tło", ale jak się nie da to też ok ;)
Kwota jaką dysponuję to 600 zł (maksymalnie 700, jeśli uznacie że jakiś model spełnia te wymagania na tyle że warto dopłacić stówkę). Mogę jeszcze trochę poczekać jeśli coś ma szanse potanieć, ale ogólnie aparat musze kupić przed czerwcem.

[ Dodano: Sob 16 Mar, 2013 17:35 ]
Co sądzicie o tym?
http://allegro.pl/canon-s...3090486238.html

[ Dodano: Sob 16 Mar, 2013 18:03 ]
albo taki http://allegro.pl/sony-ds...3086541678.html ??

hijax_pl - Sob 16 Mar, 2013

A może Panas SZ7?
toja321 - Sob 16 Mar, 2013

Canona możesz brać śmiało :) Jeśli Sony to już bym wolał HX5V ;)
siosio - Nie 17 Mar, 2013

Ten Canon Powershot SX220 HS jest OK.

Jak chcesz coś mniejszego to weź :

http://allegro.pl/canon-i...3104361258.html

wiviem - Nie 17 Mar, 2013

ok, rezygnuje z marki sony i zmieniam typy - te które podaliście rzeczywiście są mniejsze, poręczne i takie ładne (nie śmiejcie się ;-) ). Teraz powiedzcie mi co lepiej wziąć:

Panasonic Lumix DMC-SZ7 (pozytywne recenzje, ale skargi na złą jakość zdjęć w nocy co jest dla mnie dość istotne)
CANON IXUS 230HS (droższy jeśli kupuje się w sklepie - czy jest warty jest żeby dopłacać?)
Czy do obu można dokupić dodatkową baterię w rozsądnej cenie?

hijax_pl - Nie 17 Mar, 2013

wiviem napisał/a:
ale skargi na złą jakość zdjęć w nocy co jest dla mnie dość istotne
W nocy to nawet drogie lustrzanki nie radzą sobie dobrze. By było OK producencie stosują różne tricki, np wielokrotną ekspozycję. Tj aparat wykonuje sam serię zdjęć po czym sumuje wszystkie by zmniejszyć poziom szumu. Metoda fajna, ale dla statycznych obiektów (np nocna panorama miasta).

Co do samych szumów SZ7 spójrz tu. Moim zdaniem nie są złe jak na taki aparacik.

Jeśli jednak zdjęcia nocne są priorytetem, musisz szukać aparatu z bardzo jasnym obiektywem. Kompromisem jednak będzie wielkość. I tu patrząc na ograniczenia budżetowe stawiałbym na Samsunga EX1.

wiviem - Wto 26 Mar, 2013

W tej chwili moim faworytem jest sz7 (thx hijax!). A co sądzicie o Nikon CoolPix S6300? Czytam zagraniczne recenzje i często te dwa aparaty są stawiane obok siebie jako alternatywy bez jednoznacznego określenia który lepszy.
FotoAkcesoria - Sob 30 Mar, 2013

Specyfikacja jest bardzo podobna,to też kwestia przekonania do danej firmy jak i detali. Moim zdaniem lepszy pod względem jakości wykonania jak i samych zdjęć- co przecież najważniejsze,jest Lumix DMC-SZ7,ale to tylko moje odczucia.
wiviem - Sob 30 Mar, 2013

ostatnie pytanie (obiecuję;) ) - w tej chwili najtaniej sz7 można dostać za jakieś 570 zł. Czy jest jakaś szansa że potanieje w związku z wejściem na rynek modeli sz9 i sz3? Czy może to jest dobra cena i trzeba brać? Tj pisałam, muszę coś kupić do czerwca i wolę taniej niż drożej.
lvl3ha - Sob 30 Mar, 2013

wiviem napisał/a:
Tj pisałam, muszę coś kupić do czerwca i wolę taniej niż drożej.

z czasem potanieje. Pytanie tylko kiedy. Masz jeszcze troszke czasu to poczekaj.

KlakierPL - Sro 03 Kwi, 2013
Temat postu: Fajny aparat do 600 zl do domu i nie tylko
Poszukuje dobrego aparatu na wycieczki rodzinne wypady imprezy itp. znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/aparat-...3148154288.html jakie są wasze opinie na temat tego aparatu? Proszę o inne propozycje:) Pozdr
zwirek210 - Sro 03 Kwi, 2013

Niestety podajesz dwie sprzeczne informacje "dobry aparat" i "600 zł". Jeśli chcesz mieć przyzwoite fotki ładne kolory szybki AF, niskie szumy itp to powinieneś wydać co najmniej 1000 zł. Ja z kompaktów osobiście bardzo polecam SONY są naprawdę fajnie robione dla amatorów i posiadają sporo ciekawych rozwiązań np:sony DSC-HX10V
wiviem - Sro 03 Kwi, 2013

hej hej. kupiłam ten sz7 za 529 zł plus przesyłka (myślę że okazyjnie ). Na pierwszy rzut oka mi się podoba - jest mały ale nie za mały jak niektóre kompakty sony, lekki, robi bardzo ładne zdjęcia makro i funkcja panoramy też jest fajna. A obsługa bardzo intuicyjna. Zobaczymy jak będzie z baterią (licze się z zakupem ze dwóch zamiennych) i zdjęciami w gorszym oświetleniu.
jeszcze raz dziękuję za rady :)

KlakierPL - Sro 03 Kwi, 2013

a co powiecie na temat tego nikona co podalem w linku? nie chodzi i o aparat dla profesionalisty tylko dla amatora doradzcie cos
Jackiller - Czw 04 Kwi, 2013

Na wypady sprawdzi się większość małp pod warunkiem ze będzie światło.
(DO 1000zł jak kolega wyżej napisał jest większy wybór)
Na rodzinne imprezy już jest gorzej, bo przydał by się szeroki kąt (tzn min ogniskowa 24-25mm) i albo większy sensor (tzn coś większego niż sensor 1/2.3") albo większa jasność obiektywu (mniejsze niż f/2.8 na najmniejszej ogniskowej)
Do 1000zł raczej spełnisz warunek dobrych zdjęć imprezowych, do 600zł gorzej.
W każdym razie zainteresuj się Panasonic TZ30. Cena to 1000zł. Zadziwiająco dobrze robi zdjęcia z użyciem lampy (bez lampy brakuje mu niestety światła). Na prawdę jestem pod dużym wrażeniem jak to wychodzi. Alternatywą jest proponowana wyżej seria Sony HX... (podobnie ciemna). W tej cenie są jeszcze:
Jest jeszcze Fuji FinePix HS25EXR (24mm przy f/2.8)
Canon PowerShot SX40 HS (24mm przy f/2.7)
Prawie niedostępny, ale najlepszy z ich wszystkich Samsung EX1 (24mm przy f/1.8 i sensorem 1/1.7") - ze słabym video i małym zoomem, ale coś za coś.

Ten nikon z linka to po prostu... ot aparat jakich wiele za 500zł
Z tymi parametrami i w podobnej cenie można znaleźć wiele takich w ofercie. Jak już się upierasz przy tej kwocie to może
FinePix F500EXR lub FinePix F550EXR (Zawsze ten sensor większy, przy podobnej "jasności" obiektywu co reszta aparatów w tej cenie)

extralogin - Nie 07 Kwi, 2013
Temat postu: Aparat do 600 zł, jaki wybrać?
Hej, potrzebuję porady, chcę kupić dobry, nowy aparat do ok. 600 zł, chciałabym aby był on na akumulator a nie na baterie, ogólnie nie interesuje się fotografią więc proszę o poradę dla amatora. Aparat ma służyć do robienia zdjęć przede wszystkim na wyjazdach wakacyjnych.
Sunders - Nie 07 Kwi, 2013

Olympus PEN E-PL1
eqbilld - Pon 08 Kwi, 2013

ja raczej szedłbym w kierunku nikona l310 http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/4026444
extralogin - Pon 08 Kwi, 2013

dziękuje za odpowiedzi, pierwszy niestety jest za drogi.
proszę jeszcze o opinie na temat Smasunga WB150F.

hijax_pl - Wto 09 Kwi, 2013

extralogin napisał/a:
proszę jeszcze o opinie na temat Smasunga WB150F.
Fajna zabaweczka - ale jak już kupować to lepiej WB152F. Wersja troszkę "poprawiona" w stosunku do 150-ki. Funkcjonalnie to samo - co możesz zrobić jest opisane tu: http://www.optyczne.pl/21...ung_WB150F.html
snowboy - Sro 08 Maj, 2013
Temat postu: Tani dobry kompakt do 600zł
Witajcie drodzy forumowicze:)
Piszę do Was z zapytaniem a w zasadzie z prośba o poradę jaki wybrać aparat kompaktowy do 600zł.
Kiedyś "bawiłem" się w fotografowanie lustrzanką - Olympus E520, niestety musiałem go sprzedać.
Teraz zależy mi na czymś funkcjonalnym, niedużym i niezbyt ciężkim.
Co najważniejsze to zoom aby był w miarę duży - wiadomo że w kompakcie optyki nie wymienię.
Zauważyłem też, że producenci wprowadzili nowe typy matryc...
Co polecacie?
Jako, że wypadłem trochę z tematu proszę Was o poradę:)

zajec - Czw 09 Maj, 2013
Temat postu: Aparat do ok 600zł - czy warto?
Witam,

Od dłuższego czasu biega mi po głowie myśl o zakupie aparatu. Coraz częściej trafia się okazja, w której przydałoby sie takie urządzenie. Bardzo często są to podróże/wycieczki oraz szeroko rozumiane imprezy lub zwykłe sytuacje jak np. spacer. Mam na ten cel odłożone ok 600zł. Od kilku dobrych dni przeglądam różne strony z tematyką fotografii i sprzętu. Wpadł mi w oko Fujifilm FinePix S4400 - dlaczego? Nieznalazłem negatywnej opinii o tym apracie, wszyscy twierdzą, że jest to idealny aparat na początek - do nauki. A czegoś takiego szukam właśnie (od zawsze interesowałem się fotografią, czas na jakieś kroki w tym kierunku) zasilany bateriami - na wycieczkę jak znalazl, zawsze moge mieć ich zapas w kieszeni. Tryb manulany, dobre zdjęcia w świetle dziennym, nienaganne w słabym świetle itd.

Pytanie do Was, czy warto zakupić ten aparat? jeżeli nie to dlaczego i może znacie jakieś altenatywy w podobnej cenie ?

Pozdrawiam!

Tutejszyn - Czw 09 Maj, 2013
Temat postu: Re: Aparat do ok 600zł - czy warto?
zajec napisał/a:
zasilany bateriami - na wycieczkę jak znalazl, zawsze moge mieć ich zapas w kieszeni.
Akumulatorami AA. Na bateriach da się włączyć, może uda się też zrobić jedno, albo dwa zdjęcia i koniec.

Jeśli kupisz ten aparat, myślę, że będziesz zadowolony :)

Jackiller - Pon 13 Maj, 2013

Na runku są na prawdę dobre akumulatory. Od 7 lat mam sony DSC-H2 i bardzo sobie chwalę pracę i uniwersalność z akumulatorami AA (tylko dobrymi np Sanyo 2700mAh, i tak nie najlepsze - prawda). Już nie raz z resztą ratowałem się w kiosku zwykłymi bateriami, a TYLKO 1 RAZ miałem przypadek, że na zwykłych (nawet nie alkalicznych) bateriach, aparat się po prostu nie włączył. Ale na bateriach da się zrobić z lampą z 1 film 24 klatkowy, nie zmieniając ogniskowej zbyt często i nie wł/wył zbyt często aparatu, wyłączając ciągły AF etc...
JEDYNA zaleta dedykowanych aku to miniaturyzacja, bo AA po prostu mają swoją średnicę.

daro_stg - Wto 14 Maj, 2013
Temat postu: aparat dla amatora 600-700zl
Witam. Kiedyś założyłem tutaj temat i z wasza pomocą kupiłem bardzo fajny aparat Canon ixus 115 hs. Użytkuje go mama i jest zadowolona. Mnie zaciekawił CANON IXUS 240 HS, dysponuje on ekranem dotykowym i siecią wifi (rozumiem do przenoszenia danych do laptopa?). Na allegro jest za 740zl. Co myślicie?
Użytkowany będzie standardowo czyli wycieczki, imprezki.

Pozdrawiam serdecznie

Sunders - Wto 14 Maj, 2013

Że to alledrogo. Można go kupić znacznie taniej, np.: http://www.eukasa.pl/foto...m_campaign=foto

na innym forum polecili mi Canon SX-240 HS

nie ma on dotykowego ekranu ani wifi, ale tak sobie myśle po co mi te bajery? Lepiej koszt tych bajerów przeznaczyć na lepsza optyke

Canon PowerShot SX240 HS nie ma lepszego obiektywu niż Canon IXUS 240 HS.

rozumiem, w tej cenie plus minus 100-150 nie znajde lepszego modelu niz ixus 240hs?

pozdrawiam :smile:

IMO tak.
Pzdr. :smile:

Jackiller - Sro 15 Maj, 2013

Jest jeszcze Nikon P310 3D, który ma f/1.8-4.9 przy ogniskowej 24-100, w zakresie +100zł
daro_stg - Sro 15 Maj, 2013

Witajcie ponownie :smile: . Przemyślałem sprawę i stwierdziłem, że dam nawet 1000zl za aparat, bo wydaje mi się, że wtedy będę już zadowolony z zakupu. Jako, że chce mieć dużo pamiątkowych zdjęć a je robię amatorsko, myślę że kwota odpowiednia. Nie mam pojęcia na co patrzeć przy kupnie aparatu dlatego kupię to co polecicie. Chciałbym taki, który automatycznie dobierze odpowiednie ustawienia do określonego miejsca. Nie znam się i nie umiem samemu ustawiać czegoś więcej jak zdjęcie z Flashem czy tryb makro :mrgreen: Ktoś prędzej pisał, że kwota 1000zł jest odpowiednia i poleca SONY DSC-HX10V. Co sądzicie drodzy specjalisci?

pozdrawiam

[ Dodano: Sro 15 Maj, 2013 22:44 ]
Chciałem edytować post ale już za późno. Aparat ma być używany często do robienia zdjęc na imprezach i uroczystościach rodzinnych. Z tego co wyczytałem matryca ma być dość duża 1/2.3 i jasny obiektyw. Ciekawi mnie aparat sony dsc hx20v wygrywajacy w maju 2012 „Wybór redakcji Optyczne.pl” Panasonic tz30 czesto byl polecany na forum jak i canon sx240. Glowa mnei juz boli od tego i musze isc spac bo rano do pracy ide. A chciałbym jutro zamówić co może przed weekendem bedzie .

http://www.optyczne.pl/po...=1521&add2=1552

Jackiller - Sro 15 Maj, 2013

Ale duża matryca jest wtedy, jak mianownik w ułamku się zmniejsza ;)
Za dużego wyboru nie masz do 1000zł
HX20v czy TZ30 to dobre kompakty ale tak samo małpiate jak inne - czasem tańsze.
W następny weekend zrobię bezpośrednie porównanie LX7 (którego posiadam) z TZ30, którego rodzinka posiada. Wzrost kwoty do 1000zł nie za wiele zmienia w kwestii jakości IMO.

vorny - Sro 22 Maj, 2013

Sunders napisał/a:
Canon PowerShot SX240 HS nie ma lepszego obiektywu niż Canon IXUS 240 HS.

To który z tych aparatów jest bardziej polecany i dlaczego w kontekście amatorskiego użytkowania typu wakacje, imprezy domowe ?

kremuwa - Czw 23 Maj, 2013

Witam serdecznie.

Myślę, że mam dość specyficzne wymagania co do aparatu - ciężko znaleźć w internecie informacje, na których mi zależy, dlatego zdecydowałem się zapytać tutaj.
Aparat ma być przeznaczony dla mojego taty.

Trzy istotne wymagania to:
- cena do 700 złotych
- zasilanie akumulatorkami AA,
- polskie menu,

W ramach tych trzech ograniczeń, chciałbym wybrać jak najlepiej. Przeznaczeniem aparatu są (tradycyjnie) imprezy rodzinne i zdjęcia podczas różnorakich wycieczek. Jakość nagrywania filmów nie jest istotna. Co moglibyście zasugerować? Jeśli nie udzieliłem jakichś istotnych informacji, chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.

Z góry dziękuję :)

h.s. - Czw 23 Maj, 2013

A dlaczego akurat aku AA. Dedykowane akumulatorki wg mnie są lepsze i pozwalają na wykonanie kilkuset zdjęć. Polskie menu mają wszystkie aparaty tu sprzedawane
kremuwa - Czw 23 Maj, 2013

A ile takich akumulatorków jest zazwyczaj dołączone?

Obawiam się o zużycie takich akumulatorków - co gdy po kilku latach ich pojemność zmniejszy się i będzie niezadowalające - czy mogę kupić nowe, za ile? Akumulatorki AA kupić będę mógł zawsze.

W przypadku akumulatorków AA w krytycznych sytuacjach mogę też je zamienić bateriami z kiosku.

h.s. - Czw 23 Maj, 2013

Akumulator dołączany jest jeden. Na allegro to koszt zapasowego 30-40zł i starczy na lata. Do panasa kupiłem tak na allegro i nie widzę różnicy w ich użytkowaniu. W canonie AA wymieniłem już trzy komplety /i ładowarkę/ Jak już to kup taką czterokanałową, każdy aku ładuje się osobno. Koszt ok. stówy. Na bateriach nie poszalejesz bo najwyżej zrobisz kilkanaście zdjęć. Dwa komplety aku to konieczność
jendrek89 - Czw 23 Maj, 2013

Witam was serdecznie, jestem właścicielem www.fashioncar.pl - potrzebuje robić zdjęcia samochodów żeby porządnie wyglądały w galerii, nie było prześwietleń i żeby kolory były soczyste. Czy zdjęcia aparatem Sony TX20 będą takie same jak HX20 ? Czy polecacie coś zupełnie innego ? Oraz czy gdzieś można sobie porównać zdjęcia z różnych aparatów ?
ketras - Nie 26 Maj, 2013
Temat postu: Komapkt do około 600 zł z filmami HD i gorącą stopką
Witam, posiadam panasonica LX8 szumy zaczynają się od iso 400 :-) także pora zmienić na coś nieco lepszego.
Potrzebuje w aparacie gorącej stopki (czasem wykorzystałbym lampy zewnętrze canona), obsługi raw (ew mogę dograć co się da w Canonie) i dobrej jakości filmów w hd 720p, pełne hd nie jest wymogiem (ograniczony budżet). Kwestie typu niskiego szumu i dobrej jakości zdjęć, dobrego makro pomijam, bo liczę, że pomożecie w wyborze dobrego sprzętu, a zamiana z staruszka LZ8 i tak będzie skokiem jakościowym.

Do portretów itp mam lustrzankę, a chcę zmienić kompakt ponieważ po ostatnim wyjeździe do stolicy, gdzie zabrałem LZ8 do kieszeni marynarki, po powrocie przeraziłem się fatalną jakością zdjęć :P

Budżet około 600 zł na sprzęt używany.

Jackiller - Pon 27 Maj, 2013

To może Samsung EX1
Z tym, że ztcp to kolega @hijax_pl pisał, że nie musi on współgrać z lampami innych producentów (ale nie mogę znaleźć posta)

ketras - Sro 29 Maj, 2013

Sek w tym, że nie nie nagrywa w hd. Przeszedł przez myśl mi system 4/3 ale ze względu na koszta odpadł.
maegeri - Sro 29 Maj, 2013

Witam, przeczytałem trochę postów tutaj wcześniej sporo testów i zgłupiałem;) Chcę aparat do 700 zł ... ewentualnie jesli jakiś fajny to do 1000zł, który:
- jest mały (bez wystających obiektywów)
- dobre zdjęcia w słabym oświetleniu (miasto nocą, koncert, impreza) i ogólnie najlepsze fotki robi, tryb auto i manual
- nagrywa filmy full HD
- dobra bateria (najlepiej nie typu paluszki, żeby nie trzeba było brać w podróż ładowarki z wystającymi bolcami)

Ma być na wyjazd który jest niedługo dlatego potrzebuję pomocy na forum. Myślałem o Sony HX20v ale w powiększeniu te fotki są jakieś takie "ciapate", filmy nagrywa super, ale za 1000zł takie plamki w powiększeniu mi nie pasują. Zmniejszyłem kwotę i pomyślałem o czymś z Canona sx230, sx260. Ale z kolei piszą że słabo w ciemności fotki robi. Fajnie jakby jeszcze miał funkcję panoramy, zoom minimum 8-10 razy ale to nie priorytet.

Pomocy! Obecnie mam starego Lumixa DMC-LS60. Chciałbym żeby nowy aparat robił zauważalnie lepsze fotki.

Mały+dobre fotki w ciemności+video full HD+dobra bateria

Jackiller - Pią 31 Maj, 2013

maegeri, W tej kwocie nie kupisz aparatu który zrobi "dobre" zdjęcia w trudnych warunkach i tyle.
Aparat z sensorem 1/1.7" ma dużo mniej wymagań niż jego odpowiednik z sensorem 1/2.3"
TUTAJ zrobiłem porównanie panasonica LX7 i TZ30 w trudnych warunkach.

daro_stg - Pon 01 Lip, 2013

Czas ucieka a ja nadal nie kupilem aparatu. Ma byc taki jak kolega wyzej napisał: mały, automatyczne ustawienia i z jasnym obiektywem. Oczywiscie wszystko w miare możliwości. Mam chęc na canona serie IXUS np SX260HS

http://allegro.pl/komunia...3342213855.html

Prosze bardzo o pomoc

Jackiller - Czw 04 Lip, 2013

Może coś z FujiFilm FxxxEXR
Przy tej samej jasności obiektywu mają większy sensor bo 1/2". W takim przypadku, niedobory światła można zniwelować wyższym ISO bez obawy o jakość zdjęcia. 550tkę kupisz już za mniej niż 800zł.

dcs - Czw 04 Lip, 2013

Jackiller,
Jackiller napisał/a:
FujiFilm FxxxEXR
Przy tej samej jasności obiektywu mają większy sensor bo 1/2"

duża różnica http://cameraimagesensor.com/size/#60,211,a 0,23mm w jedną stronę i 0,25mm w drugą
Jackiller napisał/a:
W takim przypadku, niedobory światła można zniwelować wyższym ISO bez obawy o jakość zdjęcia.
:lol:

że też tych starych http://www.optyczne.pl/po...=1552&add4=1565 550-tek jeszcze nie sprzedali...

Jackiller - Pią 05 Lip, 2013

dcs, proponuję się czasem powstrzymać - tak po prostu.
Ja nie napisałem że duża różnica, tylko żen ma większy sensor. A jak potrzebowałeś sprawdzić czy 1/2.3" jest większe od 1/2" to sprawdziłeś - masz do tego prawo. Tylko czy potrzebna była tobie porównywarka sensorów ?? hmmm...
Twoim tokiem rozumowania, idąc dalej, to między 550EXR a P7700 jest 1.04mm/0,78. Dużo to, mało... ?? Przecież i tak rozmawiamy o paznokciach.
Jak potrzebujesz się dowartościować (od kilku postów moim kosztem), to też masz do tego prawo. Ale zachowajmy zasadę równych szans i zapraszam do mnie na wykład/lab/ćw/proj - sprawdzimy...

dcs - Pią 05 Lip, 2013

Jackiller,
Jackiller napisał/a:
W takim przypadku, niedobory światła można zniwelować wyższym ISO bez obawy o jakość zdjęcia.

-to bzdura -odnośnie porównywanie aparatów o których była mowa z Fuji FxxxEXR

Różnica w wielkości jest minimalna, nie przekłada się na możliwość użycia wyższego ISO, wprowadzasz pytającego w błąd.

daro_stg - Pią 05 Lip, 2013

i bądź tu mądry... ;/
Jackiller - Sob 06 Lip, 2013

dcs,
W wątku jest mowa o obszernym zakresie aparatów dostępnych na rynku (tym razem nie piłem ;)
Dodatkowo jest kilku pytających o różnych wymaganiach. Tytuł wątku zawiera 600-700zł, a pytający rozszerzyli już do 1000zł. Odpowiadałem daro_stg, w kontekście TZ30 i HX20v. Znam TZ30, nawet dzisiaj porobię na grillu kilka fotek w trybie auto i wrzucę ori pliki. Będzie można zobaczyć jakie aparat dobiera parametry. Ogólnie to dobry, ale i słaby aparat, jak na czasy w których powstał. A (dziadek - w Twojej opinii) 550tka zjada go na śniadanie -w mojej opinii, lub przynajmniej dotrzymuje mu kroku. W tym kontekście wypowiedziałem się o FujiFilm.
Inteligencja, szanowny Panie, nie powinna sprowadzać się jedynie do krytyki w stylu "bzdura", tylko powinna wyjaśnić na czym ona polega. Ja przed napisaniem tego zadałem sobie trud i porównałem sample z aparatów i stąd wniosek. Dla mnie Fuji "robi lepiej". Rozumiem, że umiesz przeliczyć wpływ wielkości sensora na użyteczne ISO - !! wow !!. To napisz, przy jakiej różnicy w wielkości sensora przekłada się ona na ISO w różnicy 1EV ??
Żeby pytający mogli jednak sami określić który aparat jest lepszy załączam poniżej porównanie.

hijax_pl - Sob 06 Lip, 2013

Jackiller, porównywanie JPEGów z puszki i wyciąganie na tej podstawie wniosków dotyczących ISO jest po prostu jedną wielką pomyłką.
dcs - Sob 06 Lip, 2013

Jackiller, Z TZ30 jest ten problem, że ma słaby obiektyw i mydli na brzegach /co widać na dpreview/.

Podstaw tam sobie TZ20, TZ25 i TZ30 to zobaczysz o co mi chodzi.

Lepszy obiektyw miał TZ20 i TZ25 /z 12Mpix - i tego kiedyś sprezentowałem/.

Na zdjęciach z Fujifilm FinePix F550EXR są strasznie zmasakrowane detale na najniższym ISO -mała rozdzielczość matryc EXR /patrz na "brodę pani" lub pióra/.
Na wyższych czułościach obraz jest przeostrzony i sztuczny /bardziej kontrastowy niż u konkurencji którą podałem i niektórym może się to podobać przy oglądaniu 1:1, ale normalnie wygląda to słabo/

Z Canona PowerShot SX230HS wygląda to nieźle. SZ7 też jest dobry.

Samsungów i Soniaków nie znam.

Jackiller - Nie 07 Lip, 2013

hijax_pl, ale nie porównam nic innego, bo ze wspomnianych przeze mnie puszek, chyba tylko Fujifilm robi RAWa. Chciałem porównać RAWa, ale na dpreview nie było to możliwe (nawet dla 550exr-a, który te RAWy robi i podobno dość dobrze to wypada finalnie po ich wywołaniu, gdzieś czytałem w recenzjach)
dcs, ja TYLKO chciałem się wypowiedzieć na temat TZ30 (którego jakością jestem zawiedziony) i HX20v (którym dość mocno się interesowałem i obejrzałem ogromną liczbę sampli) jako odpowiedź na zapytaniedaro_stg. W kategorii "jakość zdjęcia ładne/brzydkie" IMO lepiej to wypada w Fuji. Ja lubię taki rodzaj przeostrzenia obrazu bardziej niż mydło. Umówmy się, o "mydleniu na brzegach", dystorsjach, itp, ludzie dowiadują się dopiero na forach i nie zawsze, te dodatkowe informacje, ułatwiają im podjęcie decyzji. Ja zaczynając poszukiwania puszki wystartowałem z HX7V a skończyłem na LX7

hijax_pl - Nie 07 Lip, 2013

Jackiller, to zakończmy w takim razie tę dyskusję następująca konkluzją: przy ocenianiu JPEGów z puszki nieuprawnione jest kontemplowanie wielkości sensora.
Wielokrotnie bowiem zdarzało się, że inwencja programistów powodowała, że aparat o mniejszym (gabarytowo) sensorze dawał ładniejsze (czystsze, wyraźniejsze) jotpegi niźli aparat o dużo większej matrycy, ale kiepskim silniku JPEG.
Dostęp do RAWa nie za wiele pomaga w przypadku takich aparatów (w sensie oceny, zawsze jednak znacząco uprawdopodobnia budowane hipotezy.

daro_stg - Pon 08 Lip, 2013

to co byście kupili dla zwykłego amatora, co chce mieć mały aparat i robić zdjęcia na ustawieniach automatycznych?
slonik1988 - Sro 04 Wrz, 2013
Temat postu: Wybór aparatu na początek przygody z fotografią
Witam.
Zamierzam kupić aparat cyfrowy, będzie to mój pierwszy aparat wiec zaczniemy od czegoś z niższej półki. Jak każdy w tym dziale poszukuję aparatu który będzie robił ładne zdjęcia. Czytając jednak poradniki dotyczące zakupu aparatu jak i samego robienia zdjęć można stwierdzić że większą rolę odgrywa w tym procesie sam fotograf i jego umiejętności posługiwania się nawet czasem troszkę gorszym sprzętem. W związku z tym chciałbym najpierw podszkolić się nieco oraz sprawdzić czy taka forma rozrywki będzie mi odpowiadać. Wtedy ewentualnie będziemy myśleć o jakimś rozwoju.
Aktualnie mam sporo okazji do zrobienia kilku naprawdę ciekawych zdjęć stąd pomysł zakupu aparatu. Mając na uwadze chęć rozwoju oraz obiekty które będę miał do fotografowania ( w większości przypadków będzie to natura, jakieś zabytki lub inne obiekty budowlane) chciałbym aby aparat miał tryb manualny gdzie sam ustawiałbym wszystkie parametry i eksperymentował z różnymi ustawieniami.
Przydatnym trybem byłby na pewno tryb panoramy oraz spory zoom (chociaż jeszcze nie do końca zdaję sobie sprawę ile to znaczy spory-tu liczę na pomoc)
Ciekawi mnie również fotografowanie małych obiektów więc dobrze by było gdyby dało się założyć na obiektyw jakieś konwertery(ale to nie jest aż takie istotne, traktowałbym to jako miły dodatek). Prosiłbym o propozycję jakiegoś sprzętu do 700 zł.
Jako że rozglądałem się już trochę więc podam moją propozycję:http://www.x-kom.pl/p/74073-aparat-cyfrowy-benq-gh700-czarny.html
Chciałbym właśnie coś takiego więc proszę o ocenę tego aparatu oraz ewentualne propozycje czegoś innego.
Pozdrawiam Łukasz

Andrzej.M. - Sro 04 Wrz, 2013

Tego typu zapytań jest sporo - więc proponuję podobne tematy obejrzeć - podpowiem że warto sprawdzić jaki czujnik(matrycą) jest w aparacie - wybierać ten z największym czujnikiem i niezbyt dużą liczbą Megapikseli. Za to możliwie najjaśniejszym obiektywem . Zoom ograniczyłbym do kilku razy ( 3-5x, a nie 20 lub więcej - zwykle dają gorszy obraz).

A więc inaczej, w kwocie którą podałem dostanę z tego co przeglądałem aparat z matrycą 1/2,3 cala, raczej ciężko o lepszy wynik, to jaka do tego powinna być rozsądna rozdzielczość (12-14 Megapikseli?)?

No i w jakich granicach powinna zawierać się jasność obiektywu, czy f/3.2-5,9 będzie powiedzmy zadowalający czy szukać czegoś o lepszych parametrach?

A i jeszcze jak się ma do tego wszystkiego wartość ogniskowej, czy wartość np poniżej 28 mm jest ok czy może mniej by było potrzebne i jaki ma to wpływ na fotografię?

Andrzej.M. - Sro 04 Wrz, 2013

Obiektyw o odpowiedniku 24mm daje bardzo duże możliwości - bo nie dość że kąt widzenia szerszy (najczęściej to ok 28mm) a więc w pomieszczeniach zmieścisz wszystkich bez upychania w kadrze czy obcinania osób, i ciekawsze kadry dziękji szerokości uzyskasz. Warto nawet kosztem nieco krótszej ogniskowej na długim końcu. Cóż przyciąć w kompie się da , odwrotnie - trudniej.
Szukałbym jaśniej - jeśli dobrze pamiętam - Lumixy mają optykę Leica - dość jasną - nawet chyba z odpowiednikiem 25mm. Popatrz też na Fujifilm czy Olympus. Olympus może mieć nawet też coś z matrycą 4/3.

OK to mam mniej-więcej jakieś wytyczne. A powiedz mi jeszcze jak to jest z tymi matrycami są CCD, CMOS i CMOS BSI - czytałem ze jest duża różnica na korzyść CMOS czy faktycznie tak jest czy mogę spokojnie rozglądać się za czymś z matrycą CCD (jak największą tak jak radzisz)?

[ Dodano: Sro 04 Wrz, 2013 19:19 ]
http://www.euro.com.pl/ap...eski.bhtml#opis

http://www.cyfrowe.pl/apa...-5-srebrny.html

a może coś takiego? bo ciężko znaleźć -jak to określiłeś - coś jaśniejszego w tym przedziale cenowym...

[ Dodano: Czw 05 Wrz, 2013 10:23 ]
http://www.x-kom.pl/p/758...-21-czarny.html

albo może taki olympus??

leewang - Nie 22 Wrz, 2013

Koledzy potrzebuję szybkiej porady właśnie na temat kompaktu w cenie do 800zł.

Potrzebuję czegoś co będzie najlepsze w tej cenie, nie jestem profesjonalnym fotografem, raczej poszukuję aparatu do robienia zdjęć na wakacjach i okazjonalnie.

Proszę o podanie konkretnego modelu bo jutro muszę dokonać zakupu ;)

kemot230 - Wto 24 Wrz, 2013
Temat postu: Mały, aparat
Witajcie.
Rozglądam się za stosunkowo małym, poręcznym, a zarazem dobrym aparatem.
Zdjęcia będą głównie wykonywane na wyjazdach: góry, morze, itp.
Interesuje mnie głównie, żeby jakość wykonywanych zdjęć była zadowalająca.
Aparat ma głównie służyć do robienia zdjęć, kamerowanie mnie nie interesuje.
Budżet +- 600 zł.

Na oku mam Samsunga WB150F.

Czekam na Wasze podpowiedzi.
Pozdrawiam, Tomek

Cru88 - Wto 18 Lut, 2014

To mój pierwszy post, także na wstępie witam wszystkich serdecznie :) .

Jak poprzednicy - szukam jakiegoś ciekawego aparatu do 700 zł. Aktualnie posiadam Panasonic Lumix LZ8, który już mi trochę posłużył i zależy mi na tym, żeby przesiąść się na coś chociaż trochę lepszego.

Już od tygodnia całe dnie siedzę w sieci szukając czegoś dla siebie, ale im więcej czytam tym coraz trudniej jest mi się na cokolwiek zdecydować.

Priorytety - czyli co jest dla mnie najważniejsze:
- nieduży kompakt (wielkość jak wspominanego Lumixa lz8 jest w sam raz)
- dość jasny obiektyw
- jak najmniejsze szumy na zdjęciach (w tej kwestii mój lumix doprowadza mnie do czarnej rozpaczy ;( ) - chciałabym być zadowolona z ich jakości przy ISO 100 - 200
- dość dobre makro (z tego w lumix lz8 byłam i po 6 latach wciąż jestem bardzo zadowolona)
- długi czas naświetlania (lubuję się w zdjęciach z długim czasem naświetlania :) najlepiej, gdyby miał 60 sec lub więcej, ale chyba ciężko będzie taki aparat znaleźć i spełnić pozostałe wymagania :( w najgorszym wypadku powinien mieć przynajmniej 15 sec).
- tryb manualnej ekspozycji

Aparat będę wykorzystywać głównie w terenie - wyjazdy w góry, pod namiot, na bunkry. Dlatego dobrze by było, gdyby aparat przy okazji był dość solidny. Dużo zdjęć robię w miejscach dość ciemnych - wnętrza opuszczonych pałacyków, las, wspomniane bunkry (oczywiście w miarę możliwości ze statywem, dlatego ważny jest dla mnie czas naświetlania).

Posiadam lustrzankę (tzn. tata posiada :P ), jednak nie wszędzie chcę ją ze sobą ciągać (szkoda mi jej trochę, no i nie moja... :mrgreen: ), dlatego zależy mi na czymś zastępczym w trudniejszy teren (nie za drogim, żeby nie było szkoda w razie W) ;) .

Przypominam, że przesiadam się z Lumix lz8, więc wiele aparatów ma szansę robić lepsze zdjęcia niż ten :P Kwestia tylko jakie :zalamany: ?

Pod względem parametrów najbardziej odpowiada mi aktualnie Panasonic Lumix SZ3, jednak na niemieckojęzycznych stronach naczytałam się strasznych rzeczy o szumach jakie są na wykonanych nim zdjęciach :shock: .

Później trafiłam na Lumix TZ25 - ma dużo dobrych opinii, ale jeden duży mankament - max. czas naświetlania tylko 15 sec :( . Ale aktualnie to jest mój numer jeden.

Kolega sugerował mi Canona PowerShot SX170 IS jednak nie dość, że posiada max. czas naświetlania jedynie 15 sec, to jeszcze ma ciemny obiektyw.

Z góry skreśliłam wszystkie aparaty FujiFilm (nie spotkałam się z żadnym o czasie naświetlania 15 sec a co dopiero dłuższym).

Pozdrawiam
Agata

Jar - Wto 18 Lut, 2014

Witam miłośniczkę gór, lasów i fortyfikacji jako bratnią duszę...
Konkretnego modelu Ci nie doradzę, bo w kompaktach mam dość ograniczone rozeznanie, ale spróbuj poszukać w bazie na www.dpreview.com przy pomocy zakładki Camera feature search w dziale Buying Guide:
http://www.dpreview.com/p...xt&ref=mainmenu
Po mojemu, to potrzebujesz aparatu:
-z jasnym obiektywem, przynajmniej na szerokim końcu
-większa matrycą 1/1.7"
-czasy migawki 8-15s w ogólnych trybach pracy (np. M, A/tA,S/tS) a nie tylko w programach tematycznych (Panasonic często ma i do 60s, ale w programie gwiezdne niebo, który nijak nie pasuje do zamkniętych przestrzeni z racji ogniskowania)
-funkcja manual focus (MF); w zasadzie niezbędna, jak chcesz się bawić w czasy ponad 10s, gdy nie ma w kadrze jasnych obiektów;
Uwaga: nie znajdziesz tego na dpreview, ale możesz sprawdzić np. w instrukcji danego aparatu, jak ta funkcja jest realizowana, np. Panasonic robi to na ekraniku (delikwent ostrzy przyciskiem/suwakiem/kółkiem) albo (Canon, Sony) przez wybór w menu odległości ostrzenia; zdecydowanie polecam w kompaktach ten drugi sposób, bo jest uniwersalny i b. szybki, o ile nie zamierzasz stosować nasadek-konwerterów, bo do tego lepszy wariant z ekranikiem.
Kryteria j.w. wykluczają większość ultrazoomów (gabaryty, cena). Z kieszonkowością może być różnie Budżet raczej też za mały, chyba, że kupisz używany starszy model z danej serii. Raczej aparaty z zoomem 4-5x. Jeśli wystarczy Ci jasność F/2.8 na szerokim, a potrzebne większe tele (do 200mm), to może być któryś z Nikon P7100 lub nowsze w tej serii (jasniejsze), ale nie są bardzo kieszonkowe.
Z "mniejszych zoomem" masz Panasonic seria LX, Canon seria G (dość duże) Canon seria S (ten chyba będzie mniejszy gabarytowo), Olympus XZ-1, XZ-2 itp.
Wybrać kilka via dpreview, potem doczytać dokładne opisy/recenzje/testy na optycznych, sprawdzić dostepność i ceny.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Te czasy >15s, to pod jakim konkretnie kątem? Za dnia nawet w ciemnych pomieszczeniach rzadko przekracza się 10s, no chyba że straszne kazamaty jakieś na końcu tunelu, pardon, poterny. Tylko wtedy i tak jest lepiej błysnąć lampą, do małych pomieszczeń ta wbudowana wystarcza. Ja swego czasu lubiłem się kompaktem bawić długimi czasami we wnętrzach. Mini statyw zawsze pod ręką, duży zabierałem sporadycznie. Wbrew pozorom miniaturowy zestaw ma spore możliwości, jeśli zerwie się ze schematem obsługi a la duży statyw (postawić na płaskim i nie dotykać): zdjecia robione z futryn drzwi, kolumn, balustrad, raz nawet ze sklepienia zamkowej bramy próbowałem :mrgreen:
Do kompaktów Canona (niektórych) jest hakerskie oprogramowanie (szukaj: CHDK), pozwalajace wyciągać z nich czasy do 60s i inne bajery.

Cru88 - Sro 19 Lut, 2014

Dziękuję Jar za wyczerpującą odpowiedź, a przede wszystkim za bardzo przydatnego linka! :)

Już wiem (w sumie od początku wiedziałam :zalamany: ), że w tej cenie nie znajdę aparatu, który by sprostał wszystkim moim wymaganiom.

Aktualnie zastanawiam się nad tymi 5 aparatami:
1. Canon PowerShot SX270 HS
2. Panasonic Lumix DMC-TZ18
3. Panasonic Lumix DMC-TZ25
4. Sony DSC-H90
5. Canon PowerShot SX170 IS

http://www.optyczne.pl/po...=1776&add4=1742

Canony mają ciemniejsze obiektywy (f 3,5 - 5,9/6,8) w porównaniu do pozostałych modeli, ale Canon słynie z bardzo dobrej optyki. W tym ponoć seria HS jest lepiej oceniana niż seria IS (ze względu na matrycę COMS).

Zaletą Panasonic LUMIX DMC-TZ18 jest minimalna przysłona 3,3, czyli nieco jaśniejszy obiektyw niż w Canonach oraz długi czas naświetlania. Jednak jest to wymiernie starszy model od pozostałych.

O aparatach SONY słyszałam, że zdjęcia nimi wykonane mają nieciekawe kolory. I jakoś w ogóle słabo jestem przekonana do tej marki.

Czy któryś z tych pięciu aparatów moglibyście z czystym sumieniem polecić? :)

Pozdrawiam
Agata

komor - Sro 19 Lut, 2014

Cru88 napisał/a:
ale Canon słynie z bardzo dobrej optyki

No wszystko zależy gdzie i za ile. Przeczytaj sobie rozdział o optyce w najnowszym teście Canona Powershota S120. A to kompakt za 1600 zł.

TomPL2 - Sro 19 Lut, 2014

Cru88 napisał/a:

Zaletą Panasonic LUMIX DMC-TZ18 jest minimalna przysłona 3,3, czyli nieco jaśniejszy obiektyw niż w Canonach oraz długi czas naświetlania. Jednak jest to wymiernie starszy model od pozostałych.

Czy któryś z tych pięciu aparatów moglibyście z czystym sumieniem polecić? :)

Żadnego. A różnica przysłony 3,3 a 3,5 to żadna różnica.
Jar ci napisał, co się nada, ale nie da się tego dostać za 700zł. Może jakiś używany?

Jar - Sro 19 Lut, 2014

Witaj ponownie!
Te 5 modeli wybrałaś zupełnie pod prąd swoich wymagań: małe matryce, ciemne obiektywy, długaśny zoom niepotrzebny. To już nawet w klasie aparatów z najmniejszą matrycą 1/2.3" można było wybrać coś z przyzwoitym obiektywem. Z ultrazoomów to tylko chyba Pansonic-i serii FZ miały jasne szkło, ale to armaty wielkości lustrzanki. Jak chcesz mieć (do tego nie za drogo) niezbyt wielkiego kompakta sprawdzającego się przy gorszym świetle zapomnij na zawsze o ultrazoomach (zoom 10x i więcej).
Różnice światłosiły F/3.3-3.5 to kosmetyka. Pamietaj, że masz tu do czynienie z zależnością nieliniową. Przejście od F/2.8 do F/4 to 2x dłuższy czas naświetlania, z F4 do F/5.6 kolejne 2x itd. Obiektyw ze światłem F/2.0 daje 2 x krótszy czas niż F/2.8 wymieniony na początku tej litanii. Przy robieniu zdjęć z ręki przy gorszym świetle ma to kluczowe znaczenie. Przykład: W pochmurno-deszczowy letni dzień (popołudnie) w lesie robiłem kiedyś zdjęcie salamandrze. Ogniskowa -ekwiwalent 35mm dla małego obrazka, światło było chyba F/3.5 albo nawet F/2.8 czyli ile fabryka dała. ISO 200-400, nie pomnę. Aparat (Sony V1) nie miał stabilizacji, wiec musiałem uważać na czas ekspozycji, było 1/40s czyli bezpiecznie przy tej ogniskowej. Niestety, na zdjęciu płaz cofnął się w ewolucji o parę mln lat bo z przedniej łapy wyszła płetwa -zwierzyna :mrgreen: akurat próbowała zrobić krok, a tempo miała wyścigowego ślimaka przy tej pogodzie...
W przypadku statycznych zdjęć z długim czasem ze statywu jasny obiektyw jest mniej ważny, ale czas naświetlania też lepiej skrócić (bez zwiększania ISO) ze względu na szumy (większe matryce się kłaniają). Sprawdź specyfikacje Nikona P7100/7700, Canona S100/110,G10-15, Panasonica LX5/7 i porównaj z tym, co wybrałaś.
Pozdrawiam
-J.

Cru88 - Sro 19 Lut, 2014

Dziękuję za odpowiedzi :) . Gdybym dysponowała ponad 1000 zł to bym się nawet nie zastanawiała i kupiła Panasonic lx5 lub lx7 ;) . Ale jak już pisałam, nie chciałabym wydać więcej niż 700 zł, bo w innym wypadku zamiast spokojnie robić zdjęcia w terenie będę chuchać i dmuchać na aparat. Podejrzewam w związku z tym, że w okolicach 700 zł mogę kupić cokolwiek, bo jakość zdjęć będzie równie średnia? ;)

Pozdrawiam
Agata

[ Dodano: Czw 06 Mar, 2014 15:05 ]
Hej :) To znowu ja :) . Chciałam się tylko pochwalić, że ostatecznie zdecydowałam się na Canona S110 (Dziękuję Jar ;) ). Długo nad tym myślałam, bo dla mnie to dużo pieniędzy, ale pojawiła się okazja - aparat z dostawą za 940 zł - a moją alternatywą był Canon PowerShot SX270 HS za 740 zł. Stwierdziłam, że różnice w parametrach obu aparatów są warte tych 200 zł różnicy w cenie.

Dziękuję za pomoc w podjęciu trudnej i mam nadzieję, że słusznej decyzji.

Pozdrawiam
Agata