forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Body ze stabilizacją czy bez? Do wnetrz i architektury.

kyniu1 - Sro 20 Mar, 2013
Temat postu: Body ze stabilizacją czy bez? Do wnetrz i architektury.
Witam po raz pierwszy na forum. Czytam od jakiegoś czasu i widzę, że jest szansa na fachową radę.
Planuję zakup lustrzanki wraz z obiektywami do fotografowania architektury i wnętrz (amatorsko ale do prezentacji w necie).
Czytając opinie wybór padł na Nikona D5100 body, wraz z Nikkorem AF-S DX 18-105 F3.5-5.6 G ED-IF VR i Sigmą EX 10-20 / 4-5,6 DC HSM.
Większość fotek będzie robiona z ręki i stąd pytanie czy przy sigmie bez stabilizacji szkła to się sprawdzi? Wnętrza nie zawsze będą dobrze oświetlone.
Czy lepiej wybrać coś z półki cenowej D5100 ale ze stabilizacją? Mam na myśli Pentaxa K-3 lub K-5 albo Sony, tylko które?
Dzięki z góry za przemyślenia.

hijax_pl - Sro 20 Mar, 2013

kyniu1 napisał/a:
czy przy sigmie bez stabilizacji szkła to się sprawdzi?
Jeżeli czasy migawki nie będą dłuższe od 1/15s to nie.
kyniu1 napisał/a:
Wnętrza nie zawsze będą dobrze oświetlone.
Ale ISO możesz pociągnąć nawet do 6400 bez żadnego stresu. Wszystko zależy od tego, czy będziesz chciał drukować plakaty czy umieszczać jedynie miniaturki na sieci...
kyniu1 napisał/a:
Mam na myśli Pentaxa K-3 lub K-5 albo Sony, tylko które?
K-30 to bardzo fajny aparat.

Co to będą za foty architektury? Dlaczego koniecznie z ręki? Metod na ustabilizowanie aparatu jest kilka - nie jest tak, że konieczny jest statyw...

Będzie to do prezentacji wykonanych projektów budynków jak i wnętrz na stronie internetowej, więc nie do końca będą to miniaturki. Poza tym będą też potem obrabiane w kompie.
Rzuciłbym monetą ale przy 3 fajnych aparatach do wyboru ciężko z monetą :)

Brałbym Pentaxa K30 - świetna matryca, porządny wizjer, dwie rolki, stabilizacja (na wszelki)

sorki za te K-3, chodziło mi o K-30 :) K-3 to nie ten budżet
lotofag - Sro 20 Mar, 2013

kyniu1 napisał/a:
sorki za te K-3, chodziło mi o K-30 :) K-3 to nie ten budżet

K-3 to jeszcze nie ma ;)

[ Dodano: Sro 20 Mar, 2013 19:34 ]
kyniu1 napisał/a:

Większość fotek będzie robiona z ręki

A czemu nie ze statywu?

Statyw pewnie też, ale to już do zrealizowanych obiektów. Poza tym często jest potrzeba zrobienia dobrej i szczegółowej fotki roboczej, dokumentującej i średnio wygodne jest łażenie po budynku lub wokoło ze statywem.

Patent na sznurek i podkładkę znasz? ;)

Jak kupię to z chęcią poznam. Narazie pytanie brzmi "Co kupić". :roll: D5100 czy coś ze stabilizacją w body.

Moim zdaniem stabilizacja przy tak szerokim kącie się i tak CI nie przyda za bardzo, no chyba ze chcesz foty robić zimowym popołudniem oszczędzając na prądzie...
MM - Sro 20 Mar, 2013

Fotografowanie wnętrz bez statywu? Bez sensu. Nawet mając jakąkolwiek stabilizację wybrałbym statyw. Robisz najnisze ISO, domykasz przysłonę i dopiero wtedy robisz zdjęcia. Ja bym tutaj nie kierował się stabilizacją a raczej obiektywem, jego jakością na brzegu kadru i poziomem dystorsji.