|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - FinePix S100FS
goltar - Czw 24 Sty, 2008 Temat postu: FinePix S100FS Kolejna ciekawa nowość tym razem Fuji:
http://www.dpreview.com/n...fujifS100FS.asp
Cytat: | Movie Mode: Movie mode with sound at 30 frames per second in VGA quality, and zoom capable with manual zoom ring while in movie mode | w końcu będzie konkurencja dla Canona IS3/IS5
P_M_ - Czw 24 Sty, 2008
Cos ciekawego, a nie jakis szajs z wiekszym zoomem i zbednymi megapixelami.
Smola - Czw 24 Sty, 2008
Mam przeczucie, ze fajna maszyna ten kompakt. Wyglada solidnie - pokretlo trybow wyglada na metalowe. Jesli bedzie pracowal jak stare Fuji tej klasy typu S7000 to mamy atrakcyjny produkt. Do tego mamy stabilizacje i fizycznie duza matryce jak na kompakt.
hmmm. Az z sentymentu poglaskalem swojego S7000.
moon - Czw 24 Sty, 2008
Kolejny ultrazoom 14x, matryca faktyczne fajnych rozmiarów. Z tego co odszyfrowałem, to w czasie filmowania nie można używać w nim zoomu. Wcześniej aparaty Fuji miały taką możliwość, a tu nie?, także Canon nadal pozostaje samotnym liderem. No i dźwięk nagrywany mono, gdy Canon ma stereo.
Dobrze, że pomyśleli o dedykowanym akumulatorku, bo skoro sam kompakt waży prawie kilo, to 4 baterie zrobiłyby z niego ciężki klocek, jak lustrzanka.
igorax - Pią 25 Sty, 2008
ja też podzielam zdanie że to może być bardzo ciekawa pozycja, to na dpreview to pobieżny przegląd, ale i tak warto zerknąć.
Smola - Pią 25 Sty, 2008
moon napisał/a: | Z tego co odszyfrowałem, to w czasie filmowania nie można używać w nim zoomu. Wcześniej aparaty Fuji miały taką możliwość, a tu nie? |
bardzo udany model z 2003 roku - mianowicie S7000 tej opcji nie miał. A to była era dobrych Fuji.
goltar - Pią 25 Sty, 2008
moon napisał/a: | Z tego co odszyfrowałem, to w czasie filmowania nie można używać w nim zoomu. Wcześniej aparaty Fuji miały taką możliwość, a tu nie?, także Canon nadal pozostaje samotnym liderem. |
Cytat: | Movie Mode: Movie mode with sound at 30 frames per second in VGA quality, and zoom capable with manual zoom ring while in movie mode | na tyle ile znam angielski (a znam słabo ) powyższe zdanie rozumie jako: "Tryb filmowania z dźwiękiem przy 30 klatkach na sekundę w jakości VGA i dopuszczającym możliwość zoomowania za pomocą ręcznego pierścieniem zoom podczas gdy jesteśmy w trybie filmowania" czy coś nie tak tłumaczę czy może znalazłeś inne informacje o braku tej funkcji ?
P_M_ - Pią 25 Sty, 2008
Nie wiem po co komu dwa mikrofony w aparacie, kiedy normalne stereo nie wyjdzie. Sa zbyt blisko i nie od dzis wiemy, ze to chwyt marketingowy. Podobnie jak zoomy klasy x18-20.
Mnie interesuje, jak dziala stabilizacja, szczegolnie przy filmowaniu.
Kolega moon slusznie zauwazyl, ze zoom jest troche przyduzy. Prawie, jak w nieslawnych fz18, s8000 i odpowiedniech olkach. Moze sie zdziwimy, moze nie. Szklo jest slusznych rozmiarow, a matryca duza, wiec mozna zalozyc, ze beda lepiej pracowac niz fz18. Testy pokaza.
moon - Pią 25 Sty, 2008
goltar pisałem o tym, że nie można użyć zoomu na podstawie zdania ze specyfikacji(dpreview):
Movie clips:
Zoom function cannot be used during movie recording
też nie błysnę angielskim, ale według mnie ono oznacza, że nie można używać zoomu przy filmowaniu. Choć doskonale rozumiem, że to nie kamera, ale jeśli wcześniej inne modele Fuji ją miały to w tym również by nie zawadziła, a filmowanie z możliwością np. zbliżeń to zupełnie inna bajka
P_M_ jeśli chodzi o mikrofony, stereo, to dziś standard np. w kamerach i nikt nie wnika, czy za blisko, bo jeśli sprzęt jest niewielki, trudno o większe odległości. Co, do zoomów, podobnie, jestem pewien, że jak w kamerach firmy będą zwiększały zakres. Wczoraj było to 12x, dziś już Olimpus ma 20x. Powoli kończy się pakowanie coraz większej liczby pikseli na matrycę, to producenci ścigają się w zoomach. Jak popatrzyłem na zdjęcie Olimpusa, przy ogniskowej 540mm to na brzegach widać coś na wzór abberacji,
ale może to tylko egzemplarz przedprodukcyjny. Także i tu są granice tego wyścigu
sluuurp - Pią 25 Sty, 2008
P_M_ napisał/a: | Nie wiem po co komu dwa mikrofony w aparacie, kiedy normalne stereo nie wyjdzie. Sa zbyt blisko i nie od dzis wiemy, ze to chwyt marketingowy. |
Że mikrofony są blisko siebie nic nie przeszkadza, Tylko laik może sie tak wypowiadać. Jest tak zwane rozszerzenie fazy w odczycie filmu z zapisem fonii stereo. Niektórzy muszą trochę poczytać co to jest stereo, bo odnoszę wrażenie, że nie wiedzą, a sie wypowiadają.
P_M_ - Pią 25 Sty, 2008
sluuurp napisał/a: | P_M_ napisał/a: | Nie wiem po co komu dwa mikrofony w aparacie, kiedy normalne stereo nie wyjdzie. Sa zbyt blisko i nie od dzis wiemy, ze to chwyt marketingowy. |
Że mikrofony są blisko siebie nic nie przeszkadza, Tylko laik może sie tak wypowiadać. Jest tak zwane rozszerzenie fazy w odczycie filmu z zapisem fonii stereo. Niektórzy muszą trochę poczytać co to jest stereo, bo odnoszę wrażenie, że nie wiedzą, a sie wypowiadają. |
Ja doskonale wiem, co to jest stereo i wiem takze czym jest to PRAWIE stereo. Prawie robi oczywiscie wielka roznice. Ale jak ktos ma kiepski sluch lub uzywa glosnikow w malym telewizorze, to wielkiej roznicy mu to nie zrobi. Trzeba odrozniac tricki od rzeczywistosci.
Jesli chodzi o zoom podczas filmowania. To zauwazcie, ze to samo dpreview w innym miejscu (nieco wyzej) pisze, ze zoom dziala... Movie Mode: Movie mode with sound at 30 frames per second in VGA quality, and zoom capable with manual zoom ring while in movie mode
Jestescie cokolwiek malo spostrzegawczy i nie czytacie uwaznie. Pozostale portala twierdza zgodnie, ze zoom dziala.
PS. Odnosnie olympusa - to nie ten watek chlopcy. Po drugie - o ile sobie dobrze przypominam, to rozmawialismy tam o upakowaniu matrycy i szumach. Po trzecie - fz18 tez aberruje. Wystarczy zobaczyc galerie w artykule o tescie fotka nr 21. Ze swoimi uwagami powstrzymajcie sie wiec do czasu pojawienia sie aparatu w obiegu i w testach.
PPS. Wyluzujcie juz. Weekend sie zaczyna. Trzeba robic fotki!
sluuurp - Pią 25 Sty, 2008
P_M_ napisał/a: |
Ja doskonale wiem, co to jest stereo i wiem takze czym jest to PRAWIE stereo. Prawie robi oczywiscie wielka roznice. Ale jak ktos ma kiepski sluch lub uzywa glosnikow w malym telewizorze, to wielkiej roznicy mu to nie zrobi. Trzeba odrozniac tricki od rzeczywistosci.
|
To nie są żadne tricki, tylko rzeczywistość. Rozszerzenie fazy odsłuchu służy właśnie do tego aby słuchający miał dość dobre poczucie efektu stereo bez ingerencji w sam zapisany efekt w małych pomieszczeniach i przy głośnikach będących blisko siebie. Służy do tego specjalny dekoder, tak jak przerabia sie sygnał stereo na Dolby Surround pro-logic, lub Trusurround przeważnie właśnie w dość małych telewizorach. Technikę tą zaczął stosować w telewizorach koncern SONY, jest to przetworzenie sygnału analogowego stereo, a nie żadne tricki. Technika w końcu idzie do przodu.
Nie mylić z D.D, bo to już inna bajka.
moon - Pią 25 Sty, 2008
P_M_ spokojnie. Na wątek goltara podałem skąd informacja o braku zoomu w filmowaniu, tyle, jeśli działa tym lepiej, to nie powód do nerwów.
Olimpus SP 570 UZ w tym wątku jest przykładem, że są granice zwiększania zakresu zoomu w aparatach, jeśli na zdjęciach pojawiją się różne efekty specjalne. Oczywiście czekam na pierwsze testy, szkoda, że w Polsce mamy na ogół kilkumiesięczne opóźnienie w testowaniu aparatu w stosunku do zachodnich portali. Wspaniale byłoby kiedy np. model wchodzi na rynek w marcu, redakcja dostaje aparat do testów, a wyniki mamy na początku maja.
Nie wiem skąd u Ciebie taka reakcja jak ktoś napisze coś złego o Fuji? Jednocześnie atakujesz Panasonica. Aparat jest tylko narzedziem do wykonywania zdjęć, a czy nazywa się Canon, Fuji, Nikon, Hasselblad i tak powinien być tak samo drobiazgowo oceniany. Dla mnie napisy na korpusie nie grają roli, liczy się funkcjonalność i jakość zdjęć plus rozsądną cena.
goltar - Pią 25 Sty, 2008
moon napisał/a: | goltar pisałem o tym, że nie można użyć zoomu na podstawie zdania ze specyfikacji(dpreview):
Movie clips:
Zoom function cannot be used during movie recording | i o to mi chodziło przyznaje że tego nie doczytałem...
moon napisał/a: | też nie błysnę angielskim, ale według mnie ono oznacza, że nie można używać zoomu przy filmowaniu. |
P_M_ napisał/a: | Jesli chodzi o zoom podczas filmowania. To zauwazcie, ze to samo dpreview w innym miejscu (nieco wyzej) pisze, ze zoom dziala... | dobrze to nie świadczy o dpreview że na jednej stronie podają sprzeczne informacje
Melek_Al_Mut - Sob 26 Sty, 2008
Sugerowana cena fuji s100 to 800$
P_M_ - Sob 26 Sty, 2008
Melek_Al_Mut napisał/a: | Sugerowana cena fuji s100 to 800$ |
Za te pieniadze nikt tego nie kupi.
mar - Sob 26 Sty, 2008
800$ w stanach a w europie cena bedzie wyzsza. Za te same pieniadze mozna dostac juz lustro.
moon - Sob 26 Sty, 2008
Przed chwilą sprawdziłem różnicę cen między USA i Polską dla przypadkowo wybranych aparatów:
Fuji FinePix S8000 fd
Fuji FinePix S9600
Fuji FinePix S5 Pro
W Polsce jest w granicach od 15-30% drożej w stosunku do ceny w USA. Jeśli Fujifilm S100FS ma w USA kosztować ok. 800$, to w Polsce przeciętnie można doliczyć te 20% i wyjdzie ok. 2400zł.
Za te pieniądze można kupić niezłą lustrzankę gdzieś na świecie, w Polsce też coś by się wybrało. Nawet ludzie, którzy nie szukają lustrzanki, bo fotografia nie jest dla nich skarbonką do wydawania kasy na obiektywy i zamieniania się w wielbłąda z torbą wypchaną ciężkim majdanem, też poszukają raczej tańszego kompaktu, chyba, że po testach okaże się, że S100FS jest rewelacją wśród kompaktów, wtedy znajdą się ludzie, którzy za wszelką kasę kupią ten aparat. Pożyjemy zobaczymy.
robert7704 - Czw 28 Lut, 2008
moon napisał/a: | Nawet ludzie, którzy nie szukają lustrzanki, bo fotografia nie jest dla nich skarbonką do wydawania kasy na obiektywy i zamieniania się w wielbłąda z torbą wypchaną ciężkim majdanem, też poszukają raczej tańszego kompaktu, chyba, że po testach okaże się, że S100FS jest rewelacją wśród kompaktów, wtedy znajdą się ludzie, którzy za wszelką kasę kupią ten aparat. Pożyjemy zobaczymy. |
Witam,
Przedwczoraj byłem na prelekcji o nowych aparatach fuji - S100 niestety można było obejrzeć tylko.... multimedialnie (, póki co cena nie jest ustalona na polski rynek.
O S100 mowa była w samych superlatywach...., więc moze są szanse na to że będzie to rewelacja wśród kompaktów.
I najfajnieszy text z prezentacji: "...Fuji jest niekwestionowanym liderem na rynku ultrazoomów w Polsce..."
hehe na kilka zduszonych śmiechów "Mr Fuji' nie zareagował w ogóle.... grunt to nie tracić rezonu i dobrego samopoczucia;)))
Daimon - Czw 28 Lut, 2008
Tutaj pojawiło się trochę sampli z Fuji S100FS. Jak na superzoom całkiem dobrze to wygląda, jednak aberracja trochę dokucza.
MC - Czw 28 Lut, 2008
Czy ja tam dobrze widze ISO10000??? Do czego to doszlo
Daimon - Czw 28 Lut, 2008
Niby tak, w EXIFie wszystko się zgadza - http://dc.watch.impress.c.../s10fs3_08l.jpg
Tylko że ISO 6400 i ISO 10000 dostępne jest po zmniejszeniu rozdzielczości do, odpowiednio, 6 i 3 megapikseli.
P_M_ - Czw 28 Lut, 2008
Ogladalem je. Wygladaja niezle. Sa nawet lepsze od tych z premiery. Tam bylo pokazane drzewo na tle skal. Aberracja byla tak duza, ze skaly byly fioletowe, a nie szare. Jednak w tej klasie zoomow i tak nic lepszego nie znajdziemy. Fizyka ma swoje prawa.
czekoladka - Pią 07 Mar, 2008 Temat postu: Fuji s100fs Witam wszystkich zaineresowanych nowym aparatem fuji 100fs. Może ktoś z Was dokonal już zakupu, jeśli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami i podpowiedż kiedy gdzie go można kupić. A jeśli jeszcze nikt go nie zakupił to może wiecie kiedy pojawi się na rynku. Dzięki z góry.
// Scalono posty - goltar
qadest1 - Pią 07 Mar, 2008
a nie można było tego posta napisać w tym temacie: http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
zamiast zaśmiecać forum?
Daimon - Pią 07 Mar, 2008
czekoladko, jeśli jesteś bardzo zainteresowana tym aparatem, to tutaj możesz wpisać swojego maila, by zostać szybko poinformowana o wprowadzeniu go do sprzedaży.
http://www.fotoexpert.pl/..._notify&id=5576
http://www.fotoexpert.pl/...odukt-5576.html
Tylko potem ze spamem może być kłopot.
cra89 - Pon 10 Mar, 2008
nie jestem znawca ale mam wraznie ze strasznie agresywne odszumianie ma ten fuji nawet przy iso 100 pozwala zauwazyc jego ingerencje
P_M_ - Pon 10 Mar, 2008
cra89 napisał/a: | nie jestem znawca ale mam wraznie ze strasznie agresywne odszumianie ma ten fuji nawet przy iso 100 pozwala zauwazyc jego ingerencje |
Przy takim upakowaniu pikseli kazdy aparat odszumia. Nie oczekuj cudow. Ostatecznych wyrokow takze nie wydawaj, bo aparat jeszcze na polkach nie zagoscil i wciaz jest przerabiany/poprawiany. Zauwaz, ze pierwsze fotki byly gorsze od tych ostatnich, wiec inzynierowie wciaz pracuja nad softem. I dobrze, bo lepiej, zeby niedorobek takich, jak Marki albo a650 canona wiecej nie bylo. Aczkolwiek fuji ma to do siebie, ze soft ma taki sobie zazwyczaj. Zobaczymy.
karol n. - Nie 30 Mar, 2008 Temat postu: Test i cena Dla niecierpliwych mam dobra wiadomosc, jest test tego aparatu i cena za ktora mozna go kupic, niestety po niemiecku i w Niemczech.
http://www.chip.de/artike...a_31288682.html
http://www.alternate.de/h...?artno=MK%23FB8
Liszu - Czw 03 Kwi, 2008
Relaksujące są takie "testy". Same ogólniki pisane tak jakby była to opinia podnieconego właściciela S100FS wklejona na jakimś forum w godzinę po zakupie. Oczywiście nie ma powodów by nie wierzyć na słowo, ale w poważnym teście chyba można dać czytelnikowi cokolwik do własnej analizy.
Przytoczę niektóre z faktów podanych w tym teście:
- "...w testach laboratoryjnych wykazuje najwyższą rozdzielczość spośród wszystkich kompaktów".
- "... szumy przy ISO100 są znikome, przy wyższych ISO odpowiadają poziomowi tych u konkurencji" - wychodzi więc na to, że wszystkie dotychczasowe kompakty mają takie same szumy... no i teraz Fuji s100FS też
- "... jakość wykonania jest bardzo dobra i wypada najlepiej w całym rankingu"
- "... obiektyw jest najlepszym na chwilę obecną wśród kompaktów"
- "... tryby symulujące filmy Provia i Velvia" - to chyba ukłon w stronę wielbicieli firmy Fujifilm
- "... wizjer posiada mniejszą rozdzielczość niż u konkurencji"
- "... gotowość aparatu: 0,56 sekundy od włączenia" - fiu fiu....
Osobiście wydaje mi się, że szykuje się hit. Kolejny kompakt od Fuji o wyglądzie lustrzanki - solidny, wielki kozak. Zawsze miałem ochotę na jeden z tych masywnych kompaktów tego producenta... ehhh... szkoda, że brak zdjęć testowych by można było potwierdzić te podniety testera.
moon - Pią 04 Kwi, 2008
Wiele pisze się na temat tego aparatu, a ostatni test chip.de dał mu maksymalna notę 100 punktów za jakość zdjęć. Ale jak ogląda się przykładowe zdjęcia, które już pokazywano na wielu serwisach, to można mieć wątpliwości, co "jakości" obiektywu w S100FS. Oto te sample:
http://dc.watch.impress.c...02/25/7926.html
W szerokim planie wyraźnie widać aberrację, czyli fioletowe "cienie" na budynkach, gałęziach. Ostrości też kiepska. Jeśli tak mają wyglądać zdjęcia z "najlepszego obiektywu wśród kompaktów", to lepiej kupić "gorszy", a jakość zdjęć będzie lepsza. Czy w szerokich planach np. FZ-18 miał podobną aberracje, nie widziałem, Canon S 5 IS ma aberracje, ale mniejszą. Także pierwsze zdjęcia z tego aparatu wcale nie są takie cudowne.
Liszu - Pią 04 Kwi, 2008
Wychodzi więc na to, że serwisy, które twierdzą, że zrobiły test, tak na prawdę wysmarowały artykuł na pdostawie danych od producenta.
Fotki z powyższego linku wyglądają jak żart. Aberracja jest nie do przyjęcia, a po obejrzeniu zdjęcia ceglanej ściany nie mogłem uwierzyć w taką dystorsję na krótkim końcu.
Pozostaje poczekać na normalny test, gdzie prawdopodobnie potwierdzą się te wnioski.
P_M_ - Pią 04 Kwi, 2008
Liszu napisał/a: |
Pozostaje poczekać na normalny test, gdzie prawdopodobnie potwierdzą się te wnioski. |
Wlasnie. Nie ma sie co podniecac testami z takich gniotowcow. Oni sa lepsi nawet od fotopolis. Aczkolwiek cena wydaje sie byc prawdziwa i co by ten kompakt nie prezentowal, jest ona zbyt wysoka.
moon - Pią 04 Kwi, 2008
Przykład "jakości" zdjęć z S100FS. Wycinek z dolnego lewego rogu jednego z sampli.
Całość "pomalowana" na fiolety, brak ostrości. Dawno tak marnych zdjęć żaden producent nie pokazywał.
Liszu - Pią 04 Kwi, 2008
Zdaje się, że ultrazoom FinePix S8000 podobnie świecił na fioletowo.
qadest1 - Sob 05 Kwi, 2008
P_M_ napisał/a: | Nie ma sie co podniecac testami z takich gniotowcow. Oni sa lepsi nawet od fotopolis. |
Czy mógłbyś bardziej rozwinąć tę myśl???
P_M_ - Sob 05 Kwi, 2008
qadest1 napisał/a: | P_M_ napisał/a: | Nie ma sie co podniecac testami z takich gniotowcow. Oni sa lepsi nawet od fotopolis. |
Czy mógłbyś bardziej rozwinąć tę myśl??? |
Chodzi oczywiscie o rzetelnosc i obiektywizm, a w zasadzie ich brak. 'Lepsi' powinno byc w cudzyslowie. Wybaczcie to male niedopatrzenie.
Monastor - Sob 05 Kwi, 2008
moon, jakość prawie akceptowalna... jak na aparat w telefonie... a szkoda, bo ten Fuji zapowiadał się całkiem interesująco.
P_M_ - Nie 06 Kwi, 2008
Monastor napisał/a: | moon, jakość prawie akceptowalna... jak na aparat w telefonie... a szkoda, bo ten Fuji zapowiadał się całkiem interesująco. |
Bardzo trafna puenta. Niestety
civman - Pon 07 Kwi, 2008
Witam wszystkich!
Zarejestrowałem się, bo jak zobaczyłem co tutaj niektórzy piszą o tym aparacie to nie mogę milczeć.
Jak obejrzałem ten wycinek wstawiony przez moon-a to wniosek jest tylko jeden. Ktoś kto zrobił to zdjęcie to chyba nie umiał ustawić tego aparatu i wziął go pierwszy raz do ręki. Owszem jest AC, ale ... bez przesady - nie aż taka. Co do ostrości to zupełnie nie można nic zarzucić S100fs.
Zresztą nie będę się rozpisywał. Miałem bardzo częstą styczność z Sony R1. Zakupiłem Fuji S100fs, bo na lustro z przyzwoitymi obiektywami mnie po prostu nie stać. I nie zamieniłbym swojego S100fs na żadną inną hybrydę.
Zainteresowanych zapraszam na:
http://www.ceneo.pl/;0151...productOpinions
Tam jest moja pełna opinia bez owijania w bawełnę (podpisałem się jako Robert).
Pozdrawiam
moon - Pon 07 Kwi, 2008
Oczywiście trzeba uczciwie dodać, że na ogół większość zdjęć z aparatów, jakie pokazują różne serwisy o fotografii jest w oryginalnych rozmiarach tzn. że np. całe zdjęcie z którego wstawiłem wycinek na forum ma rozmiar (135, 47 x 101,6) cm przy rozdzielczości 28,3 piksele/cm (72piks./cal). Także na zdjęciach w mniejszych formatach nie zobaczymy takich wad. Przykładowe formaty:
10x15 cm
...i A4 (29,7x21) cm
Ale formatowanych zdjęć nie omawia się, bo wtedy większość kompaktów miałaby wspaniałe oceny, bo im mniejsze zdjęcie tym mniej na nim widać.
Stąd sami producenci pokazują pełnowymiarowe wersje zdjęć. Oto link do firmowych zdjęć z tego aparatu. Te same aberracje widoczne są na 2 sampelu:
http://fujifilm.jp/person.../portfolio.html
ale również poprzednie zdjęcia wiele pokazują
http://dc.watch.impress.c...02/25/7926.html
Liszu - Pon 07 Kwi, 2008
civman napisał/a: | Witam wszystkich!
Zarejestrowałem się, bo jak zobaczyłem co tutaj niektórzy piszą o tym aparacie to nie mogę milczeć.
Jak obejrzałem ten wycinek wstawiony przez moon-a to wniosek jest tylko jeden. Ktoś kto zrobił to zdjęcie to chyba nie umiał ustawić tego aparatu i wziął go pierwszy raz do ręki. Owszem jest AC, ale ... bez przesady - nie aż taka. Co do ostrości to zupełnie nie można nic zarzucić S100fs.
Pozdrawiam |
Z całym szacunkiem, ale na ile pomoże doświadczenie w obsłudze jakiegoś kompakta, jeśli obiektyw po prostu nie radzi sobie z korygowaniem Aberracji Chromatycznej? Piszesz, że AC jest, ale nie aż taka - czyli jaka jest, skoro zdjęcia zamieszczone przez moona każdy widzi? Może na pomniejszonym zdjęciu tego tak nie widać, ale daj spokój - AC mierzy się na fotkach pełnych rozmiarów i wszystkie testowane kompakty mają te same szanse. W przypadku S100FS widzę ten sam problem co w S8000, zdjęcia pod względem AC wyglądają identycznie, a obszary białe zamieniają się po prostu w fiolet. Jak został oceniony S8000 pod względem AC proponuję przekonać się czytając test zamieszczony na optyczne.pl - może specjalistyczne pomiary wykazałyby jakieś różnice między tymi modelami, ale niestety porównując efekty gołym okiem można się tylko załamać.
Identyczny przypadek dotyczy dystorsji. Ja rozumiem, że fizyka to nie program, który można skonfigurować, ale wyraźnie widoczne zniekształcenie przy krótkiej ogniskowej wygląda conajmniej niewygodnie - nie wiem czy szeroki kąt może być usprawiedliwieniem pozwalającym na takie wygibasy (28 mm w moim - przez wielu ganionym - FZ18 daje obraz jak od linijki i niewiele się zmienia w całym zakresie). Tu już ratunku poprzez pomniejszenie zdjęcia nie będzie, a - co najciekawsze - zdjęcia z linku moona znów pokazują dokładnie te same wady obiektywu co w S8000.
Jeśli więc moje obawy się sprawdzą - czyli, że mamy do czynienia ze szkłem opartym o tę samą konstrukcję co w S8000 to ja podziękuję.
civman - Wto 08 Kwi, 2008
Ja u siebie nie widzę aż tak dużych aberracji. Nie wiem, być może to też kwestia egzemplarza. Szanowni Koledzy piszą tutaj, że nawet kupując szkło do luster warto przetestować kilka egzemplarzy tej samej konstrukcji.
Może akurat mnie trafił się egzemplarz, w którym aberracje są znacznie mniej uciążliwe niż pokazane tutaj na zdjęciach.
Monastor - Wto 08 Kwi, 2008
civman, na pewno żaden obiektyw do lustra takiej kaszany nie daje (chociaż... może znajdą się niechlubne wyjątki ). Tak czy inaczej, nikomu takiego obiektywu nie polecę, a rozstrzał jakościowy na takim poziomie trudno zaakceptować. Są lepsze kompakty za podobną cenę, a większość użytkowników chyba nie pali się od przebierania w egzemplarzach danego aparatu.
Daimon - Pon 28 Kwi, 2008
Na dpreview ukazał sie test Fuji S100fs - http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms100fs/
flash - Pon 28 Kwi, 2008
Tak jak myślałem... Fuji poszło w kierunku komercji... Więcej Mpx, większy zakres ogniskowych... Zapomniałli tylko , że większe rozmiary matrycy to nie tylko redukcja szumu na wysokich czułościach ale również większe wymagania dla obiektywu... A mogłaby to być naprawdę dobra hybryda gdyby zaprojektowali obiektyw o podobnym zakresie ogniskowych jak np w R1... Szkoda.
Daimon - Pon 28 Kwi, 2008
Szkoda, to fakt. A Fujinon to przecież renomowany producent optyki, ale cudów nie ma - jak chce sie mieć szeroki kat i potężne tele w jednym, to nie bardzo to wychodzi, przynajmniej w tej cenie i przy takich gabarytach obiektywu.
monia32 - Wto 29 Kwi, 2008
Kolejny test. Tym razem po polsku
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7225&p=0
flash - Sro 30 Kwi, 2008
Zdjęcia tablicy testowej rozdzielczości potwierdziły to co napisano na dpreview...
Aberracja w całym zakresie ogniskowych a przymykanie przysłony praktycznie niczego nie poprawia... Rozdzielczość powyżej 100mm w rogach kadru też do kitu. Fizyka zrobiła swoje a Fuji w swoim marketingowym pędzie za zakresem ogniskowych wyłożyło się jak byk na lodzie... Na razie ktoś, kto chce poprawić jakość zdjęć nie wydając fortuny na aparat musi się zainteresować jedną z lustrzanek z w miarę dobrym kitem. Pentax wygląda pod tym względem naprawdę całkiem ciekawie.
peka - Pon 25 Sie, 2008
Witam wszstkich, bo nowy jestem...
Z tego samego powodu pewnie nie rozumiem- skoro to taki zły sprzęt to jakim cuduem został uznany produktem roku 2008 TIPA i EISA ?
MM - Pon 25 Sie, 2008
Nagrody TIPA i EISA to nie jest wyznacznik jakości, choć czasem trafią i nagrodzą coś co jest naprawdę najlepsze.
|
|