forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - dylemacik :/

draken7 - Pią 22 Mar, 2013
Temat postu: dylemacik :/
Witam.
Mam mały dylemacik. Obecnie posiadam Canona 60D + obiektyw Tamron 17-50 2,8 VC i myslę nad małą zmianą AF mnie denerwuje i trochę ISO niestety. Fotografuję głównie ludzi (zdjęcia studyjne, plener, imprezy/koncerty). Myslałem na początku żeby tylko obiektyw zmienić na Canona 24-70 2,8L USM czytałem czytałem potem pomysł padł żeby samo body wymienić przykładowo na Canona 7D lub 5D mark II i zostawić obiektyw Tamrona do jednego z nich a na koniec przyszedł mi pomysł żeby może używane kupić któreś z tych body i obiektyw Canona 24-70 L. Sam już nie wiem co zrobić może mi doradzicie bo mam mętlik w głowie już :(
Ps. A może obiektyw Canon EF-S 17-55 2,8 IS USM ? :/

Sunders - Pią 22 Mar, 2013

draken7 napisał/a:
A może obiektyw Canon EF-S 17-55 2,8 IS USM ?

Skoro przy tamronie denerwuje Cię ISO, to taka zamiana Cię nie uspokoi :smile:

draken7 napisał/a:
potem pomysł padł żeby samo body wymienić przykładowo na Canona 7D lub 5D mark II i zostawić obiektyw Tamrona do jednego z nich

Pomysł z 5D2 wydaje mi się najlepszy, tylko do niego nie ma co zostawiać tego tamrona - trzeba nabyć inny obiektyw.

kozidron - Sob 23 Mar, 2013

Sunders napisał/a:
Pomysł z 5D2 wydaje mi się najlepszy, tylko do niego nie ma co zostawiać tego tamrona - trzeba nabyć inny obiektyw.

to będzie jeden z gorszych pomysłów, szczególnie w kontekście tego:

draken7 napisał/a:
i myslę nad małą zmianą AF mnie denerwuje

tamron jak wiadomo ma dość zawodny af i denerwująco niecelny, połaczenie np. 5d2+24-70/2.8 wcale nie bedzie działało szybciej, może celniej ale nie szybciej.

draken7, zastanów się nad 6d i używanym c24-70, jeżeli dasz rade naciągnąć budżet, to będzie to juz zestaw na lata, z lepszym af-em a wyższe iso wygląda lepiej niz z 60D czy 7d.

Wolałbym przesiadkę na nikona, tylko nie wiem draken7 jakie masz jeszcze szkła pod tego canona.

draken7 - Sob 23 Mar, 2013

Poczytałem o tym Canonie 6d i całkiem przyzwoite body tylko niestety jak bym go wybrał to przez pewien czas bym musiał zostać przy moim Tamronie a nie wiem czy to dobry pomysł :/

Mam jeszcze 2 szkiełka czyli Canon 50 /1,8 i Tamrona SP 70-300 /4

Z Nikonem nigdy nie miałem do czynienia zawsze to był Canon (pstryczki, lustra).

Sunders - Sob 23 Mar, 2013

draken7 napisał/a:
Poczytałem o tym Canonie 6d i całkiem przyzwoite body tylko niestety jak bym go wybrał to przez pewien czas bym musiał zostać przy moim Tamronie a nie wiem czy to dobry pomysł :/

Zły, bo Tamron 17-50 2,8 VC jest przeznaczony do współpracy z lustrzankami o matrycy klasy APS-C.

draken7 napisał/a:
Mam jeszcze 2 szkiełka czyli Canon 50 /1,8 i Tamrona SP 70-300 /4

I tylko tymi szkiełkami musiałbyś się przez pewien czas posługiwać w razie zakupu 6D.

pioroon - Sob 23 Mar, 2013

Sunders napisał/a:
I tylko tymi szkiełkami musiałbyś się przez pewien czas posługiwać w razie zakupu 6D.

plus opylając Tamiego to w sumie ciężko będzie coś w miarę szerokiego dobrać na pełną klatkę. Ewentualnie używka C20mm/2.8 lub w ostateczności C28mm/1.8.

draken7, tak czy siak to trochę słabe szkła pod 6d. Ale to tylko moja subiektywna opinia, jako zwolennika zbierania dobrej szklarni z późniejszą dobrą puszką :)

siosio - Sob 23 Mar, 2013

kozidron napisał/a:

tamron jak wiadomo ma dość zawodny af i denerwująco niecelny, połaczenie np. 5d2+24-70/2.8 wcale nie bedzie działało szybciej, może celniej ale nie szybciej.

Mnie się wydaje, że AF w 5d2 plus 24-70L będzie szybszy od 60D z Tamronem 17-50. 24-70L ma USM

I polecałbym właśnie 5Dmk2 - używkę można poniżej 5 tysięcy dostać plus tego 24-70L albo starszą wersję 28-70L

lexus - Sob 23 Mar, 2013

moim skromnym zdaniem, wydaje mi się że w tym przypadku należy skupić się raczej nad doborem szkła (szkieł), a niekoniecznie puszki.
ponadto używam 5d2 z "budżetowymi" elkami oraz jasnymi stałkami i nie uważam, że jest to zestaw jakoś "wyjątkowo wolny" do zastosowań podanych przez założyciela wątku.

Zoom - Nie 24 Mar, 2013

Ponieważ kolega praktycznie musi kupić wszystko, czyli aparat i obiektyw to zastanowiłbym się nad N D600. Mimo, że nie można włączyć tak wysokiej czułości jak w 6D, to na tych czułościach które są, sample wyglądają lepiej z D600. Trochę mniejsze szumy.
I jest znacznie tańszy.

kozidron - Nie 24 Mar, 2013

siosio napisał/a:
Mnie się wydaje, że AF w 5d2 plus 24-70L będzie szybszy od 60D z Tamronem 17-50. 24-70L ma USM

50/1.4 też ma, co to za argument. Chociaż akurat usm z 24-70 działa petardowo ale na body, które ma porządny układ af.
siosio, zauważalnie szybszy nie będzie, będzie celniejszy.

siosio napisał/a:
albo starszą wersję 28-70L

no tego bym nie polecał, ciężko jest dorwać niepotargany egzemplarz.

lexus napisał/a:
moim skromnym zdaniem, wydaje mi się że w tym przypadku należy skupić się raczej nad doborem szkła (szkieł), a niekoniecznie puszki.

tak, jeżeli chce sie rozwiązać tylko polowe swoich narzekań to wystarczy skupić się tylko na szkle, wtedy opcja jest bardzo prosta 17-55IS ale pozostaje jeszcze nisko szumiące wysokie iso.

Sunders - Nie 24 Mar, 2013

siosio napisał/a:
Mnie się wydaje, że AF w 5d2 plus 24-70L będzie szybszy od 60D z Tamronem 17-50.

A mi się nie wydaje - AF w zestawie 5D2+24-70L jest szybszy,celniejszy i cichszy od AF-a zestawu 60D+T17-50.

kozidron napisał/a:
24-70L ma USM
50/1.4 też ma, co to za argument.

kozidron, nie mąć - przecież wiesz, że kazdy z nich ma zupełnie inny USM :smile:

siosio - Nie 24 Mar, 2013

W dodatku autor wątku przyznał się do posiadania 2óch tamronów oraz ef 50 1.8.

Więc skąd się wziął Kozidronowi ef 50 f/1.4 ?

[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 12:40 ]
draken7

Zarówno 6d jak i 5d mark II dadzą ci fajne obrazki na ISO znacznie przewyższającym wartość 1000. Od 60D będzie odlot pod tym względem.

Ja tam wygooglałem różnicę w cenie tych body na ponad 600 złotych - oczywiście zależy gdzie się kupuje.

Oba korpusy powinny starczyć na twoje potrzeby.

Chcesz mieć jak najlepszą matrycę to bierz 6d

Chcesz lepszą ergonomię i bardziej wytrzymały korpus, to weź 5dmark 2

Nikon D600 też jest ciekawą opcją i najtańszą - choć szkła niekoniecznie będą tańsze. Ale jak już przywykłeś do Canona...

kozidron - Pon 25 Mar, 2013

siosio napisał/a:

to proste siosio z równie głupiego jak twoje porównania, że też ma usm i ten usm jakoś znacząco pomoże temu body w szybkości pracy af-u.

siosio napisał/a:
Ja tam wygooglałem różnicę w cenie tych body na ponad 600 złotych
siosio napisał/a:

siosio napisał/a:

siosio, a widzisz jakąś różnicę między tymi puszkami, miałes je w rękach, czy te brednie wypisujesz na podstawie czytania tabelek.

draken7 - Pon 25 Mar, 2013

Czyli najlepszym wyjściem jest zakup 6d + Canon 24-70 L ? trochę martwi mnie fakt że ten obiektyw jest bez stabilizacji :/ na tamronie walę przy czasie 1/30 bez problemu a tutaj nie wiem jak to będzie :/
pioroon - Pon 25 Mar, 2013

draken7 napisał/a:
trochę martwi mnie fakt że ten obiektyw jest bez stabilizacji :/ na tamronie walę przy czasie 1/30 bez problemu a tutaj nie wiem jak to będzie :/

Na długim końcu?

forrest - Pon 25 Mar, 2013

draken7, zawsze możesz rozważyć Tamrona 24-70mm f/2.8 VC. Jest solidna optyka, jest i stabilizacja, więc 1/30 spokojnie utrzymasz.
Kosztuje już poniżej 4000 zł więc jest porównywalny cenowo z używkami C 24-70mm f/2.8L (wersja I).

draken7 - Pon 25 Mar, 2013

Ale przy tym Tamronie winieta jest straszna :/

[ Dodano: Pon 25 Mar, 2013 23:29 ]
A tak marginesowo się zapytam jak bym kupił do 60d obiektyw Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM ? widziałbym różnicę dużą ? (pytam się bo żonie bym oddał tego 60d jak by coś pomógł ten obiektyw chodzi o celność ostrość)

siosio - Wto 26 Mar, 2013

kozidron napisał/a:
siosio napisał/a:

to proste siosio z równie głupiego jak twoje porównania, że też ma usm i ten usm jakoś znacząco pomoże temu body w szybkości pracy af-u.

siosio napisał/a:
Ja tam wygooglałem różnicę w cenie tych body na ponad 600 złotych
siosio napisał/a:

siosio napisał/a:

siosio, a widzisz jakąś różnicę między tymi puszkami, miałes je w rękach, czy te brednie wypisujesz na podstawie czytania tabelek.

Czyli według ciebie obiektyw bez USM jest równie szybki jak obiektyw z USM na 5D mark2, i jest to poparte twoim doświadczeniem?

Z mojej skromnej praktyki wynika, że obiektyw z USM jest szybszy. Miałem w rękach i 5Dmk2 i 6D. I jak już masz taki pociąg do negatywnej krytyki - to proszę bardzo ale poproszę o konstruktywną krytykę, a nie krytykę dla krytyki. Nie masz się jak wyżyć - to cóż, masz problem - polecam bieganie - na początek 5km powinno ci starczyć :razz:

Po za tym pisząc o USM w 24-70L odniosłem się do konkretnego modelu obiektywu i miałem na celu wykazanie, że ten obiektyw jest szybszy od tamrona 17-50, który nie ma podobnego slinika AF.

kozidron - Wto 26 Mar, 2013

siosio napisał/a:
Czyli według ciebie obiektyw bez USM jest równie szybki jak obiektyw z USM na 5D mark2, i jest to poparte twoim doświadczeniem?

siosio, czytasz ?

Widzisz co porównujemy ?

kozidron napisał/a:

Chociaż optycznym wyszło, że mniej celnie :razz: co stawia cię siosio w złym świetle jako przeciętnego zjadacza wykresów :razz:

będziesz się upierał, że 5d2 ma lepszy af z tym obiektywem od 60D tylko dlatego, że 24-70 ma USM jeszcze do tego w słabych warunkach, które opisuje autor wątku?

siosio napisał/a:
Po za tym pisząc o USM w 24-70L odniosłem się do konkretnego modelu obiektywu i miałem na celu wykazanie, że ten obiektyw jest szybszy od tamrona 17-50, który nie ma podobnego slinika AF.

bo jest, TYLKO NIE Z TYM BODY a właśnie to napisałeś:

siosio napisał/a:

tobie się wydaje :razz:

siosio napisał/a:
Nie masz się jak wyżyć - to cóż, masz problem - polecam bieganie - na początek 5km powinno ci starczyć :razz:

w kwestii biegania polecam Ci porównać działanie jakiegokolwiek USM-a (tylko nie tego z 50/1.4) na 5d2 zanim zaczniesz pisać bzdury, tym bardziej w gorszych warunkach gdzie wiekszą role odgrywa układ af niż silnik usm.

draken7 - Wto 26 Mar, 2013

Zapytam się o jeszcze jedno (bo mi dupe żona zawraca ;) ) a jak by wyglądała sprawa jak bym założył do 60d obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM by porawiło to celność i szybkość AF ? widać by było różnicę między tym obiektywem Canon a posiadanym obecnie Tamronem ?
komor - Wto 26 Mar, 2013

draken7, tak, szybkość i celność najprawdopodobniej byłaby lepsza, ale zamiast szerokiego kąta 17 mm będziesz miał 24 mm, co trzeba brać pod uwagę. Ponadto stary 24-70L na małej matrycy APS-C niekoniecznie będzie mistrzem ostrości, z trzeciej strony inne jego zalety mogą to zrekompensować…
kozidron - Sro 27 Mar, 2013

draken7, jak napisałeś wcześniej, "bolą" cie dwie sprawy, słaby af i mocno szumiące wyższe iso.
O ile słaby i niecelny af, to ewidentna wina tamrona, o tyle szumy na wyższych iso to ewidentnie 60D, nie specjalnie w aps-c u canona znajdziesz lepsza puszką, tu pozostaje ci tylko przejście na FF, tyle że najtańszy FF canona(5d2) kuleje pod względem af-u, szczególnie w gorszych warunkach.
Więc jeżeli mocno ciśnie cię budżet, to albo zostajesz z canonem 60D i wymienisz tamrona na canona 17-50/2.8, wtedy poprawisz sobie pracę af-u, pamietaj tylko, że to szkło jest tylko i wyłącznie pod aps-c.

draken7 napisał/a:
A tak marginesowo się zapytam jak bym kupił do 60d obiektyw Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM ? widziałbym różnicę dużą ? (pytam się bo żonie bym oddał tego 60d jak by coś pomógł ten obiektyw chodzi o celność ostrość)

Jest spora różnica na plus dla canona.

O mozliwościach 6d nie będę ci pisał, bo cos mi się zdaje, że przez budżet jeszcze musisz jakiś czas przemeczyć się na aps-c :wink:

B o g d a n - Sro 27 Mar, 2013

To ja może coś napiszę bo znowu jakieś pitolenie jest i ktoś postronny wbije sobie do głowy, że aparatem 5D2 nie da się robić zdjęć na imprezach, a AF w 24-70L dobrze działa tylko z aparatami typu 1Ds.

Miałem okazję porównać pracę AF na środkowym punkcie, przy słabym, domowym oświetleniu, pomiędzy moim 5D2 z 24-70L, a 600D z T17-50 VC kolegi. Nie jestem pewien ale sądzę, że na środkowym punkcie AF z 600D i 60D działa podobnie, jeśli nie identycznie.

Pozwolicie, że nie będę przytaczał, co powiedział mój znajomy po porównaniu pracy AF w obu wypadkach. :razz:

B o g d a n napisał/a:
To ja może coś napiszę bo znowu jakieś pitolenie jest i ktoś postronny wbije sobie do głowy, że aparatem 5D2 nie da się robić zdjęć na imprezach, a AF w 24-70L dobrze działa tylko z aparatami typu 1Ds.

dlaczego ? 24-70/2.8 na 50D śmiga bardzo dobrze, na 7d jeszcze lepiej. Dość często robię zdjęcia tymi zestawami na imprezach i z mojego doświadczenia przy 5d2 z 24-70 wcale nie jest lepiej niż zestawem 50D+t17-50VC, szczególnie przy gorszym świetle.

Sunders - Sro 27 Mar, 2013

kozidron napisał/a:
przy 5d2 z 24-70 wcale nie jest lepiej niż zestawem 50D+t17-50VC

IMO jest lepiej, bo szybciej i ciszej :smile:
Celność obu zestawów jest jednak podobna, przy słabszym świetle pudłują z podobną częstością :mrgreen:

Sunders napisał/a:
IMO jest lepiej, bo szybciej i ciszej :smile:

a to rzeczywiście pominąłem, to fakt jest zdecydowanie ciszej ale szybciej w trudniejszych warunkach to bym polemizował.

Sunders - Sro 27 Mar, 2013

kozidron napisał/a:
szybciej w trudniejszych warunkach to bym polemizował

Nie masz co polemizować, szybciej jest w dobrych warunkach, w kiepskich jak nie trafiają szybkość nie ma znaczenia :smile:

kozidron - Czw 28 Mar, 2013

Sunders napisał/a:
w kiepskich jak nie trafiają szybkość nie ma znaczenia :smile:

najbardziej jak czekasz jak błądzi :wink:

ketras - Czw 28 Mar, 2013

kozidron napisał/a:

Wolałbym przesiadkę na nikona, tylko nie wiem draken7 jakie masz jeszcze szkła pod tego canona.

W budżecie około 5000 zł na sprzęt używany, (zast. portret makro, reportarz, krajobraz czasem) typu 1-2 stałki , zwykły zoomik + body . Nikon oferuję lepszy stosunek ceny do jakości czy coś z Canona lepiej brać? za rok mógłbym 4000 zł do zestawu ( np. zakup używanego ff,by drugie body było w zapasie)

draken7 - Czw 28 Mar, 2013

Udało mi się przez chwile pobawić tym 6d i powiem że bardzo przypadł mi do gustu podpięty był właśnie canon 24-70 2,8 i oj by się przydała stabilizacja do tego obiektywu przy czasie 1/50 można zapomnieć o zdjęciach nie poruszonych z ręki :/ Teraz to mnie dylemat złapał taki że w gruncie rzeczy przy 24-70 2,8 powyżej czasu 1/100 powinno być dobrze ale mając na uwadze od dnia dzisiejszego obiektyw canon 24-105 4 l to w zasadzie na jedno powinno wychodzić bo na nim uzyskam czas 1,50 z ręki przynajmniej tak uważam tylko na wyższe iso by trzeba było ustawić - suma sumarum jeden grzyb chyba te obiektywy :/ choć ten ciemniejszy ma lepsze recenzje :/[/code]
pioroon - Czw 28 Mar, 2013

draken7 napisał/a:
by się przydała stabilizacja do tego obiektywu przy czasie 1/50 można zapomnieć o zdjęciach nie poruszonych z ręki :/

Takie czasy to raczej na długim końcu? Ja nie jestem mistrzem w te klocki ale na takich ogniskowych da się zrobić 1/80 nawet takim jakby nie patrzeć ciężkim sprzętem.
draken7 napisał/a:
Teraz to mnie dylemat złapał taki że w gruncie rzeczy przy 24-70 2,8 powyżej czasu 1/100 powinno być dobrze ale mając na uwadze od dnia dzisiejszego obiektyw canon 24-105 4 l to w zasadzie na jedno powinno wychodzić bo na nim uzyskam czas 1,50 z ręki przynajmniej tak uważam tylko na wyższe iso by trzeba było ustawić - suma sumarum jeden grzyb chyba te obiektywy :/ choć ten ciemniejszy ma lepsze recenzje :/

Po pierwsze ze stabilizacji nie zawsze korzystasz (tu masz plus dla 24-70).
Po drugie te obiektywy to nie jeden grzyb, bo generalnie światło to światło rzecz b. ważna. 24-70 da ci dużo więcej możliwości w słabym oświetleniu. Przecież będziesz miał niższe iso przy tych samych kadrach.

Chyba powinieneś popracować nad stabilnym chwytem, zresztą ja też :razz:

lvl3ha - Sob 30 Mar, 2013

pioroon napisał/a:
Chyba powinieneś popracować nad stabilnym chwytem, zresztą ja też :razz:

Mniej alkoholu :) :razz: :razz:

pioroon - Sob 30 Mar, 2013

lvl3ha napisał/a:
Mniej alkoholu

Po świetach będzie tylko gorzej :twisted:

lvl3ha - Sob 30 Mar, 2013

Po swietach proponuje tak fotografowac

pioroon - Sob 30 Mar, 2013