forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - TEMPERATURA dzialania aparatow kompaktowych

fotoartysta - Sob 23 Mar, 2013
Temat postu: TEMPERATURA dzialania aparatow kompaktowych
Kazdy producent asekuracyjnie podaje zwykle zakres dzialania aparatu
od - 0 do 30 , 40 stopni , a realnie posiadam kilka kompaktow ,
wiele razy mielam je specjalnie do testu caly dzien w minus 20 , minus 30 stopniach
- na nartach w gorach , na wycieczkach calodniowych gorskich
- bylo --28 -- 33 nawet i kazdy dzialal idealnie zero problemow awarii , zaciec zawieszen - nic
- dzialal kazdy super w --- 30 caly dzien
Wiec glupoty pisza producenci to tylko asekuracje ze zakres temperatur od 0 stopni
a kazdy i tak doskonale dziala --- 30 caly dzien wiele razy byl brany na wycieczki .
aparaty to -
nikon s8200 , canon g15 , nikon p7700 , canon sx 230hs , canon g1x
- czy ktos z was koledzy takze uzytkowal swoj aparat w minus 20 czy -- 30 ?
jakie wrazenia - tez bez klopotow ?
prosze o wasze opinie

Tutejszyn - Sob 23 Mar, 2013
Temat postu: Re: TEMPERATURA dzialania aparatow kompaktowych
fotoartysta napisał/a:
wiele razy mielam je specjalnie do testu caly dzien w minus 20 , minus 30 stopniach
- na nartach w gorach , na wycieczkach calodniowych gorskich...
Trzymałeś je na zewnątrz, czy za pazuchą?
hijax_pl - Sob 23 Mar, 2013

fotoartysta napisał/a:
Wiec glupoty pisza producenci to tylko asekuracje ze zakres temperatur od 0 stopni
Nie. Jeśli min jeden komponent w środku ma zakres pracy od 0 stopni to całe urządzenie też tak ma. I nie oznacza to , że nie będzie na mrozie działać, ale jedynie tyle, że producent nie gwarantuje tego.
fotoartysta napisał/a:
a kazdy i tak doskonale dziala --- 30 caly dzien wiele razy byl brany na wycieczki .
wystaw za okno przy -30 na całą noc i później spróbuj włączyć ;)
fotoartysta napisał/a:
czy ktos z was koledzy takze uzytkowal swoj aparat w minus 20 czy -- 30 ?
Ja - tak, ale nie traktuję tego jako normalne warunki pracy ale jako chwilowe ekstremum.
Tak jak sam mogę przez 30s napierdzielać 5kg młotkiem przy rozbiórce ściany, ale nie sądzę bym to mógł robić zarobkowo.. przez całe dnie.

siosio - Pią 29 Mar, 2013

hijax_pl napisał/a:
Ja - tak, ale nie traktuję tego jako normalne warunki pracy ale jako chwilowe ekstremum.
Tak jak sam mogę przez 30s napierdzielać 5kg młotkiem przy rozbiórce ściany, ale nie sądzę bym to mógł robić zarobkowo.. przez całe dnie.

Dokładnie...:)

lvl3ha - Sob 30 Mar, 2013

Nawet jak zadziala w takiej temp. to wez ze soba generator :) bateria wytrzyma 5% normy
Jackiller - Sob 30 Mar, 2013

Potwierdzam
1.5h ładowania Panasonica TZ30 przy -10st dało ok 10 (słownie dziesięć) minut pracy

tc - Sob 06 Kwi, 2013

zawsze mnie ciekawiło czym robią zdjęcia w naprawdę wysokich górach i ostatnio ze strony
http://polskihimalaizmzim...do-pobrania.php
pobrałem sobie zdjęcia z exifami i co się okazało - na szczycie Broad Peak zdjęcia robione Canon SX260 i Lumix FT3, a któreś ze zdjęć z ponad 7500 - iphone 4, podejrzewam, że podczas takiego ataku na szczyt panowie raczej nie specjalnie troszczą się o aparaty, a tu zwykły canon działa bezproblemowo...