|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka dla 7 latka?
NaObcasach79 - Sob 23 Mar, 2013 Temat postu: Lornetka dla 7 latka? Witam serdecznie,
utworzyłam konto na potrzeby fachowej porady, bo jestem zupełnie zielona w temacie lornetek.
Otóż chciałabym zakupić chrześnikowi lornetkę na urodziny (nigdy wcześniej nie miał).
Myślałam o lornetce DELTA OPTICA VOYAGER, ale tu pojawia się kolejny problem, gdyż nie wiem którą dla dziecka wybrać:
1. Lornetka Delta Optical Voyager II 10x50
2. Lornetka Delta Optical Voyager II 12x50
3. Lornetka Delta Optical Voyager II 16x50
Którą wybrać tak aby lornetka była łatwa w użytkowaniu dla dziecka i w miarę uniwersalna.
Andrzej_X - Sob 23 Mar, 2013
Myślę, że 50mm to troszkę za duży obiektyw dla 7latka. Powiększenie max 10x, ale dla dziecka to i tak za dużo.
Do ok 200zł proponowałbym:
- Nikon Action VII 7x35
- Nikon Action VII 8x40
- Delta Optical Entry 8x40
Jakość wystarczająca żeby sobie przez to zerknąć, a i dziecko nie powinno mieć większych problemów z obsługą. A jak połknie bakcyla to kupi sobie kiedyś lepszą
NaObcasach79 - Sob 23 Mar, 2013
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź
Dziękuję za te cenne sugestie.
Miałam nadzieję, że w 150 zł się zamknę z prezentem
kivirovi - Sob 23 Mar, 2013
Żadna z nich sie nie składa na rozstaw oczu dziecka, tzn. ok. 50mm. Musisz kupić albo Celestron Nature 8x30, który daje ładny obraz ale jest słabo wykonany (ale lepszy od Voyagera) albo coś z tych, znacznie lepszych i droższych: Vortex Raptor, Kowa YF, Leupold Yosemite, Alpen Optics Shasta, są tez inne klony tej lornetki 8x30 dla dzieci. Taka 8x30 to jest najlepsza opcja. W Polsce najłatwiej dostępna jest Kowa.
http://www.vortexoptics.c...ptor_binoculars
Jeszcze jedna opcja to lornetka kompaktowa. Dachówki dwumostkowe można tak złożyć, żeby dziecko obejmowało oba pola widzenia wzrokiem ale nie są one zbyt wygodne dla dzieci. Niektóre odwrócone porro składają się do odp. rozstawu oczu ale to byś musiała wypróbować sama w sklepie.
voukodlak - Sob 23 Mar, 2013
kivirovi patrzyłeś przez te Raptory? Myślę o małej i poręcznej lornetce do ptactwa.
A tak poza tym to autorka tematu to ONA
voukodlak napisał/a: |
A tak poza tym to autorka tematu to ONA |
jak najbardziej
Patrzyłem tylko przez Celestrona. Madibar ma Raptora i wszędzie wychwala.
One nie są takie małe jak dachówki 8x30 ale rzeczywiscie poręczne. Dla dorosłego faceta jednak raczej nie, 70mm rozstawu dla wielkogłowych może być mało. Vixen New Foresta zadowoli Cie bardziej albo Celestron Outland LX 8x42. A z porro może Steiner 8x30.
voukodlak - Sob 23 Mar, 2013
Dzięki.Ja jestem małoręki i małogłowy a na dodatek do lornetki przylepi się pewnie moja lepsza połowa. Mamy już lornetkę 10x50. Czas na coś mniejszego.
ja może tylko powiem, że ta lornetka jest pomysłem chwili, a prezent ma być na 7 urodziny, więc nie bardzo chciałabym wydawać takie kosmiczne pieniądze.
Stwierdziłam, że koniec z bakuganami, grami komputerowymi itp. czas na szukanie pasji, na rozwój siebie.
Teraz mam problem, bo wiem, że byłby to super prezent, ale nie sądziłam, że będzie to takie szarpnięcie portfela
NaObcasach79, Celestron to najtańsza opcja IMO. W Polsce jest za drogi, to fakt. Obawiam się, że jak mu kupisz coś co się nie składa aż tak bardzo, np. Action VII to się szybko zniechęci, bo będzie kiepsko widział. No ale Action VII przyda się potem tatusiowi
Z drugiej strony, ja w tym wieku używałem rosjanki i nie zwracałem uwagi, że ledwo widzę... Ale ja miałem pasję przed lornetką...
Voukodlak, Skoro tak, to ma sens. Tyle, że nadal wymienione przeze mnie w poprzednim poście są chyba znacznie lepszą ale nieco droższą opcją. VNF 8x32 nie wolno lekceważyć, bo ona ma moc i siłę
No dobrze, w takim razie wszystkim bardzo dziękuję za profesjonalne wskazówki
Lornetka będzie na pewno kupiona
może mały do Was za jakiś czas zawita
Miłego wieczoru, jeszcze raz wielkie dzięki
kimek27 - Sob 23 Mar, 2013
Jak wyżej wspomniano 8x30 lub 6x30, ewentualnie odwrócone porro. Dzieciak na pewno nie bedzie miał chęci do ciężkiej i dużej lornetki ja bym kupił Celestron Nature 8X30 lub coś takiego http://www.opticron.co.uk/Pages/savanna.htm
10x50 dla 7 latka nie, nie, nie. To tak jak by 25x100 powiesił dorosłemu na szyji i kazał iśc na wycieczke.
lech pepliński - Sob 23 Mar, 2013
Byłem dzisiaj w DO i prawie jestem zdecydowany na Titanum 8x42 .
I tu kol kivirowi wyskakuje z : "Celestron Outland LX 8x42. "
I bądż tu człowieku mądry . Oglądełem taką w MM -porażka .
Ale podobno to nie był XL .
Abs - Sob 23 Mar, 2013
NaObcasach79 napisał/a: | No dobrze, w takim razie wszystkim bardzo dziękuję za profesjonalne wskazówki
Lornetka będzie na pewno kupiona
może mały do Was za jakiś czas zawita
Miłego wieczoru, jeszcze raz wielkie dzięki |
Można ekonomicznie jeśli założymy, że ma to być coś więcej niż zabawka a niekoniecznie profesjonalny produkt np. http://deltaoptical.pl/bl...0x25,d2743.html
Małe, względnie lekkie i tanie...
Guliwer - Sob 23 Mar, 2013
Dla 7 latka lepszy będzie teleskop np. Celestron PowerSeeker 50AZ
http://deltaoptical.pl/bl...50az,d2037.html
Jest też fajny gadżet na prezent pt. luneta kapitańska http://www.teleskopy.pl/L...eskopy-552.html
cena zdecydowanie bardziej przystępna, zważywszy na to, że jest ryzyko, że mały może wcale się nią nie zainteresuje i rzuci ją w kąt.
Rozmawiałam przed chwilą z jego mamą na ten temat.
Już nawet miałam pomysł zakupu tej lepszej lornetki razem z moim bratem, byłoby większe finansowe pole do popisu.
Jednak mama małego jasno powiedziała, że młody nie potrafi się skupić na niczym dłużej niż max. tydzień. Później wszystko idzie w odstawkę.
Perspektywa nowej zabawki odbiera możliwości twórcze dzieci :/
Mama stwierdziła, że jak się zainteresuje lornetką to można później pomyśleć, ale na razie nie ma mowy. Z pewnością wie co mówi
Także dzięki Abs za tę za 99 zł. Myślę, że ją kupię. Później zobaczymy.
Jak załapie bakcyla to ciocia zainwestuje w rozwijanie zainteresowań, ale na razie to poszukiwania pasji na chybił trafił, bo dziecko poza PlayStation nie interesuje się niczym...
Abs - Sob 23 Mar, 2013
W ekskluzywy dla 7 latka nie ma co wchodzić chyba, że rodzic jest także zainteresowany. Na pasję małe szanse w wieku 7 lat choć rzeczywiście może zatrybić na kiedyś.
Mały teleskop lub mikroskop też może rozbudzić marzenia a to ważniejsze niż sam produkt. Co do Delty - ma fajną relację jakości do ceny.
kivirovi - Nie 24 Mar, 2013
Jak rodzice cały dzień przed telewizorem lub padem, to czego oczekiwać od małego? Że sam pójdzie do lasu i przyniesie upolowanego jelenia Proponuję w ogóle nie kupowac lornetki/. Jak kupisz plasticzaka, to też rzuci w kąt. Dziecko nie jest głupie, jak nic nie widać to nie będzie sobie wmawiać, że to była okazja albo, że to było sprawdzenie czy zasługuje na lornetkę.
NaObcasach79 - Nie 24 Mar, 2013
kivirovi napisał/a: | Jak rodzice cały dzień przed telewizorem lub padem, to czego oczekiwać od małego? |
no niekoniecznie tak jest, bo mama zasuwa na 2 etaty, bo musi być mamą i tatą w jednym dla dwójki dzieci. Niestety tata zmarł jak mały miał 7 miesięcy. Także nie ma co uogólniać. Najważniejsze, że dają radę.
A wracając do tematu,
kivirovi napisał/a: | Proponuję w ogóle nie kupowac lornetki.
Jak kupisz plasticzaka, to też rzuci w kąt.
Dziecko nie jest głupie, jak nic nie widać to nie będzie sobie wmawiać, że to była okazja albo, że to było sprawdzenie czy zasługuje na lornetkę. |
to rozumiem, że przez tą lornetkę nic nie widać?
Tak jak pisałam wcześniej - nie znam się zupełnie na lornetkach.
W sumie sklep DELTA OPTICA (dlatego też o te akurat lornetki pytałam) jest niedaleko ode mnie (3 km) więc najlepiej chyba podjadę i obejrzę ją na miejscu, bo juz mam mętlik w głowie.
Moją znajomość tematu lornetek można porównać do doświadczeń dziecka, więc będę odpowiednią osobą do tego testu Wolałam najpierw zapytać tu, zanim pan/i w sklepie wcisną mi co im się w rękę nawinie widząc moją znajomość tematu.
Abs - Nie 24 Mar, 2013
To nie jest tak, że "nie widać". Tutaj nie proponuje się zabawek tylko optykę - amatorską lub profesjonalną. Ta mała Delta to optyka amatorska - normalna, używalna choć nie dla wymagających użytkowników. Mimo to warto spróbować obejrzeć jeśli jest taka możliwość. Także mam dziecko - lat 7 i myślę, że nie warto przepłacać nawet jeśli rodzic próbuje nadrabiać i dopisywać filozofię - dziecko pozostanie dzieckiem, gdzie priorytety dorosłych to inny świat. Przede wszystkim bez sensu jest lornetka duża i ciężka a dla dziecka jest to już 8x30 porro..
Guliwer - Nie 24 Mar, 2013
Miałem kilka zabawek m.in. małą, tanią (50zł) lornetkę PRAKTICA 8x21. Są też 10x25.
Jest mocna mechanicznie, metalowa i gumowana i całkiem nieźle przez nią widać w słoneczny dzień. Rozstaw okularów dla dziecka się dopasuje, bo ma tubusy na 2 zawiasach. Składana, wejdzie do kieszeni, czy tornistra.
http://www.ceneo.pl/12419535
Na pewno nie będzie przydatna Delta Optical 10x25, bo ma za mały minimalny rozstaw osi optycznych.
Lornetka, luneta, mikroskop dla dziecka są pożyteczne dla ćwiczenia sprawności oka. Warto kupić.
kivirovi - Nie 24 Mar, 2013
Lornetka to zabawka terenowa. Do kompletu potrzebny jest teren oraz dorosły, który pokaże jak się nią bawić w terenie. Kandydatki są na razie dwie: Zapracowana Mama i Ty - Koleżanka na Obcasach. Inaczej się zabawka nie uda...
Abs - Nie 24 Mar, 2013
Guliwer napisał/a: | ...
Na pewno nie będzie przydatna Delta Optical 10x25, bo ma za mały minimalny rozstaw osi optycznych.
Lornetka, luneta, mikroskop dla dziecka są pożyteczne dla ćwiczenia sprawności oka. Warto kupić. |
Nie chcę na siłę lansować jednej firmy - bo czemu nie Practica? - miałeś, polecasz więc będzie Ok.
Jednak z tym minimalnym rozstawem w Delcie to chyba przesadziłeś - jest tak jak w Practice (starczy spojrzeć na zdjęcie) - konstrukcja pozwala aby okulary w minimalnym położeniu niemalże się dotykały.
NaObcasach79 - Nie 24 Mar, 2013
kivirovi napisał/a: | Kandydatki są na razie dwie: Zapracowana Mama i Ty - Koleżanka na Obcasach. Inaczej się zabawka nie uda... |
Ja się piszę i żeby nie było wątpliwości obcasy zamienię na trekkingi
Problem może być natury:
kivirovi napisał/a: | potrzebny jest teren oraz dorosły, który pokaże jak się nią bawić w terenie |
no ale co się nie da jak się da najwyżej młody będzie uczył ciocię
Guliwer - Nie 24 Mar, 2013
Abs napisał/a: |
Nie chcę na siłę lansować jednej firmy - bo czemu nie Practica? - miałeś, polecasz więc będzie Ok.
Jednak z tym minimalnym rozstawem w Delcie to chyba przesadziłeś - jest tak jak w Practice (starczy spojrzeć na zdjęcie) - konstrukcja pozwala aby okulary w minimalnym położeniu niemalże się dotykały. |
Piszemy o różnych DO 10x25. Ja mam taką na jednym zawiasie, z rozstawem okularów tylko od 62 do 71mm, więc nawet moja żona nie bardzo może z niej korzystać, bo brakuje 2-3 mm.
http://www.skapiec.pl/img...ical-10x25.html
Ty zapewne piszesz o DO Active 10x25. http://deltaoptical.pl/bl...0x25,d2743.html
Practica, o której pisałem, może się nazywać Exacta, Celestron lub inaczej, ale to ta sama tania, kieszonkowa lornetka, zapewne z Chin.
Mam też plastikowego Optisana Libra 8x22, fajna zabawka, wszystko chodzi płynnie, równo, obraz OK, niedostępna już obecnie.
To takie uzależnienie od lornetek tanich i drogich. Wala się tego sporo po szufladach.
Abs - Nie 24 Mar, 2013
No i sprawa wyjaśniona. Myślę, że ta Delta będzie lepsza od Prakticy ale to tylko spekulacja. Generalnie odradzam Up Close czy Bressery za 50zł - szkoda pieniędzy. Ta Delta miała cenę wyjściową 149zł a to zazwyczaj też o czymś świadczy.
papatanasiu - Nie 24 Mar, 2013
WITAM , RECE OPADAJA , JAK CZYTAM CO TU LUDZIE WYPISUJA , NIEKTÓRZY PROPONUJA KOBIECIE LORNETKE A NAWET JEJ W REKACH NIE TRZYMALI , NIE MÓWIAC O PATRZENIU PRZEZ NIA , TO CZYSTA HIPOKRYZJA . TAKIE MALUTKIE TANIUTKIE LORNETKI TO NADAJA SIE DO PALENIA W PIECU A NIE DO OBSERWACJI , MOZNA SIE TYLKO NABAWIC WADY WZROKU . SYNOWI KUPIŁEM NIKONA ACTION 7X35 CF MA WŁASNIE 7 LAT I SWIETNIE SOBIE Z NIM RADZI , NIE MA ZADNEGO PROBLEMU Z ROZSTAWEM OKULARÓW , PATRZY I SPRAWIA MU TO DUZA FRAJDE . ALBO CHCE PANI KUPIC CHŁOPCU LORNETKE , ALBO WYRÓB LORNETKO PODOBNY , KTORY GO NAPEWNO ZNIECHECI DO TEGO RODZAJU OPTYKI , BO PRZEZ TO SIE NIE DA PATRZEC . WIDZIAŁEM TEGO NIKONA CO MA MÓJ SYNEK NA ALEGRO ZA 185ZŁ , NAPRAWDE WART TYCH PIENIEDZY .
Abs - Nie 24 Mar, 2013
Nie sądź pochopnie. Forum to giełda pomysłów - piszący radząc mają dobrą wolę a decyzję i tak podejmuje kupujący.
Używam od ponad dwóch lat Ex 8x25 i to w moim domu najlepsza (w sensie najczęściej używana) lornetka a mam tego trochę. Maluchy lornetkowe mają swoich fanów i przeciwników. Ja należę do tej pierwszej grupy - z kilku takich wybrałem Nikona 8x25 choć długo testowałem 10x25. DO jest niezła z tych mieszczących się w zakładanym budżecie.
Niektórych tanich przez które miałem "nieprzyjemność' patrzeć także nie polecam (jak wyżej) choć zdaję sobie sprawę, że i one znajdują nabywców.
Nikon 7x35 był w temacie polecany jako jeden z pierwszych. To sensowna lornetka (ma także wady optyczne - jak większość) choć jak pamiętam wykraczała poza budżet i zarzucano jej nadmierny rozstaw okularów - co jest sprawą dość indywidualną ale bardzo istotną (nie każdemu dziecku spasuje a to także psuje oczy).
papatanasiu - Nie 24 Mar, 2013
WIDZE , ZE KOLEGA MÓJ POST ODEBRAŁ BARDZO OSOBISCIE , KAZDY PATRZY PRZEZ TO CO LUBI I NA CO GO STAĆ , PRZYKRO MI , ZE NAJLEPSZĄ LORNETKĄ U CIEBIE W DOMU JEST EX 8X25 , RESZTA TO PEWNIE SMIECI Z LIDLA , DLATEGO TEN EX WYPADA TAK DOBRZE I WYCHWALASZ GO POD NIEBIOSA .
artificial - Pon 25 Mar, 2013
papatanasiu, naprawdę nie ma potrzeby tak się unosić. Twój głos o pasowaniu Actiona 7x35 do pewnego (konkretnego!) 7-latka niewątpliwie ma znaczenie w tym wątku, ale chyba nie powinien być decydujący/przesądzający, przynajmniej w kwestii rozstawu oczu. U ludzi, do których dzieci się zaliczają, występuje zmienność osobnicza, stad właśnie potrzeba regulacji. Zmienność nie pojawia się nagle, nie jest przecież tak, głowy wszystkim rosną tak samo, a w którymś tam roku życia niektórym przestają, a innym rosną dalej... To są cechy, którymi dzieci się różnią już wcześniej, często nawet u noworodka widać zadatki na taką czy inną morfologię twarzy (bo w sumie o niej w sumie tutaj mówimy). Stąd wskazane uważać, bo może się to skończyć tym, że dziecko będzie używało lornetki w trybie mono - niby nic strasznego, ale po co dźwigać?
Małe lornetki (20-25mm) to nie zawsze zabawki. Nie licząc jednej wspólnej cechy (mianowicie tego, że nadają się tylko na dzień) różnią się między sobą jakością wykonania i obrazu w podobny sposób jak większe, a biorąc pod uwagę miejsce produkcji, to też w linii danego modelu zdarzają się rodzynki i "rodzynki"
Jeśli 7-latek obsługuje 7x35 to tylko się cieszyć, bo wrażenia na pewno lepsze niż z którejkolwiek małej lornetki(wg. powyższej definicji). Gdybym teraz miał 7 lat i miał wybór mała lub duża lornetka, to na pewno wybrałbym dużą, nawet nie do końca świadomie umiejąc docenić zalety. Jednak nie mam już 7 lat i trochę mi się zmieniło podejście: swojemu synowi (który do pierwszej lornetki dorośnie pewnie za 2-3 lata) kupię na początek coś małego, 25-28mm. Nie dlatego, że nie będzie miał siły unieść Actiona 7x35, ale dlatego, że mniejsza zajmie mniej miejsca w malutkim plecaczku, zmieści się do mniejszej kieszonki i wyssie mnie siły z małych rączek, co łącznie pozwoli na częstsze i dłuższe obserwacje.
Edit:
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać....
papatanasiu napisał/a: | NIEKTÓRZY PROPONUJA KOBIECIE LORNETKE A NAWET JEJ W REKACH NIE TRZYMALI |
Myślę, że jak ktoś już trzymał kobietę w rękach, to raczej czas na proponowanie czegoś innego niż lornetka. Polecam odrobinę dystansu i ogólnie dobranoc
RB - Pon 25 Mar, 2013
Z jednej strony to całe niebieskie kompaktowe DO to naprawdę nie jest Nikon EX 8x25, z drugiej strony Action 7x35 to także w zasadzie produkt przejściowy między lornetką a tym, co kol. Z DUŻEJ LITERY (nota bene mógłby mu ktoś tego capsa wyłączyć...) nazywa śmieciami, więc o sso cały ten raban...
W zasadzie chyba o to czy raczej mierna (względnie) duża lornetka porro jest w tych zastosowaniach lepsza od miernej małej lornetki dachowej (wzg. odwrotne porro).
NaObcasach79 - Pon 25 Mar, 2013
papatanasiu napisał/a: | PRZYKRO MI , ZE NAJLEPSZĄ LORNETKĄ U CIEBIE W DOMU JEST EX 8X25 , RESZTA TO PEWNIE SMIECI Z LIDLA |
Witam wszystkich
podglądam Was nadal, bo do tej wypowiedzi było tu całkiem sympatycznie
A to ponoć babki są pieniaczkami
papatanasiu napisał/a: |
NIEKTÓRZY PROPONUJA KOBIECIE LORNETKE A NAWET JEJ W REKACH NIE TRZYMALI |
hahaha, padłam
może czas odstawić NIKONA na półkę i więcej czasu poświęcić kobiecie?
Z pewnością relacje się poprawią, może nawet "potrzymasz ją w rękach"
Pytań ciąg dalszy
zaczynam wertować net w poszukiwaniu lornetki
co sądzicie o 8x21
Absengard - Pon 25 Mar, 2013
Papatanasiu Ci ktorzy polecaja 8x25 trzymali wiecej w ręku lornetek niż Ty kiedykolwiek będziesz trzymał. To samo tyczy się jakości oraz ceny , prawdopodobnie nie masz auta za tyle pieniędzy ile wydali oni na lornetki w swoim zyciu. Ot kolejny troll który trzymal jedna lornetkę i to z dolnej pólki ( bo taka jest jego EX ) i do tego na nowym nicku bo na starym ( jesli go posiada ) wstydzilby sie wypisywac takie bezecenstwa. Odrobina szacunku a jesli Ci sie nie podoba to wio na forum wiejskie kolego. Proponuje nie karmić trola
Nie karmić trola.
jacek struski - Pon 25 Mar, 2013
Absengard czy ludzie na wsi są gorsi?.
Nie czepiaj sie slów to takie powiedzenie które sie utarło mowi się "ale masz wiejski sweter" np. nie do mnie pretensje tylko do tego kto wymyslil to i wprowadzil. Nie ma w takich powiedzeniach krzty zlosliwosci ani zadnego ladunku emocjonalnego. Inaczej na chamskie posty nie mozna chyba zareagowac. Nie ma jak trol ktory przyjdzie i psuje atmosfere na dosc sympatycznym forum.
[ Dodano: Pon 25 Mar, 2013 11:55 ]
papatanasiu napisał/a: | WSZYSTKIE LORNETKI KTÓRE SA NA RYNKU ZNAM I TESTOWAŁEM , |
Gratuluje przetestowania setek a moze tysięcy lornetek
Dale - Pon 25 Mar, 2013
Papatanasiu nie wiem ile masz lat, ale niezłe bajki piszesz
PS. jest tu gdzieś Moderator ?
papatanasiu napisał/a: | OPINIA DO EXTREME 10X50 , SA ODWAZNI. |
Przeciez wszystkie testowales...to nie wiesz ?
Guliwer - Pon 25 Mar, 2013
Ja się odważę i napiszę, że Extreme o wadze 1,6 kg nie bardzo się nadaje dla 7 latka.
na poprawę klimatu
a po kawce dalej w "papióry"
Arek - Pon 25 Mar, 2013
papatanasiu, zaliczyłeś już dwa ostrzeżenia. Trzecie to koniec możliwości pisania na forum. Nie potrzebujemy tutaj ludzi, którzy nie przestrzegają elementarnych zasad kultury i netykiety.
NaObcasach79, pierwszą lornetkę kupiłem synowi właśnie gdy miał 6-7 lat. Był to model 8x40 z dużym polem i był dla niego za duży i ciężki. Narzekał na za duże powiększenie.
Uważam, że najlepszymi lornetkami dla dzieci były instrumenty klasy 6x24, które miały pole 11-12 stopni. Robiła je Leica (Amplivid, Trinovid), robili Rosjanie (KOMZ 6x24). Niestety teraz takich nie ma.
Nikon Action EX 7x35 wydaje się rozsądną propozycją, choć wciąż może być ciut za ciężki.
a co sądzicie o lornetkach OLYMPUS?
Atrix - Wto 26 Mar, 2013
Baju baju będziem w raju. Jak dla siedmiolatka to pułap już niezły. Szukaj lornetki Braun Treking 10x25 . Waga około 300g.
kivirovi - Wto 26 Mar, 2013
No nie czepiajcię sie papatanasa, każde forum potrzebuje trola jak powietrza. Oczywiście raz na jakiś czas, bo trol przypomina, że trzeba wietrzyć pomieszczenia, sam szybko przemija, a daje forumom zycie! Nikogo nie obraził, nikogo nie zbeształ po imieniu, nawet nie zabrał Dale'owi orzeszka.
Są: dziecko, kobieta, trol, brakuje tylko lornetki i byłaby pełna, tradycyjna, szczęśliwa, optyczna, wirtualna rodzina
Absengard, jest też powiedzenie: nie zachowuj się jak baba, sto lat za murzynami, daj 5 złotych nie bądź żyd, wyglądasz jak pedał... Nie jestem pewien czy chcemy zachować tę spuściznę dla następnych pokoleń. Ale jeśli albiniczik się wypowie, że trzeba, to trudno, zacisnę żuchwę i nie popuszczę.
NaObcasach79 - Wto 26 Mar, 2013
___
Witam Wszystkich,
kivirovi napisał/a: |
Są: dziecko, kobieta, trol, brakuje tylko lornetki i byłaby pełna, tradycyjna, szczęśliwa, optyczna, wirtualna rodzina |
nawet jak będzie lornetka, to na szczęście decyzje (nawet wirtualne) dotyczące mojej osoby podejmuję sama i niech tak zostanie.
Uf, na szczęście średniowiecze za nami
Co myślicie o tym olympusie, bo poszukiwania nadal trwają
http://www.olympus.pl/sit...c_ii/index.html
zdjęcia z powyższej strony:
Guliwer - Wto 26 Mar, 2013
Powinna być OK. Tylko dla chłopaka nie biała, ani nie fioletowa. Raczej oliwkowa, bo w kolorze militarnym.
Pole widzenia niewielkie, ale pryzmaty ze szkła Bak-4, czyli te lepsze.
Zgodzę się z Redaktorem Arkiem, że dla dzieci powiększenie powinno być jeszcze mniejsze niż 7-8x.
Miałem kiedyś sowiecką lornetkę 4x36, metalowa i była fajna do krajobrazu i do teatru.
Są takie Bresser Children 4x30, albo Tasco Essential Roof 4x30, ale to raczej zabawki, nie miałem ich w rękach. Trzeba by w sklepie obejrzeć.
jacek struski - Wto 26 Mar, 2013
Patrzyłem przez tego olympusa w media obraz jest nawet.Ale wybrałem córce lat 10 Nikona ex 8x25.Był bardziej solidny to moje zdanie obraz się niczym nie różnił sztuczne oświetlenie.
Arek - Wto 26 Mar, 2013
NaObcasach79, nie daj się wbić w pomysły kupowania dziecku czegoś o parametrach 10x25, bo to będzie porażka.
Abs - Wto 26 Mar, 2013
Oj tam, oj tam...
Słowo "porażka" kojarzy mi się skrajnie źle a pomysł (10x25) jednak wytycza drogę do ku zgrabnej i lekkiej lornetce. Powiększenie 10x rzeczywiście nieco wyśrubowane - choć dziecko dziecku nierówne i z czasem dorasta...ale jednak.
Apertura 25mm - sądzę, że jest niemalże idealna dla dziecka zwłaszcza przy mniejszych powiększeniach gdzie uzyskujemy lepsze pole i jasność, której w maluchach nigdy za dużo.
Olympus 8x21? - uwzględniając realia zakupu - według mnie OK. Kompromisy w poszukiwaniach chyba nigdy nie sprzyjają idealnemu rozwiązaniu - stąd kompromisy w wyborze.
PS. Kivirowi gdy pisałeś (odnośnie trolowania) "nikogo nie obraził" chyba nie miałeś okazji przeczytania kilku skasowanych postów...i chyba dobrze bo są lepsze rzeczy do czytania. Rozumiem intencję twojej wypowiedzi...warto m.in. docenić jak jest miło na co dzień.
Arek - Wto 26 Mar, 2013
Oj tam, oj tam... 10x25 to porażka nawet wtedy gdy dziecko dorośnie
Abs - Wto 26 Mar, 2013
Porażka dla 7-mio latka to 10x56 albo 15x70 do ręki z indywidualnym ogniskowaniem choć gdy dorośnie...?
PS. Wiem, że nie przepadasz za takimi maluchami... ja jednak nie pogardziłbym np. HG do kieszeni...och
RB - Wto 26 Mar, 2013
Abs napisał/a: | Porażka dla 7-mio latka to 10x56 albo 15x70 do ręki z indywidualnym ogniskowaniem choć gdy dorośnie...? |
To jest porażka zawsze, gdy tylko lornetka nie służy do obserwacji obiektów w "nieskończoności" (niebo, morze, wredni faszyści w okopach...).
krystek - Pon 13 Maj, 2013
Witam odgrzebie temat ale też chce kupić lornetke synowi lat 9 myślałem o DeltaOptical 8x42 Forest 2 i nie wiem czy to dobry wybór. Prosił bym o rade chcę przeznaczyć około 400zł.
Dale - Pon 13 Maj, 2013
Witam, a może takie coś http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=22119
kivirovi - Wto 14 Maj, 2013
Proponuję zmierzyć najpierw dziecku odległość między źrenicami za pomocą linijki. Następnie, jeśli będzie mniejsza niż 55mm to z Foresta II radzę zrezygnować.
Wtedy tak jak i w linkowanym przez Dale polecam Vortex Raptor 8.5x30:
http://kolba.pl/lornetka-...5x32-p9677.html
Nie widziałem go ale jest jeden istotny powód by kupić dziecku lornetkę dla dziecka. Jest dla niego dopasowana, ma rozstaw 50-70mm. Ja sam mam rozstaw 56mm i dla mnie Forest II z trudem uchodzi, dziecko będzie widziało czarne koła i się zniechęci. Jeśli zaś rozstaw oczu dziecka jest duży to jak najbardziej brać lornetkę pod taki rozstaw. Forest II nie jest zły, jedyną wadą jest niska transmisja ale tego nie zauważysz, po prostu wieczorem prędzej stanie się za ciemno do dalszych obserwacji. Obraz w Celestron LX 8x42 podobał mi się o wiele bardziej, a jest to również mniejsza i zgrabniejsza lornetka w podobnej cenie. Imponujące jest natomiast, że DOFII przeżył tortury Arka co do Celestrona wątpię, by mu się udało aż tak dobrze wypaść.
krystek - Wto 14 Maj, 2013
Młody ma rozstaw 56-57 wiec do foresta pasuje, napewno jego wybór padł na lornetke dachowa.
kimek27 - Wto 14 Maj, 2013
Rozstaw ok, a odsętp źrenicy?, a co z średnicą oczodołów. Bez przymiarki może okazać się że lornetka i tak bedzie za duża.
Abs - Wto 14 Maj, 2013
Forest to fajna lornetka. Nie jestem pewien czy do 9-cio latka spasuje w 100% ale z powiększeniem 8x da radę. Można zerknąć jeszcze na leciutkie ale wydajne maluchy typu 8x25.
Właśnie też pomyślałem że na początek kupie mu 8x25 i zobaczymy co dalej, jak dorośnie można pomyśleć o czymś lepszym, tylko teraz jaką, mam trzy typy: Celestron Outland, Nikon Soprtstar i Olympus WPII. Teraz rodzi się pytanie która?
Abs - Wto 14 Maj, 2013
Z Celestrona zrezygnuj - jest optycznie najsłabszy. Olympus jest nieco lepszy optycznie od Nikona ale kosztem wyraźnie mniejszego pola i szczątkowej aberracji. W cenie ok. 270zł obie lornetki wydają się znakomite. Tutaj rzecz gustu, którą warto zweryfikować organoleptycznie. 8x25 zawsze będzie przydatna niezależnie od tego z jakich lornetek później będziemy korzystać (choć i w tej kwestii zdania są podzielona).
Dale - Wto 14 Maj, 2013
Krystek tylko nie zapomnij ostrzec dziecka żeby nie patrzyło na słońce.
Dzięki koledzy za rady wybór padł na Olympusa bo tego młody miał w rękach i mu przypasował. Jeszcze raz DZIĘKI
Abs - Wto 14 Maj, 2013
Tutaj są ciekawe przeceny Vortexów, np. 8x32 za 344zł - może byłaby to jakaś alternatywa
|
|