forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 5d 2 czy 6d

Arkowal - Sob 23 Mar, 2013
Temat postu: Canon 5d 2 czy 6d
W najbliższym czasie chciałbym zamienić mojego 60d na pełna klatkę. Zastanawiam się jak w temacie nad 5d 2 lub 6d.Wiem, że pewnie napiszecie o 5d2(AF do bani)jednak miałem okazje sprawdzić i nic takiego nie zauważyłem, natomiast 6d nie oglądałem. Ogólnie fotografuje wszystko i nic. Dodam, że do korpusu będę chciał dokupić 50mm 1,2 canona.
siosio - Sob 23 Mar, 2013

Wygodniejszy jest 5Dmk2 - jest większy, ma lepszą obudowę, ma szybszą migawkę, migawka powinna wytrzymać 150 tys. zdjęć ( a nie 100 tysięcy), ma niższą cenę.

A wszystko inne przemawia chyba za 6D...

Twoja decyzja.

lexus - Sob 23 Mar, 2013

jeżeli fotografujesz wszystko i nic, a wydać chcesz tyle ile masz to kup 5d2 lub 6d
Arkowal - Nie 24 Mar, 2013

Jeśli chodzi o cenę to różnica jest niewielka bo około 300zł.Najdardziej interesowały by mnie zdjęcia na wysokich czułościach. Obecnie pstrykam canonem 60d a szkło jedyne jakie posiadam to 17-55 2,8 canon. Ogólnie z zestawu jestem zadowolony jednak foty powyżej 1000iso dają wiele do życzenia. Nie chciałbym dokupywać szkiełek ponieważ wolałbym jednak przejść na full frame
lexus - Nie 24 Mar, 2013

posiadanie puszki 60d nie wyklucza zakupu szkieł użytecznych z ff :wink:
jeżeli główne kryterium wyboru nowej puszki to praca na wysokich iso to masz problem bo obie radzą sobie nieźle. 6d to konstrukcja nowa więc sporo przemawia za nią aczkolwiek w niektórych elementach ustępuje 5d2 np. wizjer, migawka.
najlepiej porównać organoleptycznie bo to też ważne :smile:

Dlatego posiadam tylko jedyne szkło pod matrycę APS-C i nie zamierzam więcej inwestować w szklarnie pod 60d
MC - Nie 24 Mar, 2013

Mam wrażenie, że kolega lexus kieruje się tylko specyfikacją i tabelkami.

Arkowal, zmieniłem 5d2 na 6d i nie żałuję. Matryca wyraźnie lepsza, AF odczuwalnie lepszy. Ergonomia troszkę gorsza, ale bez problemu się przyzwyczaiłem.

Zoom - Nie 24 Mar, 2013

Mając jeden obiektyw i aparat, który chcę zmienić, nie czułbym się związany z Canonem.

Ja proponowałbym do wymienianych wcześniej dwóch aparatów, dodać jeszcze Nikona D600. Wybór oczywiście staje się jeszcze trudniejszy :mrgreen: , ale jak wydawać spore pieniądze, to lepiej tak, żeby być zadowolonym.

Sunders - Nie 24 Mar, 2013

MC napisał/a:
AF odczuwalnie lepsz

MC, w czym konkretnie przejawia się lepszość AF-a 6D nad AF-em 5D2 w praktyce?

MC - Nie 24 Mar, 2013

W celnosci, szczegolnie przy gorszym swietle.

A czujniki AF-a poza centralnym są uzywalne?
MC - Nie 24 Mar, 2013

Pisałem już na ten tamat w odpowiednim wątku.

MC napisał/a:
Pisałem już na ten tamat w odpowiednim wątku.

Możesz do tej odpowiedzi dołączyć linka do tego odpowiedniego wątku :?:

MC - Nie 24 Mar, 2013

A dostałeś bana na google? :shock:
kozidron - Nie 24 Mar, 2013

najlepsze jest to:

lexus napisał/a:
kup 5d2 lub 6d

Arkowal nie kupuj, lepsze będą płetwy i maska do nurkowania :wink:

a tak nie w temacie MC, czemu "konfident" ?

MC - Nie 24 Mar, 2013

Tajemnica :mrgreen:
kozidron - Nie 24 Mar, 2013

MC napisał/a:
Tajemnica

niech zgadnę przeczytałeś jakieś brednie na forumie i postanowiłeś kliknąc w wykrzyknik, po tylu latach już czas przywyknąć do freaków :wink:

MC - Nie 24 Mar, 2013

Pudło.
lexus - Nie 24 Mar, 2013

@ MC,

Cytat:
Mam wrażenie, że kolega lexus kieruje się tylko specyfikacją i tabelkami.

na podstawie czego tak sądzisz :?: [/quote]
pytający nie chce zamienić 5d2 tylko 60d

Nikon może i ok, jednak nie biorę w ogóle pod uwagę choć by dlatego, że wcześniej miałem tylko canony wiec nie zamierzam zmieniać marki.
lotofag - Nie 24 Mar, 2013

Też mi argument :mrgreen:

Jedni wolą nikona inni canona. Myślę tylko nad 6d lub 5d 2.Markt 3 zbyt drogi, chyba, że z tańsza optyką? Na początek myślałem do body zakupić 50mm 1,2 L
pioroon - Nie 24 Mar, 2013

Arkowal, to jak masz kasę na 6d + C50mm/1.2 to może (jeżeli 50tka ci jest niezbędna) to kupić 6d + C50mm/1.4 + S35/1.4.
Nie wiem do jakich kadrów potrzebujesz, bo bardziej sensownie wydawałoby się wziąć 35mm+ 85mm na pełnej klatce.

lexus - Nie 24 Mar, 2013

@ pioroon, dlaczego szeroki jest bardziej sensowny od standardu :?:

Może i tak,ale na systemowe 35mm+85mm L mnie nie stać a nie chcę pakować się w średniej klasy optykę i być nie zadowolony z jakości zdjęć. Potrzebuje praktycznie do wszystkiego zaczynając na portretach, na reporterce, krajobrazach kończąc. Pewnie, przydało by się kilka szkiełek no ale niestety, powolutku.

lexus, zdania która ogniskowa jest standardem na FF są podzielone.
W sumie ciekawe jaki wynik dałaby taka ankieta.
IMO 50mm to za wąsko, ALE zawsze jest jakieś "ale" czego dowodem może być mój dobry znajomy, który pół chałtury obgoni 50tką.
Tak czy siak dla mnie 50tka to nie dość szeroko jak na standard FF. Sam zresztą z premedytacją zakupiłem 35mm pod aps-c i już wiem z praktyki, że jest za wąsko. Po przejściu na FF będzie miodzik ogniskowa :)

lexus - Nie 24 Mar, 2013

@ Arkowal, zgadzam się, opierając się na stałkach, zawsze warto zacząć od standardu

[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 20:00 ]
@ pioroon, nie prawda, standard na ff to 50-55mm, choć resztę Twoich przemyśleń podzielam :)

Dlatego pytanie do Arkowala czym jest dla niego standard? Jeżeli wnętrza wchodzą w grę to można sobie strzelić sobie gola mając tylko 50tkę.
Zoom - Nie 24 Mar, 2013

Dawno, dawno temu, ale w Polsce. w książkach o fotografii jako standard określano ogniskową 50.
Także dawno, dawno temu, lustrzanki sprzedawane w Polsce miały obiektywy o ogniskowych 50 i 58mm.
Smieny, o ile pamiętam miały 35, albo 37mm

Widać to przekonanie pokutuje do dzisiaj. Obiektyw standartowy musi być, a potem pomyślimy co będziemy robić. :wink:

Osobiście doświadczenia ze stałkami nie mam, ale wydawało by mi się, że właśnie 50mm.Do tej pory robiłem jedynym szkłem 17-55 2,8 jednak jak po roku okazało się, że 2,8 za ciemno natomiast ogniskowa 55 ok. W pomieszczeniach robię i 17 troszkę za szeroko. Ciekawy pomysł zapodał pioroon 35 i 85,dwa szkła w cenie jednego canona 1,2L.Rozważe to, ale czy zdjęcia nie stracą na jakości? Ten problem rozważe z czasem.
komor - Nie 24 Mar, 2013

Arkowal napisał/a:
nie chcę pakować się w średniej klasy optykę

Ale wiesz, że 50/1.2L to optykę akurat ma średniej klasy? :) To nie jest najwybitniejsza eLka Canona. Wolałbym 35L albo 85L albo rozdysponować kasę na więcej ogniskowych ze światłem f/1.4 i f/1.8.

Zoom napisał/a:
Smieny, o ile pamiętam miały 35, albo 37mm

Ma się jeszcze Smienkę :)
Arkowal napisał/a:
Do tej pory robiłem jedynym szkłem 17-55 2,8 jednak jak po roku okazało się, że 2,8 za ciemno natomiast ogniskowa 55 ok

Arkowal, 50mm na FF to będzie powiedzmy jak ok. 32mm na aps-c, czyli jak miałeś do tej pory. Proponuję przejrzeć exify ze swoich zdjęć i sprawdzić jakich ogniskowych tak na prawdę najczęściej używałeś na cropie.

Teraz najważniejsze, żebyś sobie nie zrobił kuku więc sprawdź jakiej najszerszej ogniskowej używasz. I tak jeżeli głównie korzystasz z zakresu 23-55mm obecnie, to ja bym brał 35mm na standard + 85mm na portret. Luki w zakresach to zoom w nogach :)

Wszystkie propozycje rozważe, do sierpnia mam czas no i jeszcze muszę sprzedać całkiem nowe body razem obiektywem. Narazie pozostaje kwestia body 5d2 czy d6?
Pan_Żabka - Nie 24 Mar, 2013

Dobry temat, śledzę bo ciągle mi po łbie chodzi przesiadka :wink:
W kwestii 35mm - jest cos co będzie w miarę dobre optycznie i mniej więcej w przedziale cenowym takim jak 85/1.8???

lexus - Nie 24 Mar, 2013

nie ma co mieszać wapna, nie chodzi o to co dla kogo jest obiektywem standardowym (bo tu dla jednego 24, dla drugiego 100mm) tylko o standard w fotografii co się wiąże z ludzkim okiem. jeżeli sam pytający ma już wątpliwości to najrozsądniejsza jest rada pioroon'a, sprawdzić z jaką ogniskową najlepiej się pracuje
siosio - Nie 24 Mar, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
W kwestii 35mm - jest cos co będzie w miarę dobre optycznie i mniej więcej w przedziale cenowym takim jak 85/1.8???

Tak - Samyang 35 f/1.4

Później ewentualnie ef 28 f/1.8 - jest dobry w centrum, na brzegu dosyć słaby

W miarę dobry optycznie jest też ef 35 f/2 - i najtańszy

lexus napisał/a:
standard w fotografii co się wiąże z ludzkim okiem.

Jakim znowu okiem? ;)

Jeżeli 35 mm miałby być standardem, to 50mm czym by było? 2gim standardem? Mini teleobiektywem?

Bez sensu mieszać. Obiektyw standardowy, to obiektyw dający przybliżono pole widzenia do ludzkiego oka.

Pan_Żabka - Nie 24 Mar, 2013

siosio napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:

Tak - Samyang 35 f/1.4

Później ewentualnie ef 28 f/1.8 - jest dobry w centrum, na brzegu dosyć słaby

W miarę dobry optycznie jest też ef 35 f/2 - i najtańszy

Ten Samyang jest MF ? Bo u mnie z ręcznym ostrzeniem jest lipa. Ślepy jakiś jestem :cry:
35/2 stary rozdzielczością poniżej 2.8 wprawia w zakłopotanie.
Muszę popatrzeć jak się zdjęcia z tego 28/1.8 prezentują.

Arkowal napisał/a:
Narazie pozostaje kwestia body 5d2 czy d6?

Ja już chyba za dużo czasu spędziłem nad rozważaniem tych puszek. Wybrałem 6d, tylko że jest 'mały' problem, jeszcze nie mam kasy :P
lexus napisał/a:
nie ma co mieszać wapna, nie chodzi o to co dla kogo jest obiektywem standardowym (bo tu dla jednego 24, dla drugiego 100mm)

24 na szeroki kąt to i tak marzenie pod FF :) Nawet jak się ma 35mm.

lotofag napisał/a:
Jakim znowu okiem?

Właśnie zapodałeś temat nr 1 na dzisiejszy wieczór. Jak się dobrze rozwinie to i jaada z kozim przebije :twisted:

lexus - Nie 24 Mar, 2013

@ lotofag, najbardziej naturalną perspektywę uzyskuje się z obiektywami o ogniskowych bliskich przekątnej matrycy, w przypadku ff jest to ok. 50mm

Pan_Żabka napisał/a:
Ten Samyang jest MF ?

Tak.

Pan_Żabka napisał/a:

Ten Samyang jest MF ? Bo u mnie z ręcznym ostrzeniem jest lipa. Ślepy jakiś jestem :cry:
35/2 stary rozdzielczością poniżej 2.8 wprawia w zakłopotanie.
Muszę popatrzeć jak się zdjęcia z tego 28/1.8 prezentują.

Ten Samyang jest świetny ale jest MF...

siosio napisał/a:
Jeżeli 35 mm miałby być standardem, to 50mm czym by było? 2gim standardem? Mini teleobiektywem?

Bez sensu mieszać. Obiektyw standardowy, to obiektyw dający przybliżono pole widzenia do ludzkiego oka.

siosio, ale to jest jasne, co jest standardem na papierze. Kwestia jest indywidualna, bo np: dla mnie jest mało używalną ogniskową (jeżeli ma się szkiełko 'ciut' szersze i 'ciut' węższe).

lexus - Nie 24 Mar, 2013

@ pioroon,
Cytat:
Jak się dobrze rozwinie to i jaada z kozim przebije

śledziłem, zabiłeś mnie :mrgreen:

lexus napisał/a:
@ lotofag, najbardziej naturalną perspektywę uzyskuje się z obiektywami o ogniskowych bliskich przekątnej matrycy, w przypadku ff jest to ok. 50mm

Co to jest "naturalna perspektywa" i co ma wspólnego przekątna matrycy z okiem?

Tak BTW, to w przypadku FF mamy ~43mm, czyli idealnym standardem będzie Pentax FA 43/1.9 Limited :mrgreen:

lexus, dziś już opyliłem czipsy, bo myślałem że nic nie będzie, a tu proszę jak się wykluło :mrgreen:

pioroon napisał/a:

lotofag napisał/a:
Jakim znowu okiem?

Właśnie zapodałeś temat nr 1 na dzisiejszy wieczór. Jak się dobrze rozwinie to i jaada z kozim przebije :twisted:

Nie wiem czy taki numero uno, ale że właśnie piwko popijam... :mrgreen:

lexus - Nie 24 Mar, 2013

dobre, już jestem po pyfku i nie wiem czy zaczynać następne :roll:

Jeśli po kolejnym pivku wystąpi "naturalna perspektywa" to jak najbardziej :mrgreen:

Wracając do ludzkiego oka ... szukając kadrów tak sobie zaobserwowałem (pewnie to będzie głupie :P ), że skupiając się głównym na głównym motywie kompozycji pole widzenia się jakby zawęża. Znowu patrząc teraz w pokoju w laptopa z bliskiej odległości widzę wszystkie ściany salonu, generalnie o wiele szerzej niż ta standardowa "ogniskowa". Więc jak to z tym jest? Dynamiczny zoom? Tak z ciekawości, bo nigdy specjalnie się nie zagłębiałem w teorię...

[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 21:55 ]
lexus napisał/a:
dobre, już jestem po pyfku i nie wiem czy zaczynać następne

Śmiało :mrgreen:

lexus - Nie 24 Mar, 2013

@ lotofag, :mrgreen: jestem pewien, że naturalna to będzie ale kąt na pewno mi się zmieni
Zoom - Nie 24 Mar, 2013

A ja nadal uważam, że obiektyw 50mm jest uznawany za "naturalny", bo tak się naczytaliśmy w mądrych książkach. :mrgreen:

Teoria uzasadniająca to była dość pokrętna.
1. Zakładano, że oglądamy zdjęcia 18x13 cm. (dla młodzieży - tak, wtedy pisano o takich papierowych zdjęciach)
2. Założenie drugie - oglądamy to zdjęcie (i tu słabo pamiętam) z odległości 40 cm, bo z takiej podobno odległości oglądał zdjęcia przeciętny człowiek.

Po spełnieniu tych założeń wielkość obiektów na zdjęciu powinna odpowiadać temu co widzimy/widzieliśmy.

Fajne nie??? :mrgreen:

To już chyba wymaga więcej niż 2 pivek...

Widzę, że temat odbiegł zupełnie od tematu głównego, trudno prawdopodobnie padnie na 6d.Korzystając z okazji zapytam czy jeśli do 6d dokupię szkiełka sigmy np. 35+85mm lub 50+85mm to się jeszcze przymierzy i zobaczy czy taki zestaw da mi lepszą jakość obrazu od mojego 60d i canona 17-55 2,8?
B o g d a n - Pon 25 Mar, 2013

Arkowal napisał/a:
W najbliższym czasie chciałbym zamienić mojego 60d na pełna klatkę.
6D i do tego zestaw, o którym pisałem w innym wątku i który nie powala ceną:
Jeśli tylko stałki to rozważ też EF 20/2.8 USM oraz naleśnika EF 40/2.8 SFM lub, jeśli jaśniej to EF 35/2.0 IS USM.
Do tego EF 85/1.8 USM lub EF 100/2.0 USM i ... wszystko. :smile:

kozidron - Pon 25 Mar, 2013

pioroon napisał/a:
Jak się dobrze rozwinie to i jaada z kozim przebije :twisted:

od spraw beznadziejnych jest Juda Tadeusz, to dla wierzących, dla niewierzących to lepiej tego nie czytać, tak dla zdrowia ogólnego. Powiem szczerze, ze przed piątą przy kawie jest dość ciężko strawne :roll:

pioroon - Pon 25 Mar, 2013

kozidron, to dla Ciebie powiedzmy że jest: kto rano wstaje ten sobie sam daje :)
hijax_pl - Pon 25 Mar, 2013

siosio napisał/a:
Obiektyw standardowy, to obiektyw dający przybliżono pole widzenia do ludzkiego oka.
które to wynosi około 110 stopni. Oczywiście referuję do pełnego pola, a nie tego uznajemy za ciekawe i na którym to skupiamy swoją percepcję.
Zoom napisał/a:
A ja nadal uważam, że obiektyw 50mm jest uznawany za "naturalny", bo tak się naczytaliśmy w mądrych książkach. :mrgreen:
Błąd. W przypadku aparatów FF i odległości rejestrowej wynoszące circa 46mm taka ogniskowa jest najprostsza w wykonaniu a zatem i najtańsza. Dlatego w dawnych czasach pojawiały się aparaty z obiektywami 50-58mm >> takie ówczesne kity :D
RB - Pon 25 Mar, 2013

Tania, i to najwazniejsze, a przy okazji daje stosunkowo naturalne efekty proporcji między planami, czy jak tam... No w kazdym razie nie jak siakies 20 mm czy 200 mm ;-)

Bo jakoś tak się zbiegło to z tym, że ten obszar percepcji ludzkiego oka to około 40-60 stopni (czyli licząc ogniskowymi w zakresie 30-50mm) ;)
nienietaktak - Pon 25 Mar, 2013

Proponowałbym koledze, aby jednak zastanowił się nad Nikonem D600.
Posiadany sprzęt i tak musi sprzedać, więc straty nie będzie. Jedyną przeszkodą może być inna ergonomia, do której można się przyzwyczaić.

Arkowal - Pon 25 Mar, 2013

Czyli wracamy do tematu?
Na nikona nie chcę się przesiadać,choć szacunek dla marki. Wcześniej miałem canona, teraz mam i to jest dla mnie krótkie uzasadnienie. Prawdopodobnie będzie d6.Pytanie teraz b. ważne dla mnie:
Czy dokupując np. dwa szkła sigmy powiedzmy 50-85mm 1,4 przy d6 dadzą mi one lepszy obraz niż mam teraz z D60 i canona 17-55 2,8?Ten zestaw który teraz posiadam daję naprawdę ładny obrazek, więc nie chciałbym zamienić na pełną klatkę tylko ze względu na większe możliwości.

moronica - Pon 25 Mar, 2013

Arkowal, taki jestes przywiazany do marki to chociaz nazwy modeli pisz poprawnie ;)

60D :mrgreen:
nienietaktak - Pon 25 Mar, 2013

Arkowal, a ja mam 3 Canony i polecam Nikona. Dlaczego? bo jest naprawdę niezły i mam ochotę nabyć takiego :)

Za chwilę ktoś zaproponuje pentaxa lub napisze zaczekaj na nowego A99 a ja jestem ciekawy jakości obrazu sigmy z 6d porównując do 60d i 17-55 2,8?
Sunders - Pon 25 Mar, 2013

Arkowal napisał/a:
Czy dokupując np. dwa szkła sigmy powiedzmy 50-85mm 1,4 przy d6 dadzą mi one lepszy obraz niż mam teraz z D60 i canona 17-55 2,8?

Tak, ale musisz liczyć się z koniecznością kalibracji tych obiektywów.

Tzn? jak to niby zrobić i dlaczego?

Bo sigma dał ładniejszy obrazek o ile jej AF trafi ;)
forrest - Pon 25 Mar, 2013

6D + S 35mm f/1.4

vs

60D + 17-55mm f/2.8

Teraz mi poprostu z tą kalibracją, niecelnością AF zakręciliście w głowie. Wydać tyle kasy na body plus szła które będą strzelać gdzie popadnie :cry: Szczerze mówiąc już o tych sigmach myślałem bo dwa szkiełka w cenie jednego canona 50mm 1,2 a tu problem powraca,masakra
MM - Pon 25 Mar, 2013

Obrazek z tymi stałkami Sigmy na 6D będzie o niebo lepszy niż z tego zooma na 60D. Kupuj i nie męcz już kompa tym problemem ;)
B o g d a n - Pon 25 Mar, 2013

Arkowal napisał/a:
a ja jestem ciekawy jakości obrazu sigmy z 6d porównując do 60d i 17-55 2,8?
Jakość obrazka na przysłonach 1.4 na matrycy FF, a jakość obrazka na przysłonie 2.8 na APS-C, to dwa różne światy, które ciężko porównać.

Oczywiście jeśli masz zamiar robić zdjęcia na domkniętym szkle, to wszystko jedno, nie licząc lepszej czułości 6D.

Pan_Żabka - Wto 26 Mar, 2013

To teraz, żeby zakontrować te opinie o konieczności kalibracji sigm, jako właściciel 85/1.4 moge powiedzieć, że zależy z jakim body. Z D90 mi nie trafiała i trzeba było przymykać do f2 żeby niwelować problem, a z D300s na początku musiałem ustawić +3 w mikrokalibracji, a po czasie wróciłem do 0 (sama się skalibrowała?). W każdym razie faktem jest, że trzeba sprawdzić na body dany egzemplarz. Wątpię jednak, żeby było tak źle, żeby podziałki brakło. Bo chyba mikrokalibrację 6D ma?
MM - Wto 26 Mar, 2013

Mając Nikona nie masz kompletnie porówniania co to znaczy mieć problem z AF w szkłach Sigmy. Jak chcesz sobie pocierpieć to kup korpus Canona...

MM napisał/a:
Mając Nikona nie masz kompletnie porówniania co to znaczy mieć problem z AF w szkłach Sigmy. Jak chcesz sobie pocierpieć to kup korpus Canona...

Weź mnie nie strasz :mrgreen: Ja dalej napalony jak szczerbaty na suchary na tego marka trzeciego.
Tylko teraz jest problem, bo widzę, że tanio nic szerokiego w miare się nie da, a na sigme 35/1.4 mnie nie będzie stać :cry:

MM - Wto 26 Mar, 2013

Jak szerokiego?
Sunders - Wto 26 Mar, 2013

Jak tanio? :smile:
Arkowal - Wto 26 Mar, 2013

Dzięki decyzja zapadła, padło na 6d i dwa szkiełka sigmy zamiast jednego canona 1,2 50mm.Bardziej flexible :wink: Pozostało trochę czasu na dozbieranie i sprzedanie własnego, chodż dobrego sprzętu.Trochę będzie żal :cry:
pioroon - Wto 26 Mar, 2013

Arkowal, będziesz zadowolony :) Ja zmierzam do tego zestawu i jeszcze na 6D brak funduszy ale mam nadzieję, że to się zmieni. Na twoim miejscu nabyłbym body i z nim poszedł do sklepu po Sigmy, porządnie je testując. Poświęć na to trochę czasu, zrób testy w sklepie i będziesz miał spokój. A ewentualna mała kalibracja po zakupie to jeszcze nie koniec świata.

Zobaczymy do wakacji muszę dozbierać parę groszy i puścić moje, ewentualnie dołożyć parę groszy do drugiego szkiełka zobaczymy, do wakacji jest sporo czasu. Gorzej będzie z obejrzeniem szkiełek ponieważ chciałem zamówić na e bay a body myślałem w rtv i agd bo całkiem korzystnie, ale jeszcze się zobaczy.

To do wakacji to się jeszcze tysiąc razy zmieni. Nie wiem jak w tym rtv cośtam ale na śledzę generalnie ceny i 6D z odbiorem osobistym w Wawce można już znaleźć za 6150pln (tyle że to jest sprzęt z USA).

Możesz podać jakieś nazwy sklepu, jeśli znasz gdzie można dorwać taniej? Obecnie mieszkam w Anglii, i też znalazłem na jednej z angielskich stronek za Ł1280 więc po przeliczeniu wychodzi jakieś 6200zł.Jedynie czego musiałbym się w takich sklepach dowiedzieć to jak by to było z gwarancją, gdzie się zgłosić w razie czego i czy puszki kupowane w UK będą miały polski language.

W UK to stacjonarnych ci nie polecę, chociaż za chwilę odezwą się nasi 'emigranci' :)
Angielski w ustawieniach aparatu wskazany, czasem tłumaczenia na polski są tak kiepskie, że można się przyzwyczaić do angielskiego. Gwarancję będziesz miał europejską, więc zero problemów.

A coś z polskich sklepów? oprócz mediamarkt i rtv agd?Rok temu kupiłem canona 60D i jedyny obiektyw jaki mam canona 17-55 2,8 w angielskim sklepie jessops.Na dzień dzisiejszy sklepu już w całej Anglii nie ma a mi pozostało ponad 2 lata gwarancji, czy mogę na podstawie paragonu użyć ewentualnie napraw gwarancyjnych nawet w Polsce? Jak to wygląda bo ostatnio się zastanawiałem?

Powinieneś mieć gwarancję europejską. Możesz zadzwonić do serwisu w Polsce dla pewności. Co do sklepów w PL to wejdź na choćby ceneo.pl i popatrz gdzie najtaniej przy wielu dobrych opiniach. Jest trochę dobrych sklepów stacjonarnych, a ja mogę ci polecić tylko z Warszawy.

He pochodzę z Poznania. Sprawdzałem kiedyś już ceneo.pl najtaniej co mi znalazło to jeśli dobrze pamiętam około 7000zł

MM, Sunders, Zerknijcie proszę do oryginalnego wątku:

http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30

Żeby tutaj nie robić bałaganu :wink:

Usjwo - Wto 26 Mar, 2013

Jeżeli mozesz zaryzykować bez gwarancji to pewnie na ebay'u z HK, bedzie mozna kupić poniżej 6000PLN (ale bez GPS'a).

Ł1165 (WG version)DSLR body WIFI GPS camera przesyłka Hong Kong.

Jak sie zdecydujesz, to daj znać jak wyglądają te ebayowe zajupy w HK. Jak z przesyłką, cłem itp. Body bym osobiście nie kupił, ale niektóre obiektywy maja dobre ceny.
Usjwo - Wto 26 Mar, 2013

Arkowal napisał/a:
Ł1165 (WG version)DSLR body WIFI GPS camera przesyłka Hong Kong.

Jak dobrze poszukasz to może znajdziesz wersję "Mainland" W (tylko z Wi-Fi) ja zapłaciłem za taką 5150PLN

Na e bay dorwałeś? Szczerze to GPS jest dla mnie zbędny. Kupuję do zdięć. Jeśli chodzi o kupowaniu na e bay to troszkę się obawiam szczególnie z HK i za taką kasę. Cena jednak kusi,nie musiałbym tyle czekać :cry:
Usjwo - Wto 26 Mar, 2013

Ja kupiłem w sklepie w Szanghaju, ale pewnie w HK na ebayu też są dostępne

Usjwo a czy te kupione w Azji mają wgrany polish language?
Usjwo - Wto 26 Mar, 2013

Tak mają ten sam zestaw języków co reszta świata, tylko japonskie wersje mają chyba tylko angielski i japonski
matys - Wto 26 Mar, 2013

Gwarancja jest EU wiec kupuj smiało. Pare sklepów(nie wiem czy mogę wrzucić linki, jak coś to proszę moda o wywalenie):
http://www.procamerashop.co.uk/
http://slrhut.co.uk/
http://www.simplyelectronics.net/
http://www.valuebasket.com/en_GB/

Na SLRhut widziałem ostatnio wersje 6D(N) czyli bez gps i WiFi za chyba 1190f byla w promocji.

Dzięki matys, czy są to jakieś sprawdzone sklepiki?
matys - Wto 26 Mar, 2013

Fakt, faktem nie kupowałem w nich niczego za 1k gbb ale..
w procamerashop kupowałem statyw i tamrona dla kumpla łącznie za jakieś 600f, wszystko ok. przesyłka 3dni..
W valuebasket kupiłem galaxy nota i tez nie miałem żadnych problemów.
Co do zwrotów itp. to nie jestem w stanie nic napisać bo na szczęście nic się nie popsuło.
Jak masz telefon z androidem to sciagnij sobie googlowska aplikacje "shopper"
masz ratingi sklepów i można znaleźć dobra cenne online jak i również w sklepach stacjonarnych.

No niestety nie mam :cry: trudno. Znalazłem też dobre oferty z GPS na e bay z HK ,może i bym kupił ale pewności co do sklepów jeszcze nie mam. Kiedyś była dobra sieć na terenie west yorkshire- jessops, ale się skończyło.
matys - Wto 26 Mar, 2013

Jessops chyba najlepszy w UK był, ale niestety... Niby maja na nowo otworzyć, jest jakaś wzmianka na ich stronie, ale kiedy, co i jak nie wiadomo...
lexus - Wto 26 Mar, 2013

@ matys, kupowałem ze stronki: http://www.simplyelectronics.net cztery szkiełka (24/1.4IIL, 50/1.4, 85/1.8, 135/2L), żadnych problemów czy dodatkowych podatków, przesyłka dhl z hk w cenie.

Kurczę znalazłem na e bay z HK za Ł 1165(WG version) 95,5% pozytywów tylko mam jedno ale, otóż w opisie nic nie jest wyszczególnione odnośnie WIFI i GPS. Jeszcze musiała by się odbyć rozmowa z żonką :roll:
moronica - Wto 26 Mar, 2013

ocena 95.5% to juz slabo, sa sprzedawcy z Chin ktorzy maja kilkadziesiat tysiecy transakcji na koncie i zero negatywow
lexus - Wto 26 Mar, 2013

@ moronica, A+++

Możliwe, ale wtedy nie mają w takiej cenie :cry:
lexus podesłał link ze sklepem też podobna cena, jednak o sklepie też nic nie wiem.
Za cenę Ł 1300 wyboru sporo :mrgreen:

Arkowal, na twoim miejscu poczekalabym jeszcze, dozbierala i kupila od jakiegos rzetelnego sprzedawcy. co z tego, ze cena super, jak ci jeszcze clo i vat dolicza. niektore sklepy twierdza, ze w razie czego takie koszty zwracaja, ale ja jakos nie mam do nich 100% zaufania

Wydaje mi się, że już w tym wliczony jest vat i cło.

Arkowal, zle ci sie wydaje, to nie sprzedawca pobiera te oplaty
lexus - Wto 26 Mar, 2013

wszelkie opłaty dodatkowe pobiera oczywiście rząd państwa odbiorcy.
w przypadku sprzedawcy, którego podałem, proceder ten jest pomijany z racji przesyłki kurierskiej bezpośrednio z hk, a sprzedaż jest poprzez oddział sklepu w uk.

Arkowal, jeżeli moje zakupy w podanym sklepie nie są dla ciebie wystarczającą rekomendacją to chyba zostaje tylko zakupić "na miejscu"

Nic takiego nie twierdzę, aczkolwiek chciałbym jak najbardziej korzystną cene. Biorę ten sklep również pod uwagę .A jak to się ma z dodatkowymi opłatami typu vat, cło jeśli kupujemy na e bay, sprzedawca z HK a cenę jaką podaje to jedyne Ł1160

Arkowal, obowiazuje taki vat i takie clo, jak w kraju z ktorego kupujesz i do ktorego jest wyslana przesylka
lexus - Wto 26 Mar, 2013

podatki narzuca kupującemu kraj do którego dostarczany jest towar.

Arkowal, jeżeli kupisz na ebay z kraju poza strefą eu i przesyłka zostanie wysłana pocztą to zostaniesz obciążony podatkiem. są oczywiście pewne uwarunkowania i odstępstwa np. suma min od której pobierany jest podatek, zwolnienie w przypadku podarunków itp

przerabiałem ten temat wiele razy i powiem Ci tak, jeżeli nie masz pewności, że towar wystawiony na ebay otrzymasz bez dodatkowych opłat to szukaj dalej. zwróć uwagę przy aukcji na lokalizację towaru, bo często rejestrują konto w uk a towar idzie z np. hk
szukaj ewentualnie przesyłki kurierskiej bezpośredniej, omija to ingerencję państwa w cenę

matys - Czw 28 Mar, 2013

Arkowal, mam dla Ciebie(i nie tylko) dobrą wiadomość.
Właśnie dzisiaj otworzyli na nowo Jessopsa :mrgreen: Może mają(bedą mieli) jakieś ciekawe oferty na starcie. Jutro lece sprawdzic ;)
http://www.eveningnews24....aunch_1_1995362

Arkowal - Czw 28 Mar, 2013

Dzięki matys:-)
Dziś pojawiła się nowa szansa, otóż pewien dziadek z mojej firmy ma canona 5d2 i trzy szkiełka same L. Najlepsze jest to,że dziadek kompletnie nie umie robić zdięć, za to lubi kolekcjonować fajne zabawki. Dziś chwilę z nim rozmawiałem, zapytałem czy nie chciał by sprzedać samego body bo chcę kupić, generalnie plany mam 6d ale może używkę taniej 5d2.Pytał o 6d więc mu trochę pogadałem o nowych bajerach jakie zaproponował canon, między innymi GPS,WIFI. Takie rzeczy działają na niego jak płachta na byka:-)więc zapytał ile bym dał? Mówię dziadzi, że to twój sprzęt, więc kazał dać sobie ze dwa dni do namysłu, myślę ok.Ogólnie aparat ma ponad dwa lata, normalne ślady użytkowania, przebieg sprawdzałem z miesiąc temu jak oglądałem(było około 4500)karta 32GB aż się znowu napaliłem,parę groszy w kieszeni.
Ile taka używka z karta może być warta?

forrest - Czw 28 Mar, 2013

Arkowal napisał/a:

Ile taka używka z karta może być warta?

Dyskusja dokładnie na ten temat

moronica - Czw 28 Mar, 2013

ponadto na ebayu mozna sprawdzic po ile chodza wiec nie czekaj az ktos to za ciebie sprawdzi
Arkowal - Czw 28 Mar, 2013

Wiem, zaraz będę szperał, tak pytam, nie chciałbym przepłacić :wink:
lvl3ha - Czw 28 Mar, 2013

lexus napisał/a:
@ matys, kupowałem ze stronki: http://www.simplyelectronics.net cztery szkiełka (24/1.4IIL, 50/1.4, 85/1.8, 135/2L), żadnych problemów czy dodatkowych podatków, przesyłka dhl z hk w cenie.

Ile czekales ? Ja slyszalem ze ludzie czekaja po miesiac i dostaja uszkodzone produkty.

lexus - Czw 28 Mar, 2013

@ lvl3ha, nie wiem jak jest z ludźmi, gdybym miał jakieś "przygody" to nie sadzałbym innych na minę. ostatnio kupowałem 24/1.4L II i 85/1.8 po 5 dniach miałem w domu, poprzednie 135/2.0L prawie 3 tygodnie ale to przełom roku był, na 50/1.4 czekałem 10 dni więc nie ma reguły. jak kupujesz to masz informację o terminie realizacji, na 135/2.0L miałem 7-10 dni dlatego wysłałem emila i dorzucili mi zestaw czyszczący gratis. w paczce masz kartkę pakowacza, 30 dni na zwrot i oczywiście rejestrację gwarancji na stronie.